НАД - новата надежда в борбата с хроничната умора

Никотинамид аденин динуклеотид (НАД+, НАДН, НАДФ+, НАДФН)

Ето едно познато за тялото вещество, което може да Ви помогне в борбата с хроничната умора. В комбинация с билкови екстракти и антиоксиданти, НАД е помогнал на много хора, участващи в редица независими изследвания, да се справят с чувството за физическо и психическо изтощение.

Какво ще научиш?

Искаш ли да постигнеш мечтаната форма и трайно по-добро здраве?

Методът на BB-Team е модерният начин да изградиш здравословни навици, трайни резултати, увереност и контрол над здравето си с лична подкрепа и отчетност.

НАД - новата надежда в борбата с хроничната умора

Какво е НАД?

Никотинамид аденин динуклеотид, това е естествено за човешкото тяло вещество, без което то не може да живее. НАД е коензим с комплексна молекулна формула. Според това, дали се намират в свързано състояние с водороден йон или не, различаваме НАД+ и НАДН молекули. Друга форма на ензима НАДФ+ (свързан с фосфатна група НАД+) и НАДФН също работи за клетките.

Какво трябва да знаем за НАД?

Коензимите НАД+ и НАДФ+  имат сходен химичен състав, но изпълняват различни роли в метаболизма на клетките и не бива да се бъркат. Най-общо казано, приемайки НАД+, ние осигуряваме коензим с две различни, но есенциални за тялото функции, като според нуждите си клетките могат да използват този ензим, който не им достига в момента.

НАД+ участва като коензим в клетъчното дишане (аеробно и анаеробно), окислителното фосфорилиране, гликолизата и цикълът на Кребс. Той се свързва с редица ензими като ко-фактор и подпомага най-различни химични реакции на изграждане и разграждане на органични вещества, като пренася енергия, служи за донор на молекули или сам по себе си става част от молекулен комплекс. Като част от някои реакции се свързва с други коензими, например коензим Q10

Освен участник в транспорта на енергия, НАД+ има роля и в създаването на някои вещества със сигнална/контролна функция, например преносителите на нервни сигнали: допамин и норепинефрин.  

За какво се използва НАД?

Лекарите го предписват като част от подпомагащи енергичността формули, използвани в борба със синдрома на хроничната умора (СХУ). Все още няма точно обяснение за първопричините за поява на този синдром, но много лекари и медицински изследователи смятат, че периодите на стрес и боледуване може да намаляват количествата на свободна клетъчна енергия в лицето на аденозин три-фосфата (АТФ). Взимането на НАД+ обаче може да повиши производството на АТФ и така да помогне на хората, страдащи от СХУ или психологическо изтощение. Друга теория отдава подобряването на паметта след използване на НАД+ на стимулатор на невротрансмитери (допамин, норепинефрин). В хранителните добавки НАД+ се приема в свързаната с водорода форма НАДН.

Доказани ползи:

 • против хронична умора - в редица малки изследвания 30 до 50% от хората, вземащи по 10 мг. дневно, отбелязали подобрение и премахване на част от или на всички симптоми на умората.

Предположения и недоказани твърдения:

 

 • подобрява познавателните функции
 • увеличава енергичността - чрез въздействието си върху производството на АТФ
 • подобрява паметта и времето за реакция
 • подобрява настроението и емоционалния баланс
 • намалява времето за възстановяване в почивките между сериите по време на тренировки - засега е само на теория, тъй като няма никакви публикувани и конкретни изследвания по въпроса. Това не пречи на много напредничави компании да го продават като енергиен стимулатор.

 

Една от причините за ниското ниво на проучване, въпреки търговския потенциал на НАДН е голямата трудност за точно измерване на нивата на съотношенията между НАД+/НАДН, НАДФ+/НАДФН, АТФ/АМФ в мускулни клетки преди и след прием на НАДН. Около 80%  от количество на въпросния коензим се намира в свързано с протеини състояние в клетките. Освен това съдържанието на коензимите трябва да се мери и в клетките, и в междуклетъчните пространства. По мое (непрофесионално) мнение това са доста скъпи и доста сложни изследвания.  

Какви са възможните вредни/странични въздействия при приема му?

НАД+ е добре проучено и познато на тялото вещесто, затова обикновено се понася добре от организмите. Най-сериозните странични ефекти докладвани в течение на приема му са загуба на апетит и безпокойство. 

Какви са оптималните дози?

Дневната доза може да варира от 2,5 до 15 мг. НАДН за ден, според поносимостта на човека и целите на приема.

Как да приемаме НАД?

Обикновено дозата се разделя на два до три приема от 2 до 5 мг., но има и препоръки за сутрешен прием в дози от 10 мг./ден.

В кои спортни и здравословни добавки можем да го срещнем?

В самостоятелна форма против умора и стрес, в комплексни ергогенни продукти със същата цел, но в компания на коензими и антиоксиданти като Q10, билкови екстракти от Гинко Билоба, Жен Шен и други. В някои добавки от ново поколение в комбинация с пируват, карнитин">л-карнитин и различни формули на креатин.

Използвани източници

 • Belenky P, Bogan KL, Brenner C (2007). "NAD+ metabolism in health and disease". Trends Biochem. Sci. 32 (1): 12-9. PMID 17161604
 • Lin SJ, Guarente L (2003). "Nicotinamide adenine dinucleotide, a metabolic regulator of transcription, longevity and disease". Curr. Opin. Cell Biol. 15 (2): 241-6. PMID 12648681
 • Calabrese L, Danao T, Camara E, Wilke W. Chronic fatigue syndrome. Am Fam Physician. 1992 Mar;45(3):1205-13.
 • Chester AC. Chronic fatigue syndrome criteria in patients with other forms of unexplained chronic fatigue. J Psychiatr Res. 1997 Jan-Feb;31(1):45-50.
 • Colquhoun D, Senn S. Is NADH effective in the treatment of chronic fatigue syndrome? Ann Allergy Asthma Immunol. 2000 Jun;84(6):639-40.
 • Forsyth LM, Preuss HG, MacDowell AL, Chiazze L Jr, Birkmayer GD, Bellanti JA. Therapeutic effects of oral NADH on the symptoms of patients with chronic fatigue syndrome. Ann Allergy Asthma Immunol. 1999 Feb;82(2):185-91.
Още съдържание по темата
Griffonia-simplicifolia-5-HTP
Griffonia simplicifolia (5-HTP)

Изворът на спокойствието в един обикновен храст

Н-ацетил-цистеин-NAC
Н-ацетил цистеин (NAC)

Мощно средство за детоксикация и борба със зависимостите

Глутатион-Glutathione
Глутатион (Glutathione)

Пазителят на нашите клетки

Колаген-оправдана-ли-е-цената-за-нашите-стави-и-кожа
Колаген - оправдана ли е цената за нашите стави и кожа?
Направи първата стъпка към твоята цел.

Методът на BB-Team е модерният начин да изградиш здравословни навици, трайни резултати, увереност и контрол над здравето си с лична подкрепа и отчетност.

top-arrow