Дневен план за навициСвали сега 

Сладък корен (женско биле)

Уникална билка с редица активни компоненти

Сладък корен (женско биле)

Малко са растенията, които могат да се похвалят с разнообразни и силно активни компоненти. Едно такова растение е билката сладък корен, известно в нашите географски ширини като сладник или женско биле. Сладкият корен се използва от векове в традиционната медицина в Южна Европа, Близкия Изток и Китай. Част от неговите свойства са потвърдени клинично и буквално може да приемем, че това е едно уникално растение, което можем да използваме успешно за редица здравословни проблеми, но и с което трябва да бъдем изключително внимателни, заради някои от страничните му ефекти.

Какво ще научиш?

Искаш ли да постигнеш мечтаната форма и трайно по-добро здраве?

Методът на BB-Team е модерният начин да изградиш здравословни навици, трайни резултати, увереност и контрол над здравето си с лична подкрепа и отчетност.

Какво представлява сладък корен?

Сладкият корен се е използвал успешно в китайската традиционна медицина за третирането на храносмилателни, сърдечни и дихателни проблеми, както и за стимулиране на общото здраве. В гръцката медицина билката се е използвала за лечението на пекторални и дихателни заболявания, както и при профилактиката на болест на Адисон. Често срещана е и неговата употреба в сладки изделия и бонбони, заради силната му сладост.

Сладкият корен принадлежи към семейство Бобови и обхваща няколко вида с общото наименование Glycyrrhiza. В буквален предвод от гръцки език glycyrrhiza означава сладък корен. Глициризоновата киселина се отличава със своята сладост и е близо 50 пъти по-сладка от обикновената захар.

Може би най-важният активен компонент в сладкия корен е глициризина, който всъщност е основният виновник за сладкия вкус на билката. Глициризинът съставлява между 2 и 15% от сухата маса на корена, а съдържанието във водоалкохолен екстракт може да достигне до 9.1%. Той е най-важният компонент в билката, заради високия процент от съдържанието и биоактивността му в човешкия организъм.

Глициризинът е и основният виновник за някои от негативните ефекти на сладкия корен, каквито са понижаването на тестостерона и увеличаването на кортизола. Поради тази причина на пазара, въпреки и по-рядко, се откриват екстракти с минимално съдържание на глициризин и по-богато съдържание на останалите компоненти.

Други активни компоненти са флавоноидите глабридин, ликоритигенин, кумарини, формононектин, глизофлавон и др. Част от тези компоненти се отличават със силна активност и могат да предложат обещаващи свойства, които тепърва ще бъдат изследвани. Глабридинът се счита за вторият най-активен компонент, като на този етап съществува единствено един патентован екстракт с високо съдържание на флавоноида, което достига до 3%. Патентованата формула се нарича Glavanoid и е притежание на известния японски производител Kaneka. Едно от предимствата на продукта е, че съдържа до 30% флавоноиди, като глициризинът е почти изключен.

Други прозводители също предлагат екстракти без глициризин. Процесът на производство на подобни екстракти се нарича деглициринизация.

Как функционира сладкият корен?

Двата основни активни компонента глициризин и глабридин имат сравнително ниска степен на усвоимост. Близо 7.5% от глабидрина се усвоява напълно, докато за глициризина трудно може да се определи приблизителна стойност, защото неговото усвояване през тънките черва зависи изцяло от активността на бактериите в стомашно-чревния тракт. Изследванията досега показват, че дози между 100 и 1600 мг увеличават успешно серумните нива на биофлавоноида. Един от метаболитите на глициризина, в лицето на глициретиновата киселина, има изключително висока усвоимост, която достига до 98%.

Глициризинът и глабридинът достигат кръвния серум и запазват своята биоактивност.

Веднъж попаднал в тънките черва, глициризинът се метаболизира от бактериите до глициретинова киселина, след което се преработва до други метаболити в черния дроб. Основните компоненти на сладкия корен бързо достигат тъканите на тялото, като най-високи са концентрациите в черния дроб.

