Дневен план за навициСвали сега 

Бромелаин (Бромелин)

Създаден да разрушава белтъци!

Бромелаин (Бромелин)

Бромелаинът, известен още и като бромелин, е мощен протеолитичен ензим с растителен произход. Съдържа се в естествен вид в плода и стеблата на ананаса, затова и неслучайно се нарича още ананасов екстракт. Всъщност бромелаинът е съчетание от няколко компонента, но е най-известен с големите си количества ензими, разграждащи протеините.

Естествената му способност да смила белтъците го прави желан в менютата на всички, които се занимават с бодибилдинг, фитнес и други спортове, изискващи богата на протеин диета.

Бромелаинът е лесно смилаем и въздейства не само върху стомаха и тънките черва, но и върху кръвта и цялото тяло.

Той се характеризира с всестранни ефекти, които не се ограничават само до по-добро храносмилане на белтъчините, но се свързват още с противовъзпалителен ефект и стимулиране на имунната система.

Какво ще научиш?

Искаш ли да постигнеш мечтаната форма и трайно по-добро здраве?

Методът на BB-Team е модерният начин да изградиш здравословни навици, трайни резултати, увереност и контрол над здравето си с лична подкрепа и отчетност.

Състав и извличане на бромелаина

Бромелаинът е микс от няколко вещества. Основните негови компоненти са:

 • тиол ендо-пептидази (ананаин и комосаин) - основни активни вещества;
 • фосфатази;
 • глюкозидази;
 • пероксидази;
 • целулази;
 • гликопротеини;
 • протеинови инхибитори като цистатин.

Ензимните компоненти в бромелаина са активни върху различни видове протеинови връзки, което го прави подходящ за използване с почти всички протеинови храни.

Бромелаинът се добива от анансовия сок, който се изстудява и поставя в центрофуга. Следват процеси на ултрафилтрация и лиофилизация, като последната представлява дехидратиране на твърди тела чрез дълбоко замразяване под високо налягане и след това вакуумно отстраняване на водата. Крайният продукт е жълта пудра със силен аромат на ананас.

Доказани и потенциални ползи при хора

БромелаинХраносмилане на белтъчини

Основната функция на бромелаина е да катализира смилането / разграждането на белтъците. В това си свойство бромелаинът силно се отличава от ензимите, отговарящи за тези функции в храносмилателната система на човека.

Спецификата на бромелаина се състои в това, че действа еднакво добре както в киселинна, така и в алкална среда, за разлика от пепсиногена, трипсиногена и химотрипсиногените.

Бромелаинът спомага и при състояние на диспепсия, което представлява цяла група от симптоми, свързани с нарушено храносмилане.

Цялостното му благотворно въздействие върху храносмилателния тракт може да облекчи съществуващи изострени колити.

Подпомагане на мускулното възстановяване и травми

Като второ важно за спортуващите качество се отличава способността му да скъсява времето за възстановяване от мускулна треска, схващания и други състояния на мускулен дискомфорт.

Той е силно популярна добавка за възстановяване от контузии от различен характер - натъртвания, синини, мускулни рзкъсвания, разтягания, отоци и др.

Установено е, че бромелаинът може да забави мускулните увреждания и да редуцира маркерите на мускулна умора и разпад, свързани с физически тренировки, което води и до запазване на мощността. Това всъщност е типично качество за редица протеинови ензими. Подобен ефект би се забелязал при използване на високи дози преди тренировка. На този етап данните са предварителни и са нужни повече наблюдения.

Доказаният противовъзпалителен ефект на бромелаина се свързва и с третирането на болки в ставите. Установено е обаче, че бромелаинът не спомага при хронични болки, като тези при остеоартрит, но помага при останалите видове болка в ставите. Редуцира се не само болката, но се подобрява значително и общото чувство за здраве на субектите. Доза от 400 мг е оптимална.

