Манекенско дупе и как да го постигнем (част II)

Още: "за" или "против" 3D дупе и какво да правим с бричовете?

Манекенско дупе и как да го постигнем (част II)

Тази статия няма да е полезна за всички читатели, тъй като тя е специфично продължение на предишната ни статия. Информацията касае зрели жени, завършили растежа си. Ако имате две от изброените: (нисък/умерен ръст, дебели кости, широки стави, широк таз)+(дължина на торса, превъзхождаща тази на краката), то прочетеното тук няма да ви бъде от полза. Манекенското дупе е въпрос на антропометрия, а не на глад. Остават ви вариантите за спортно или бразилско дупе.

Какво ще научиш?

Искаш ли да постигнеш мечтаната форма и трайно по-добро здраве?

Методът на BB-Team е модерният начин да изградиш здравословни навици, трайни резултати, увереност и контрол над здравето си с лична подкрепа и отчетност.

Ако скелетът ви не е перфектен за целите ви, може да компенсирате това с фокусирано мускулно развитие и като контролирате стойката и процента на подкожните си мазнини.

Дупе мечта = малък таз + дълги крака, с тънки кости и стави

Всичко, от което се нуждае дама с подобна антропометрия е добър процент подкожни мазнини, или в цифри около 15%. Всеки изкуствено поддържан процент по-надолу води до аменорея. После до остеопороза. После до психологически проблеми и проблеми с възприятието. 

Тук няма да обяснявам как да свалите мазнини. Имаме цял подраздел на тази тема.

"Ами ако краката ни са криви"?

Всъщност, можем да ги изправим. Без майтап. Е, не напълно, но с правилен тренировъчен подход, стречинг и корекция на стойката + няколко трика как да заставате, когато сте на плажа, и може да постигнете завидни резултати. За линейната симетрия на краката и позицията таз-коляно-глезен ще разкажем в друга статия. 

Малко дупе  = тесен таз + около 15% мазнини + ниска мускулна маса

Ако мазнините се увеличат, има три масово срещани сценария: 

 • качваме ги на корема и кръста, а дупето изглежда още по-малко, но на каква цена...;
 • качваме ги на дупето и бедрата - формата на дупето се разваля, пропорцията в размера не се променя чувствително;
 • качваме ги равномерно навсякъде - формата става по-добра/лоша според вкуса на наблюдателя.

Ако мускулната маса на седалището се увеличи - отиваме към спортно дупе. Уви, при тесен таз и ниски мазнини ефектът е "сплескване" и триъгълна визия.

Ако мускулната маса на седалището падне критично, а мазнините са ниски - дупето се състарява с десетилетия...

Голямо дупе, но манекенско! Как става това?

Много от високите жени имат дупета, еднакви по обиколка с тези на бразилските им по-ниски приятелки. Техните обаче стоят манекенски. Причината е в пропорциите талия-таз-бедро, както и в линейната дължина на краката спрямо тази на торса и ширината на таза.

Всичко, което се иска от тях, е да поддържат нормален към нисък процент подкожни мазнини и да не прекаляват с масата на квадрицепсите и седалищни мускули. Това обаче е до време.

Още с първата бременност при високите дами се случва някое от следните две неща:

 • мускулната маса на бедрата и дупето порастват, за да помагат на кръста в ежедневното движение, докато дамата е бременна (и с 20% по-тежка);
 • бедрата и дупето не порастват - дамата не ги ползва (къде от незнание, къде с цел), а кръстът отнася всичко, като се стига до херния, но се запазва основата на манекенско дупе.

Порасне ли масата на бедрата и седалището, манекенската визия е трайно компрометирана. Ако питате мен - е за добро и за здраве!

А сега - за 3D дупето!

Това, мили дами, е третото измерение на сексапила или поне така разправят. Най-лесно е да се забележи в профил, когато моделът вдигне ръце напред. Кръстът е извит къде повече, къде по-малко в дъга, коремът изпъква, а дупето стърчи назад и се набива на очи.