Активността на компонентите на сладкия корен не трае за дълъг период от време, като се счита, че 180 минути са достатъчни за пълния метаболизъм и изхвърляне от тялото.

Основният механизъм на действие на сладкия корен се свързва с ензимната активност на двата му основни компонента. Глициризинът засилва активността на P-гликопротеина и ензима CYP3A4, докато глабридинът притежава точно обратните свойства и потиска в малка степен P-гликопротеина и в по-голяма степен P450 ензимите CYP3A4 и CYP2B6.

Потенциални и доказани ползи при хора

 • Силни антиоксидантни свойства, като понижава с близо 20% окисляването на лошия холестерол при дългосрочен прием от 6 месеца. Ползите се дължат на флавоноида глабридин;
 • Благодарение на антиоксидантната активност, се забелязва и понижаване на липидната периоксидация, но в сравнителни ниски граници;
 • Използването на сладник като мазило успешно спомага при третирането на афти, като регулира размера на раните и понижава болката;
 • Увеличава серумните нива на хормона dhea, но единствено при мъже. Забелязва се и промяна в други хормони, като увеличаване на кортизола и понижаване на тестостерона и при двата пола. Няма данни за точни параметри на измененията, като в различните изследвания се постигат различни резулати, зависещи от конкретния индивид, пол и доза;
 • Увеличаване нивата на паратироиден хормон (PTH) при жени в добро здравословно състояние;
 • Възможно увеличаване на лутеинизиращия хормон, но доказателствата на този етап са ограничени и несигурни;
 • Потенциални ползи при противодействие на безсъние. Използва се широко в традиционната китайска медицина, но на този етап няма потвърждаващи изследвания върху хора
 • Потенциални ползи при забавяне на когнитивния упадък. Използва се традиционно в Китай;
 • Сладкият корен се е използвал в традиционната медицина при респираторни заболявания и болести на белите дробове. В изолация сладкият корен проявява слаби свойства при третирането на астма, но проявява силен синергизъм и подсилва действието на други компоненти като ефедрин, бяла черница и гъбата ганодерма.

Потенциални и доказани ползи при животни

 • При тестове върху плъхове, сладкият корен се използва успешно за овладяването на допаминовите пикове при употреба на кокаин. Използването на сладък корен има силен потенциал при терапия срещу кокаинова зависимост;
 • Възможни ползи при потискане на апетита;
 • Подобрява продължителността на съня и съкращава времето за заспиване при мишки. Механизмът на действие е свързан с въздействието върху GABA рецепторите;
 • Проявява силни неврозащитни свойства и забавя когнитивния упадък при плъхове. Потенциални ползи при третирането на болест на Алцхаймер;
 • Успешно увеличава нивата на ацетилхолин, като потиска с близо 25% ензима ацетилхолинстераза;
 • Регулира умората при продължително физическо натоварване, чрез понижаване на млечната киселина;
 • Ускорява горенето на мазнини и подобрява инсулиновата чувствителност при плъхове, но ограничените изследвания върху хора не потвърждават подобни свойства;
 • Потенциални ползи при забавяне развитието на тумори, поради свойството да се блокира изграждането на нови кръвоносни съдове. Най-голям потенциал притежава компонентът ликортигенин;
 • Въпреки че понижава тестостерона, сладкият корен предпазва тестисите при интоксикация;
 • Няколко компонента в сладкия корен, чрез различни механизми, успешно предотвратяват натрупването на мастна тъкан в черния дроб.

Ползи, доказани единствено при ин-витро тестове

 • Глабридинът регулира значително невровъзпалителните процеси;
 • Потенциални свойства да блокира усвояването на мазнините в тънките черва;
 • Възможно е да предпазва от усложнения на атеросклероза при болни от диабет тип II, независимо от пола;
 • Потенциални антиракови свойства, особено при рак на простатата и рак на гърдата. Потенциални свойства за предпазване на сърцето при химиотерапия върху раковоболни;
 • Регулира спазмите в коремните мускули и дебелото черво.

