Дължини и обиколки като индикатор за прогрес

Какво могат да ни кажат дрехите, което метърът понякога не може?

Защо ни трябва да се мерим, не може ли да видим прогреса на кантара и в огледалото? Не винаги, не достатъчно точно и най-вече, няма как да сравним преди и след дори и да наложим снимка върху снимка заради различия в мащаба. Добрият стар шивашки метър все още има какво да Ви даде. Ами дрехите? Можем ли да се доверим на абитуриентската си рокля? Вижте сами...

Дължини и обиколки като индикатор за прогрес

Какво беше антропометрия?

Така в съвременния свят наричаме науката за измерване на човешкото тяло. Антропометрията се заражда като научна практика част от биологичната антропология, която пък е научно разклонение на антропологията. Благодарение на "измерването на хората", както буквално се превежда "антропометрия", днес имаме стандарти приложими по цял свят в области като: шивашка индустрия, архитектура, индустриален дизайн и др. В медицината и в спорта стандартите за измерване на дължини и обиколки са в изключителна услуга за човека. Тук физическите вариации на човешко тяло във времето се използват не само като данни от минал период, но и за предсказване на бъдещото антропометрично развитие на обекта на измерване. Пример за това са задължителните измервания при профилактичните прегледи, които личните лекари трябва да извършват на всички деца и подрастващи, до навършване на пълнолетие им.

Антропометрия и фитнес

В модерната фитнес практика измерването на дължините и обиколките е задължително, за да се оцени ефективността на хранителния режим и тренировъчната програма на спортуващия. Онези спортуващи, които не използват метъра по предназначение, но целят подобрения във външния си вид, най-често прекъсват или изцяло приключват с тренировките поради демотивация. Най-разпространената причина да не се ползва антропометрия от фитнес любителите е, че последните се доверяват на дрехите, кантара и огледалото. Всички тези показатели обаче могат да ги подведат. Кантарът, както вече уточнихме, не казва кое по тялото ни колко тежи, докато огледалото е твърде субективно. Ами дрехите?

Да се доверим ли на старите дрехи?

Талията на панталона от миналото лято няма как да е обективен критерии, поради стареенето и разтягането на тъканите. Коланът е точен индикатор за обиколката на талията, но не ни казва каква е ситуацията в бедрата, ханша и гръдната обиколка. Друга причина да съм скептичен към дрехите е, че веднъж разтегнати, някои от платнените тъкани не се свиват, други пък се скъсяват все повече след пране, а трети с еластични елементи в състава си се деформират в хода на времето. Моята позиция е, че никоя дреха не може да замени шивашкия метър. Има и добра новина за по-мързеливите фитнес любители. Не е нужно всяка седмица да снемате всичките си мерки, достатъчно е да следите най-важните обиколки според целите си.

Кои обиколки колко често да следим?

Обиколки при отслабване

Най-важните обиколки за отслабващите са:

 • талия;
 • ханш;
 • бедро;
 • гръдна обиколка.

Може да ги мерите след всеки два килограма разлика в теглото или на три до четири седмици тренировки. Пълно измерване е добре да провеждате веднъж на всеки два месеца. Не се вманиачавайте с ежедневно или ежеседмично измерване.

Обиколки при поддържане на форма

Тук честотата на измерване зависи от висотата на фитнес формата. Периодите между измерванията варират от две до осем седмици. Най-често следва да се следят:

 • При мъжете: талия, гръдна обиколка, бедро и мишница;
 • При жените: талия, ханш, бедро и гръдна обиколка.

Обиколки при покачване на мускулна маса

Покачването на мускулатура най-често е комплексно. При такива цели не бива да има подценяване и фаворизиране на определени обиколки. Правилно е да се провеждат пълни системни измервания на всеки четири седмици.

Обиколки при преформиране

Да се поддържа едно и също тегло в стремежа към нова мускулна маса за сметка на по-малко мазнини е трудно изпълнимо, но не невъзможно. За целта обаче, е нужно снемане на данни с метъра на всеки две до три седмици, заедно с ежеседмичен контрол над теглото и процента на подкожните мазнини. Причини за така наситения контрол са крехкия баланс в храненето и тежките тренировки, които са нужни за постигане на ефекта.  Най-голямо внимание следва да се обръща на загубени в сантиметри на проблемните зони: тези с висок процент мазнини и онези, които изостават в сантиметри, спрямо общата телесна симетрия.

Какво може да се обърка около метъра?

Липсата на установена процедура по измерването е най-честият виновник за нелогични разминавания при сравняване на данни от две последователни контроли. Защо? Веднъж се мерите твърде релаксирани сутрин, друг път в напомпано състояние след тренировка или пък когато сте твърди и подути от млечната киселина едва ден след тежко трениране.

Няма особен смисъл да снемате обиколки след обемна тренировка и/или едночасово състезателно позиране, защото и фитнесът, и бодибилдингът не са свързани с размери, а със симетрия. Малко е вероятно да се постигне равномерно кръвонапълване на всички мускули, с всяка следваща тренировка. За да ви спестя редица грешки прилагам списък от правила, за които да внимавате:

 • Мерете се през втория почивен (нетренировъчен) ден от седмичната си програма. Ако тренирате през ден, дайте си ден почивка за измерване.
 • Мерете обиколките си сутрин, но най-рано тридесет минути след ставане от сън.
 • Мерете обиколките на талията си на гладно, в стегнато и в релаксирано състояние.
 • Използвайте един и същи шивашки метър. Звучи парадоксално, но като всичко правено в Азия и при шивашките метри има разлики от няколко милиметра до половин, че и повече сантиметра. Не опъвайте метъра, това го разтяга.
 • Записвайте си точната поза, при която се измервате.
 • Мерете обиколките на бедрата, прасците, мишниците и предмишниците в релакс и в стегнато състояние.
 • Мерете се пред огледалото, така ще виждате от къде минава метъра зад гърба ви.
 • Снемайте всяка обиколка по три-пъти и чак тогава записвайте.
 • Когато мерите бедрата си и прасците си, правете го на фиксирано разстояние от най-близката става.

Хареса ли ти?

Сподели с приятели в:

Вземи здравето си в свои ръце. Ето как:

Научи повече
back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 read-later1