Дневен план за навициСвали сега 

Костно-мускулна асиметрия

По-сериозни и редки случаи на костно-мускулна асиметрия - на какво се дължат и начини за маскиране

Костно-мускулна асиметрия

Несиметричен външен вид и усещане за слабост в някои части на тялото? Възможно ли е причините да не са в неправилното трениране на определени мускули? Ако да, има ли възможност това да се компенсира?

Какво ще научиш?

Искаш ли да постигнеш мечтаната форма и трайно по-добро здраве?

Методът на BB-Team е модерният начин да изградиш здравословни навици, трайни резултати, увереност и контрол над здравето си с лична подкрепа и отчетност.

"Асиметричните" причини

Скелетните мускули са свързани с костите с помощта на сухожилия. Лигаментите, също съединителнотъканни образувания, участват в свързването на някои кости, формирайки ставите. Всички тези елементи заедно с хрущялите участват в изграждането на опорно-двигателната система. Мускулите подпомагат придвижването на костите, участващи в движенията и съкращенията.

При дефекти в някои зони на опорно-двигателния апарат може да се стигне до проблеми с развитието на асоциираните с тях мускулни тъкани. Такива промени е възможно да възникнат в резултат на:

 • заболявания, аномалии и диспропорции (придобити и вродени) на костите, мускулите, ставите и хрущялите;
 • травми и наранявания по време на вътреутробното развитие и след раждането;
 • оперативни намеси;
 • при някои спортове, където определени мускулни групи биват натоварвани повече в сравнение с други.

Запознати сте какво точно представлява симетричният изглед на тялото от гледна точка на мускулните групи и какви типове асиметрия могат да развалят впечатлението за добра и поддържана осанка. Тук ще се запознаем с някои примери за асиметрия на мускули, предизвикани от свързани аномалии или нарушения на прилежащите им кости или стави и начините за тяхното контролиране.

Гръбначни изкривявания

Сколиоза

Сколиозата представлява странично изкривяване на гръбначния стълб. Една от причините за нейната поява е слабостта на мускулните групи в областта около гръбначния стълб (най-вече еректорите), но и самата тя, ако не се лекува навреме, може да стане причина за задълбочаването на мускулния дисбаланс.

Възниква визуална асиметрия, заедно с произтичащата от това странична силова асиметрия – обикновено едното рамо изглежда по-високо позиционирано от другото, ребрата от едната страна могат да са издути и неравни, крайниците от едната страна изглеждат по-дълги. Мускулите на гърба от едната страна са натоварвани и развити повече в сравнение с тези от другата, в резултат на страничното изкривяване.

Обичайните лечебни методи, които се прилагат в зависимост от прогресията на заболяването са наблюдение, носене на корсет и хирургични процедури (поставяне на импланти) за най-тежките случаи. Алтернативно се препоръчват физиотерапевтични процедури, електростимулация, прием на хранителни добавки, поддържане на правилна стойка и физически упражнения (плуване, йога, гимнастика).

Кифоза

При нея също има изкривяване на гръбначния стълб в горната му част, но в посока напред. Тя не води до толкова драстични изменения в мускулатурата и общата визия както сколиозата. За контролирането й се използват физиотерапия, спортуване, поддържане на правилна стойка и носене на корсет (в ранна фаза). Препоръчват се и упражнения за заякване на гръбните мускули.

При усложнения от дискова херния може да се получи незначителна едностранна асиметрия при някои от мускулите около гръбначните прешлени (Multifidus; Psoas major).

Асиметрични ребра и гръден кош

Гръдният кош се състои от 12 двойки ребра, 12 гръдни прешлена и гръдна кост. Ребрата се свързват отзад с гръбначния стълб. Отпред ребрените хрущяли на първата двойка ребрени кости се свързват директно с дръжката на гръдната кост (manubrium).

Следващите 6 двойки ребра обикновено са съединени с дръжката (3 и 4 ребро) и тялото на гръдната кост в синовиални кухини. 8-10 двойки не се прикрепват към гръдната кост, а са свързани с хрущяла на седмата двойка ребра и се наричат лъжливи ребра. Те обаче се залавят в задния си край с гръбначните прешлени. Последните две двойки ребра се наричат "плаващи", защото завършват сляпо в предната коремна стена и не се захващат за става отпред.

Развитието на ребрените кости започва в първите 9 седмици от бременността. Първите 7 двойки "истински ребра" се свързват с гръдната кост чрез гръдните хрущяли на 45-тия ден. Вкостеняването на ребрата започва едва след 15-годишна възраст.

