Кростренажор (Елиптикал) - модерното име на кардио тренировките

Домашен фитнес за всеки и всички

публикувано на 20 авг 2007
обновено на 24 авг 2007
Четиво за 3 минути
Домашен фитнес с кростренажор? Защо не!? Преди няколко години сигурно щях да се усмихна подозрително. Напредъкът в технологиите обаче ни дари с примамлива възможност да притежаваме кардио тренажор от най-висок клас. Днес, за да се сдобия с подобен, не е нужно да се разделя със състояние, а по-скоро да обмисля какъв модел да е и къде ще го побера вкъщи. Чак път толкова евтино? Ако взема в предвид годишните вноски за фитнес, които ще спестя - май излиза евтино. До тук добре, но защо да избера кростренажор? Крос тренажор (Елиптикал) - модерното име на кардио тренировките

Какво е кростренажор?

Кростренажор, елиптикал, ски тренажор - става дума за един и същи уред. Състои се от две ръчки, свързани в сложна система от лостове с две плоскости, които се приплъзват под формата на елипса. Идеята за подобна машина е дошла на инженерите, наблюдавайки един от най-енергоемките спортове в света - ски бягането. 

Кои мускули мога да упражнявам на кростренажора?

Неслучайно наричат кростренажора цар на фитнес уредите. На тази машина можем с една тренировка да натоварим всички основни мускулни групи. Ако сте новаци във фитнеса, бедрата, седалището, раменете, ръцете и гърба обаче ще усещате с мускулна треска два до три дни след първата ви тренировка.

Какви функции има този тренажор?

Преди всичко упражнението, което се прави на него има вариации - каране напред, обратно въртене. Така можете да акцентирате по-добре на различните части на бедрата и дупето. Степените на трудност са базова функционалност, а възможността да се променя ъгълът на движение на стъпалата на спортуващия спрямо пода се смята за екстра, ето защо не всеки тренажор може да се похвали с такава заслуга. 

Какво ще ни покажат дисплеите на кростренажора?

Датчиците ви подсказват много неща, според модела може да срещнете:

  • Калории - за да ви помогне да се ориентирате докъде е стигнала тренировката ви за изгаране на мазнини
  • Мощност - ако лекарят ви е препоръчал упражнения с определен интензитет за време, тази опция ви помага да го направите
  • Пулс - за Ваша информация и безопасност
  • Моментна скорост - ако си представим, че правите ски бягяне, не би ли ви било любопитно с каква скорост ще се движите?

Умен кростренажор?!

И още как! В днешни дни тренажорът е не просто ръчки, ремъци и вериги. Той е индивидуално програмируема машина, фитнес дневник и съветник за това колко сте далече от желаното за норма. Естествено броя на програмите, възможността за фитнес дневник и съветник са застъпени в различна степен в моделите на кростренажори

Упражнения, упражнения... а ставите?

Ето тук кростренажорите бележат десятка. Те са така изчислени, че да комбинират прости, безопасни и неагресивни движения, които същевременно да имат висока степен на енергоемкост. Става дума за движенията с ръце буташ-дърпаш и движението на стъпала в облекчена елипса без поява на остър ъгъл в колянната става. Добре конструираният уред се познава по това, че дори да опитате да заемете поза, в която ставите ви ще работят с цяла амплитуда, някак си няма да се чувствате удобно и инстинктивно ще предпочетете частично движение в глезени, колене и тазобедрени стави.

Друг голям бонус на добре конструирания уред е функцията изправен в пространството гръбнак. Докато движите ръце и крака ще чувствате, че  отивате малко по-нагоре, малко по-долу във въздуха, ала за страничен наблюдател гръбнакът ви ще се мести минимално и то по направление напред-назад. Тук отсъстват агресивни вертикално насочени въздействия. Това дава възможност на хора с дискови хернии и други гръбначни травми да се върнат към кардиото - нещо, което не могат да направят на бягаща пътека

За автора
Владо има дългогодишна практика на треньор, нутриционист и публицист. Отговорен е за подбора на тематично съдържание и неговата научна редакция. Играе основна консултативна роля във форума на медията.
Мнения по темата
abracadabraabrac
1
10 ное 2009 17:26

здравейте,
-имам ски тренажор-но ме притеснява че не се сгъват в коленете краката-кажете-пълноценно ли се натоварват краката с него?

lunichka
2
27 юни 2010 18:54

Здравей, Владо! Имам кростренажор и тренирам  всяка сутрин по 30 мин.като редувам- 20 сек. на максимум скорост, която мога да постигна, 1,5 мин. съвсем бавно. От самия уред съм много доволна, има почти всички функции, които изброяваш по- горе. Тренирам на него от 7 месеца. Но от известно време започнаха да ме болят колената по време на тренировката. В уреда ли е проблемът или аз не греша някъде?

ivancho
3
7 фев 2011 21:47

“Това дава възможност на хора с дискови хернии и други гръбначни травми да се върнат към кардиото - нещо, което не могат да направят на бягаща пътека. “

Това означава, че примерно за хора със скулиоза не е подходящо бягането така ли?

Владимир Недков
4
8 фев 2011 08:37

Да, означава.

Лиляна  Цанзова
5
20 май 2012 17:09

Бих искала да си закупя кростренажор,но ако може да ме посъветвате какъв.Имам дискови хернии и шипове по гръбначния стълб.Годините ми са 54,а много искам да бъда в движение и полезна на хората около мен.Ще Ви бъда благодарна ако ми отговорите.

Споделете своето мнение

Влезте със своя акаунт, преди да коментирате. Ако нямате акаунт, може да се регистрирате за минута.

Вход с Shapie Вход с Facebook