Пушене и спорт - неочаквано лоша комбинация!

Днес е прекрасен ден да спрете цигарите! Нали?

от четиво за 6 минути

Ден след ден, цигара след цигара. Нещата си вървят. Вие си мислите, че сте здрави и че ви е добре, тютюнопроизводителите ликуват и пускат все по-атрактивни реклами. Като онази на авантюриста, облечен с кожа на фона на камила... Да, точно това е пушенето. Безотговорна авантюра със собствения и чуждите бели дробове, а оттам и с глобалното здраве.

Пушене и спорт - неочаквано лоша комбинация!

Как цигарите вредят на джоба...

Всички сме чували за вредата от цигарите, а надписът върху всяка кутия: "Пушенето убива!" изобщо не влияе на по-коравите пушачи.

Мнозина са на мнение, че така или иначе ще умрат - нека да е приятно. Други пък заявяват, че пушат нищожно количество пречистен тютюн, затова не се чувстват заплашени.

Трети ми се смеят, като казват: "Не съм решил, не съм ги отказал!" Всички те обаче знаят, че са зависими.

Пристрастени са на социално, психологично и на физиологично ниво. Ще демонстрирам на четящите пушачи какво губят...

Примерни здравословни удоволствия, които пропуска един умерен пушач на цената на цигарите:

30 дни х 10 цигари = 300 цигари = 15 кутии х 2,50 лв (средно) = 37,50 лв х 12 = 450 лв

 • 450 лв = целогодишна фитнес карта в спортен клуб с три до четири звезди (според населеното място и с предвидена отстъпка за предплатени карти);
 • 450 лв = среден клас кростренажор, висок клас велоергометър;
 • 450 лв = СПА седмица в три до четиризвезден балнеологичен център;
 • 450 лв = карта за 15 часа джакузи с приятели;
 • 450 лв = пари за харчене по ваксини, имунизации и профилактични изследвания като застраховка за спортните резултати.

Ще спра дотук, макар че списъкът е дълъг. Ако не съм успял да ви накарам да се замислите с икономически аргументи, ще продължим с наука...

Токсичните химикали в тютюневия дим

Никотин

Никотинът е наркотик. Да, това е вещество с бързо изразено седативно действие върху психиката. Нужни са само седем до осем секунди след инхалиране с тютюнев дим, за да може навлязлата през белодробните алвеоли в кръвта никотинова молекула да достигне до мозъка.

Да, никотиновите изделия са легални, но това не означава, че са безвредни. Стремежът на определени кръгове в обществото да прокламират "нормалността" на пушенето, основаващо се на традициите, е пазарна политика с вековна традиция и силни интереси.

В Рим избиването на хора на арената също е било нещо нормално, подобно на робството преди появата на съвременните САЩ и обединена Европа. Никотинът е вещество без социално бъдеще.  

Въглероден оксид (СО)

Това вещество се среща под формата на токсичен газ. Образува се при изгарянето на тютюна и навлиза в кръвта на пушачите през белодробните алвеоли.

Веднага след това бива прихващан от червените кръвни клетки, където се свързва с хемоглобина 240 пъти по-здраво от връзката въглероден диоксид - хемоглобин.

Това означава, че въглеродният оксид конкурира и доминира, а с това затруднява дишането, като блокира нормалните дихателни вериги.

Това, съпътствано с ниско ниво на червените кръвни клетки, води до хронична умора, световъртеж и главоболие. Нещо доста познато за дамите пушачи.

Някои молекули въглероден оксид достигат до различни органи и тъкани, където имат редица негативни ефекти. Най-общо казано, забавят клетъчния метаболизъм.

Достатъчно е да забавят метаболизма и действието на еритроцитите (червените кръвни клетки) за дълго време, за да говорим за забавено възстановяване, забавено хранене и забавен растеж на всички кислороднозависими клетки.

Мускулната тъкан е богата на миоглобин, подобно на хемоглобина в червените клетки, той се свързва и пренася кислород в мускулите за успешна реализация на цикъла на Кребс (цикъл на трикарбоновите киселини).