Още по време на бременността, във вътреутробното развитие на плода е възможно възникването на вродени аномалии в структурата и състава на костната система. В следзародишното развитие на индивидите могат да възникнат придобити аномалии като резултат от неопластични заболявания, прекарани травми, (не)инфекциозни заболявания. Възможни са промени в структурата, размера и състава на ребрените кости.

 • Съществуват случаи на вродени аномалии в броя на ребрата – възможно е да липсват или да има в повече единични ребра или дори цели двойки. Увеличеният брой ребрени кости рядко могат да бъдат нормално явление, което да не е съпътствано от някакви болестни изменения. Увеличен брой ребра са наблюдавани при тризомия 21 синдром (генетична мутация) и при Vater синдром.
 • По-вероятно е да има 11 двойки ребра без асоциирани други аномалии при някои индивиди, отколкото над 12. В такъв случай нормално развитите хора с подобен проблем (без допълнителни усложнения) са 5-8% от всички установени. Единадесет чифта ребра има при една трета от пациентите с тризомия 21 синдром, както и при такива с клеидокраниална дисплазия и кампомелна дисплазия. Подобни аномалии, когато не правят силно визуално впечатление, а има само известен мускулен дисбаланс, могат да се компенсират с подходящи упражнения за отслабената мускулатура.
 • При Poland Syndrome, освен класическите прояви, може да има и недоразвит гръден кош, по-точно главата на гръдната кост и млечните жлези, недоразвити горни ребра и повдигната ключица и слабо развит голям гръден мускул (Pectoralis major). В някои случаи големият гръбен мускул (Latissimus dorsi) липсва. По възможност тези деформации се коригират частично с възстановителна и пластична хирургия.
 • Pectus excavatum представлява деформация, при която гръдният кош изглежда "хлътнал" в областта на гръдната кост. За нея допринася прекомерното натрупване на съединителна тъкан, свързваща ребрата с гръдната кост. Хирургични намеси са наложителни, тъй като това състояние може да попречи на нормалното дишане.
 • Pectus carinatum – аномалия, при която ребрата изпъкват пред гръдната кост, получава се изглед на "птичи" гръден кош, т.е. изпъкнал. Визуалната асиметрия при би могла да се маскира с упражнения за трениране на раменните и коремните мускули.

Други асиметрии

 • Изкълчването, изместването и счупването на тазобедрената става може да доведат до асиметрия в резултат на хирургичното лечение, самата травма и обездвижването. В случай на изместване на ставата специалистите прилагат наместване под упойка и последващи рехабилитационни процедури. Възстановяването е бавно, може да се извършват тракции (разтягания) или пасивни раздвижвания с машина.
 • При вродени аномалии в развитието на тазобедрените стави може да се стигне до визуална асиметрия – засегнатият долен крайник е по-къс на дължина. Може да се приложат ортопедични похвати за маскиране (обувки).
 • При вродено едностранно изкривяване на врата (Congenital muscular torticollis) може да се стигне до удебеляване на стерноклеидомастоидния мускул (простира се между слепоочната кост и гръдната кост отстрани на шията) и оттам ограничения в движенията на шията и фиксирането на главата под определен ъгъл. Методи като физиотерапия и инжектиране на ботокс в първата година от откриването на проблема дават задоволителни резултати.
 • Артрогрипоза – вродено заболяване, при което ставите са изключително свити и стегнати, а оттам и крайниците и пръстите са силно деформирани (огънати и удължени). Препоръчителни са навременни физиотерапевтични и ортопедични процедури. Носенето на ортези може да е от полза.
 • При много редки генетично обусловени заболявания като Синдром на Костело и Синдром на Loeys-Dietz и др. има разнородна клинична картина, която може да обхване целия организъм. Скелетно-мускулните прояви могат да включват: меки стави, заоблени пръсти, външно насочени китки и пръсти, деформация на стъпалата, удебелени ахилесови сухожилия, кифосколиоза, асиметричен, изпъкнал или вдлъбнат гръден кош, черепни деформации, недоразвита тазобедрена става. За контрол над синдрома се използват хирургични, ортопедични, физиотерапевтични и трудови лечебни процедури.
 • При болни от вроден Klippel-Feil синдром се развива сколиоза в резултат на ненормалното свързване на два или повече шийни прешлена. Характерни признаци са къса шия, ограничена подвижност на врата и дълбока линия на косата в областта на тила. Лечението е симптоматично, хирургично – за стабилизиране на състоянието в областта на шията и физиотерапевтично.
 • Арахнодактилия – генетично обусловена аномалия, характеризираща се  със силно удължени и изтънели крайници, пръсти, ограничени стави (контрактури - най-вече лакътна и колянна), кифосколиоза, недоразвити мускули (най-вече в областта на прасците). За туширане на оплакванията се използват физиотерапевтични (за подобряване на мускулния тонус и подвижността на засегнатите стави) и хирургични процедури при необходимост. Сколиозата в този случай изисква използване на пособия като корсет или хирургично коригиране, тъй като е с бърза прогресия.

