Спорт срещу настинка или грип

Може ли спортът може да победи вирусите и бактериите?

Всеизвестно е, че добри за укрепване на имунитета са всички видове спорт. Физическите натоварвания отдавна са признати за ефикасно средство срещу различни заболявания. Колкото повече се движите - толкова по-малко ще боледувате, важното е всичко да е умерено, а не до изнемогване, за да не стресирате тялото си. Стресът отслабва имунната система на човека. Тогава той е по-уязвим за болести като простуди, грип и дори по-сериозни заболявания. Активният спорт и физическите упражнения са важен фактор за контрол върху стреса и поддържане на добра физическа форма.

Спорт срещу <a href=грип" border="0" src="https://bbteamcdn.com/content/originals/3468_300.jpg" />Фитнесът прави кожата еластична, подобрява общото състояние и съня, прогонва умората. Упражненията подобряват дишането, работата на кръвоносната система, повишават имунитета, укрепват ставите и костите, подобряват здравето, засилват имунната система и повишават работоспособността. Посещението на фитнес залата 2-3 пъти в седмицата забележимо подобрява качеството на живот, а ако се съчетае и с балансирано хранене, включващо животинска и растителна храна, витамини и микроелементи, ефектът е още по-голям.

Да тренираме ли когато сме болни, когато сме настинали или сме повалени от грип?

И настинката, и грипът са инфекции, които имат подобни симптоми, като кашлица и възпалено гърло. Настинката обикновено е по-лека и засяга областта на носоглътката. В по-тежки случаи се характеризира с остри заболявания на дихателната система, възпалено гърло, главоболие, усилваща се кашлица и болки в крайниците. Грипът е много по-тежък от простудата. Симптомите на грипа включват висока температура, цялостна умора, слабост, суха кашлица, зачервено гърло, хрема, болки в ставите и мускулите. Грипът и настинката най-лесно се разпространяват през зимата, но са две различни неща. Не можете да хванете грип само защото сте излезли на разходка в хладното време. Може обаче да настинете. Много хора лекуват хремата и не твърде високата температура с горещ чай или просто чакат да преминат от само себе си, други прилагат самолечение с лекарства.

Редовните и умерени упражнения намаляват риска от настинка. Другата крайност не е препоръчителна. Прекалено честите тренировки с голяма натовареност могат да преуморят организма и да отслабят имунната система, защото те са един вид стрес за тялото. На умореното и изтощено тяло е необходимо време за почивка и възстановяване на силите.

Има теория, че хора, които тренират често, по принцип се възстановяват по-добре като продължат де тренират леко докато са болни, отколкото като лежат. Това е приемливо да се прилага при настинка и то когато е по-лека. Една кардио тренировка на настинал човек в съчетание с поемане на повече вода може да помогне да се изхвърлят отделените от организма вредни вещества, както и тази част от приетите медикаменти, която иначе се застоява в черния дроб. Изпотяването пък може да помогне да се свали малко нежеланата температура.

При грип обаче не може просто да накараш тялото си да се направи, че нищо не се е случило и да продължиш с пълна сила напред ежедневните занимания - работа, тренировки, училище. Въпреки че нямат гарантиран и сигурен ефект, някои хигиенно-диетични мерки и спазване на определен режим имат ползотворно влияние при лечението на грипа. Задължителна в тези случаи е почивката - важно е да се осигури такава, доколкото това е възможно, поне за началния, най-тежък период на инфекцията - първо заради физическия дискомфорт, отпадналост и възможни усложнения, а също и заради опасността от зараза, на която се подлагат околните при контакт с един болен от грип. Грипът се предава основно по въздушно-капков път, като може да бъде вдишан от всеки наблизо и никой не може да избегне риска да го прихване. Освен това и чрез докосване на химикалки, чаши, дръжки на врати и шкафове, пари и други подобни, които заразеният с грип е пипнал. При грип на тялото е нужна още повече почивка, за да може то да събере нужните му сили, да си изработи имунитет и да се бори с вируса.

Все пак спортът може да победи дори и грипа в начална фаза. Ако имунната система е готова да се справи с вируса, ускореният метаболизъм и обилното потене при тренировката са фактори за освобождаване от "нашественика". Ето че можете да се отървете от болестта с тренировка. Но залагането само на тази карта е чист хазарт. Ако вирусът надделее, окаже се по-силен, адаптира се или просто остане неоткрит от имунната защита, вие само му помагате. Умората и изтощението от регулярната тренировка няма да повлияят благотворно на борбата с вируса, напротив, ще се добавят към общото болестно изтощение и ще помогнат за по-бързото и безпроблемно разпространение на вируса.

Не чакайте да се разболеете, за да започнете да се грижите за себе си, защото винаги е по-лесно и по-полезно, ако сме подготвени за нещата, а не да се опитваме да ги оправим, когато вече са се развалили. Статистиката показва, че 72 процента от болестите възникват поради отслабналите защитни сили на организма. Затова профилактиката против почти всички болести трябва да започва от укрепването на имунитета. Не оставяйте имунната си система на произвола, спазвайте балансиран режим на хранене, спортувайте и се усмихвайте редовно.

Хареса ли ти?

Сподели с приятели в:

Вземи здравето си в свои ръце. Ето как:

Научи повече
back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 read-later1