Начин на употреба

Препоръчителната доза зависи изцяло от това дали се употребява екстракт или билката в суров вид.

Традиционната китайска медицина препоръчва ежедневна употреба на билката от 8-15 грама и до 100 грама при тежки болестни състояния. Не трябва да се пропуска фактът, че в случая сладкият корен се консумира като храна и трябва да се броят допълнителните калории.

Ако се приема екстракт, дневната доза трябва да се съобрази с количеството глициризин или диглициризонова киселина. Прието е, че до 500 мг глициризин дневно ще окаже минимално влияние върху хормоните, а 150 мг ще са напълно безопасни. Нормалната дневна доза на диглициризонова киселина варира между 150 и 300 мг дневно, като дози до 1800 мг се считат за безопасни и нетоксични.

Няма установени максимални срокове за прием на билката. Ако се приема в нормални дози се счита, че може да се употрябва за дълги периоди от време.

Противопоказания и странични ефекти

В големи дози сладкият корен и неговите екстракти могат да бъдат токсични.

Суров сладък корен е безопасен до 100 грама дневно, но не се препоръчва подобни количества да се консумират за дълъг период от време. Консумацията на 200 грама сладък корен води до чувство за умора и отпадналост.

Употребата на екстракт зависи от съдържанието на глициризин. Деглициризиран екстракт е безопасен за употреба до 1800 мг дневно, а безопасното количество глициризин е до 500 мг дневно. По-високи дози могат да имат негативен ефект по отношение на хормоните тестостерон и кортизол. Заедно с повишаването на кортизола се забелязва и рязко повишаване на кръвното налягане, поради което не се препоръчва употреба на лица с високо кръвно. Сто и петдесет милиграма глициризин дневно не влияят върху хормоните.

Интоксикацията със сладък корен се счита за изключително тежка, като може да доведе до смърт или рабдомиолиза. На този етап съществува един смъртен случай, при който жена на 34-годишна възраст е консумирала единствено сладък корен в продължение на 7 месеца.

Не се препоръчва употребата на сладък корен при бременност, поради висок риск от преждевременно раждане и ниско тегло на плода.

С какво да комбинираме сладък корен?

Сладкият корен притежава антибактериални свойства, поради което може да се комбинира с други подобни компоненти като берберин, червена боровинка и чесън.

Изключително ефективна е комбинацията на сладък корен с ликопен, като двете вещества действат синергично за предотвратяване на окислението на лошия холестерол. Подобен ефект може да се постигне и с добавянето на витамин Е.

Сладкият корен може да се използва и като тоник или средство за поддържане на общо здраве. За тази цел може успешно да се комбинира с адаптогени като жен-шен и родиола.

Билката се използва и широко срещу респираторни заболявания и алергии. За противодействие на подобни алергии се препоръчва комбинирането с кверцетин и бромелаин.

Възможно, но недоказано е твърдението, че употребата на сладък корен увеличава циркулиращите нива на витамин D в организма. Потенциална комбинация е екстракт от сладък корен с биоактивна форма на витамин D като D-3 (холекалциферол).

Къде можем да открием сладък корен?

Сладкият корен може да се открие като хранителен продукт, въпреки че в България не е толкова популярен като такъв. Билката често се среща като чай, най-вече в комбинация с други билки и растения. Чаят не е сигурен източник, защото липсва критерий, по който да се набавят необходимите вещества.

Като хранителна добавка, сладкият корен се предлага под формата на екстракт, като може да бъде стандартен екстракт с наличието на глициризин или деглициризиран екстракт. NOW Foods предлагат и двата вариант, като Licorice Root е стандартизиран продукт, а DGL е вариант без глициризин.

Сладкият корен се съдържа и в някои комплексни формули, какъвто е продуктът за третиране на респираторни алергии NOW Foods Respir-All, или пък натуралната тонизираща формула NOW Foods Energy.

