Неписаните правила във фитнеса

Неписаните правила във фитнеса

Какво е добре да (не) правим в залата за фитнес

Работата с хора е една от най-тежките. Фитнес залата не прави изключение, защото там се събират различни типажи – всеки със своя характер, настроение, дисциплина и цел. За да е приятен престоят в мястото, където се предполага, че се разтоварваме от натовареното ежедневие, е хубаво да се спазват някои "правила". Неписани, които се знаят от всички, но не винаги се спазват.

Всеки знае сам за себе си защо посещава фитнес залата. Някои искат да тренират здраво и тежко и не ги интересува нищо друго, освен да има достатъчно свободни тежести.

Други отиват по-скоро заради социалната среда, предпочитат да разпуснат и тренировките са им по-разкъсани. Каквито и да са ви мотивите, не бива с (без)действията си да пречите на другите.

Тъй като това е обществено място, е редно да се съобразяваме един с друг - така всички ще са доволни.

Нека направим едно уточнение, преди да се впуснем в списъка с правилата: все пак всичко зависи от фитнес залата! Била съм в лъскави, където всичко е като в аптека. Била съм в рехабилитационни, където всичко е потънало в тишина.

Била съм в типично железарски, където повечето неща са изпокъсани, но атмосферата е "хард".

Всяка една от тях си има своите особености – например "лъскавата" зала има куп правила, които не са необходими в "железарската". "Рехабилитационната" изисква атмосфера, която не би се срещнала в останалите две.

В едната се ходи на пръсти, в другата се хвърлят щанги, в третата се мълчи, в четвъртата… Зали много, зали различни, хора всякакви, но с една цел – здрав дух в здраво тяло. Все пак спортът води до там, нали?

Каквато и зала да посещавате, е хубаво да следвате някои правила.

(Не)писаните правила

Уредите

"Искаш ли да се редуваме?"

Често се случва да отидете с предварително изготвен план за действие и да видите, че единственият уред, с който трябва да започнете е… зает.

Няма нищо, ще изчакате малко, тъкмо ще позагреете.

5… 10 минути. Много е!

Не е срамно да попитате човека преди вас дали иска да се редувате.

  • "Да, няма проблем!" – супер. Ще си помагате, тренировката ще е по-интензивна, няма да прекалявате с почивките. Докато първият почива или прави суперсерия с друго упражнение, вие ще направите своята.

Редно е, ако сте вторият на уреда, да връщате първоначалната тежест. Също така смятам, че е редно и първият да връща вашата. Все пак вие сте го попитали, а той се е съгласил. Нищо не коства. Едно навеждане повече.

Редуването на уред има и предимства, и недостатъци. Хубавото е, че наблизо винаги ще има някой, който би ви пазил, например. Лошото е, че някой ви чака и в притеснението си може да не почивате толкова, колкото чувствате, че ви е нужно.

  • "Не, съжалявам" – може да се случи. Не се обиждайте, не се сърдете. Може би този преди вас изпълнява по-специална програма. Може би има лоши спомени с такова редуване.

Вярно е, че уредите са за всички, но все пак той първи е отишъл там. Защо да стигате до конфликти?

Какво бихте могли да направите? Започнете с друго упражнение – на друг уред, натоварващ същата мускулна група, а защо не и със свободни тежести.

Всъщност това би разнообразило тренировката ви и може да има положителен ефект. Едва ли ще се случва често – досега не съм ставала свидетел на подобна ситуация.

Нека това не ви повлияе на останалата част от тренировката.

И още: ако правите дълги почивки, не се задържайте върху уреда – през това време някой може да си направи серията; след като приключите с упражнението, не оставяйте принадлежностите си (кърпа, телефон, шише с вода) върху него, има по-подходящи места за това.

Свободните тежести

"Извинявай, свободен ли е този лост?"

Влизате в залата. Днес ви е ден за тяга и се насочвате към лоста. Да, но той е натоварен с дискове, а в близост има човек. Хубаво е да зададете този въпрос.

Грубо е да тръгнете да разтоварвате тежестите, а колегата ви да има още серии. Може да се случи и на вас.

За тази точка важи и правилото за разтоварването на лоста след приключване на работата. Нещо, което не всички правят. Аз лично нямам проблем – приемам го като част от загрявката и допълнителна физическа активност, но не за всеки би било така.

Връщайте си дисковете по местата. Разтоварвайте лостовете си. Това е особено важно, когато щангата е върху стойките за клек.

Ако не искате да го правите заради някой друг, поне го правете заради самия лост, който ви помага и с който ще се виждате още много пъти.

Защо ли? За да не се деформира, докато тежките дискове са наредени върху него. Кой знае кога ще идат по местата си. А земното притегляне работи.

