Дневен план за навициСвали сега 

Сини и черни боровинки

Запознайте се с големите ползи на малките плодчета, суперзвезди сред плодовете

Сини и черни боровинки

Всички сме чували или чели за неизброимите ползи на боровинките. Тези дребни плодове се класират изключително високо по популярност в родината си – Америка, и са на челно място в класацията за съдържание на антиоксиданти сред плодове, зеленчуци и подправки.

Какво ще научиш?

Искаш ли да постигнеш мечтаната форма и трайно по-добро здраве?

Методът на BB-Team е модерният начин да изградиш здравословни навици, трайни резултати, увереност и контрол над здравето си с лична подкрепа и отчетност.

У нас боровинките се срещат по високите планини: над 1000 метра надморска височина за сини боровинки и над 1700 м за черните. Ще ги откриете из иглолистните и широколистните гори и високопланинските пасища на Рила, Пирин, Родопите и Западна Стара Планина, където съжителстват черни, сини и червени боровинки.

Черните и сините са изключително близки като вкусови качества и химичен състав, затова ще ги разглеждаме паралелно. Можете да различите черната от синята боровинка по по-наситения и тъмен цвят на плода и по тъмното оцветяване на сока на черните боровинки (Vaccinium uliginosum).

Боровинката представлява многогодишно растение, представено от над 30 разновидности, което обича хладен климат и чиито храсти достигат различна височина в зависимост от условията, при които растат. Дивите боровинки обикновено остават ниски – около 40 см, докато култивираните могат да достигнат до 200 см. 

В зависимост от сорта и местоположението им, плодовете зреят между юли и септември. Най-добре виреят в кисели почви и в естествената си планинска среда. Култивирани изискват изключително специфични условия, при неспазването на които реколтата е обречена на провал.

Консумация

Черните и сините боровинки се използват от векове като храна и лекарство. В билколечението се употребяват листата и узрелите плодове на синята и черната боровинка. Листата се събират през пролетта и се сушат на сянка, а плодовете – през лятото, когато узреят.

Хранителна стойност на боровинки

Пресни боровинки
100 г Сини Черни
Калории 57 49
Калории от мазнини 3 4
Общо мазнини 0,3 г 0,5 г
Холестерол 0 г 0 г
Общо въглехидрати 14 г 11,5 г
Фибри 2 г 2,8 г
Захари 10 г 8,7
Белтъчини 1 г 0,7 г
Вода 84,2 г 87,1
Гликемичен индекс 40 53
Гликемичен товар (ГЛ) 4 4

Здравословни ползи от консумацията на боровинки

Боровинките са заредени с антиоксиданти, които ги правят желана храна при всеки режим за здравословно хранене. Тези антиоксиданти допринасят за здравината на колагеновата матрица чрез неутрализирането на ензимите, разрушаващи съединителната тъкан.

Ключови вещества в боровинките са антоцианозидите, които спомагат за изграждането на здрави кръвоносни съдове и подобряват циркулацията на кръвта в тях. Предотвратяват слепването на тромбоцитите, като по този начин намаляват риска от образуване на тромби.

Антоцианозидите също така подпомагат производството на пигмента родопсин, за който е доказано, че подобрява способността за нощно виждане и помага за адаптация към промени в светлината.

Сините и черните боровинки помагат за превенция на рак на дебелото черво, действат благотворно при инфекции на уринарния тракт, имат противовъзпалително действие.

Боровинките се използват за контрол на нивата на кръвната захар при някои диабетици, а изследвания показват, че консумацията на боровинки спомага за намаляването на глюкозния отговор на тялото след обилна консумация на съдържащи захар храни.

Боровинките са богати и на танини, калий, калций, желязо. От витамините с високо съдържание са витамин А, бета каротен, С, К, фолиева киселина.

Струва си да се отбележи и съдържанието на аминокиселината триптофан, както и на ресвератрол – един от най-мощните антиоксиданти, който може да бъде открит още в червеното вино и суровото какао.

Здравословни рискове при консумацията на боровинки

  • Черните и сините боровинки са изключително полезни по своите качества плодове, но може да се консултирате с лекар преди да ги консумирате, в случай че приемате антикоагуланти.
  • При състояние на диабет боровинките биха могли да предизвикат хипогликемия, приемани паралелно с медикаментите, тъй като имат свойството да понижават кръвната захар.
  • Алергии не са изключени.

Как да изберем и съхраним продукта

Избирайте плодове, които са с наситен син или тъмносин (в зависимост от вида) цвят и ненарушена цялост. Следете в съда, в който се намират, да няма сок или течност, тъй като това показва, че плодовете са наранени и трайността им е значително занижена. Ако има нагнили или мухлясали плодчета, ги отстранете, за да не повредят и останалите.

Съхранявайте пресните плодове в хладилник до три дни. За да съхраните боровинките, измивайте ги непосредствено преди консумация.

Ако имате намерение да ги замразявате, измийте ги и ги оставете да се отцедят предварително. Замразяването на боровинките за три до пет месеца не разрушава антиоксидантите и не се забелязва значителен спад в съдържанието им.

Ако искате да се възползвате максимално от антиоксидантите в боровинките, купувайте диворастящи плодове или продукт на биоземеделие. Изследванията показват, че култивираните комерсиално отглеждани сортове се отличават със значително по-ниско съдържание на полезните вещества.

Идеи за консумация на боровинки

Боровинките предлагат много варианти за консумация – пресни, замразени, сушени, консервирани, като добавка на редица зърнени закуски и сладкиши.

Ако през късните летни месеци планирате пътуване до Пирин, Рила или Родопите, не пропускайте да се насладите на диворастящите боровинки. Те са несравними по своите вкусови качества и ползи за здравето.

Фитохимикалите в обвивката на плодовете и зеленчуците представляват тяхната защита срещу негативните външни фактори. Колкото по-сурова е средата, в която растат, толкова по-ефективна е антиоксидантната им защита и толкова по-ползотворен е ефектът им върху здравето.

За намаляване на кръвната захар учените съветват да комбинираме боровинките с овесени ядки.

Избягвайте консумацията на боровинки съвместно с млечни продукти, тъй като те доказано блокират в голяма степен действието на антиоксидантите.

Още съдържание по темата
Сладолед-с-плодове-и-бадемово-мляко
Сладолед с плодове и бадемово мляко
Фурми
Фурми

Полезен естествен подсладител

М-м-масло-от-фурми
М-м-масло от фурми
Орехова-наслада
Орехова наслада
Направи първата стъпка към твоята цел.

Методът на BB-Team е модерният начин да изградиш здравословни навици, трайни резултати, увереност и контрол над здравето си с лична подкрепа и отчетност.

top-arrow