Сърцето обаче също е мускул и то такъв, който не спира да работи. Понякога се случва въглероден оксид да разкъса връзката с хемоглобина и да се свърже със сърдечен хемоглобин. В резултат може да настъпи заболяването церебрална исхемия на сърцето (исхемична болест).

В ендотелни клетки подтиква освобождаването на свободни радикали, включителни пероксинитрит.

В мозъка води до капилярно кървене, митохондриални малфункции, отчуждаване на левкоцити, а нерядко и до стимулиране на програмирана клетъчна смърт. Буквално казано, размеква ви мозъка. 

Катран

Съдържа се в цигарения дим. Вдишан, той полепва по белодробните клетки и намалява активната повърхност, абсорбираща кислород. При дългогодишно пушене може да покрие до 70%.

Дразни лигавицата и е виновен за белодробни възпаления и извънредното натоварване на сърцето и повишаване на кръвното дори при умерено завишена кардиоактивност.

В какво се изразява негативният ефект върху спортуващите?

 • намалява аеробния капацитет;
 • допълнителен стрес върху сърцето;
 • елиминира кардиоползите върху сърцето;
 • увеличава риска от инфаркт при правещи кардио пушачи;
 • цигара след кардио увеличава канцерогенния ефект на тютюневия дим;
 • забавя метаболизма;
 • причинява хормонален дисбаланс (лептин-андростендион при мъже, лептин-естроген, лептин-инсулин);
 • елиминира ползите от спортуването по отношение на забавянето на загубата на костна минерална плътност.

Здравни рискове, свързани с пушенето:

 • преждевременно остаряване;
 • увеличен риск от преждевременна смърт;
 • удвоен риск от поява на сърдечно-съдови заболявания;
 • десет-единадесет пъти по-висок риск от поява на рак на белия дроб, в сравнение с непушачи.

Болести и негативни ефекти, свързани с хроничното тютюнопушене:

 • намалена потентност;
 • подпомага напредването на атеросклерозата (чрез участие в изграждането на калциево-холестеролните плаки и стесняването на кръвоносните съдове);
 • подпомага поява на поне 11 вида злокачествени (ракови) образувания;
 • подпомага разпространението на въздушно разпространимите вирусни и бактериални инфекции;
 • води до поява на хроничен бронхит;
 • води до поява на емфизема;
 • уврежда плода и навлиза в кърмата при бременни и кърмещи жени;
 • води до поява на коронарна болест на сърцето.

Тютюнева депресия (абстиненция и напълняване)

Установено е, че тютюнопушенето влияе върху секрецията на хормона лептин. Този хормон играе роля върху върху метаболизма, като регулира апетита и активността на мастните клетки.

Това е от особено значение при хора, опитващи се да откажат цигарите, защото нивата на лептин се увеличават многократно в периода на никотинова абстиненция.

Периодите на раздразнителност и вълчи апетит са известни като тютюнева депресия, а онези, които се опитват да спрат тютюна често, но неуспешно, винаги си патят от нея.

Това може да се избегне, ако последните включат спорт, диета и активни хранителни добавки за преодоляване на този биологичен стрес

Ползи при отказване на цигарите

 • подобрено дишане;
 • подобрена способност за справяне с внезапни натоварвания;
 • намалено време за възстановяване след натоварвания (например в паузите между сериите и упражненията във фитнес залата);
 • подобрени вкусови и обонятелни осезания;
 • след време се възвръщат базовите способности на белия дроб да усвоява кислорода както би било без човек да е пушил (за хора преди 65 г.);
 • намален риск от поява на заболявания, в сравнение с този при активни хронични пушачи.

В статията са използвани източници - виж списъка.

