Дневен план за навициСвали сега 

Индийски жен-шен (Ашваганда)

Не отстъпва на китайския и американския си събрат по полезни въздействия

Индийски жен-шен (Ашваганда)

Освен подмладяващо действие Ашваганда среща научна подкрепа в качествата си на адаптоген. Много от популярните свойства на най-ценената аюрведична билка вече срещат научно разбиране. Отскоро билката намира своето място като адаптоген в спорта, като увеличава относителната сила с до 10%. Приложението й в лечението на невродегенеративни и ракови заболявания е в начален етап, затова пък показва изключителен потенциал при тестовете с животни и човешки клетки. А има ли странични ефекти?

Какво ще научиш?

Искаш ли да постигнеш мечтаната форма и трайно по-добро здраве?

Методът на BB-Team е модерният начин да изградиш здравословни навици, трайни резултати, увереност и контрол над здравето си с лична подкрепа и отчетност.

Какво знаем за Ашваганда?

Withania somnifera, позната също като ашваганда (ashwagandha), Индийски жен-шен (Indian ginseng) и зимна череша (winter cherry) е растение от семейство картофови (Solanaceae). Познати са няколко вида в рамките на рода, които са морфологично подобни на Withania. Части от растението се използват като лечебна билка в аюрведичната медицина. 

Какво съдържа екстрактът от Ашваганда?

Основното съдържимо в екстрактите на Withania somnifera са алкалоиди и стероидни лактони, включително тропин (tropine) и кушохигрин (cuscohygrine). Листата съдържат стероидни лактони, витанолиди (withanolides), и преди всичко витаферин А (withaferin A), който е първият виналоид, изолиран от W. somnifera, и е едно от най-добре изследваните вещества в състава му с потвърден противораков ефект.

Какво трябва да знаете за Ашваганда и полезните й съставки?

В състава на ашваганда екстракт (цяло растение) се откриват повече от 20 витанолиди, алкалоиди и стероидни лактони. Най-добре е проучен витафарин А, но само при раковите заболявания. Механизмите за въздействие на целия екстракт за различните ефекти са все още биохимично, цитологично и хистологично неясни. Знае се, че основни пътища за въздействие на екстракта са:

 • периферна-централна нервна система - адаптогенен фект, подмладяване;
 • имунна система - потискане, инхибиране;
 • сърдечно-съдова-дихателна - адаптогенен ефект;
 • кръвоносна система - потиска капилярообразуването, снижава температурата;
 • лимфа - нормализира броя на имунните клетки.

За какво се използва и какви здравословни ползи носи екстрактът от Ашваганда?

Withania somnifera, популярно е позната като ашваганда (Ashwagandha) и широко разпознаваема като Индийски жен-шен (Indian ginseng).

В Аюрведа тази билка се класифицира като райсана (подмладяваща) и от нея се очакват да подобри физическото и ментално здраве, да обнови тялото в условия на болести и да увеличи продължителността на живота. Разполагаща с широк обсег на въздействие, тя се използва за лечение на почти всички болести, които засягат човешкото здраве. 

В Санскрит, Ашваганда - индийското име за Withania somnifera, се превежда като "мирис на коне". Най-вероятно това произхожда от специфичния мирис на корена на билката.

Латинското "somnifera" - "приспивно, причиняващо сън" пък се свързва с това, че Ашваганда се използва в борбата със стреса. Някои билколечители я наричат умишлено "Индийски жен-шен", като я сравняват със сходните приложения на китайския жен-шен при лечението на много различни заболявания.

В билколечението по Аюрведа се използват всичките части на Withania somnifera - листа, корени и плодове, като част от домашната медицина (свободно, без лекарска препоръка). Често варят корените в мляко, за да отпаднат неприятната им миризма и някои нежелани съставки.

Плодовете се използват като сгъстяващ агент при млечното сирене. Научните изследвания зад Ашваганда я правят най-добре познатата и изследвана в рамките на традиционната индийска медицина.

Зимната череша расте в сухи региони на Южна Азия, Централна Азия и Африка и по специално в Индия, Пакистан, Бангладеш, Шри Ланка, Афганистан, Южна Африка, Египет, Мароко, Конго и Йордания. В Индия се култивира комерсиално в щатите Мадхя Прадеш, Утар Прадеш, Пенджаб, Гуджарат и Раджастан.

По-голямата част от производството е за собствена употреба, по-малък процент е за износ. Въпреки това Индия е сред най-големите износители на билкова дрога от Withania somnifera.