Съществуват още много видове вродени или придобити аномалии, при които може да се получи асиметрия в различни части на тялото. Но такава може да бъде очакван резултат и от неправилно трениране и особености на определени спортни занимания.

Например във волейбола може да се получи силова асиметрия по отношение на раменете, лопатките и ротаторите, което предразполага към контузии. Във футбола също е възможно да се получи такава асиметрия и то не само по отношение на мускулатурата на долните крайници (аддуктори и др.), а и с коремните мускули (Rectus abdominus), които участват като стабилизатори.

Проучвания установяват, че футболистите имат по-добре развити коремни мускули едностранно в сравнение с неактивни хора. От другата страна обаче, която не е толкова активно натоварвана по време на игра, коремните мускули са с по-малък обем и дължина.

Когато асиметрията (независимо от вида) не е следствие от тежки аномалии на опорно-двигателната система и е податлива на корекция, е необходимо да се търсят възможни начини за нейното маскиране, коригиране или отстраняване чрез различни терапевтични методи или физически упражнения. Така постепенно може да се спре задълбочаването на този дисбаланс и асиметрията да претърпи обратно развитие.

Използвани източници

 1. Pediatric Ribs: A Spectrum of Abnormalities, Ronald B. J. Glass, MD, Karen I. Norton, MD, Sandra A. Mitre, MD and Eugene Kang, MD
 2. CT of Rib Lesions, Benjamin D. Levine1, Kambiz Motamedi1, Kira Chow1, Richard H. Gold1 and Leanne L. Seeger1
 3. Changes in the Cross-Sectional Area of Multifidus and Psoas in Unilateral Sciatica Caused by Lumbar Disc Herniation, Wook Ha Kim, M.D., Sang-Ho Lee, M.D., Ph.D., and Dong Yeob Lee, M.D.
 4. Asymmetric atrophy of multifidus muscle in patients with unilateral lumbosacral radiculopathy. Hyun JK, Lee JY, Lee SJ Jeon JY
 5. Lower-limb pain, disease, and injury burden as determinants of muscle strength deficit after hip fracture. Portegijs E, Rantanen T, Kallinen M, Heinonen A, Alen M, Kiviranta I, Sipilä S  Department of Health Sciences, University of Jyväskylä, Jyväskylä, Finland
 6. Poland's syndrome. Ireland DC, Takayama N, Flatt AE
 7. Congenital muscular torticollis: current concepts and review of treatment. Do TT Division of Orthopaedic Surgery, Cincinnati Children's Hospital Medical Center, Cincinnati, Ohio 45229, USA
 8. Poland's anomaly. Natural history and long-term results of chest wall reconstruction in 33 patients.
 9. Mobility impairment, muscle imbalance, muscle weakness, scapular asymmetry and shoulder injury in elite volleyball athletes. Wang HK, Cochrane T.Department of Sports Science-Balls, Taipei Physical Education College, Taipei, Taiwan, ROC.
 10. Arthrogryposis Multiplex Congenita
 11. Costello syndrome
 12. Pectus excavatum
 13. Hip Dislocation
 14. Arachnodactily
 15. NINDS Klippel-Feil Syndrome
Още съдържание по темата
Как-да-спрем-кантара-в-посока-нагоре
Как да спрем кантара в посока нагоре?

Вземи нещата в ръце още от началото

На-ръба-или-как-да-се-движим-за-да-не-ни-боли
На ръба (или как да се движим, за да не ни боли)

Техниките са много, принципите обаче са само няколко

Синдром-на-кубиталния-тунел
Синдром на кубиталния тунел

Наричан още "телефонен лакът"

Тренировки-за-стягане-след-раждане-със-секцио
Тренировки за стягане след раждане със секцио

Кога е безопасно да започнем да тренираме и по какъв начин?

Направи първата стъпка към твоята цел.

Методът на BB-Team е модерният начин да изградиш здравословни навици, трайни резултати, увереност и контрол над здравето си с лична подкрепа и отчетност.

top-arrow