 • "Effect of Smoking on Performance in Sports. Effects of Smoking before and after Exercise on Performance and the Autonomic Nerve System.", YAMAJI KEIJI(Toyama Univ.) HASHIZUME KAZUO(Toyama Univ.) ONODERA KOICHI(Toyama Med. and Pharm. Univ.) UMENO KATSUMI(Toyama Med. and Pharm. Univ.) KITAGAWA TETSUNDO(Kitagawanaikakurinikkusu), Japan, ISSN: 0285-5739;
 • [Effect of tobacco smoking on leptin serum levels and its relationship with steroid hormones and bone mineral density], Supervía A, Enjuanes A, Vila J, Mellibovsky L, Nogués X, Díez-Pérez A., Med Clin (Barc). 2006 Nov 4;127(17):645-7. PMID: 17169280
Хареса ли ти статията?
Мнения по темата
vE
1
vE
8 фев 2008 08:41

Много хубава тема.Браво на автора от мен.И нека все повече хора да се замислят над този наболял проблем.Мисля, че България е на ПЪРВО място по пушачи на възраст 13-14г.Сами си правете изводите.Вземайте се в ръце докато е време, че после...Ама то с приказки не става.УСПЕХ

Flask
2
8 фев 2008 11:56

Цигарите за нищо не стават, само тровят хората, пръскат се толкова ненужни пари за тях... Казвам го от позицията на човек, който не пуши от две години, а преди това доста съм прекалявал. Колкото по-рано се откажете от този порок, толкова по-добре !!!

armando
3
8 фев 2008 16:30

Съгласен съм, че са вредни, обаче това с парите е смешно - Божков пуши, и има верига казина, а хиляди не пушат, и пак не карат Ролс-Ройси. Не е важно колко харчиш, а колко печелиш... Все пак това е здравен сайт, а не икономически съветник...

Явор Тодоров
4
8 фев 2008 18:35

Мога да ви кажа,че голяма част от връстниците ми (14-15г.) пушат и съм напълно съгласен със vE.Хубава статия браво на автора!

Winnie
5
9 фев 2008 05:00

Оф, дайте акъл как наистина човек да откаже цигарите. Завинаги! Аз лично пробвах 10000пъти, обаче все нещо ме саботира...най-вече лакомията. Хапове ли не пих, дъвки ли не дъвках, просто е ще кажете, лесно е, само желание да имаш...не е толкоз просто да откажеш наркотик. Никотина е един от най-силно пристрастяващите наркотици и абстиненцията продължава с години.
Добре, за да не се “освинвам” прекалено, какво би трябвало да си взема като добавки? Как аз да ги “саботирам” тия цигари? Знам, че ако за 6 месеца успееш да овладееш тялото си, после няма да има такива проблеми.

blizanko
6
9 фев 2008 18:20

Winnie аз ги отказах като започнах с фитнеса просто едното ми хареса повече от другото :) препоръчвам ти и ти да направиш като мен може да ги откажеш

Mr.Pump
7
10 фев 2008 01:01

Много добра тема. Дано стигне до всички пушачи и ги накара, ако не да ги спрат, то поне да ги намалят драстично, или да пушат някаде изолирани, че направо ми прилошава... А за тези които пушат от ,,гъзария” по-добре да се откажат докато е време, а не след като са пристрастени.
                              СПОРТА Е ЗДРАВЕ ! ЦИГАРИТЕ СМЪРТ !

8
11 фев 2008 22:27

Всичко е така, както е описано!
Аз отказах цигарите на 01.01.08г, след точно 10 години стаж, като пушач! Последните години – закоравял (м/у 2 и 4 кутии на ден)
Със фитнес се занимавам от 12 години, а със спорт над 20!
Докато пушех си мислех, че цигарите с нищо не ми пречат, тъй-като бодибилдинга (без кардио) е анаеробен спорт! Т.е. „въздух не ми трябва”!
Сега осъзнавам колко съм грешал!
Нищо не може да се сравни с усещането да си СВОБОДЕН от ЗАВИСИМОСТТА!
Аз още не мога да свикна, че няма нужда да мисля, нон-стоп, дали съм си взел цигари, дали имам запалка, дали да не си взема още кутии, защото ме е страх да не остана без цигари!
Това го НЯМА вече!
АЗ СЪМ СВОБОДЕН!
Верно, качих  5-10кг. за един месец след спирането на цигарите, но какво от това! Смешна цена за такъв успех! От опит знам, че съм свалял такива килограми в рамките на месец!
Успех на всички, които искат да ги откажат!
А на останалите, знайте от мен! Човек който е пушил до 80!!! Цигари на ден! Това са 5-6 часа нон-стоп пушене! ОСТАВЕТЕ ГИ! УСЕТЕТЕ КАКВО Е ДА КОНТРОЛИРАТЕ СВОЯ ЖИВОТ САМИ!
Не се успокоявайте с „ама аз пуша по няма и кутия” – и аз бях така!
Не се успокоявайте с „ама аз мога да ги откажа винаги” – ами откажете ги!
Не се успокоявайте с „ама на мен ми е гот да пуша” – и аз мислех така! Но не е вярно!