Особено приложение има при болести на централната нервна система и по-специално третирането при епилепсия, намаляването на стреса, невродегенеративните болести като Алцхаймер и Паркинсон синдроми, дискинезия, церебрална исхемия и овладяване на пристрастеност към наркотици и болкоуспокояващи.5

Западните (ЕС, САЩ) изследователи подкрепят мултифармацевтичното приложение на ашвагандата като: противовъзпалително, имунномодулиращо, антистресово средство към екстракти от цяло растение, както и определени приложения за екстракти от листа и корени.

Знае се за антираковия ефект на вещества в екстракта от корени на Withania somnifera, включително противотуморно (убива ракови клетки) и против разсейки.

В момента се прилага като експериментално средство при химиотерапия, самостоятелно и успоредно с токсини срещу раковите клетки - налично е подобрение в страничните ефекти при животни.

Освен това при приема й от животни се наблюдава подобрение от радиационната терапия и овладяването на страничните й ефекти. Мнозина експерти смятат, че в бъдещото лечение на раковите заболявания в голяма степен ще бъде включена и ашваганда или някои от основните й активни вещества.

За целта предстоят тестове с хора.6 Съвсем отскоро се заговори за приложение на ашвагандата в спорта, където вече има изследвания с нетренирали хора. Резултатите са обнадеждаващи - можете да ги видите по-долу.9

В Аюрведа като тип расаяна еликсир от ашваганда се очаква да подобри общо човешкото тяло, да подобри здравето и да удължи живота. В това число й се придават свойства на адаптоген при състояния на физиологичен и психологичен стрес, включително хроничен.

Ашваганда помага, като регулира дисбалансите чрез въздействие на невроендокринната и имунната система.10

Как работи екстрактът от Ашваганда?

Изследванията показват, че ашваганда притежава следните свойства и ефекти:

 • противовъзпалително;
 • противотуморно;
 • антистрес ефект, адаптоген;
 • антиоксидант;
 • имуномодулаторен ефект;
 • хемопоетично въздействие, потискащо;
 • подмладяващо;
 • въздействие върху ендокринна система;
 • въздействие върху сърдечно-дихателна система;
 • въздействие върху централна нервна система.

Механизмите на въздействие обаче не са напълно разгадани. Токсикологичните тестове показват, че ашваганда и екстрактите й са като цяло безопасни.7

Доказани и потенциални ползи при хора:

 • Подобрява общото състояние като антиоксидант и адаптоген - редица изследвания с животни и пилотното с хора потвърждават тези свойства на ашваганда екстракта. Разбира се, нужни са още изследвания за утвърждаване и по-добро разбиране както на доза-отговор ефекта, така и начините на въздействие върху човешката физиология7, 9,10
 • Подобрява нервно-мускулния контрол и забавя появата на умора - Withania somnifera екстракт, вземан в доза 500 мг/ден за 8 седмици при нетренирали здрави хора, подложени на разнообразни физически тестове показват способността й да забавя появата на умора, като така удължава времето за достигане на изтощение и поддържането на сила при изтощителни тренировки. 9
 • Подобрява функционалните показатели при нетрениращи, подложени на тренировъчни тестове - максимална и средна сила, реализирана скорост, кислородна консумация. В изследване за максимална скорост, средна абсолютна и относителна сила се наблюдава увеличение респективно с 2.9%, 8.8% и 10.1% спрямо плацебо групата. Увеличава се и максималната кислородна консумация с 6.8% при високоинтензивни физически тестове, но няма значително повлияване върху баланса и кръвното налягане.9

Доказани лабораторни животни и клетъчни култури in vitro:

