Интервю с Веселин Дойчев

Интервю с Веселин Дойчев

"Вярвайте в себе си и гонете целите си докрай, успехът ще е въпрос на време!"

В поредицата от интервюта с популярни потребители от нашия форум този път представяме на вашето внимание Веселин Дойчев.

Представи се на читателите?

Здравейте! Казвам се Веселин Дойчев, на 27 г., от гр. Перник.

Кога започна да тренираш с тежести? Какво те мотивира тогава? А сега?

Накрая на тренировката по брейк правех по 250 лицеви опори. Започнах да ходя по лостовете почти всеки ден. Усещах, че заяквам и започна в брейка да ми става по-лесно. Увеличих лицевите опори (започнах да правя по 750 на ден), ходех и по-често на лостовете. Един ден за по голямо натоварване реших да отида във фитнес зала. Почна да ме мотивира усещането и изменението на мускулатурата ми. Постепенно фитнесът измести брейка.

С какво се занимаваш и как съчетаваш спорта с ежедневието си?

В момента главните ми занимания са работа, семейство, тренировки. Ходя на работа почти всеки ден - работя като експедитор на готова продукция стомана за Европа.

Опитвам се да не лишавам семейството си от внимание и горе-долу успявам благодарение на съпругата ми, защото много често разходките са ни от вкъщи до фитнес залата. Тя е бивша волейболистка и има страшен спортен дух! Нямам никакво време за приятели и почти не излизам....

Какви са ти целите и какво си постигнал досега?

Имам едно прекрасно семейство! Целите ми са да отида на състезание по културизъм и да завърша висшето си образование (имам още няколко изпита и се дипломирам).

Сподели накратко какви са тренировъчните и хранителните ти принципи?

Залагам най-вече на базови упражнения с тежки серии. Опитвам се да правя качествена закуска и оттук нататък - каквото и колкото има. Когато имам възможност, хапвам и повечко месо...

Казваш, че си започнал да обръщаш внимание на храната си преди година и половина - означава ли това, че си постигнал този голям успех без някакъв по-специален режим?

Абсолютно!

Никога ли преди не си се замислял да си подпомогнеш примерно възстановяването с качествена храна?

Не че никога, а постоянно мисля за това, дори и сега! Това ми е най-голямата болка!

Щом си постигнал всичко това, което си, ядейки банички, сандвичи, кюфтета и т.н. (в разрез с диетите от днешните разбирания в културизма), мислиш ли, че ако имаше възможност да се храниш и възстановяваш "по учебник", щеше да си в много по-добра форма?

Определено! Сигурен съм в това!

Какво мислиш за супер изчистените от мазнини диети, и като цяло за ВВД диетите?

Аз съм фен на диетите, въпреки че не ги спазвам, защото нямам възможност. За да изкараш максимален ефект (независимо за качване, сваляне или стягане), е необходима диета.

Използваш ли добавки? Какво мислиш за спортните храни и добавки?

Да, използвам хранителни добавки, доколкото имам възможност. Помагат ми и съм много доволен от тях. Вероятно всеки сериозно трениращ ги използва.

За или против стероидите?

Тук нещата са много относителни! Ако говорим за развитие на професионално ниво - там май са неизбежни, в противен случай твърдо не!

До какви мерки, размери и постижения стигна "на чисто"?

Не съм фен на меренето, но знам за ръката ми - стигна до 47 см. Лег 150 кг (повече не съм и опитвал), мъртва тяга 270 кг.

Тези постижения са при 94 кг тегло. Казвам "на чисто", защото преди тези постижения (2-3 години) съм правил буквално смешен цикъл за 20 дни само с 20 мг метан, което е абсолютно нелепа работа.

Усетих се тогава, че правя грешка, спрях и си купих хранителни добавки. Затова казвам, че всичко е на чисто!

Опиши накратко един свой ден?

Денят ми минава по различен начин спрямо смяната, която съм.

Първа смяна – ставане в 05:00 ч., прибирам се от работа в 14:30 ч. (обяд), след което лягам да поспя, после отивам към залата с жена ми ии детето (ако няма кой да гледа малката, идва с нас), след това се прибираме и няколко часа релакс (главно заети с малката).

Втора смяна – ставане в 09:00 ч., 11:30 ч. тренировка и от 14:00-22:00 работа.

Трета смяна – ставане в 11:00 ч., тренировка от 13:00-14:30 ч., сън 18:00-19:00 ч., от 22:00-06:00 работа.