9
12 фев 2008 08:59

Евала че има хора които решават да ги откажат!!!
Аз съм един от тях също. Имам много познати които се решават да ги откажат по следните причини: Тя/Той не пуши- заради него/нея; беден съм не ми се дават пари и за цигари...и др, но все нещо се препъват и даже мога да кажа че имам повече познати пропушили отколкото отказали ги. Даже от последните нямам май.
Аз спрях цигарите на 19.01.2008 без основателна причина, след седемгодишен стаж :) В продължение на месеци някак си не изпитвах нужда да пуша, но предполагам че това е поради факта че започнах да плувам редовно( който и да е спорт би помогнал също, така мисля). Винаги съм пушел по може би около кутия и повече. Въпросната вечер(18.01.2008) бях доста препушил и препил съответно- бях на прочут студентски купон. На следващият ден ми беше изключително гадно, но това не ми попречи да запаля цигара-за съжаление това беше последната останала от предната вечер. Нищо не ме спираше да се облека, изляза и купя поредната кутия... нищо освен моя МЪРЗЕЛ. Колкото и странно да е предпочетох да си остана по пижама и да гледам цял ден( или по-малко понеже се бях събудил в 3 следобед) филми без да пуша. И така стана.
  Това е историят колкото и да е смешна и противоречива за някои, аз наистина не съм пушил оттогава. Не съм го направил за никой, единствено за себе си.
  Според мен беше време за промяна и я направих. Има още нещо на което искам да обърна внимание: Пушенето като навик, не зависимост. Има една пословица, която гласи: “Пушенето в ръцете на безделниците”. Аз лично съм много съгласен. До колкото ми е известно Организма отхвърля нуждата от никотин за 3(три) дни!!! Много кратък, но и може би много дълъг срок. Важно е да се справим и с навикът и всичко ще си дойде на мястото. Кафе без цигара, Алкохол, В компания пушачи... и още...
Помислете за себе си и си намерете занимания които да заместят и уплутнях времето в което обикновено палим по цигарка :)

Mr.Pump
10
12 фев 2008 10:35

Незнам дали тук е мястото, но изкам да попитам дали някой знае какъв е ефекта от ТРЕВАТА.
Не съм пробвал,но ми е много интересно и изкам да разбера дали въобще влияе на тялото или само действа на психиката ...

Mr.Pump
11
12 фев 2008 10:55

А също така изкам да попитам как действа вдишания цигарен дим(примерно в заведение,дискотека и др.)

12
12 фев 2008 12:36

Настръхва ми косата всеки път, когато чета за последиците от цигарите! Аз пуша вече 10 години! Опитвала съм много пъти да ги спра тия фъшкии, ама не мога! Бях ги спряла за 2 години и точно фитнес инструктора ми позволи да паля по три - четири за ускоряване на метаболизма !!! Много ми се иска да ги спра, но май повече ме е страх да не надебелея! А от 7 дни в седмицата 6 се занимавам със спорт - ако не е фитнес, ходя на народни танци! А най-сладко ми е след кафе, хапване и пииване да запаля! Как да се отърва от това проклятие???  Явно несъм толкова силна, колкото си мисля...