 • Успехи в борбата с раковите заболявания: Withania somnifera показва огромен потенциал като безопасен, ефективен и нискотоксичен неопластичен агент. Повече изследвания са нужни, за да се разбере дали Withania somnifera може да повтори успехите при хора, както и за да се определи дозировката за постигане на същите ефекти. Потенциалните ползи от Withania в комбинация с радиология и химиотерапия говорят за потенциала и в интегративната онкологична грижа.6, 8 
 • Убива ракови клетки: Листен екстракт от ашваганда и Withanone причинява селективна смърт на ракови клетки чрез индуциране на ROS-сигнализация и е потенциален агент, който може да бъде използван при ROS-медиирана ракова химиотерапия.11
 • Потенциал в борбата с подаграта: Пилотно изследване: Лечение с W. somnifera пудра от корен (500/1000 мг/кг телесно тегло) води до нормализиране броя на левкоцитите в лимфата. W. somnifera също показва аналгетичен ефект и антипуретичен (температуроснижаващ) ефект при отсъствие на стомашни повреди в различи дози при плъхове. Резултатите показват доказателства за потискащия ефект на пудрата от корен на ашваганда върху усложненията в зоните с отоци и разширяване на възпалителния отговор, без да причинява щети на стомашно-чревния тракт.12
 • Противомикробни и противогъбични свойства: Протеин от ашваганда WSG (Withania somnifera glycoprotein) демонстрира потентна противомикробна активност към фитопатогенни гъби и бактерии: Aspergillus flavus, Fusarium oxysporum, F. verticilloides и антибактериална активност към Clavibacter michiganensis subsp. michiganensis. WSG е киселинен, нетоксичен (трипсин-хемотрипсин) протеазен инхибитор. Резултатите са окуражаващи и се очаква да бъдат проведени нови изследвания върху WSG като потенциален терапевтичен агент на противогъбична активност.13
 • Налице е имуномодулаторен, имунопотискащ ефект: Водна суспензия на Withania somnifera корен на прах е изследвана in vivo (плъхове) и in vitro за имуномодулаторни способности. Резултатите са имунопотискащ ефект на W. somnifera корен на прах. Нужни са повече изследвания за дефиниране на конкретното вещество, чийто потенциал е да се влага в лекарства за възпалителни заболявания (например алергии).14
 • Антиоксидант, адаптоген: изследвания in vivo с мишки, подложени на стрес. Дисекцията на клетъчни култури от нервни и мозъчни клетки дава положителен анализ за антиоксидантните и адаптогенните свойства на растението.16
 • Успехи в борбата с деменцията при Алцхаймер: разкриват се нови, уникални модели за въздействие на процеса на деменцията. Проучванията са в начален етап.17

Недоказани въздействия и доказателства за липса на ефект

 • Афродизиак - няма изследвания, които да потвърждават това, затова пък сериозно се спекулира с подобни твърдения. 

Има ли установени странични ефекти и противопоказания за прием на екстракти от Ашваганда?

Генерално смятан за безопасен, за екстракта от ашваганда има само един документиран случай на интоксикация. Става дума за тироинтоксикоза при млада жена (32 г.), приемаща ашваганда за овладяване симптомите на хронична умора.

През първите седмици прием в нормални дози жената не усещала симптоми, но след увеличаване на дозата (предозиране) развила симптоми на интоксикация на щитовидната жлеза. Симптомите изчезнали след прекратяване на приема.

Няма ясна връзка как приемът на ашваганда е предизвикал това, но е добре да се внимава при приема й от хора със заболявания на щитовидната жлеза. Изследванията с животни подсказват, че приемът на билката може да увеличи производството на щитовидни хормони. Отравянето на щитовидната жлеза може да е потенциален опасен страничен ефект на ашвагандата.15

Кой и в комбинация с какво не бива да приема Ашваганда?

 • Бременни и кърмещи жени без препоръка от лекуващ лекар.
 • Бебета и малки деца без препоръка от педиатър.
 • Хора с болести на щитовидната жлеза.
 • Да се избягва прием в комбинация с лекарства, влияещи на имунитета. 

Какви дози са препоръчителни и как се приема?

Изследванията с хора включват дози от 500 мг до 1000 мг/ден сух стандартизиран екстракт от Withania somnifera, за периоди от 20 дни до 8 седмици.  Приемайте съгласно предписанията на етикета, а ако няма такива - разделете приема в 2 дози на гладно, по една сутрин и вечер. 

В кои спортни и здравословни добавки можем да я срещнем?

Ашвагандата се влага в адаптогени, билкови антиоксиданти, специализирани добавки за съпътстващо лечение на невродегенеративни и ракови заболявания. Обикновено е в комбинация с други аюрведични билки или в комбинирани мулти- "жен-шен" формули. 