На 4 работни дни имам 1 ден почивка, който го отдавам изцяло на семейството си.

Коя е мускулната група (ако има такава), която генетично не ти е заложено да върви?

Да, имам - гърдите...

Колко години тренировки ти отне тази мъртва тяга – 295 кг?

Мъртвата тяга не я правех редовно. Преди три години и половина си спомням, че направих на 235 кг 4 повторения, после спрях да тренирам за година.

Като почнах отново, я правех в месец веднъж. Да не ви излъжа нещо, но мисля, че от 8 месеца я правя през седмица. Спомням си, че имах цел до Нова година да дръпна 250 кг. На 14 февруари успях 270 кг, а 2-3 месеца след това 295 кг. Описвам точно сериите с килограмите в тренировката ми. Нямам специална методика за трениране.

Имал ли си контузии и как си се справял с тях?

От брейка имах, да. Правиха ми операция на коляното. От бодибилдинга единствено от тяга - точно когато направих 4-ката на 235 кг, се контузих в ключицата. Не съм ходил на лекар, но с времето травмата отшумя. Други по-сериозни травми не съм имал досега.

В какво семейство си живял?

В спокойно работническо семейство.

За разлика от масовите билдъри, ти тренираш доста силово ориентирано, не се изхвърляш с безброй много серии и упражнения, които уж дават детайлите. Как достигна до този начин на тренировка, който очевидно е доста успешен?

Пробвал съм да тренирам и по този начин, но не съм си усещал добре мускулите, а и по принцип съм фен на силовото трениране. Мога да кажа, че съм опознал тялото си и то ми води начина на тренировка.

Мислиш ли за реализация на професионално ниво в културизма? А за такава, макар и любителска, в силов спорт – трибой, например?

Да, мисля сериозно за професионална реализация в културизма, но за тази цел трябва да си намеря спонсор, иначе нещата стават много сложни. За трибой... в момента съм слаб за тази дисциплина. Минавало ми е през акъл да отида да се пусна само за тяга, ако мога да взема медал. За реализация в трибоя трябва да променя начина на тренирането, което няма как да стане.

Как построяваш една тренировка - какво е водещо, какво е задължително, какво е препоръчително и какво е желателно да има в нея?

Залагам на базови упражнения, задължително правя по-тежки серии. Другото го определям по интуиция, търся ефекта на хубавото натоварване и напомпване.

Как би подходил, ако някой абсолютно начинаещ започне да тренира под твое ръководство?

Ще му направя хубав хранителен режим. Започва с кръгови тренировки, като постепенно преминава в 3 или 4-дневен сплит. Оттук нататък се следят изоставащи мускулни групи и следователно даването на приоритет за тях. Ще заложа на правилното възстановяване и правилното изпълнение на упражненията.

Какво не би жертвал в името на спорта?

Никога не бих лишил от нищо детенцето си в името на спорта!

За какво мечтаеш?

Най-вече здраве! След което спонсор, за да мога да се отдам максимално на подготовката. Разбира се, и по-добра работа да си намеря. Средства за един нормален живот. Не искам много.

Любим спорт?

Бодибилдинг.

Любим културист?

Ronnie Coleman, Phill Heath, Victor Martinez. От българските - Митко Димитров и, разбира се, Добри Делев.

Имаш ли пороци?

Не пия, не пуша, по жени не ходя... май нямам (усмивка). Сигурно имам, но в момента не мога да се сетя.

Какво би променил в живота си, ако имаше финансовата възможност?

Веднага щях да напусна работа и бих си намерил работа в някоя фитнес зала. В момента работата ми е поне сериозна и ме е страх да рискувам, защото все пак не съм сам. Щях да пътувам повече със семейството си и да живеем по–спокойно.

Какво означава за теб думата мотивация? Губил ли си някога желание за спорт и професионално развитие и как преодоляваш такъв момент?

Случвало ми се е, разбира се. Просто гледам да не спирам процеса на трениране, дори съм ходил без желание в залата, но гледам да съм там. В такъв момент, ако спра да тренирам, става още по–лошо. Знам, че периодът ще премине и всичко ще се нареди. Важното е да бъда в залата! Мотивация е това, чрез което реализираш целите и мечтите си (май не дадох много точен пример).

Кога умира една мечта?

Ако е истинска мечта, никога!

Чувстваш ли напрежение в съчетаване на работата и тренировките? Кое смяташ за по-важно от двете и как се справяш със самото напрежение?

