Дневен план за навициСвали сега 

Люцерна (Алфалфа)

Храна за зайци или свежа добавка към менюто?

Люцерна (Алфалфа)

Доскоро у нас това растение беше познато единствено като фураж за домашни животни. През последните години обаче все по-често започваме да го откриваме по щандовете на магазините за здравословни храни под формата на кълнове или изсушени поници.

Какво ще научиш?

Искаш ли да постигнеш мечтаната форма и трайно по-добро здраве?

Методът на BB-Team е модерният начин да изградиш здравословни навици, трайни резултати, увереност и контрол над здравето си с лична подкрепа и отчетност.

Люцерната (Medicago sativa) е многогодишно растение от семейство Бобови, култивирано почти навсякъде по света. Отглеждането му за фураж датира поне от времето на Древна Гърция и римската империя. През Бронзовата епоха в Иран са я давали на конете, за да ги направят по-бързи.

За хранителни и медицински цели се използват листата, семената и покълналите семена на растението.

Хранителни стойности на люцерната:

Хранителни стойности за 100 г покълнала люцерна  
Енергия 23 ккал
Мазнини 1 г
Въглехидрати  2 г
Белтъчини 4 г

 

Хранителна стойност за 100 г люцерна на прах  
Енергия 300 ккал
Мазнини 5 г
Въглехидрати  60 г
Белтъчини 20 г

Като храна или добавка люцерната се счита за една от най-богатите на микронутриенти храна. В съдържанието си включва витамините А, С, Е, К, фолати, калций, магнезий, силиций, калий, фосфор, желязо, цинк, хром, а също и 14 аминокиселини.

Люцерната има и добро съотношение на есенциални мастни киселини, както следва: омега 3 – 175 мг, омега 6 – 234 мг (тук е добре да се има предвид, че когато говорим за омега-3 от растителен произход, имаме предвид съдържанието на ALA, а не на DHA EPA, тъй като те не се намират в растителния свят на сушата).

Здравословни ползи от консумацията на люцерна

В традиционната медицина на редица народи люцерната се използва за лечение и облекчаване на симптомите при бъбречни заболявания и болести на простатата, астма, диабет, стомашни проблеми. Природолечители използват люцерната при случаи на недоимъци в храненето, общо укрепване на организма и възстановяваме след продължително боледуване, както и за проблеми с храносмилането, симптоми на артрит. Използва се и при анемия, и за стимулиране на кърмата при кърмачки.

Опити показват, че консумацията на люцерна понижава нивата на LDL-холестерола, който се свързва с атеросклероза, и понижава кръвната захар. Смята се, че има потенциала да регулира работата на щитовидната жлеза.

Люцерната съдържа изофлавони, които се свързват с естрогеновите рецептори в тялото. Принципcj им на свързване е като ключ в ключалка. Ако нивата на естроген са ниски, то "ключалките" са празни, изофлавоните от люцерната, които наподобяват естрогеновите "ключове", се свързват с тях, и подобряват естрогеновата активност. Макар и сходни с женския полов хормон в тялото, те съвсем не са толкова силни по своето действие, и ако имаме завишена естрогенова активност, изофлавоните запълват някои от "ключалките", като по този начин заемат мястото на естрогена, и понижават неговата активност. Този механизъм спомага за цялостно регулиране на нивата на хормоните.

Здравословни рискове при консумацията на люцерна

Алфалфа няма регистрирани странични ефекти. Въпреки това прекомерната x употреба може да доведе до разпадане на червените кръвни клетки.

Люцерната съдържа аминокиселината L-канаванин, която може да влоши състояния на лупус. Канаванинът се намира в семената и кълновете, но не и в листата на люцерната.

По време на бременност следва да се избягват концентрираните хранителни добавки с люцерна, заради съдържанието на канаванин и хормонално активни сапонини. Умерената консумация на кълнове обаче се счита за безопасна.

Не приемайте заедно с антикоагуланти, естрогенови медикаменти или имуносупресори.

Идеи за употреба на люцерната

Алфалфа можете да откриете под формата на хранителна добавка на капсули или таблетки, а също така и на прах, който можете да използвате за направата на зелени шейкове и различни коктейли. Листата на растението се използват за запарки и чай. Семената можете да използвате за покълване, а на много места можете да си набавите и готови кълнове, които да използвате за салати, сандвичи и други.

Интересни факти за люцерната

  • Люцерната е растение, което на практика не предизвиква ерозия, и се засажда на ротационен принцип със зърнени култури, за да се запази здравето на почвата;
  • При отглеждането на люцерна не е необходима употребата на каквито и да е пестициди.

Използвани източници

  • http://nutritiondata.self.com
  • http://en.wikipedia.org
  • http://www.nlm.nih.gov
  • http://health.howstuffworks.com
  • http://www.naturalnews.com
  • http://www.alfalfasecret.com
Още съдържание по темата
Не-се-хранете-докато-гледате-телевизия
Не се хранете, докато гледате телевизия…

...особено, ако се опитвате да свалите тегло

От-кое-пълнеем-най-много-въглехидрати-протеин-или-мазнини
От кое пълнеем най-много - въглехидрати, протеин или мазнини?

Черната овца не е тази, която си мислите.

Преработените-храни-и-преработката-им-от-организма
Преработените храни и преработката им от организма

За тялото има значение!

Зеленчукови-соленки-с-овче-сирене-и-овесени-ядки
Зеленчукови соленки с овче сирене и овесени ядки

Следобедна закуска или леко междинно хранене

Направи първата стъпка към твоята цел.

Методът на BB-Team е модерният начин да изградиш здравословни навици, трайни резултати, увереност и контрол над здравето си с лична подкрепа и отчетност.

top-arrow