Интервю с Йордан Христов (KETLOT)

"Наблюдавайте и усещайте тялото си"

Интервю с Йордан Христов (KETLOT)

Представяме на вашето внимание едно интервю с Йордан Христов, популярен още и под името KETLOT във форума на изданието. Вижте какво сподели той с нас.

Какво ще научиш?

Искаш ли да постигнеш мечтаната форма и трайно по-добро здраве?

Методът на BB-Team е модерният начин да изградиш здравословни навици, трайни резултати, увереност и контрол над здравето си с лична подкрепа и отчетност.

Представи се на читателите.

Йордан Христов, на 27 г. Роден съм в Сливен, понастоящем живея в София.

Кога започна да се занимаваш активно със спорт и какво те накара да започнеш да тренираш?

Около 17-годишен започнах с Ушу, впоследствие започнах да се занимавам основно с танци (хип-хоп, брейк, тае-бо, салса), малко лостове и еквилибристични умения. В средата на 2008 г. започнах активно да тренирам с тежести, гимнастика и еквилибристика.

Почти винаги опитвам различни неща. Така е и с Ушу и танците и тежестите – опитах и ми допадна. Тренирането ми доставя удоволствие и затова продължавам.

Имаш сериозни умения в силовата еквилибристика. През какви трудности и проблеми мина по пътя към това майсторство и какви начини намери, за да ги решиш?

Първата пречка беше незнанието на правилната техника. След срещи с достатъчно професионалисти и доста четене започнах да откривам проблеми с мобилността, които ми пречеха, след това трябваше да се подобри силата и издръжливостта в новите позиции и накрая вече можех да се концентрирам върху баланса. Като цяло бяха нужни доста постоянство и много вложена енергия.

С какво се занимаваш и как съчетаваш спорта с ежедневието си?

Част съм от екипа на LiveToLift. Ежедневието ми е обвързано със спорта. Всеки ден съм в залата, всеки ден чета за спорт и мисля за спорт.

Какви са ти целите и какво си постигнал досега?

Обичам да правя неща, които ми доставят удоволствие. Целите ми са да ставам по-добър в тези неща. Това се отнася за всичко - от уменията ми като треньор до еквилибристиката и бягането.

Намираш ли взаимна зависимост между силата, придобита от статичните позиции в гимнастиката и тази, нужна за базовите упражнения с тежести?

Силен пренос се усеща в движенията, изискващи добра стабилизация в раменния пояс (Лег с дъмбели, Военна преса, Келнерски разходки, TGU и т.н.).

Сподели накратко какви са тренировъчните и хранителните ти принципи?

Принцип 1 : Не правя неща, които ми причиняват болка.

Принцип 2 : Перфектна техника.

Принцип 3 : Да има удоволствие или поне задоволство от тренировката.

Понякога тренирам по стриктна програма, понякога тренирам интуитивно, понякога тренирам това, което ме забавлява. Тренирам високоинтензивно, тренирам нискоинтензивно, с големи тежести, с малки тежести, бягания, гимнастика...

При храненето:

Принцип 1 : Ако ми се дояде нещо, го ям.

Принцип 2 : Ако мога да избера по-добрата храна, винаги го правя.

Принцип 3 : Опитвам да съм максимално осъзнат в храненето си.

Понякога спазвам стриктни режими, понякога ям всичко. Не се вманиачавам, освен ако не проверявам нещо. Може с дни да си хапвам само риба, а може и да се размажа от фъстъчено масло и мед.

Обичаш да експериментираш с хранене и тренировки - докъде би стигнал в един експеримент, в който според "здравия разум" няма да получиш положителен резултат?
Кои са основните принципи на хранене и трениране, които не би променил?

Във всеки експеримент бих спрял там, където преценя, че негативите ще бъдат вече необратими. Не бих провел екперимент, ако това няма да ми донесе опит и знание.

Няма нищо, което не бих променил, ако има добра причина да го направя.

Използваш ли добавки? Какво мислиш за спортните храни и добавки?