Чувствам ужасно напрежение! С работата ми се прехранваме вкъщи, така че за съжаление е на първо място. Справям се благодарение на силната ми обич към спорта и разбира се, подкрепата на семейство и приятели.

Случвало ли ти си е да избираш дали да тренираш или да отделиш време на семейството? Кое избираш по принцип?

Да, случвало се е. В този случай излизам с жена ми, а тя ме води директно в залата (смее се).

Помагат ли ти силата и тренировките в ежедневната ти работа?

Всъщност не особено.

До каква степен семейство те мотивира да вървиш нагоре в културизма... или напротив, ограничава възможностите?

Мотивира ме и ме подкрепя в много голяма степен. Ако нямах разбиране, сигурно нямаше да имам възможност да се стремя към професионално развитие.

Срещаш ли подкрепа от колегите и работодателите, що се отнася до тренировките и състезанията?

Не! Моите колеги са друг тип хора. Началникът ми е спортна натура и с него се видяхме веднъж в залата - от тогава мисля, че има интерес. Пита ме как вървят тренировките и общо взето се интересува.

Заслужава ли си човек, който няма ген за бодибилдър, да се бъхти в залата със сплитове и да си мери калориите, като може да постигне много повече в друг спорт?

Има ли голямо желание, да не се отказва! Има професионални културисти без кой знае какъв ген, а са се реализирали и спечелили престижни състезания.

Къде е границата между тренирането за удоволствие и добра форма и професионалния спорт (и трябва ли да прекачваме тази стъпка, ако нямаме данните/възможностите или намерение да ставаме професионалисти)?

Ако човек няма намерение да се развива професионално, не виждам смисъл да прекачва тази граница. За мен границата между удоволствие и професионалния спорт са точно лишенията! Когато тренираш за удоволствие, ако не се чустваш добре, просто няма да отидеш на тренировка, а и за храната няма да ти се налага да се подлагаш на кой знае какви лишения.

Имал ли си треньори и консултанти или сам взимаш решенията си?

Треньори не съм имал. Консултанти да! Тук ще използвам момента да благодаря на моите приятели Добри Делев и James Hinks за ценните съвети (усмивка).

Каква част от успехите ти си дължат според теб на генетика, хранене, тренировки, евентуално треньори?

Хранене 10% (тъй като е под всякаква критика), треньори 0% (нямам), тренировки 40%, генетика 50%.

Имаш ли такъв грандиозен успех и в работата си (нямам предвид само финансов) и въобще смяташ ли, че нещата са свързани?

Нещата са свързани дотолкова, колкото работата да ми пречи адски много.

Занимавал ли си се с друг вид спорт, преди да влезеш в залата? Какво би искал да опиташ?

Стана дума вече, че съм се занимавал с брейк, но това е танц. Иначе като по-малък - футбол, волейбол.

Правиш ли жертви в името на тренировката?

Правя жертви... 2 часа преди тренировка не трябва да съм ял нищо. За да го направя това, се налага да си навивам понякога и часовник за закуска. Преди тежка тренировка (примерно мъртва тяга макс) ден преди това се въздържам и от секса. Може и да е грешно, но при мен наистина има значение.

Успяваш ли да мотивираш хората около теб да тренират и как?

Да, забелязвам, че мотивирам хората около мен. А как... мисля, че те най-добре ще кажат.

Какво е мнението ти за фитнес индустрията и здравословния начин на живот у нас?

Фитнес индустрията се развива с бързи темпове. Прави ми впечатление, че все повече залите се пълнят. Здравсловният начин на живот е много хубаво нещо, но всичко опира до финанси, а и не само. Масово хората не водят здравословен начин на живот.

Какви съвети би дал на начинаещите във фитнеса?

Хранете се! Тренирайте, и ако не ви е ясно нещо, не се срамувайте да питате! Не използвайте забранени медикаменти.

По какъв начин се запозна с нашето издание, какво ти допадна, какво би могло да се подобри?

Не мога да се сетя точно как се запознах с изданието, тъй като беше преди години. Отскоро съм част от него, но го знам поне от 4 години. Няма нужда от подобрения, и така си е добре.

Пожелай нещо на читателите на BB-Team?

Вярвайте в себе си и гонете целите си докрай, успехът ще е въпрос на време! Бъдете здрави!

Хареса ли ти?

Сподели с приятели в:

Вземи здравето си в свои ръце. Ето как:

Научи повече
back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 read-later1