Използвани източници

 1.  Isbrucker RA, Burdock GA Risk and safety assessment on the consumption of Licorice root (Glycyrrhiza sp.), its extract and powder as a food ingredient, with emphasis on the pharmacology and toxicology of glycyrrhizin . Regul Toxicol Pharmacol. (2006)
 2.  Sabbioni C, et al Simultaneous HPLC analysis, with isocratic elution, of glycyrrhizin and glycyrrhetic acid in liquorice roots and confectionery products . Phytochem Anal. (2006)
 3.  Gantait A, et al Quantification of glycyrrhizin in Glycyrrhiza glabra extract by validated HPTLC densitometry . J AOAC Int. (2010)
 4.  Tian M, Yan H, Row KH Extraction of glycyrrhizic acid and glabridin from licorice . Int J Mol Sci. (2008)
 5. Cao J, et al Role of P-glycoprotein in the intestinal absorption of glabridin, an active flavonoid from the root of Glycyrrhiza glabra . Drug Metab Dispos. (2007)
 6.  Wang Z, et al Gastrointestinal absorption characteristics of glycyrrhizin from glycyrrhiza extract . Biol Pharm Bull. (1995)
 7.  Gunnarsdóttir S, Jóhannesson T Glycyrrhetic acid in human blood after ingestion of glycyrrhizic acid in licorice . Pharmacol Toxicol. (1997)
 8.  Zeng CX, Yang Q, Hu Q A comparison of the distribution of two glycyrrhizic acid epimers in rat tissues . Eur J Drug Metab Pharmacokinet. (2006)
 9.  Yu XY, et al Role of P-glycoprotein in limiting the brain penetration of glabridin, an active isoflavan from the root of Glycyrrhiza glabra . Pharm Res. (2007)
 10. Nabekura T, et al Inhibition of P-glycoprotein and multidrug resistance protein 1 by dietary phytochemicals . Cancer Chemother Pharmacol. (2008)
 11.  Kent UM, et al The licorice root derived isoflavan glabridin inhibits the activities of human cytochrome P450S 3A4, 2B6, and 2C9 . Drug Metab Dispos. (2002)
 12.  Albermann ME, et al Determination of glycyrrhetic acid after consumption of liquorice and application to a fatality . Forensic Sci Int. (2010)
 13.  Caradonna P, et al Acute myopathy associated with chronic licorice ingestion: reversible loss of myoadenylate deaminase activity . Ultrastruct Pathol. (1992)
 14. Barrella M, et al Hypokaliemic rhabdomyolysis associated with liquorice ingestion: report of an atypical case . Ital J Neurol Sci. (1997)
 15. Fuhrman B, et al Lycopene synergistically inhibits LDL oxidation in combination with vitamin E, glabridin, rosmarinic acid, carnosic acid, or garlic . Antioxid Redox Signal. (2000)
 16.  Feldman M, Grenier D Cranberry proanthocyanidins act in synergy with licochalcone A to reduce Porphyromonas gingivalis growth and virulence properties, and to suppress cytokine secretion by macrophages . J Appl Microbiol. (2012)
 17. Antioxidant effect of polyphenolic glabridin on LDL oxidation. Carmeli E1, Fogelman Y.
 18. A controlled trial of a dissolving oral patch concerning glycyrrhiza (licorice) herbal extract for the treatment of aphthous ulcers. Martin MD1, Sherman J, van der Ven P, Burgess J.
 19. Liquorice and glycyrrhetinic acid increase DHEA and deoxycorticosterone levels in vivo and in vitro by inhibiting adrenal SULT2A1 activity. Al-Dujaili EA1, Kenyon CJ, Nicol MR, Mason JI.
 20. Effect of licorice on PTH levels in healthy women. Mattarello MJ1, Benedini S, Fiore C, Camozzi V, Sartorato P, Luisetto G, Armanini D.
 21. Licorice consumption and serum testosterone in healthy man. Armanini D1, Bonanni G, Mattarello MJ, Fiore C, Sartorato P, Palermo M.
