Храни, изграждащи ендокринната система

Как да помогнем на тялото си да функционира правилно

След като разгледахме кои фактори смущават работата на ендокринната ни система и как да намалим тяхното негативно влияние, няма как да не се спрем на въпроса как да изградим здрава хормонална система. Още в древни времена Хипократ е казал, че „всички болести започват от червата”, това очевидно важи с пълна сила и в нашия случай, така че в настоящия материал ще се върнем към базата, а именно – храната, и това как определени хранителни продукти могат да ни послужат като градивен материал за синтеза на определени хормони. 

Може би тук е мястото да споменем, че градивен материал №1 на всички хормони, всички андрогени, е холестеролът, затова и ще започнем с това, че понижаващите холестерола медикаменти правят хормоналната ни система особено уязвима.

В засегнатата група и ощетени откъм синтез на полови хормони попадат и вегани (особено дългогодишни), чиято диета в повечето случаи е бедна на наситени мазнини, респективно на холестерол.

Обичайно като аларма за ниски полови хормони отчитаме екстремни състояния: анорексия, булимия, прекомерни тренировки. Под радара остава обаче друг враг на ендокринната система – глутенът. През последните години стана някак модерно да се говори за глутенова чувствителност и непоносимост, и фактите говорят, че това съвсем не е неоснователно.

Ще припомня, че глутенът е протеин, който може да бъде открит в макароните, хляба, и като цяло в една голяма част от зърнените храни. Обичайните симптоми за глутенова непоносимост са диария, подуване и стомашни болки.

При немалко жени обаче се срещат и ефекти като нередовен цикъл и трудности при забременяване. Вече редица медици свързват глутеновата непоносимост с колебания в нивата на естрогена, които дават резултати като аменорея, безплодие и намален яйчников резерв.

Други доказани врагове на хормоналната система са алкохолът и кофеинът, като чувствителността и към двете субстанции е индивидуална.

Кофеинът ви дава временно повишаване на енергичността чрез повишаване на кортизола. Както вече знаем, хроничният висок кортизол „краде” от прегненолона и блокира прогестероновите рецептори при жените. Гинеколозите често го свързват с ПМС смптоми.

Изтощителните тренировки също са нещо, от което повечето жени е добре да се откажат, за да се радват по-дълго на балансирана хормонална система. Интензивните тренировки могат да облекчат симптомите на недостиг на естроген, но само ако сте с нормално тегло и добро съотношение мазнини/мускулна маса.

При жени с наднормено тегло биха могли да доведат до вазомоторни нарушения. Интензивните тренировки от друга страна действат добре за повишаване на тестостерона при мъжете, особено ако са комбинирани с циклично хранене. Последното отново е в ущърб на женските полови хормони.

Храни, изграждащи ендокринната система

След като изяснихме някои от заплахите за хормоните, ето и някои от доказаните им „приятели”:

  • Полени. Оказва се, че боровият полен съдържа биоидентичен тестостерон, точно както билката Витекс Агнус Кастус съдържа биоидентичен прогестерон. Така че боровият прашец е хормонален стимулатор за мъжете, а Витекс – за жените.
  • Пчелният прашец и пчелното млечице работят еднакво добре и при двата пола – едни от най-добрите прекурсори и чудесен градивен материал.
  • Кокосови продукти. Има много хормонални прекурсори в кокосовите орехи, и един от най-добрите, естествено, е прегненолонът. Освен ако не страдате от метаболитни разстройства, тялото ви може да преобразува кокосовите продукти в холестерол, и след това в прегненолон, който е директен прекурсор на прогестерона и андрогените. Подходящи кокосови продукти са студено пресованото кокосово масло, кокосовата сметана (кокосов крем), пресният млад кокос. Имайте предвид, че зрелите кокосови орехи, които се продават в търговската мрежа, са доста богати на неразтворими фибри, което води до тяхната затруднена смилаемост в стомашно-чревния тракт и пониженото усвояване на полезните вещества.
  • Мака. Освен като мощен адаптоген, маката вече е добре позната като „хормонална” храна. Наред с кокосовите продукти тя е храна, която играе ключова роля в изграждането на здрава ендокринна система. Въпреки че научните изследвания около мака са изключително противоречиви, все повече изследователи се обединяват около тезата, че ключът за хормоналния ефект е във факта, че мака действа на хипоталамуса, който се смята за мозъчен център на половите хормони. От хипоталамуса протичат вторични реакции надолу по веригата, и хипофизата е стимулирана да произвежда повече лутеинизиращ хормон (LH) и фоликулостимулиращ хормон (FSH) по начин, който подпомага секрецията на тестостеон, прогестерон и DHEA от надбъбречните жлези и гонадите.
  • Нар – помага за естрогеновия баланс, като служи като „хормонален адаптоген”, т.е. повишава естрогена когато тялото има нужда от още, и блокира действието му, когато е в повече. От друга страна сокът от нар показва покачване на нивата на тестостерона в слюнката при мъже и жени. Дозата, при която проявява този си ефект, е една чаша дневно.
  • Коластра. В коластрата се съдържат редица хормони и растежни фактори. Доказани са ефектите и върху инсулиноподобния растежен фактор (IGF-1), което я прави ключов фактор при изграждане на хормоналната система при подрастващите.

В статията са използвани източници - виж списъка.

Този текст е публикуван на 12.02.2015.

Хареса ли ти?

Сподели с приятели в:

Седмичен бюлетин от BB-Team

100% полезно съдържание и съвети. 0% спам.

apple-placeholderarrowback-arrowbb-hexbb-lettersbeginner-wizardbodyweight-wizardbookmarkcalendar-foodcalendar-notescalendar-trainingGroupcartcheckoutclosecrossdiarydocumentdumbbell-wizardexpert-wizardfacebook-iconfacebookfemale-wizardfemalefootnotesforum-blockforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-new-postforum-recommendforum-subscribeforumgains-wizardghost-image-squareghost-imagegoogle+gym-wizardhabitinstagramleft-arrowlinkedinlogo-smallloss-wizardmailmaintain-wizardmale-wizardmaleman-placeholdermeasurementsmedium-wizardmessagesmy-bbnewsletterphotosplaceholderpollprofilereaction-greatreaction-negativereaction-neutralread-laterreadingright-arrowsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestarstoresubmit-arrowticktop-arrowtwitterTwitterwoman-placeholderyoutube1