Дневен план за навициСвали сега 

Речник на типовете добавки (И-О)

Кое какво е в пет изречения!

Това е втора статия от поредицата "речник на типовете добавки". В първата част обхванахме всички групи добавки, за които се досетихме и чието име започва с буква между "А" и "З". В този материал са представени сбити резюмета на групи добавки с инициали между "И" и "О".

Какво ще научиш?

Искаш ли да постигнеш мечтаната форма и трайно по-добро здраве?

Методът на BB-Team е модерният начин да изградиш здравословни навици, трайни резултати, увереност и контрол над здравето си с лична подкрепа и отчетност.

Речник на хранителните добавки

Изотонични напитки

Изотоничните напитки, наричани още електролитни напитки, са клас напитки, съдържащи в състава си минерални соли.

Тяхната роля е да компенсират загубата на електролити, която се случва в процеса на потене, докато тренираме.

Ако концентрацията на соли в мускулите спадне под определена граница (или в случай на електролитен дисбаланс), може да се наблюдават мускулни схващания.

Различават се силно (хипертоници) и слабо (хипотоници) минерализирани електролитни напитки.

Имуностимулатори

Така се наричат всички формули, които подпомагат работата на имунната система. Това е много широка група добавки, заради множеството вещества, които са подозирани в имуностимулиращ ефект.

Групата обединява билкови, пчелни, морски продукти и др. Популярни примери за имуностимулатори са: Котешки нокът, Ехинасцея, Пчелно млечице и др.

Креатинови формули

Това е тясна група добавки, обединени около молекулата на креатина. Последният е вещество носител на анаеробна енергия в метаболизма на тялото.

Групата креатинови формули е част от голямата група на енергийните съединения, наричани за по-кратко енергетици.

Различните съединения на креатина имат една и съща цел в човешкото тяло, а именно да повишат креатиновия запас в мускулите и така да увеличат потенциала за високоинтензивни натоварвания.

Разликата между активните вещества е свързана с различната им ефективност в това да преодолеят всички биохимични бариери, които човешката биохимия поставя по пътя им до мускулните клетки.

Липотропни фет бърнъри

Липотропните фет бърнъри са група добавки, обединени в това, че активните им съставки оптимизират изгарянето на мазнини, като подпомагат биохимията на тялото, без да стимулират нервната система.

Тази група хранителни добавки за отслабване е функционално отделена от класа на фет бърнърите.

Типични представители (активни вещества) във формулите на липотропните фет бърнъри са: карнитин, L-метионин,  фосфатидил холин, инозитол и др.

Минерали

Минералните формули най-често се опаковат в състава на мултивитамините. Можем да ги срещнем и в изотоничните напитки или в самостоятелна форма: само калций, само цинк, само магнезий и др. Популярна във фитнес средите е комбинацията между цинк и магнезий (zma).

Трудно е да се даде кратко резюме за функционалната употреба на минералите, поради големия им брой и разнородността на свойствата им.

Според количественото присъствие на отделните  минерали в човешкото тяло различаваме две подгрупи в състава на минералните формули, а именно: макроелементи и микроелементи.

Мастни киселини

Добавките, обединени в тази морфологична група са буквално опаковани в мазнини. Мастните киселини са функционалната част в състава на мазнините.

Техният характер (наситени, полиненаситени, мононенаситени) определя химичния им профил и съответно полезността им.

Някои мастни киселини са така сложни, че човешкото тяло може да ги синтезира само от малка група подобни и то в ограничени количества.

Най-добър пример за това са незаменимите ЕМК. В състава на ЕМК влизат групите на омега 3, омега 6 и омега 9 мастните киселини. CLK е друг пример за ценен принос към групата на полезните мастни киселини.

Оптимизатори на метаболизма

Това е функционално обединение на разнородни по състав вещества. В индустрията на хранителните добавки за оптимизатори на метаболизма са приети всички вещества, които пряко въздействат върху скоростта и обема на метаболитните процеси.

Тук могат да се срещнат вещества от състава на липотропните и термогенните фет бърнъри, хормонални оптимизатори, мастни киселини и дори аминокиселини (аргинин).

Билковите екстракти съставляват най-голямата част от групата на активните вещества в състава на метаболитните оптимизатори. Примери за метаболитни оптимизатори са: гинко билоба, жен-шен  и др.

Оптимизатори на хормоните

Това е доста популярна функционална група добавки. Активните съставки на формулите за хормонално оптимизиране въздействат пряко или косвено върху хормоналния баланс с цел завишаване или занижаване обема на присъствие на едни или други хормони в тялото.

Примери за оптимизатори на половите хормини са Трибулус екстрактите, ZMA. Пример за вещество, подобряващо ефективността на хормон е хром пиколинатът, който увеличава активността на инсулина.

Веществата, които редуцират нивата на стрес хормоните също са част от групата на хормоналните оптимизатори.

Ако се досетите за група хранителни добавки, която все още не сме разгледали в статиите речник, моля публикувайте името й в коментарите, за да я добавим. Екипът благодари на отзовалите се!

Още съдържание по темата
Видове-мелатонин-за-сън
Видове мелатонин за сън
Мелатонин-и-високо-кръвно-налягане
Мелатонин и високо кръвно налягане
Мелатонин-всичко-което-трябва-да-знаете
Мелатонин – всичко, което трябва да знаете
Топ-5-хранителни-добавки-от-които-ще-извлечете-полза
Топ 5 хранителни добавки, от които ще извлечете полза
Направи първата стъпка към твоята цел.

Методът на BB-Team е модерният начин да изградиш здравословни навици, трайни резултати, увереност и контрол над здравето си с лична подкрепа и отчетност.

top-arrow