Дневен план за навициСвали сега 

Речник на типовете добавки (П-Я)

Кое какво е в пет изречения!

Коя беше онази група добавки с "П"...? Ако сте си задавали подобен въпрос, понеже вече трудно се ориентирате в света на спортните и здравословни суплементи, няма начин да не ви допадне поредицата "речник на типовете добавки". В нея по азбучен ред са подредени всички групи добавки, за които се досетихме.

Какво ще научиш?

Искаш ли да постигнеш мечтаната форма и трайно по-добро здраве?

Методът на BB-Team е модерният начин да изградиш здравословни навици, трайни резултати, увереност и контрол над здравето си с лична подкрепа и отчетност.

Хранителни добавкиПротеинови вафли/барове/десерти

В спортното хранене този тип барове се използват като междинни закуски или спешен източник на протеини и качествени калории в случаи на пропуснато хранене.

По макронутриентен състав различаваме високовъглехидратни, нисковъглехидратни, високо мазнинни-нисковъглехидратни и балансирани протеинови барове.

Протеинови напитки

Напитките, съдържащи хидролизиран протеин (подобно на протеиновите десерти) се използват в междинните закуски и в моментите, когато ежедневната заетост заплашва да отмени предвидено в диетата хранене.

Освен с протеини, този клас напитки най-често са обогатени още с аминокиселини, витамини и минерали

Протеинови пудри, протеини, протеинови прахове

Това е изключително популярен клас хранителни добавки. По предназначение протеиновите пудри (без значение от вида им) имат за цел да обогатяват храненето на спортуващите хора.

Добавките от този тип внасят пълноценни белтъци в ежедневната диета и с това подпомагат спазването на белтъчния компонент в калорийния баланс.

Протеиновите пудри се използват за оптимизиране на храненето, а не за заместване на основни хранения. Сами по-себе си те не могат да заместят основно хранене, понеже внасят ниски количества мазнини и въглехидрати в диетата.

Според произхода си протеиновите прахове биват: млечни (казеинови, суроватъчни, смес), яйчни, соеви и др.

Според технологичното качество, степента на предварителна обработка и протеиновата част в състава различаваме: изолати, концентрати, йонно-обменени, микрофилтрирани и др.

Стимулатори на възстановяването, възстановяващи агенти

Това е функционално обединение от добавки, чието предназначение е да стимулират възстановяването на повреди, настъпили в тъканите вследствие на тренировки, контузия или друг агресивен за тялото процес. Групата е широка и продължава да расте.

Сред списъка с възстановяващи агенти можем да срещнем комплексни, верижно разклонени или отделни аминокиселини (глутамин), някои минерали (калций, фосфор), фосфолипиди (фосфатидил серин, фосфатидил холин) и различни функционални молекули (хондроитин, глюкозамин).

Стимулаторите на възстановяване не само  осигуряват структурен материал за поправка на повредените тъкани (мускули, ставни повърхности, кости, нервна система), но и създават специфични биохимични стимули за бърз и безпрепятствен процес по растеж и оздравяване.

Стимулатори на нервната система

Стимулаторите на ЦНС са функционална група добавки, обединени около това, че активните им вещества действат активизиращо върху тялото чрез упражняване на химични стимули върху неврологичната активност.

Популярните легални стимулатори са кофеин-подобните вещества (кофеин, матеин, тианин, гуанин и др.), йохимбинът, худията и др.

Обикновено стимулаторите на ЦНС се влагат в тонизиращи добавки като термогенните фат бърнъри | Тагове">фет бърнъри, енергетиците, тонизиращите напитки.

Термогенни бърнъри, термогеници

Широка подгрупа в още по-обширното функционално обединение на фет бърнърите.

Термогенните бърнъри са добавки, които стимулират метаболизма на спортуващите с цел по-голям толеранс към изгаряне на калории.

Характерно за термогениците е, че повишават телесната температура на спортуващия (термогенеза), за да улеснят изгарянето на мазнини.

Фет бърнъри

"Изгарящите мазнини" (в превод от английски) са клас добавки, които обединяват липотропните, термогенните и други видове фет бърнъри.

Това е може би най-мащабното обединение в суплементната индустрия поради големия интерес от отслабване в световен мащаб.

Всяка хранителна добавка, която пряко или косвено стимулира обмяната на веществата и така допринася за загубата на мазнини, попада в категорията фет бърнър.

Храносмилателни ензими

В това морфологично обединение от добавки са събрани активни протеинови молекули, които стимулират процеса на храносмилане, когато се приемат заедно с храната.

Ензимните формули се разделят на комплексни, протеолитични, липолитични. Отделно в състава на комплексните ензими най-често има вещества, стимулиращи усвояването на въглехидратите, в това число и на част от фибрите в хранителната порция.

Основна причина за приема на ензими в спорта е честото хранене в диетите на активно спортуващите, което може да доведе до понижена секреция на ензими.

В лечебното хранене ензими се приемат в случай на установена диспепсия.

Ако се досетите за група хранителни добавки, която все още не сме разгледали в статиите речник, моля публикувайте името й в коментарите, за да я добавим. Екипът благодари на отзовалите се!

Още съдържание по темата
Видове-мелатонин-за-сън
Видове мелатонин за сън
Мелатонин-и-високо-кръвно-налягане
Мелатонин и високо кръвно налягане
Мелатонин-всичко-което-трябва-да-знаете
Мелатонин – всичко, което трябва да знаете
Топ-5-хранителни-добавки-от-които-ще-извлечете-полза
Топ 5 хранителни добавки, от които ще извлечете полза
Направи първата стъпка към твоята цел.

Методът на BB-Team е модерният начин да изградиш здравословни навици, трайни резултати, увереност и контрол над здравето си с лична подкрепа и отчетност.

top-arrow