Пролетно проучване в предстартовата фитнес треска

Поставяне на реални цели, информиране и планиране

Започна сезонът на леките дрехи, фините материи и постепенното разголване в очакване на лятото. И май невсичко е наред. Зимата е оставила своя отпечатък и джинсите от миналата година не са ни по мярка. Какво да предприемем?

Какво ще научиш?

Искаш ли да постигнеш мечтаната форма и трайно по-добро здраве?

Методът на BB-Team е модерният начин да изградиш здравословни навици, трайни резултати, увереност и контрол над здравето си с лична подкрепа и отчетност.

Пролетно проучване в предстартовата фитнес трескаДа си поставим цели!

  • Отслабващи: ако не сте спортували цяла зима, реалистично е да свалите до 8 % от теглото си в рамките на 10 седмици. Ако сте стриктни фитнес трениращи, числото можеше да удари 12%. Повече не е разумно, освен ако не се броите за напреднали във залата и разполагате с поне 5 тренировъчни дни седмично. Дори напредналите обаче трябва да се съобразат с теоритичния лимит - 16%. Висoко нагоре води до загуба на ужасно много време в личен план и рискове за здравето.
  • Поддържащи: ясно е, че сте запазили форма в студения сезон. Добрата новина е, че трудното вече е отминало. При вас са допустими колебания от 2-4% в теглото, при подобряване на резултатите ви в залата. Съветвам ви да се насочите натам!
  • Покачващи: щом сте се оринтирали към масиране, то явно е, че за вас основния период ще трае цялата година. Пролетният план тук следва да се разглежда като "чисто" покачване на мускулна маса, с повишено внимание към опасните храни и деликатно въвеждане на кардио елемент, по начин подпомагащ програмата ви за маса. Ще добавя само, че 5% покачено тегло за 10 седмици при несъществена промяна в подкожните мазнини (до 2%) е по-ценно от 13% общ прираст на тегло с 5% увеличаване на мастните депа по 1 причина - първото е гарантирано и не изисква време да си проличи.
  • Оформящи: предстои ви тежка пролет. Не е лесно да се покачва мускулна маса, докато се топят мазнини. Положението става още по-неприятно, когато наоколо има вкусни и висококалорични изкушения. Бъдете внимателни, все още е периодът на "пролетната умора". Ще познаете кога е свършил по огромния си апетит. Това е цел номер 1 - контрол над апетита, гарантиращо намаляване на процентът ви подкожни мазнини. Желателно е колебанията в теглото ви да са в рамките на няколко процента (до 5%). Цел номер 2 е ясна - по-красиви и плътни, а защо не и по-големи мускули.

Какво трябва да знаем, за да започнем?

Диетата

Диетата е в задължителен синхрон с целите на пролетния фитнес план и допълва фитнес програмата. Най-важно е да съставите лист на добрите и лошите храни за Вас! Използвайте нашата таблица за съдържание на храните . Заедно с нея се запознайте с формулата за определяне на скоростта на усвояване на гликозата. Простичко казано, съобразете списъка с добрите и лошите си храни с материала ни за гликемичния индекс. Постарайте се да разпределите ежедневието си така, че да имате поне 4 хранения дневно в еднакви часове всеки следващ ден.  

Програмата

Фитнес планът е от ключово значение. Ако имате известен опит, разгледайте нашите предложения за тренировъчни програми! Ако нямате опит, най-добре се обърнете към треньор - той ще ви води стъпка по стъпка в най-важния първи месец. За да е успешна пролетната ви програма, трябва да сте постоянни. Напомняйте си редовно защо правите това. Ако имате проблеми с мотивацията, припомнете си темата на миналата седмица!

Хранителните добавки

Няма как да не сте си задали въпроса "От какви добавки се нуждая през пролетта?" Преди всичко ви трябва малък тласък във възстановяването. Аминокиселините и витамините са ключови след изтощителната пролетна умора. Добра идея е да се запасите с протеинови барове или поне суроватъчен шейк. Последните са гаранция, че диетата ви ще издържи сътресенията на динамичното българско ежедневие. Ами здравето? Моментът е подходящ за започване на програма с антиоксиданти и имуностимулатори.

Възстановяването

След тренировка всички се нуждаем от подходяща релаксотерапия. Най-нужна ще вие такава през първите 2 до 4 седмици от програмата. Тялото винаги се бутнува срещу изненадите, които му поднасяме - цялостна нова фитнес програма, напълно нова диета и още повече - работен стрес. За да не избухнете като забравена на слънце бутилка от шампанско, потърсете някаква разтуха. Ние ви предлагаме да опитате хидротерапия или  масаж, като приятен завършек на всяка тренировка.

Моментът на планиране дойде

Първите 2 седмици

Ще се намирате в навлизащ период. Тренирайте с повишено внимание към техниката на упражнение, изградете си хранителни и тренировъчни навици - 2 седмиици стигат!  Ако още не сте си взели добавки, най-добре проучете пазара. В противен случай в края на втората седмица може да усетите дискомфорт от преумора.

Седмици 3-6

Тренировките стават по-твърди. Давайте поне 80% от себе си. Очаква се да не изпускате посещения във залата. Това не е нещо, което можете да наваксате, понеже гоните срок. Намерете си съмишленици.

Седмици 7-10

Когато се събудите в понеделник от тренировъчна седмица седем, трябва да сте наясно, че сега тялото ви вече се е адаптирало към стреса. Не можете да използвате това като извинение за по-лесно сваляне на килограми или по-леки масиращи или оформящи тренировки. Остава ви само да затягате колана, да стискате зъби и потене, потене...

А сега накъде?

Зададен в този момент, въпросът сочи към залата! Надявам се след 11 седмици да сочи към черноморските плажове. Успех!

Още съдържание по темата
Тренировките-са-прекалено-лесни
Тренировките са прекалено лесни!

Тренировъчната ми програма не ме натоварва достатъчно!

Изграждането-на-нови-и-промяната-на-текущи-навици-не-е-лесен-процес
Изграждането на нови и промяната на текущи навици не е лесен процес
Мама-във-форма-Не-пренебрегвай-себе-си-след-раждането
Мама във форма: Не пренебрегвай себе си след раждането

Защо е важно майката да се грижи за здравето и формата си след раждането

Татко-във-форма-Не-пренебрегвай-себе-си-след-появата-на-детето
Татко във форма: Не пренебрегвай себе си след появата на детето

Защо да се грижим и за себе си след появата на детето

Направи първата стъпка към твоята цел.

Методът на BB-Team е модерният начин да изградиш здравословни навици, трайни резултати, увереност и контрол над здравето си с лична подкрепа и отчетност.

top-arrow