Отскоро използвам добавки. Основната причина е осъзнаването, че сме променили дотолкова света, в който живеем, въздуха, който дишаме, храната, с която се храним и т.н., че телата ни са пълни с токсини, които можем да махнем само с добавки. Хормоните ни са объркани и може да ги оправим само с добавки. Сънят и храната ни са слаби и можем да ги подсилим само с добавки.

Единствените ни алтернативи да имаме пълноценно работещи тела са добавките или отшелничеството в някое от малкото все още недокоснати кътчета земя.

Какво мислиш, че ще се промени в контекста на тренировките покрай хранителните добавки?

Ще се възстановявам по-бързо. Ще имам повече издръжливост, повече сила, повече енергия, по-малка вероятност от травми, по-добро настроение, повече увереност.

Опиши накратко един свой ден?

Ставам към 8:30 ч. (ако не сме правили нощно бягане из Витоша).

Чета статии/книги, пиша програми или хранителни режими, организирам тренировки и въвеждам проведените такива в базата данни. Губя известно време пред компютъра в неосъзнати дейности. Обядвам. Ако има време, събирам слънце в някой парк. Водя тренировки с хора до вечерта. Вечерям. Компютър. Лягам между 23.00 и 24.00 ч.

Полумаратонът прецедент ли е или смяташ да се пускаш на бегови и занапред?

Смятам да участвам в състезания и занапред. Предимно планински бягания.

Пробвал ли си да тичаш големи денивелации - Драгалевци - Черни връх, например?

Да, под лифта. Изкачванията са ми голяма мъка. Както се досещате, нагоре се пълзи, не се тича. Обожавам спусканията, доставят ми голямо удоволствие, особено тези с висока техническа трудност.

Коя е мускулната група (ако има такава), която генетично не ти е заложено да върви?

Peroneus tertius.

Занимавал ли си се с друг вид спорт, преди да влезеш в залата? Какво би искал да опиташ?

Занимавал съм се с Ушу, всякакви танци, катерене, канадска борба.

Искам да опитам плуване.

Кое е това в спорта, което те вълнува, но досега не си имал възможност да опиташ?

Всичко, което не съм опитал.

Кое поприще би предпочел, при условие, че средствата за постигането са неограничени - цирковата арена или професионален спорт?

Двете не са взаимноизключващи се. В момента не бих се спрял на нито едно от двете.

Кое те накара да преминеш към "LOW Intensity training" ? Според теб този тип тренировки имат ли повече преимущества пред тежките силови тренировки (развиват ли повече качества в един атлет/спортист)?

Когато започнах да бягам и да тренирам леко, беше само временно. След като видях, че се чувствам добре, доставя ми удоволствие и нямам никакви болежки, реших да продължа така.

Не мисля, че имат повече преимущества от тежките тренировки за един атлет. Могат да бъдат чудесно допълнение към тренировките за човек, който тренира силово и се храни и суплементира качествено. Не мисля, че нискоинтезивните продължителни тренировки са подходящи за начинаещ трениращ или за човек с прекомерен адренален стрес.

Какво мислиш за адаптацията на организма към натоварвания - докъде стига според теб?

При мишките адаптивните промени при прекомерни натоварвания/стрес се изразяват в развитие на рак, уголемени адренални жлези и пониженна имунна система. Не мисля, че прекомерните натоварвания при хората могат да доведат до добри адаптивни промени.

Би ли описал най-тежкото физическо натоварване, което си имал до момента? А най-продължителното като времетраене?

Най-тежкото и същевременно най-продължително натоварване – един преход с бягане и изкачвания, около 33 км за около 6 часа.

Тръгнахме от Петрохански проход, имахме едно леко изкачване около 2 км, после бягахме още 4 по равно и започна много стръмно спускане, спуснахме към 300 метра денивилация, но с оказа, че сме объркали пътя и се връщахме нагоре, като това изкачване ми изцеди всички сили.

