Дневен план за навициСвали сега 

Продукти за здрава и красива кожа

Балсами, гелове и кремове

Ако разпознаването на балсам сред лосионите Ви се струва от трудно до невъзможно, най-добре хвърлете един поглед на тази статия.

Какво ще научиш?

Искаш ли да постигнеш мечтаната форма и трайно по-добро здраве?

Методът на BB-Team е модерният начин да изградиш здравословни навици, трайни резултати, увереност и контрол над здравето си с лична подкрепа и отчетност.

Продукти за здрава и красива кожа

Какви са основните групи продукти за кожа?

Според формата си продуктите за кожа могат да бъдат течни, полутечни или прахообразни. Според предназначението си различаваме: лечебни, козметични и здравно-профилактични. Възможна е комбинация между последните два вида. Според зоновото си предназначение съществуват специализирани групи за: лице, интимни зони, ръце, стъпала.

Течни продукти за кожа

Ароматни води
Притежават преди всичко прекрасен аромат и малък % билкови екстракти. Използват се основно с козметична цел, макар холистичната ароматотерапия да им придава "лечебен" ефект върху лошото настроение.

Течни ароматни масла
На вид са почти като олио, но уханието им е незабравимо. Използват се както в ароматерапията, така и в масажните практики. Извличат се от най-различни източници: дървесни, семена, ядки, билки и др. Често към ароматните съставки има прибавени и малки дози функционални такива.

Течни лечебни масла
Благодарение на мастните киселини течните масла позволяват на активните вещества, разтворени в тях, да проникнат по-дълбоко в кожата, в сравнение с носители на водна основа. Свързаните с мастни киселини или "опаковани" в мазнини дребни молекули, могат да преминат мембраните на клетките, за да достигнат до вътрешността.

Обикновени течни масла
Употребата им като цяло е профилактична за омекотяване на кожата, като и предотвратяват изсъхването. Някои са обогатени с витамини А, Д и Е.

Полутечни продукти за кожа

Лосиони
Лосионите са продукти с ниска до умерена плътност, затова се нареждат между течните и полутечните продукти за кожа. Съдържат преди всичко вода, някои желиращи агенти и малък, вариращ процент мазнини, равномерно разтворени на капки из водната основа. Лосионите за кожа се използват най-често с лечебни и здравно-профилактични цели. В съдържанието им предимно са разтворени активни съставки като: антибиотици, противогъбични агенти, противовъзпалителни, кортикостероиди, успокояващи акнето агенти, овлажняващи и предпазващи от изсушаване агенти.

Медицински и козметични гелове
Това са желеобразни продукти с преобладаващ % водно съдържание. Желеобразната форма се придава от желатинови протеини или специални растителни полимери, близки до фибрите. Върху кожата се използват основно като физически носители на разтворени функционални вещества: лекарствени съставки, водно-разтворими витамини, ароматни молекули.

Медицински и козметични балсами (мазила, мехлеми)
С гъстота като тази на меда, но далеч не толкова лепкави, този клас продукти за кожа се радват на популярност от дълбока древност. Думата "балсам" подсказва, че продуктът има лечебни и съхраняващи кожата свойства. По-големият процент от съдържимото в състава на балсама са мазнини, богати на наситени мастни киселини, които се втвърдяват при по-ниски температури. Колкото по-топъл е балсамът, толкова по-лесно се нанася. Тази група продукти винаги съдържат натурални активни вещества, извлечени от билки, водорасли или дървесина. Балсамите имат по-дълготрайно действие от кремовете и геловете. Техните мазнини не попиват бързо в кожата, затова отдават активните вещества на малки порции за по-дълъг период от време.

Кремове
Кремовете са най-широко използваните продукти за кожа. По структура те са намират между геловете и балсамите. Съдържат вода, гелообразуващи агенти и мазнини. Процентното разпределение между мазнините и водата варира и разделя кремовете в две основни групи:

  • Кремове на водна основа (малки капки мазнини са разпръснати из водната основа);
  • Кремове на маслена основа (малки капки вода са разпръснати из маслената основа);

Кремовете се използват за предпазване на външния слой на кожата от различни вредни въздействия и могат да задържат антиоксиданти, лечебни вещества и овлажняващи агенти. Кремовете на маслена основа имат свойствата да предпазват кожата от изсушаване, като колкото по-голям е мастният компонент в крема, толкова по-дълго предпазва от изсушаване, чрез изграждане на тънък пласт плътна мастна покривка върху повърхностния слой кожа.

Още съдържание по темата
Бутилирана-вода-крие-ли-рискове-за-здравето
Бутилирана вода - крие ли рискове за здравето?
Как-да-отслабна-всичко-което-трябва-да-знаеш
Как да отслабна - всичко, което трябва да знаеш
5-капана-по-време-на-отслабване
5 капана по време на отслабване
Изграждането-на-нови-и-промяната-на-текущи-навици-не-е-лесен-процес
Изграждането на нови и промяната на текущи навици не е лесен процес
Направи първата стъпка към твоята цел.

Методът на BB-Team е модерният начин да изградиш здравословни навици, трайни резултати, увереност и контрол над здравето си с лична подкрепа и отчетност.

top-arrow