vE
13
vE
13 фев 2008 10:29

Mr.Pump, ето ти за “тревата” - http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%9C%D0%B0%D1%80%D0%B8%D1%85%D1%83%D0%B0%D0%BD%D0%B0

14
13 фев 2008 18:23

Здравейте на всички :)
пуших 5 год. може и повече да е било..опитвал съм да ги спра безброй пъти..и все нещо става и не можех ..или лош и изнервящ ден или някоя приятна компания с много момичета и алкохол...
Почнах да тренирам.. :) пак пробвах да ги спра и пак не можах...И реших не да ги спирам, а просто да не пуша за определен период и стана!!  :)  пр. днес сме февруари...казвате си няма да пуша до 1-ви май след това пак си определяте някаква дата на която ще запалите и така не се налага да се борите с чувството, че повече никога няма да запалите :) просто си давате срок...аз не съм палил от 1-ви януари пуши ми се и с нетърпение очаквам да дойде  1-ви май  когато ще пуша цял ден и след това пак ще си определя някоя дата не по рано от 3 месеца на която ще си пуша цял ден :)  Малко е смахнато. но при мен действа....Просто не мога да се преборя с мисълта ПОВЕЧЕ НИКОГА  ето за това не си поставям такива крайни условия  :)  Успех на всички.....разлика има голяма

15
18 фев 2008 16:55

много полезна тема уби всички съмнения в мен че цигарите не вредят чак толкова на фитнеса
аз лично в момента ги спирам от средата на януари не съм пушил и наистина много по издържлив се чувствам дори ми помогна да кача килограми (което е целта ми )

искам само да попитам автора наргелето вредно ли е и колко ? нямам никаква идея

16
11 март 2008 08:02

Аз като бивш пушач мога да кажа че наистина човек се чувства много по добре когато спортува без цигари. То едва ли казвам нещо което някой не го знае, но все пак. Според мен тайната да се спрат е заложена в самите вас, вие трябва да кажете на самите себе си че повече няма да пушите и това е , точка! На мен ми беше трудно понеже 90 процента от приятелите ми пушиха , и все пак успях. А как ги спрях - събудих се една красива пролетна утрин , задавяйки се в собствените си храчки и тогава всичко се реши :) . Аз когато ги спрях осъзнах , че готиното е не да пушиш, а да не пушиш !

17
20 сеп 2008 11:49

хаиде,отказали бивши пуша4и,но ненадебеляли ,казваите как ги спряхте тия фишеци.
аз всеки мес.ги спирам за по 3-4 дни.като бях брем.не пушех изобщо,но след това пак ги пропуших/след 10мес.непуш/-така 4е отказалия пуша4 е пуша4 в съзнанието си.преди год.пак ги бях спряла за 1,5г.и пак пропуших.не мога да контролирам непушенето и неяденето на вредни храни едновременно.а след отслабването което направих не ми се ще да се върна обратно назад.ако ми каже някои как да не пуша и да слабея,приемам да ги спра.

n_sko
18
28 март 2009 22:46

много мнения има по въпроса, аз мога да кажа моят начин - пишех по кутия на ден, но спрях “тъпите” цигари (като чакаш на спирката, като няма какво да правиш и разни такива) и започнах да пуша само когато усетя че ми се пуши...всеки път преди да запаля се питах дали наистина ми се пуши, и ако отговора беше “не чак толкова” не палех. или палех цигара и след 3 дръпки я гасях...така пуших известно време и организма ми сам започна да не иска да пуша! постепено намалях, докато стигнах до 2-3 цигари на ден когато ги отказах окончателнно. А това което казват че не ти се пуши като ги спреш не е вярно, поне за мен. Все още много ми се пуши, в редки случай е, но ми се пуши..Успех на всички!!!

