Дневен план за навициСвали сега 

Храни, изграждащи ендокринната система

Как да помогнем на тялото си да функционира правилно

Храни, изграждащи ендокринната система

След като разгледахме кои фактори смущават работата на ендокринната ни система и как да намалим тяхното негативно влияние, няма как да не се спрем на въпроса как да изградим здрава хормонална система. Още в древни времена Хипократ е казал, че „всички болести започват от червата”, това очевидно важи с пълна сила и в нашия случай, така че в настоящия материал ще се върнем към базата, а именно – храната, и това как определени хранителни продукти могат да ни послужат като градивен материал за синтеза на определени хормони. 

Може би тук е мястото да споменем, че градивен материал №1 на всички хормони, всички андрогени, е холестеролът, затова и ще започнем с това, че понижаващите холестерола медикаменти правят хормоналната ни система особено уязвима.

В засегнатата група и ощетени откъм синтез на полови хормони попадат и вегани (особено дългогодишни), чиято диета в повечето случаи е бедна на наситени мазнини, респективно на холестерол.

Обичайно като аларма за ниски полови хормони отчитаме екстремни състояния: анорексия, булимия, прекомерни тренировки. Под радара остава обаче друг враг на ендокринната система – глутенът. През последните години стана някак модерно да се говори за глутенова чувствителност и непоносимост, и фактите говорят, че това съвсем не е неоснователно.

Ще припомня, че глутенът е протеин, който може да бъде открит в макароните, хляба, и като цяло в една голяма част от зърнените храни. Обичайните симптоми за глутенова непоносимост са диария, подуване и стомашни болки.

При немалко жени обаче се срещат и ефекти като нередовен цикъл и трудности при забременяване. Вече редица медици свързват глутеновата непоносимост с колебания в нивата на естрогена, които дават резултати като аменорея, безплодие и намален яйчников резерв.

Други доказани врагове на хормоналната система са алкохолът и кофеинът, като чувствителността и към двете субстанции е индивидуална.

Кофеинът ви дава временно повишаване на енергичността чрез повишаване на кортизола. Както вече знаем, хроничният висок кортизол „краде” от прегненолона и блокира прогестероновите рецептори при жените. Гинеколозите често го свързват с ПМС смптоми.

Изтощителните тренировки също са нещо, от което повечето жени е добре да се откажат, за да се радват по-дълго на балансирана хормонална система. Интензивните тренировки могат да облекчат симптомите на недостиг на естроген, но само ако сте с нормално тегло и добро съотношение мазнини/мускулна маса.

При жени с наднормено тегло биха могли да доведат до вазомоторни нарушения. Интензивните тренировки от друга страна действат добре за повишаване на тестостерона при мъжете, особено ако са комбинирани с циклично хранене. Последното отново е в ущърб на женските полови хормони.

Храни, изграждащи ендокринната система

След като изяснихме някои от заплахите за хормоните, ето и някои от доказаните им „приятели”:

 • Полени. Оказва се, че боровият полен съдържа биоидентичен тестостерон, точно както билката Витекс Агнус Кастус съдържа биоидентичен прогестерон. Така че боровият прашец е хормонален стимулатор за мъжете, а Витекс – за жените.
 • Пчелният прашец и пчелното млечице работят еднакво добре и при двата пола – едни от най-добрите прекурсори и чудесен градивен материал.
 • Кокосови продукти. Има много хормонални прекурсори в кокосовите орехи, и един от най-добрите, естествено, е прегненолонът. Освен ако не страдате от метаболитни разстройства, тялото ви може да преобразува кокосовите продукти в холестерол, и след това в прегненолон, който е директен прекурсор на прогестерона и андрогените. Подходящи кокосови продукти са студено пресованото кокосово масло, кокосовата сметана (кокосов крем), пресният млад кокос. Имайте предвид, че зрелите кокосови орехи, които се продават в търговската мрежа, са доста богати на неразтворими фибри, което води до тяхната затруднена смилаемост в стомашно-чревния тракт и пониженото усвояване на полезните вещества.
 • Мака. Освен като мощен адаптоген, маката вече е добре позната като „хормонална” храна. Наред с кокосовите продукти тя е храна, която играе ключова роля в изграждането на здрава ендокринна система. Въпреки че научните изследвания около мака са изключително противоречиви, все повече изследователи се обединяват около тезата, че ключът за хормоналния ефект е във факта, че мака действа на хипоталамуса, който се смята за мозъчен център на половите хормони. От хипоталамуса протичат вторични реакции надолу по веригата, и хипофизата е стимулирана да произвежда повече лутеинизиращ хормон (LH) и фоликулостимулиращ хормон (FSH) по начин, който подпомага секрецията на тестостеон, прогестерон и DHEA от надбъбречните жлези и гонадите.
 • Нар – помага за естрогеновия баланс, като служи като „хормонален адаптоген”, т.е. повишава естрогена когато тялото има нужда от още, и блокира действието му, когато е в повече. От друга страна сокът от нар показва покачване на нивата на тестостерона в слюнката при мъже и жени. Дозата, при която проявява този си ефект, е една чаша дневно.
 • Коластра. В коластрата се съдържат редица хормони и растежни фактори. Доказани са ефектите и върху инсулиноподобния растежен фактор (IGF-1), което я прави ключов фактор при изграждане на хормоналната система при подрастващите.

Използвани източници

 • David Wolfe – Hormones, the natural approach, Longevity Now conference, October 2011
 • Sara Gottfried, MD – The hormone cure, 2013
 • Sara Gottfried, MD – Longevity Now conference, May 2013
 • http://examine.com
 • http://www.sciencedirect.com
 • http://jap.physiology.org
 • http://www.endocrine-abstracts.org
 • http://www.greenmedinfo.com
 • http://www.ncbi.nlm.nih.gov
Още съдържание по темата
Как-да-предотвратим-болките-в-гърба
Как да предотвратим болките в гърба?
Основната-причина-популярните-диети-да-не-работят-за-теб
Основната причина популярните диети да не работят за теб
Тренировките-са-прекалено-лесни
Тренировките са прекалено лесни!

Тренировъчната ми програма не ме натоварва достатъчно!

Изграждането-на-нови-и-промяната-на-текущи-навици-не-е-лесен-процес
Изграждането на нови и промяната на текущи навици не е лесен процес
Направи първата стъпка към твоята цел.

Методът на BB-Team е модерният начин да изградиш здравословни навици, трайни резултати, увереност и контрол над здравето си с лична подкрепа и отчетност.

top-arrow