После с още бягане и ходене се домъкнахме до хижа Ком. После със сетни сили изкачихме връх Ком, тичахме вече на автопилот обратно до хижата и после с редки тичания и ходения се върнахме в начална точка. Последните километри бях толкова изтощен, че се налагаще да спирам да си почивам от ходенето по равно.

Правиш ли силови комплекси в момента?

Не съм правил тази година.

Напоследък се търси поливалентност в атлетизма. Смяташ ли, че можеш да подготвиш атлет да се пусне на триатлона в Ница, на аматьорско ММА състезание, на тежки лифтове? Как ще започнеш и развиеш такава подготовка?

Атлетите сами си вдигат тежестите, сами се потят, сами решават колко енергия ще вложат в определена цел. Аз мога да им дам средства да постигнат целите си. Всеки спорт има технически и тактически умения, които аз не мога да преподам.

Силово-кондиционно аз и екипът, с който работя можем да подготвим атлет според желанията му. Ще започнем с тестове, които включват нива на определени хормони, витамини и минерали, FMS и тестове за структурен баланс.

В зависимост от резултата ще изградим план за подготовка, която ще коригира нужното и ще премине в подобряване на нужните атлетични качества, което ще вкючва тренировки, суплементация, хранителен режим и добро възстановяване.

Кое е най-трудното нещо в спорта? Нещото, което ти е отнело най-много време и за което си положил най-много усилия (определено движение, конкретно качество или нещо друго)?

Най-трудното нещо – постоянството. Нещото, отнело най-много време е балансът на ръце - умение, изискващо много постоянство.

Често участваш в различни експерименти. Имало ли е такива, в които си отказвал да се включиш, понеже са ти се стрували неефективни или нелепи?

Обикновено експериментите, които правя са продиктувани от желанието ми да разбера нещо и да добия знание. Ако в графа "експерименти" влиза предложения от рода на "Що не пробваш ...., да видим какво ще стане" - да, отказвал съм.

Правиш ли жертви в името на тренировката?

Да.

Успяваш ли да мотивираш хората около теб да тренират и как?

Хората, които идват да тренират, имат мотивация, аз им давам средствата за реализация на целите им. Понякога личният пример усилва мотивацията на хората около мен.

Какво е мнението ти за фитнес индустрията и здравословния начин на живот у нас?

Нямам общи наблюдения. Доста ми допада все по-голямото търсене и предлагане на качествена храна и качествени услуги в областта.

Какви съвети би дал на начинаещите във фитнеса?

Започнете с максимално проста система.Наблюдавайте и усещайте тялото си.

По какъв начин се запозна с нашето издание, какво ти допадна, какво би могло да се подобри?

Запознах се с BB-Team покрай познати и приятели. Допадна ми множеството материали на всякаква тематика. Ще ми хареса все повече материали да са вследствие на собствен опит, а не онлайн справки.

Пожелай нещо на читателите на BB-Team?

Пожелавам ви все повече дейности от ежедневието ви да ви доставят щастие и задоволство и все по-малко да ви причиняват стрес.

Още съдържание по темата
Тренировките-са-прекалено-лесни
Тренировките са прекалено лесни!

Тренировъчната ми програма не ме натоварва достатъчно!

Изграждането-на-нови-и-промяната-на-текущи-навици-не-е-лесен-процес
Изграждането на нови и промяната на текущи навици не е лесен процес
Мама-във-форма-Не-пренебрегвай-себе-си-след-раждането
Мама във форма: Не пренебрегвай себе си след раждането

Защо е важно майката да се грижи за здравето и формата си след раждането

Татко-във-форма-Не-пренебрегвай-себе-си-след-появата-на-детето
Татко във форма: Не пренебрегвай себе си след появата на детето

Защо да се грижим и за себе си след появата на детето

Направи първата стъпка към твоята цел.

Методът на BB-Team е модерният начин да изградиш здравословни навици, трайни резултати, увереност и контрол над здравето си с лична подкрепа и отчетност.

top-arrow