"Къде ли е другият дъмбел 20ка?"

А сега де? Сигурно е някъде из залата. Зарязан.

За да не се стига до това – след като приключите упражнението си, върнете дъмбелите на стойката. Подредено е и знаете, че те винаги са там. В комплект.

И още: нормално е след много тежки серии, максимален брой повторения или работа до отказ да хвърлите дъмбела/лоста.

Ако залата ви не е покрита с теракот (което, между другото, е необяснимо за мен) – действайте. По-добре е, отколкото да се контузите тежко. Възможно е и за цял живот.

Хубаво е преди това да се убедите, че наоколо няма хора, които бихте застрашили. Случвало се е дъмбел да отскача върху крака ми. Не е от най-приятните неща.

А това ни води до:

"Ще ме пазиш ли?"

Не се притеснявайте да поискате помощ, ако знаете, че серията ще е тежка. По-добре е да играете на сигурно.

И тук има две особености:

  • Ако вие сте питащият – обръщайте се към хора, в чиито умения сте убедени.
  • Ако сте попитаният – съгласете се само, ако имате опит и знаете, че ще се справите с тежестта. Ако не можете да дръпнете 100 килограма мъртва тяга, как ще пазите някой със 200 килограма лежанка? Ако откажете – обяснете защо (примерно: "Съжалявам, но нямам достатъчно опит, защо не се обърнеш към…").

Хигиената

"Е-е-е. Тук има цял гьол. Как да легна сега?"

В залата се потим. Факт. Даже място, където няма капки пот… би било съмнително.

Носете си кърпа с вас, забърсвайте се. Така ще е комфортно за всички – вие няма да се чувствате неудобно, че сте оставили локва на лежанката, а човекът след вас няма да ви псува наум.

Виждала съм и спортуващи, които слагат кърпите си върху уредите – всичко е според личните предпочитания.

И още: ако ви е задушно – обърнете се към персонала. Все пак трябва да ви е комфортно. Нека да се проветри (провери климатичната инсталация).

Личните вещи

"Чий е този телефон?"

Прибирайте си вещите или ги слагайте на места, различни от уредите.

Това би могло да бъде и във ваш плюс – представете си паднал от джоба ви мобилен телефон в непосредствена близост до лежанката. Колегата ви по фитнес избутва дъмбели от лег, но вече му тежи. Хвърля ги. И телефонът вече е в историята.

И още: не зарязвайте минералните си води в близост до уредите, особено ако ползвате пластмасови чашки. И в двата случая – не оставяйте празните си чаши и шишета. Колко ще ви отнеме да ги изхвърлите в кошчето?

Няма да ви е приятно, ако следващия път ритнете чашката с кафето.

Други

"Ще се контузиш, оправи си техниката!"

Никой не се е родил научен и в залата често ставаме свидетели на лошо изпълнение на техниката. Но ако искате да коригирате нечий котешки гръб, бъдете внимателни и подходете деликатно.

Защото често в желанието си да помогнем оставаме неразбрани и отсрещната страна си мисли: "Този/тази пък на каква се прави?"

Ако вие сте човекът с неправилна техника – не се цупете и не бързайте да си вадите грешни заключения. Замислете се – изпитвате ли болки, изпълнявайки движението; снимайте се – така ще имате реален поглед отстрани.

И още: не се притеснявайте да поискате помощ или да попитате за изпълнението на дадено движение; не се надценявайте и подбирайте адекватната за вас тежест – не бихте желали да се контузите в опит да направите впечатление.

Моята зала

Залата, която чувствам най-близко до сърцето си, е типично железарска. Няма много уреди за сметка на лостове и достатъчно дискове.

Не е лъскава и няма много удобства, но аз съм там, за да тренирам здраво.

Не ме интересува дали лежанката е чисто нова и не се впечатлявам от скъсаните дрехи.

Въпреки това спазвам тези правила. Чувствам, че е редно. Искам да е приятно - на мен и на хората около мен.

Споделете с нас каква е вашата зала, защо ходите именно в нея и съгласни ли сте с написаните вече правила. А в заключение ще ви пожелая: добри тренировки и удовлетвореност от престоя ви във фитнеса!

Използвани източници

Хареса ли ти?

Сподели с приятели в:

Вероника Налбатска
Вероника Налбатска

Рони е много яка. Буквално. Занимава се с любителски бодибилдинг от няколко години. Освен това много я бива в готвенето и рисуването. Отговаря за ежедневния диалог с аудиторията ни, както във форума, така и в социалните ни канали (линкове в края на тази страница), както и стриктно следи, дали клиентите ни стават по-добри. Как става това тя научи и чрез образователната програма на Precision Nutrition.

Вземи здравето си в свои ръце. Ето как:

Научи повече
back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 read-later1