19
рт
29 юни 2009 16:37

Аз ги спрях много лесно след  14 години стаж с помоща на книгата на Алън Кор “Не пуша вече!” Спрях ги много лесно - четях си книгата пуших си и някъде към края вече ги бях отказал : ) Факт е че тази книга е помогнала на милиони пушачи да откажат цигарите. Книгата може да се намери и фрее в нета .Аз я прочетах онлайн след което си я закупих : )

Draken
20
9 яну 2010 21:29

Поздравявам всички които са имали волята да спрат цигарите и искрено се възхищавам на тези, които така и не са се изкушили дори и да ги пропушат. ПУшех от ученик.. 14 годишен.
След 11 години, вече наистина исках да ги спра. Провал съм и съм ги спирал (значително лесно в сравнение с повечето хора) за около 2 седмици и после пак съм пропушвал... просто съм си викал.. “майната му, искам да пуша” и така пропуших отново.
До преди 4 месеца когато се установих отново в родния ми град, и така кротнал се на едно място реших да потренирам нещо (фитнес и карате). От първата тренировка ме хвана срам. Не можех да повярвам колко съм жалък... няма въздух, няма сила... дробовете болят... това е ужасно!
Просто след тренировката си изхвърлих кутията с цигари и така и не купих нова...
не запалих повече цигара.

4 месеца по късно с хубав хранителен режим и значителен напредък с тренировките, просто се гордея със себе си. Чувствам се прекрасно... а и джоба ми е доста по пълен :) Проблемите със въздуха все още се усещат по време на тренировки... но малко по малко усещам как дробовете ми се въстановяват. Надявам се да се “изчистят” час по скоро от всичките катрани и гадости които съм дишал през последните години!

Супер статия, дано все повече хора спрат този гаден навик.

21
10 яну 2010 12:16

Цялата истина е в психиката ни. Колко от ВАС решилите да не пушат Пушачи искат наистина да НЕ пушат??? Само се замислете и си признайте пред себе си . Който наистина е решил ,го е направил - без хапчета ,дъвки и други шмекерии. Въпроса е да убедите себе си и да сте наистина уверени ,че искате и че го можете. Желая Ви успех! Аз реших и го направих (стажа ми на пушач беше 15 години).Вече 6 години дишам свободно и не мириша на циганин :) Само си представете белите си дробове и как ще изглеждате след 15-20 год активно пушене- жълти и развалени зъби, петна и оцветявания по лицето и зъбите, неприятен дъх и проблеми със стомаха, хъркане (почти всеки пушач след определено време хърка, пада задното небце) и много много други “полезни” ефекти от пушенето.  Само помислете и РЕШЕТЕ!

Иван Шишманов
22
10 яну 2010 17:24

Мой възрастен колега който вече е пенсионер, онзи ден се видяхме и ми разказа, че питал лекаря си дали да откаже цигарите от утре. Пушил е около 40 години и лекаря му казал, нещо в смисъл, че организма му толкова е свикнал с цигарите, че ако ги спре изведнъж от утре, до две седмици ще получи инфаркт или удар и ще умре. Затова колегата ми който съвсем не го интересува колко струват просто малко по малко плавно бавно и внимателно ги е намалил, но не мисли да ги спира.

23
Lolita
23 май 2011 01:19

Пуша от близо 5 години, когато започнах, никога не съм имала намерение да пропуша сериозно. Това е най-коварното при цигарите - “когато изпуша тази кутия, ги спирам”. Човек не допуска, че е пристрастен, докато наистина не опита да ги спре. Но тогава вече е твърде късно... И аз от доста време се опитвам да ги откажа, искам да ви уверя, че с всеки следващ опит спирането става по-лесно и се убеждавате, че без цигари не се умира! Затова - когато поредния ви опит се провали, не се отказвайте! Попушете си още няколко дни, усетете как се възвръщат отрицателните ефекти върху тялото ви и пробвайте пак! Не се предавайте! Прочетох книгата на Алън Кар, помогна ми доста, въпреки че спрях цигарите няколко месеца след 3тия прочит :) Препоръчвам ви я :)
П.С.: след отказването качих само 3 кг, които бяха добре дошли предвид телосложението ми. :)

24
Девил
30 май 2011 14:37

Както съм тръгнала по фитнеси и спа и подобни глупости точно за това ще спестявам пари.Кво ви преча като пуша,псувайте ме колкото си искате.По потентни няма да станете като не пушите,всички които познавам и пушат си имат деца,че и по няколко,като не сте мъже си ваш личен проблем и не е от цигарите същото е и за спорта.Натискайте си задните части пет години на дивана в хола пък после въздуха не ви стигал,ами няма и да ви стигне.Мен пък ме дразни чалгата,ама никой няма да я спре специално за мен така,че и вие се съобразете,че не сте сами на тая планета.