 22. Jeon JP, et al Proteomic and behavioral analysis of response to isoliquiritigenin in brains of acute cocaine treated rats . J Proteome Res. (2008)
 23. Jang EY, et al Isoliquiritigenin suppresses cocaine-induced extracellular dopamine release in rat brain through GABA(B) receptor . Eur J Pharmacol. (2008)
 24.  Lee JW, et al AMPK activation with glabridin ameliorates adiposity and lipid dysregulation in obesity . J Lipid Res. (2012)
 25. Cho S, et al Hypnotic effects and GABAergic mechanism of licorice (Glycyrrhiza glabra) ethanol extract and its major flavonoid constituent glabrol . Bioorg Med Chem. (2012)  Dhingra D, Parle M, Kulkarni SK Memory enhancing activity of Glycyrrhiza glabra in mice . J Ethnopharmacol. (2004)
 26.  Dhingra D, Parle M, Kulkarni SK Comparative brain cholinesterase-inhibiting activity of Glycyrrhiza glabra, Myristica fragrans, ascorbic acid, and metrifonate in mice . J Med Food. (2006)
 27. Shang H, et al Glabridin from Chinese herb licorice inhibits fatigue in mice . Afr J Tradit Complement Altern Med. (2009)
 28. Birari RB, et al Antiobesity and lipid lowering effects of Glycyrrhiza chalcones: experimental and computational studies . Phytomedicine. (2011)
 29. Yehuda I, et al Glabridin, a phytoestrogen from licorice root, up-regulates manganese superoxide dismutase, catalase and paraoxonase 2 under glucose stress . Phytother Res. (2011)
 30. Lim WY, et al Lipoprotein lipase expression, serum lipid and tissue lipid deposition in orally-administered glycyrrhizic acid-treated rats . Lipids Health Dis. (2009)
 31.  Liu Y, et al Liquiritigenin inhibits tumor growth and vascularization in a mouse model of HeLa cells . Molecules. (2012)
 32. Jackson KM, Frazier MC, Harris WB Suppression of androgen receptor expression by dibenzoylmethane as a therapeutic objective in advanced prostate cancer . Anticancer Res. (2007)
 33. Sharma G, et al 18β-glycyrrhetinic acid induces apoptosis through modulation of Akt/FOXO3a/Bim pathway in human breast cancer MCF-7 cells . J Cell Physiol. (2012)
 34. Lee KH, et al Xia-bai-san inhibits lipopolysaccharide-induced activation of intercellular adhesion molecule-1 and nuclear factor-kappa B in human lung cells . J Ethnopharmacol. (2009)
 35. Malekinejad H, et al Protective effects of melatonin and Glycyrrhiza glabra extract on ochratoxin A--induced damages on testes in mature rats . Hum Exp Toxicol. (2011)
 36.  Sato Y, et al Glycycoumarin from Glycyrrhizae Radix acts as a potent antispasmodic through inhibition of phosphodiesterase 3 . J Ethnopharmacol. (2006)
 37.  Nagai H, et al Antispasmodic activity of licochalcone A, a species-specific ingredient of Glycyrrhiza inflata roots . J Pharm Pharmacol. (2007)
Десо се грижи за това да има винаги готов, аргументиран и ясен отговор на въпроса "от кои хранителни добавки има смисъл?". Той е нашата енциклопедия по темата с добавките, а тя, вероятно знаеш, е много голяма и много противоречива. Редовно може да го потърсиш за съдействие и в магазина ни.
Още съдържание по темата
Видове-мелатонин-за-сън
Видове мелатонин за сън
Мелатонин-и-високо-кръвно-налягане
Мелатонин и високо кръвно налягане
Мелатонин-всичко-което-трябва-да-знаете
Мелатонин – всичко, което трябва да знаете
Топ-5-хранителни-добавки-от-които-ще-извлечете-полза
Топ 5 хранителни добавки, от които ще извлечете полза
Направи първата стъпка към твоята цел.

Методът на BB-Team е модерният начин да изградиш здравословни навици, трайни резултати, увереност и контрол над здравето си с лична подкрепа и отчетност.

top-arrow