Имунна и сърдечно-съдова система

Бромелаинът има висока степен на усвояемост. Веднъж попаднал в кръвния поток, той подпомага функциите на имунната система, участвайки в разграждането на ненужни и външни за тялото белтъци.  Друга функция на бромелаина е почистване на кръвоносните съдове от полепнали по стените им липопротеини.

Доказано е, че бромелаинът успешно редуцира формирането на плателети и фибрин, като подобрява значително кръвния поток и понижава до 11% формирането на тромби. Бромелаинът действа и срещу атерогенният ефект и предотвратява формирането на наслоявания по стените на артериите.

В заключение може да се каже, че бромелаинът е особено добро средство за поддържане на сърдечното здраве, като основно въздейства върху кръвоносните съдове, а не в самите сърдечни тъкани. Допуска се, че ензимът може да служи за превенция на натрупване на плаки по кръвоносните съдове, исхемия и атеросклероза.

Синузит

Бромелаинът се използва успешно при третирането на "остър" синузит, който се отличава със силно запушен нос. Не е ясна ефективността му при хроничен синузит. 

Бромелаинът не само редуцира възпаленията в носната кухина, но и редуцира времето за пълно отпушване на носа.

Доказани и потенциални ползи при животни / ин-витро

Гастро-интестинален тракт

Освен основната функция за храносмилане, бромелаинът играе важна роля и в други процеси в храносмилателния тракт.

Тестовете върху мишки установяват, че бромелаинът редуцира възпаленията в дебелото черво. При тестове върху животни и ин-витро тестове, приемът на бромелаин подобрява подвижността на тънките черва.

Противовъзпалителен ефект

Бромелаинът демонстрира силни противовъзпалителни свойства. Ин-витро тестовете установояват, че основният механизъм е елиминирането на рецепторите в имунните клетки, които отговарят на провъзпалителните сигнали. Така се създава благоприятна среда за противовъзпалителните механизми.

Тестове върху животни стигат до извода, че бромелаинът може да има аналогични противовъзпалителни свойства като аспирин, диклофенак и др.

Едно ин-витро изследване установява и по-специфичен противовъзпалителен ефект на бромелаина, който се свърза с превенцията на диабет тип 1. Бромелаинът успешно понижава възпаленията в бета-клетките в панкреаса, като това редуциране е значително. Засега съществува едно изследване върху хора с използвана доза от 100 мг дневно, но не е отбелязан значителен ефект.

Неврологичен ефект

След орален прием бромелаинът се свързва с макроглобулин, като новият комплекс редуцира нивата на бета-амилоид в мозъка. Бета-амилоидът се свързва със застаряването и развитието на болест на Алцхаймер.

Чрез този механизъм, бромелаинът може да осигурява неврозащитни свойства. Засега изследванията върху хора с множествена склероза при орален прием на протеинови ензими не демонстрират положителни резултати.

Отслабване

Засега всички изследвания върху ефекта на бромелаин при формирането на мастна тъкан са ин-витро и е рано да се говори за ефективност при хора. Въпреки това резултатите са обещаващи.

Бромелаинът от стеблото на ананаса успешно потиска адипогенезата, като по-високи дози въздействат по-силно върху акумулацията на триглицериди. Ефект проявява само ензимно активният бромелаин. Бромелаинът потиска междинната и крайната фаза на адипогенеза (формиране на нови мастни клетки). Съществуват и други механизми на въздействие, които допълват основния.

Защо да приемаме бромелаин?

Смилането на количества белтък над 40 г/ястие често се нуждае от надеждна застраховка, каквато бромелаинът успешно може да бъде. В най-голяма степен той се усвоява в тънките черва.

Какви са възможните вредни / странични въздействия при приема му?

Бромелаинът е нетоксичен. В съвсем редки случаи могат да се наблюдават алергични реакции. Основният страничен ефект от приема на бромелаин се изразява в дискомфорт в чревния тракт, най-вече под формата на подуване на корема или газове.

