Хлорела

Суперхрана от дълбините на океана

от четиво за 4 минути
Хлорела

Жак Кусто казва, че храните на бъдещето ще се добиват от океана. Въпреки че хлорела е едноклетъчен организъм, който обитава сладка вода, тя принадлежи към храните на бъдещето. 

Chlorella vulgaris и Chlorella pyrenoidosa са видовете, които най-често се използват за консумация от хора. Те представляват зелени едноклетъчни водорасли, които се срещат в сладководни басейни.

Името й е смесица от древногръцкото сhlorros (зелен), и латинската умалителна наставка ella. Хлорелата живее на нашата планета поне от около два милиона години, но едва през последните десетилетия става обект на по-задълбочени проучвания за полезните й свойства и хранителните й качества.

Състав на хлорела

Хлорела е атрактивен алтернативен хранителен източник поради съдържанието си на макро- и микроелементи. Имайте предвид, че съдържанието на хлорелата може да варира драстично според мястото и условията на отглеждане и обработване на крайния продукт:

 • Протеин – 10-80%
 • Мазнини – 7-75%
 • Въглехидрати – 6-40%
 • Хлорелата е източник на пълноценен протеин, витамин Е, витамини от група В (вкл. витамин В12, под формата на метилкобаламин), растежни фактори, хлорофил, калций, желязо, магнезий, калий, цинк, йод, омега 3 мастни киселини (ALA, DHA, EPA), бета-каротин, мукополизахариди, нуклеинови киселини (РНК, ДНК), ензими (хлоропилаза и пепсин).

Здравословни ползи от консумацията на хлорела

За да се възползвате от многобройните ползи за здравето, които хлорела може да ви достави, е необходимо да я консумирате ежедневно, като храна, а не в миниатюрни "лекарствени" дози.

 • Като алтернативно медицинско средство понякога се използва за превенция на онкологични заболявания, засилване действието на противогрипни ваксини, увеличаване броя на бели кръвни телца. Хлорелата също се използва за стимулиране на "добрите" чревни бактерии и за облекчаване на някои видове язви. Големите концентрации на магнезий облекчават предменструалния синдром при жените, констипация, а също и симптоми на фибромиалгия.
 • Както името подсказва, хлорелата е най-богатата на хлорофил храна на планетата. Хлорофилът представлява кръвта на зелените растения, която им помага да трансформират слънчевата светлина в енергия чрез процеса на фотосинтеза. Въпреки че за хората хлорофилът не е хранителен елемент от първостепенна важност, той несъмнено носи много ползи с консумацията си. Хлорофилът играе ключова роля при освобождаване на тялото от натрупаните токсични елементи (детоксикация), предпазва от радиация и вредни лъчения, спомага за отвеждане на тежките метали, пестициди, хербициди, фунгициди и други замърсители от черния дроб.

 • Друг позитив от консумацията на хлорела е нейният растежен фактор (CGF). Хлорелата е най-бързо растящата култура, позната на човечеството. Ако намери подходящи условия, тя може да увеличи четворно размера си за период от 24 часа. Това й качество я прави изключително ценна храна за атлети и други активно спортуващи хора, тъй като ускорява процеса на регенерация на тъканите.
 • Специфично и важно качество на хлорелата е да изгражда и възстановява нервната тъкан, чието здраве е важно за превенцията на редица дегенеративни заболявания като МС, Алцхаймер, ишиас, Паркинсон и други. При подобен род заболявания рисков фактор е натрупването на живак в тялото, тъй като той разрушава миелина, покриващ нервните влакна и ги прави особено уязвими. Хлорела спомага първо за извеждането на тежкия метал от организма, а след това помага на нервната система да се възстанови.
 • Дори да не притежаваше нито едно от вече изброените качества, съдържанието на нуклеинови киселини би било достатъчно само по себе си, за да направи хлорела една от най-ценните храни за оптимизиране продължителността на живота и забавяне процесите на стареене.
 • Неотдавнашно изследване показва, че при бременни жени хлорелата предпазва плода от токсичността в организма на майката.

Здравословни рискове при консумацията на хлорела

 • В големи дози хлорелата може да предизвика алергични реакции у хора, чувствителни към йод.
 • В случай че се приема хлорела с цяла клетъчна структура, биха могли да се появят стомашни неразположения, дължащи се на целулозата.
 • Не консумирайте хлорела, ако приемате имуносупресори, тъй като тя стимулира имунната система.

 

Как да изберем продукт

Търсете хлорела с разбита клетъчна стена, тъй като клетъчната стена е несмилаема, а хранителните вещества се намират зад нея.

Препоръки за консумация и дозировка

Хлорелата е храна и в най-добрия случай, би следвало да се консумира като такава. Ако имате доверие на производителя, можете да приемате и таблетки. Дневната доза е около четири грама, но според нуждите и желанията си можете да я увеличите до около десет. Единственото неприятно усещане, което може да се появи е учестеното ходене до тоалетна, тъй като попаднала в червата, тя „засмуква” вода в тях, карайки ги да се освобождават от съдържимото.

В статията са използвани източници - виж списъка.

 • http://www.webmd.com
 • http://www.herbwisdom.com
 • http://mercola.com
 • http://www.secrets-of-longevity-in-humans.com
 • http://en.wikipedia.org
 • http://www.ncbi.nlm.nih.gov
 • http://www.nutritionaloutlook.com
 • The Longevitynow Conference 2012
Хареса ли ти статията?
Статията написа Маргарита Манева
Маргарита е фитнес треньор, преминала през специализации към веригата "Asana fitness and wellness” Гърция, в областта на персоналното трениране, power yoga, fit vibe. Сертифицирана в областта на спортното хранене. Завършила обучения в областта на здравословно хранене, Аюрведа, ароматерапия. Активно се занимава с Ащанга Виняса, Хата йога, функционално трениране. Интересите и са в сферата на йога и холистичните науки за здравето.
Мнения по темата
1
4 окт 2014 20:11

Добре де, хем храна, хем 4 до 10 грама на ден?

Маргарита Манева
2
4 окт 2014 21:26

Ако прочетете внимателно статията, ще разберете, че дозировката е напълно достатъчна. Затова попада в категорията “суперхтани”.

Alexander Krastev
3
5 окт 2014 07:00

Много полезна статия, само последното изречение :

“може да се появи е учестеното ходене до тоалетна, тъй като попаднала в червата, тя „засмуква” вода в тях, карайки ги да се освобождават от съдържимото”.

Как да се тълкува - може да подейства слабително ?

Маргарита Манева
4
5 окт 2014 09:59

Не може да се говори за слабително действие на хлорелата, тъй като описаното действие е еднократна евакуация на червата, без промяна в консистенцията на съдържимото. :)

Николай Илиев
5
10 фев 2015 14:43

Страхотна тема,аз имах проблем с нивото на живак в организма и се оправих благодарение на този продукт !

Martin Zhekov
6
14 авг 2015 21:07

Страхотна тема. Пия хлорала от два месеца и виждам позитивни ефекти. Въпроса ми е: Дозировката която ми препоръчаха и е написана на опаковката е 2,5 грама сутрин. Това достатъчно ли е? Второто е че ми препоръчаха да е Prime Chlorela а аз не успях да намеря такава. Толкова ли е голяма разликата.

Сподели своя коментар

Влез със своя акаунт, преди да коментираш. Ако нямаш акаунт, може да се регистрираш за минута.