Тренировки за по-красив бюст

Тренировки за по-красив бюст

Три подхода към постигането на по-красив бюст

Сигурна съм, че всяка жена би искала добре оформени гърди, независимо от големината им. Интересното е, че когато стане дума за тренировки, все още се срещат жени, които смятат, че лежанката е само за мъже. Въпреки че много митове вече са развенчани, страхът от упражненията с тежести на моменти витае из мислите на мнозина.

  • Могат ли тренировките на гръдните мускули да помогнат за по-красив бюст?
  • Има ли специални подходи?
  • Лежанката само за мъже ли е?

Нека разберем.

Бюстът и фитнесът

Преди известно време си говорихме за бюста и фитнеса, а сега ще ви върна отново към този момент.

  • Запознахме се с устройството на гърдите и разбрахме, че те не са изградени от мускули, а от мастна тъкан.
  • Научихме, че упражненията не влияят пряко върху формата на бюста, а върху мускулите зад него. По-тонизирана гръдна мускулатура има отношение към по-добре изглеждащ бюст.
  • Върху бюста голямо влияние има хранителният режим. Избягвайте резките колебания в теглото.

Митове и легенди

Упражненията за гръдните мускули ще смалят бюста 

Да, такова мнение съществува, но то е основано върху наблюденията при фитнес състезателките и формата им на сцената. Ако нямат силиконови импланти, те са с малък бюст.

Но това не се дължи на тренировките, а основно на хранителния режим (строгата диета) и на ниския процент телесни мазнини, който е нужен за състезателна форма (но е далеч от здравословен и натурално не може да се поддържа целогодишно).

След като гърдите са изградени основно от мастна тъкан, намаляването на общия процент телесни мазнини се отразява неминуемо и на тях.

Смята се, че за основните жизнени процеси и доброто здраве, жените не трябва да имат по-малко от 10-13 % мазнини. Разбира се, това е строго индивидуално.

Лежанката е само за мъже

Този мит сигурно е измислен от жени, които никога не са тренирали гръдната си мускулатура и не знаят до какви промени може да доведе това.

Аз не съм от притежателките на голям бюст. Всъщност бюстът ми беше голям, когато имах силно наднормено тегло и доста излишни мазнини. Със свалянето на тези килограми се стопиха и гърдите.

Но откакто тренирам с по-голямо съпротивление и включвам упражнения за гръдната мускулатура, бюстът ми, макар и малък, изглежда по-добре от преди. Не се страхувайте от тренировките, които влияят на гръдната мускулатура.

Нежелателно е умишлено да избягвате тренирането на определена част от тялото, защото това може да доведе до дисбаланси. Отделно упражненията, в които участват мускулите, лежащи под бюста, ще допринесат за хубав тонус на гърдите и по-стегнат вид.

Три подхода към по-красив бюст

Гърдите лежат върху мускулите, които покриват гръдния кош. Това са: голям гръден мускул, преден зъбчат мускул, прав коремен мускул и външни коси коремни мускули.

Фитнес подходите за по-красив бюст са тези, които съчетават упражнения, в които споменатите мускули са динамисти или стабилизатори и са основните извършители или стабилизатори на движението. С приоритет е гръдната мускулатура.

Ще предложа три отделни тренировки за гръдна мускулатура с уговорката, че са примерни и не са задължителни. Идеята ми е да покажа, че гръдна мускулатура може да се тренира както във фитнес залата, така и у дома.

Без значение дали ще се използват ластици, свободни тежести или собствено тегло, целта е мускулатурата да бъде добре натоварена.

Съобразете тренировката с личния си опит и възможности. Ако сте начинаещи – заучете добре техниката и почивайте повече между сериите.

С тежести

Подберете такава тежест, с която да ви е трудно да направите още 1 или 2 повторения над посочената бройка.

Упражнение

Серии

Повторения

Почивки между сериите

Повдигане на щанга от тилен лег 

3

8

60 сек.

Избутване на дъмбели от наклонен лег 

3

10

45 сек.

Флайс с дъмбели 

3

12

30 сек.

Със собствено тегло

Направете толкова повторения, колкото е нужно, за да натоварите добре мускулите.

Почивайте повече между сериите, ако ви е необходимо.
 

Упражнение

Серии

Повторения

Почивки между сериите

Лицеви опори 

4

15

30 сек.

Индийски лицеви опори 

4

10

45 сек.

С ластици

Регулирате натоварването освен с броя повторения и серии, и с дебелината и съпротивителната сила на ластика.

Ако разполагате с ластик, чиято съпротивителна сила ви е лека, направете повече повторения и/или забавете темпото на движение в позитивната фаза.

Упражнение

Серии

Повторения

Почивки между сериите

Лицеви опори с ластици 

5

10

45 сек.

Флайс с ластици (на рисунката под таблицата)

3

12

30 сек.

Три подхода за по-красив бюст

Хареса ли ти?

Сподели с приятели в:

Вероника Налбатска
Вероника Налбатска

Рони е много яка. Буквално. Занимава се с любителски бодибилдинг от няколко години. Освен това много я бива в готвенето и рисуването. Отговаря за ежедневния диалог с аудиторията ни, както във форума, така и в социалните ни канали (линкове в края на тази страница), както и стриктно следи, дали клиентите ни стават по-добри. Как става това тя научи и чрез образователната програма на Precision Nutrition.

Вземи здравето си в свои ръце. Ето как:

Научи повече
back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 read-later1