Заради свойството на бромелаина да разрежда кръвния поток, употребата му заедно с други вещества със сходно действие следва да бъде единствено под лекарски контрол.

Бромелаинът силно повишава усвояемостта на някои групи антибиотици - амоксицилини, тетрациклини и др. Това може да доведе до повишаване на концентрациите им в кръвта, както и да изисква промяна на дозировката им.

В случаи на едновременна употреба на антибиотици и бромелаин, ситуацията следва да бъде контролирана от лекар.

Как да приемаме бромелаин?

Дозата бромелаин зависи от поставените цели. Ако се желаят ензимните качества на бромелаина, тогава е необходима доза между 200 и 2000 мг с храненията, богати на белтъчини.

Ако се целят други здравословни ефекти, тогава е достатъчна по-малка доза, като дневната доза варира между 200 и 800 мг при прием на гладно. 

Когато се приема с храна, ензимът лесно се разгражда в стомаха. Дозата бромелаин варира толкова много, поради големите разлики в ензимната активност на всеки екстракт.

Не се препоръчва бромелаинът да се държи дълго време във воден разтвор, поради нестабилността му.

С какво да комбинираме бромелаин?

Бромелаинът може да бъде част от комплексна схема за подобряване на храносмилането. Най-често той се използва за разграждане на белтъчини и може да бъде съчетаван с подобни ензими като панкреатин, серапептаза и др. Със същите протеинови ензими, бромелаин може да се използва и за противовъзпалителен ефект. Бромелаинът може да се съчетава с натокиназа с цел пречистване на кръвта от вредни липопротеини.

Бромелаин може да се използва за третиране на болки в ставите. Удачни са комбинациите с босвелия, цисус и серапептаза.

Има изследвания, които установяват, че добавянето на бромелаин към някои медикаменти и хранителни добавки, може да подобри драстично тяхното усвояване в организма. Бромелаинът подобрява усвояването на някои антибиотици като пеницилини и тетрациклини. Установено е, че бромелаинът може драстично да подобри усвояването на редуцирания глутатион.

Кои са храните, които съдържат бромелаин в най-голямо количество?

Плодовете и съблото на ананаса са богати на бромелаин. Комбинацията между пресен ананасов плодов сок и протеинови блюда усилено подпомага смилането на последните.

Можете да си набавяте бромелаин от храната или да прибегнете до хранителни добавки. Дозите бромелаин в ананаса са доста по-ниски от средните концентрации на вещество в популярните ензимни комплекси на пазара на хранителни добавки.

Кои препарати са основен източник на бромелаин?

Ензимни добавки от смесен тип или в самостоятелна форма, протеинови шейкове и други функционални храни.

Най-често бромелаинът се предлага самостоятелно, като формите на прах са много редки. По-достъпни са вариантите на капсули, като дозите варират при отделните производители. Един от най-популярните продукти на пазара е NOW Foods Bromelain с ензимова активност 2400GDU (gelatin dissolving units) на капсула.

Редица производители избират бромелаин като част от комплексни ензимови формули, но основен недостатък на подобен род продукти са ниските дози на бромелаин. Такива продукти са NOW Foods Super Enzymes и NOW Foods Plant Enzymes.

Бромелаин може да се открие и във формули за стави и хрущяли, поради противовъзпалителния му ефект. Подобни формули, които съдържат бромелаин са PN Power Flex и Universal Animal Flex.

