Фитнес и уелнес култура

Припокриват ли се и какви са разликите?

Все още се налага да говорим за уелнес и фитнес като за отделни понятия. Причината е както в неточното тълкувания на уелнес, така и в лошото разбиране за фитнес. Не на последно място разлика има и в това, че фитнес културата е част от уелнес културата, а не обратното. 

Фитнес и уелнес култура

За уелнес културата, приносът й към човечеството и някои други неща

Като култура на здравия и щастлив човек уелнес течението си проправя път най-бързо сред хората на средна възраст. Причината за това е, че в тогава те все още притежават много от здравето си, но вече усещат годините, а чувството за безвремие отстъпва място на някои по-мрачни мисли и множество задължения. Именно човекът на средна възраст крепи цивилизацията и точно той е най-стресиран.

За жалост често се случва така, че докато открие своя подход към здравото тяло, чистата мисъл и вътрешната хармония, въпросният землянин вече е остарял, а с това са си отишли  продуктивността и креативността му. През миналия век все още бе разпространено схващането, че това, разбира се, е нормално - да остаряваш и да откриваш мъдростта, но днес не е така.

Златният век на комуникационните технологии даде възможност на търсещите да намират най-доброто за самите тях далеч по-рано и светът стана малко по-здраво и щастливо място. Има ли доказателства? Разбира се, става дума за продължителността на живот в рамките на поне среден жизнен стандарт. Появява се идеята: "Защо да не научим младежите как да изпитват удоволствие, докато се занимават с укрепващи здравето и мисълта дейности, още преди да са се сблъскали с т.нар. криза на средната възраст?"

В България засега поддръжници на идеята са само някои медии. Семейството е твърде заето да работи, за да възпитава в здравни ценности, а здравната система е загубена в себе си, за да се занимава с проблемите по превенция на здравето, нищо че последното излиза далеч по-евтино. Изводът е, че ако искаме да съхраним здравето и съзнанието си необременени от дребнави ежедневности, просто трябва да свършим (да започнем да вършим) някои неща, още докато сме на 20+ години. Друг няма да ги свърши вместо нас.

За фитнеса "в" и "извън" уелнес културата

Отделно от бодибилдинга, в страната ни фитнес културата се развива най-вече с ориентация към модата. В случая става дума за все по-кльощави манекенки и мъже, на които им се карат, ако вземат да станат малко по-атлетични. Е, това да живееш с нездравата идея да не минеш 8% подкожни мазнини, не е точно стандарт за уелнес ориентиран фитнес. Прилича повече на спортните лагери за подготовката на отбора по художествена гимнастика преди 89-та. Хм, а дали е случайно, че сред първите манекенки в страната ни имаше много гимнастички? Не че имам нещо против художествената гимнастика, идеята тук е, че уелнесът е за отделния човек, който не следва да гони непостижими спортни стандарти. Когато имаме на лице неестествени, но популярни критерии - модните течения стават анти-уелнес и това си е конфликт на интереси. Всички знаем обаче, че в млада възраст модата е всичко, нормално е да се запитаме къде отива здравето и кой е виновен? Вина имат онези медии и модни институции, които налагат антропометрични и фитнес стандарти за красота и успешност на хора с все още слабо оформена личност. Всички сме виждали куклата Барби.

Правилното място на фитнес културата е да допълва здравословността и да е твърдо ориентирана към нея. Времето, прекарано в спортуване, следва да е приятно само по себе си. Ползите от спортуването обаче следва да се осъзнават в процеса, защото в противен случай на по-късен етап се ражда репликата: "Ех, какъв спортист бях на младини, нямах го този корем, всички мускули ми се виждаха!" - мъж на 30-35 години. Още по-неприятно е изказването: "Спортът е за младите, на нас вече ни е минало времето!"

Истината е, че тези оправдания не минават пред добре информирания човек, ето защо въпросните "стари хора" на около тридесет и пет си намират много и различни дейности в свободното време, за да ги държат далече от потене, присъщо за младежи. Например, да гледат младежите как ритат топката, докато те пийват бира, хапват пържени картофки и да викат: "Го-о-ол!" Отново интересно съвпадение, мъжете виждат, че 35 години са преклонната възраст за активен спортист и отъждествявайки се с него, те се чувстват вече стари за спорт. Много изкривено и много популярно разбиране, направо си е пандемия.

Къде е проблемът? Много просто: фитнес и уелнес културата се предава като грипа - от човек на човек. Няма ли близък контакт, няма и развитие. Вече ви е ясно, това е конфликт на културни влияния и всички ние сме замесени.

Кое откъде черпи популярност

Извън контакта "човек-човек" в рамките на семейството и приятелския кръг има някои по-мощни и непреки стимули, които въздействат върху личното откриване и разбиране за фитнеса и уелнеса:

Фитнес културата и медиите

Някои течения в модата се ориентират добре към все още младите хора и постепенно ги привличат към спорта. Става дума за спортно-ориентираните модни каталози и спортните страници в модните списания. Модни и диетични съвети могат да се получат от почти всяко издание, ориентирано към дамите. Проблем все още си остава липсата на добро разбиране за уелнес ориентиран фитнес при редакторите на въпросните дамски издания, както и тоталната липса на какъвто и да е фитнес колумнист в мачо списанията.

За щастие ги има специализираните медии. В печата това са луксозните фитнес и лайфстайл ориентирани издания, които си проправят път и у нас. По телевизията вече няколко години има предавания, които печелят своя публика, а в интернет отдавна има всичко. Важността на присъствието на фитнеса в медиите е той да се състезава за влияние с анти-фитнес посланията, а не едно списание/предаване да печели пред друго, защото ако фитнес почитателите се увеличава, печелят всички - и те, и индустрията и медийният свят.

Уелнес културата и медиите

За уелнес в чистия му смисъл все още слабо се говори, затова пък отделните му сфери са широко дискутирани. В страната ни уелнесът най-често се свързва със СПА, процедурите по разкрасяване и релакс. Казано по този начин, няма как да не ви звучи близко, виждали сте статии за СПА и релакс в мъжките списания, а дамските изобилстват от тях. Уелнес рубрики има в повечето популярни сутрешни предавания, а вече и специализирани предавания по-някои кабелни телевизии.

Нашият принос вчера, днес и утре

С кампанията по популяризирането на понятието СПА, която реализирахме миналата година, вече можем спокойно да говорим за цялостен уелнес и сфери на уелнес, защото разгледахме в статии повечето от тях. Все по-често ще споменаваме за връзката между здраве, чисто съзнание и съпътстващо присъствие на щастие. Вашият и нашият принос може да доведат до по-добри резултати. Ето защо питайте ни и то не само във форума! Използвайте формата за контакт или коментарите, за да ни подскажете интереса си към една или друга тема, свързана с уелнеса.

Хареса ли ти?

Сподели с приятели в:

Вземи здравето си в свои ръце. Ето как:

Научи повече
back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 read-later1