Wooanna
25
26 дек 2011 03:47

Аз имам един въпрос към автора. Или пък към някой, който се почувства компетентен да ми отговори. Какво е нещото, което “кара” хората да надебеляват при отказване от тютюнопушенето? Факта, че трябва да си пъхат нещо в устата, за да не е цигара, то най често е храна или е на физиологична основа (свързано с хормона лептин) ???

Владимир Недков
26
26 дек 2011 10:33

Причината е в това, че тютюнопушенето потиска апетита. Липсата на никотин, го отключва.

Irene Radeva
27
24 март 2012 21:11

Искам да попитам влияят ли тия боклуци на непушачите ? Ако един непушач е изложен продължително време на цигарен дим в каква степен му влияе и възстановява ли се организмът след време ? Благодаря предварително :)

28
9 апр 2012 23:49

Пуша по кутия на дени нямам никакви проблеми с апетита,представям си като ги спра какво ще бъде - ще изпразвам хладилника :ДД

29
11 сеп 2012 12:17

Аз съм на 14г. и на скоро започнах да ходя на фитнес чел съм доста за това че не е много хубаво от юнушеска възраст да се натоварват много мускулите,но според мен е сто пъти по-добре от колкото да бягам от часовете за да се тровя редовно(като някои от моят клас),надявам се повече хора да мислят като мен и да се ориентират към спорта :).

30
21 сеп 2012 19:48

браво,браво,и браво.нямам коментар

Sporter
31
21 сеп 2012 23:15

Пуших 3 години и от около 1 съм ги спрял... Имаше един много гаден период около месец след като ги спрях нали се сещате раздразнение постоянен глад дори когато преди половин час съм хапнал... Ето тва пречи да се спрат и ако минеш тоя период вече е лесно ама още дъвча дъвки когато не ям и си играя с ластици химикали и квото ми падне в ръцете щото навика да държиш цигара не се забравя лесно :)

Димитрина Атанасова
32
10 фев 2013 21:00

Аз също пушех! Пушех по много и не се чувствах добре! Сега искам да живея здравословно,защото все пак съм момиче на 24 и утрешният ден ще ставам майка!
Останових,че пушенето не само,че е вредно,но е и грозно! Младите пропушват,защото се учат и гледат другите! И за финал искам да кажа на хората,които мислят,че не могат да живеят без цигари : РОДИЛИ СТЕ СЕ БЕЗ ТЯХ,НЕ СТЕ ПУШЕЛИ КАТО ДЕЦА,НО СТЕ ОСТАНАЛИ ЖИВИ И НЕ СТЕ УМРЯЛИ! Това е само един грозен навик!
Казва ви го момиче,което обичаше да си пуше по много..,каква глупачка съм била!

33
7 юли 2014 01:56

Здравейте..Казвам се Алекс и съм на 14г.. Пуша от 17 месеца.. да вярно , че съм малък, но така се получи, защото всичките ми приятели пушат и аз ги научих .. иначе тренирам в фитнес с един мой приятел 53 кила съм и взех да връзвам мусколи но на ден пуша по 5 цири исках да ви питам много ли съм се натровил и ако ги спра белият дроб ще ми се възстанови ли и за колко време... според мен ще успея да ги спра.. и добре че така стана , за да знам от малък , че не са ама изобщо полезни.. стискакйте ми палци и ми отговорете на въпроса ако може ...

34
7 юли 2014 02:04

А забравих да ви питам също дали е възможно цигарите при по малките да забавя ръзстежа???

Сподели своя коментар

Влез със своя акаунт, преди да коментираш. Ако нямаш акаунт, може да се регистрираш за минута.