Дневен план за навициСвали сега 

Фехтовка

Преходът от отнемащия живота дуел към поддържане на здраво и функционално тяло

Фехтовка

Фехтовката е вид борба между двама души, която представлява дуелиране с оръжие като сабя, рапира и шпага. В миналото тя е била начин за разрешаване на спорове и често е завършвала със смърт. През XVIII и XIX век се формира като вид спорт. Най-активно е практикувана и бързо развита във Франция, Италия, Австро-Унгария и Германия.

Какво ще научиш?

Искаш ли да постигнеш мечтаната форма и трайно по-добро здраве?

Методът на BB-Team е модерният начин да изградиш здравословни навици, трайни резултати, увереност и контрол над здравето си с лична подкрепа и отчетност.

Официалните международни турнири в Европа водят своето начало от края на XIX век. През 1896 година фехтовката е включена в програмата на Първите олимпийски игри и оттогава е неизменен олимпийски спорт - чест, която е оказана само на още три спортни дисциплини.

Видовете оръжия, с които се практикува фехтовка:

  • Сабя - поражаема повърхност е трупът от кръста нагоре, ръцете, шията, главата;
  • Рапира - поражаема повърхност е само трупът;
  • Шпага - поражаема повърхност е цялото тяло на фехтувача.

Фехтовката е тренировка за цялото тяло. Играта изправя на изпитание издръжливостта и силата на всичките мускули на човешкото тяло – от краката до врата и раменете.

Да разгледаме по-подробно основните мускули, които натоварваме при фехтовка. По този начин ще знаем какви упражнения да потърсим за по-добри резултати.

Основни мускули, които се натоварват при фехтовка

Прасци

За успешната игра на фехтовка е нужна постоянна работа с краката. Опитните играчи се придвижват бързо. В движенията им наблюдаваме голяма гъвкавост и лекота.

Натоварванията от движенията на фехтувача падат върху прасците. Затова и елитните фехтувачи са с ясно изразени и силни прасци. Силните прасци позволяват бързи и експлозивни движения.

Квадрицепси

Всеки път, когато фехтувачът се втурне напред, отстъпи назад или мръдне встрани, натоварването пада директно върху четириглавите бедрени мускули.

Квадрицепсите играят и своята роля при запазване центъра на тежестта на фехтувача.

Кръст

Пружинирането е неизменна част от фехтовката. За да запази стойката си при пружиниране, фехтувачът стяга кръста си през цялото време.

Правилното натоварване на кръстните мускули успешно подсилва и подобрява баланса на тялото и качеството на маневрите.

Коремни мускули

Коремните мускули поддържат баланса, стойката и стабилността на фехтувача. Всички тези фактори са ключови за успех в двубой. Слаби коремни мускули означават, че фехтувачът няма да е способен да запази баланса си и трудно ще изпълнява правилно движенията си.

От друга страна, опитният фехтувач е с ясно изразени и силни коремни мускули, проявени от голямото натоварване при воденето на бой, както и от допълнителни упражнения за баланс и сила.

Рамене

Според специалистите раменете са едни от основните мускули, които фехтувачът натоварва при бой или тренировка. Фехтувачът използва раменните мускули, независимо дали напада напред или прави забой назад.

Някои професионалисти тренират движения от смесени бойни изкуства, за да подобрят силата и издръжливостта на раменете си.

Здравословни ползи от тренирането на фехтовка

Горене на калории и подобряване на сърдечния ритъм

Фехтовката е страхотно аеробно упражнение, което подобрява кръвообращението и по този начин влияе положително на сърцето. Фехтовката е и чудесен начин за изгаряне на калории.

В началото натоварването в краката е наистина смазващо. С времето и постоянството упражнението става все по-поносимо.

Повишената издръжливост помага и в други спортове като колоездене и плуване.

Гъвкавост

За да се предпази от контузии, фехтувачът загрява цялото тяло преди бой или тренировка. Колкото по-ускорена е загрявката, толкова по-гъвкав и подготвен е състезателят.

Гъвкавостта сама по себе си е ключова част от подготовката на добрия фехтувач. Придобива се с опит и постоянство.

Освобождава стреса

Упражнението е известно с положителното действие върху характера и настроението. Освен полезната работа, която тялото ви извършва, агресията, която сте натрупали през деня може да бъде излята върху някого по напълно законен, безопасен и забавен начин.

Намаляването на стреса е добре за поддържането на здраво сърце и добро кръвно налягане.

Развива умствените способности

Каквото и движение да подготвя фехтувачът, едната част от мозъка винаги отговаря за това непрестанно да движи краката.

Известно е, че за да избегнем понижаването на умствените ни възможностти, или жаргонно казано, "да не затъпеем", мозъкът се нуждае от ежедневни задачи. Фехтовката отправя предизвикателство към мозъка.

Фехтувачът трябва едновременно да мисли за атака, защита и контранападение. Сред професионалистите фехтовката е описвана като "шах със 100 километра в час".

Фехтовката е страхотен и забавен начин да се разтоварим след тежък ден, да намалим теглото си или да добием гъвкавост и функционална сила. Фехтовката си остава единственото кръвопролитно дело, което носи в себе си елегантност и джентълменство.

В наши дни приятелството между партньорите и удовлетворението от победата носят удоволствието от играта. А играта е това – да постигаш резултати, докато се забавляваш.

Използвани източници

  • Fencing.net: Deconstructing the Art and Science of Fencing
  • Fitness-Facts.com: Fencing Fitness Facts
  • "Fencing: Steps to Success"; Elaine Cheris; Human Kinetics; 2002
  • Allsands: Sword Fencing For Health
  • Снимка: Frog and Onion (CC)
Още съдържание по темата
Плуване-никога-не-е-късно-да-се-научим
Плуване - никога не е късно да се научим!

Спортува ви се извън спортната зала? Опитайте в басейн!

Плувайте-с-вашето-бебе
Плувайте с вашето бебе

Физическо и емоционално преживяване за родителите и техните малки съкровища

Тонус-във-водата-с-5х4х50
Тонус във водата с 5х4х50

Тонизиращ воден тренировъчен комплекс за една забавна и активна почивка

Тонус-във-водата-долна-част
Тонус във водата: долна част

Тонизиращ воден тренировъчен комплекс за една забавна и активна почивка

Направи първата стъпка към твоята цел.

Методът на BB-Team е модерният начин да изградиш здравословни навици, трайни резултати, увереност и контрол над здравето си с лична подкрепа и отчетност.

top-arrow