Използвани източници

 • 1. pubmed.com
 • 2. jissn.com
 • 3. healthlibrary.epnet.com
 • 4. Kulkarni SK, Dhir A. Withania somnifera: an Indian ginseng. Prog Neuropsychopharmacol Biol Psychiatry. 2008 Jul 1;32(5):1093-105. Epub 2007 Sep 21. Review. PubMed PMID: 17959291.
 • 5. Winters M. Ancient medicine, modern use: Withania somnifera and its potential role in integrative oncology. Altern Med Rev. 2006 Dec;11(4):269-77. Review. PubMed PMID: 17176166. 
 • 6. Mishra LC, Singh BB, Dagenais S. Scientific basis for the therapeutic use of Withania somnifera (ashwagandha): a review. Altern Med Rev. 2000 Aug;5(4):334-46. Review. PubMed PMID: 10956379.
 • 7. Hahm ER, Lee J, Huang Y, Singh SV. Withaferin a suppresses estrogen receptor-α expression in human breast cancer cells. Mol Carcinog. 2011 Aug;50(8):614-24. doi: 10.1002/mc.20760. Epub 2011 Mar 22. PubMed PMID: 21432907; PubMed Central PMCID: PMC3129407. 
 • 8. Sandhu JS, Shah B, Shenoy S, Chauhan S, Lavekar GS, Padhi MM. Effects of Withania somnifera (Ashwagandha) and Terminalia arjuna (Arjuna) on physical performance and cardiorespiratory endurance in healthy young adults. Int J Ayurveda Res. 2010 Jul;1(3):144-9. PubMed PMID: 21170205; PubMed Central PMCID: PMC2996571.
 • 9. Ven Murthy MR, Ranjekar PK, Ramassamy C, Deshpande M. Scientific basis for the use of Indian ayurvedic medicinal plants in the treatment of neurodegenerative disorders: ashwagandha. Cent Nerv Syst Agents Med Chem. 2010 Sep 1;10(3):238-46.  Review. PubMed PMID: 20528765.
 • 10. Widodo N, Priyandoko D, Shah N, Wadhwa R, Kaul SC. Selective killing of cancer cells by Ashwagandha leaf extract and its component Withanone involves ROS signaling. PLoS One. 2010 Oct 21;5(10):e13536. PubMed PMID: 20975835; PubMed Central PMCID: PMC2958829.
 • 11. Rasool M, Varalakshmi P. Suppressive effect of Withania somnifera root powder on experimental gouty arthritis: An in vivo and in vitro study. Chem Biol Interact. 2006 Dec 15;164(3):174-80. Epub 2006 Nov 7. PubMed PMID: 17084827.
 • 12. Girish KS, Machiah KD, Ushanandini S, Harish Kumar K, Nagaraju S, Govindappa M, Vedavathi M, Kemparaju K. Antimicrobial properties of a non-toxic glycoprotein (WSG) from Withania somnifera (Ashwagandha). J Basic Microbiol. 2006;46(5):365-74. PubMed PMID: 17009292.
 • 13. Rasool M, Varalakshmi P. Immunomodulatory role of Withania somnifera root powder on experimental induced inflammation: An in vivo and in vitro study. Vascul Pharmacol. 2006 Jun;44(6):406-10. Epub 2006 May 18. PubMed PMID: 16713367.
 • 14. van der Hooft CS, Hoekstra A, Winter A, de Smet PA, Stricker BH. [Thyrotoxicosis following the use of ashwagandha]. Ned Tijdschr Geneeskd. 2005 Nov 19;149(47):2637-8. Dutch. PubMed PMID: 16355578.
 • 15. Bhattacharya A, Ghosal S, Bhattacharya SK. Anti-oxidant effect of Withania somnifera glycowithanolides in chronic footshock stress-induced perturbations of oxidative free radical scavenging enzymes and lipid peroxidation in rat frontal cortex and striatum. J Ethnopharmacol. 2001 Jan;74(1):1-6. PubMed PMID: 11137343.
 • 16. Sehgal N, Gupta A, Valli RK, Joshi SD, Mills JT, Hamel E, Khanna P, Jain SC, Thakur SS, Ravindranath V. Withania somnifera reverses Alzheimer's disease pathology by enhancing low-density lipoprotein receptor-related protein in liver. Proc Natl Acad Sci U S A. 2012 Feb 28;109(9):3510-5. Epub 2012 Jan 30. PubMed PMID: 22308347; PubMed Central PMCID: PMC3295277.
 • 17. Dries DR, Yu G, Herz J. Extracting β-amyloid from Alzheimer's disease. Proc Natl Acad Sci U S A. 2012 Feb 28;109(9):3199-200. Epub 2012 Feb 10. PubMed PMID:  22328154; PubMed Central PMCID: PMC3295249.
Още съдържание по темата
Протеин-за-отслабване-какво-всъщност-означава-това
Протеин за отслабване - какво всъщност означава това
Млечен-протеин-какво-е-и-от-какво-се-прави
Млечен протеин – какво е и от какво се прави?
Лупин-протеин-какво-е-и-как-се-приема
Лупин протеин - какво е и как се приема?
Протеин-за-жени-има-ли-такъв
Протеин за жени – има ли такъв?
Направи първата стъпка към твоята цел.

Методът на BB-Team е модерният начин да изградиш здравословни навици, трайни резултати, увереност и контрол над здравето си с лична подкрепа и отчетност.

top-arrow