Използвани източници

 • Stone MB, Merrick MA, Ingersoll CD, et al. "Preliminary comparison of bromelain and ibuprofen for Delayed Onset Muscle Soreness management", Clin J Sport Med. 2002;12:373-378.
 • Blumenthal M, ed. "The Complete German Commission E Monographs, Therapeutic Guide to Herbal Medicines", Boston, Mass: Integrative Medicine Communications; 1998:94.
 • Masson M. "Bromelain in blunt injuries of the locomotor system. A study of observed applications in general practice", Fortschr Med. 1995;113:303–306.
 • Lotz-Winter H. "On the pharmacology of bromelain: an update with special regard to animal studies on dose-dependent effects", Planta Med. 1990;56:249–253.
 • Bradbrook ID, Morrison PJ, Rogers HJ The effect of bromelain on the absorption of orally administered tetracycline . Br J Clin Pharmacol. (1978)

 • Yoshioka S, et al Inactivation kinetics of enzyme pharmaceuticals in aqueous solution . Pharm Res. (1991)

 • Kerkhoffs GM, et al A double blind, randomised, parallel group study on the efficacy and safety of treating acute lateral ankle sprain with oral hydrolytic enzymes . Br J Sports Med. (2004)

 • Borrelli F, et al Inhibitory effects of bromelain, a cysteine protease derived from pineapple stem (Ananas comosus), on intestinal motility in mice . Neurogastroenterol Motil. (2011)

 • Hale LP, et al Treatment with oral bromelain decreases colonic inflammation in the IL-10-deficient murine model of inflammatory bowel disease . Clin Immunol. (2005)

 • Pellicano R, et al Benefit of dietary integrators for treating functional dyspepsia: a prospective pilot study . Minerva Gastroenterol Dietol. (2009)

 • Wittenborg A, et al Comparative epidemiological study in patients with rheumatic diseases illustrated in a example of a treatment with non-steroidal anti- inflammatory drugs versus an oral enzyme combination preparation . Arzneimittelforschung. (2000)

 • Buford TW, et al Protease supplementation improves muscle function after eccentric exercise . Med Sci Sports Exerc. (2009)

 • Miller PC, et al The effects of protease supplementation on skeletal muscle function and DOMS following downhill running . J Sports Sci. (2004)

 • Neumayer C, et al Combined enzymatic and antioxidative treatment reduces ischemia-reperfusion injury in rabbit skeletal muscle . J Surg Res. (2006)

 • Kempf K, et al Effect of combined oral proteases and flavonoid treatment in subjects at risk of Type 1 diabetes . Diabet Med. (2009)

 • Taub SJ The use of bromelains in sinusitis: a double-blind clinical evaluation . Eye Ear Nose Throat Mon. (1967)

 • Dave S, et al Inhibition of adipogenesis and induction of apoptosis and lipolysis by stem bromelain in 3T3-L1 adipocytes . PLoS One. (2012)

 • Seligman B Oral bromelains as adjuncts in the treatment of acute thrombophlebitis . Angiology. (1969)

 • Gutfreund AE, Taussig SJ, Morris AK Effect of oral bromelain on blood pressure and heart rate of hypertensive patients . Hawaii Med J. (1978)

 • Seneviratne AN, Sivagurunathan B, Monaco C Toll-like receptors and macrophage activation in atherosclerosis . Clin Chim Acta. (2012)

Десо се грижи за това да има винаги готов, аргументиран и ясен отговор на въпроса "от кои хранителни добавки има смисъл?". Той е нашата енциклопедия по темата с добавките, а тя, вероятно знаеш, е много голяма и много противоречива. Редовно може да го потърсиш за съдействие и в магазина ни.
Още съдържание по темата
Натурални-противовъзпалителни-добавки-част-II
Натурални противовъзпалителни добавки (част II)

Какво още не знаем за природната алтернатива?

Протеин-за-отслабване-какво-всъщност-означава-това
Протеин за отслабване - какво всъщност означава това
Млечен-протеин-какво-е-и-от-какво-се-прави
Млечен протеин – какво е и от какво се прави?
Лупин-протеин-какво-е-и-как-се-приема
Лупин протеин - какво е и как се приема?
Направи първата стъпка към твоята цел.

Методът на BB-Team е модерният начин да изградиш здравословни навици, трайни резултати, увереност и контрол над здравето си с лична подкрепа и отчетност.

top-arrow