Тук ефектът се дължи на комбинация от следните неща: увеличена хиперлордоза (естествено надупване), предна тазова ротация, красиво разпределени мастни отлагания, мускулна маса в глутеусите.

И понеже се разбрахме, че атлетичната визия ще разясним в друг материал, а мастните отлагания са дар божи - фокусираме се върху това, което можем да променим. Кръстната дъга.

Хиперлордозата е най-сексапилният симптом на хернията. Освен че прави дупето невероятно изпъкнало, помага на торса да изглежда по-къс, а краката по-дълги. Когато дупето изостава назад, а коремът е прибран пък, гърдите изглеждат по-големи. Добавете токове, висок сутиен/корсет и - воала! Модна икона...

Този ефект се постига лесно - тренирате с колкото можете повече хиперекстензии и най-тежкото упражнение за корем, което правите, са вакуумки. Никога не клякате, особено пък под коленете. Винаги се навеждате. Не сваляте токовете, и даже като се къпете, стоите на пръсти. С повод и без повод подпирате ръце на кръста и пъчите таз напред. 

Нещо да ви е познато?

А какво да правим с бричовете?

Проблемът тук се определя от три основни фактора:

 • високи подкожни мазнини;
 • задръжка на вода;
 • лошо разпределение на мускулна маса в бедрата (пилешки бедра).

По-слабо влияещите фактори са:

 • целулит;
 • изкривяване на билатералната симетрия на краката (усукване навътре в тазобедрените стави);
 • асиметрия в масата на глутеуси спрямо горни бедра.

За да премахнете бричовете си, внимателно трябва да анализирате коя е причината те да се формират при вас, иначе ще тъпчете на едно място.

Искам да имам = имам + трябва да постигна

След обширното ни резюме, време е да се спрем на решенията. Изведете своите изводи според информацията в таблицата:

Имам следните данни/проблем: Малко дупе с тезен таз Малко дупе с нормален/ широк таз Изпъкнало  назад, 3D дупе Дупе без бричове
А>В: нисък или среден ръст с дължина на торса > дължина на крака, 
 • широк или нормален таз (след раждане)
- Х Маса в глутеуси + умерен общ процент мазнини * Хиперлордозата подсилва ефекта за сметка на здравето Това е проблем, зависещ от висок  процент подкожни мазнини и водна задръжка - скелетът не играе водеща роля.
А=В: нисък или среден ръст с дължина на торса = дължина на крака, 
 • широк или нормален таз (след раждане)
- Възможно е при нисък процент мазнини и ниска маса в глутеуси Маса в глутеуси + умерен общ процент  мазнини * Хиперлордозата подсилва ефекта за сметка на здравето Това е проблем, зависещ от висок процент подкожни мазнини и водна задръжка - скелетът не играе водеща роля.
А<В: нисък или среден ръст с дължина на торса < дължина на крака,
 • тесен таз
Нисък процент подкожни мазнини, ниска към умерена маса в глутеуси, висок/умерен тонус - Умерен процент мазнини + умерени до масивни глутеуси, висок тонус Това е проблем, зависещ от висок  процент подкожни мазнини и водна задръжка - скелетът не играе водеща роля.
А=В: висок ръст с дължина на торса = дължина на крака,
 • широк или нормален таз (след раждане)
- Умерен процент подкожни мазнини  + Ниска мускулна маса (lol), нисък до умерен тонус Маса в глутеуси + умерен общ процент  мазнини * Хиперлордозата подсилва ефекта за сметка на здравето Това е проблем, зависещ от висок процент подкожни мазнини и водна задръжка - скелетът не играе водеща роля.
А<В: висок ръст с дължина на торса < дължина на крака, 
 • тесен таз
Нисък до умерен общ процент подкожни мазнини + умерено развитие на глутеуси, умерен до висок тонус - Умерен процент мазнини +  масивни глутеуси, висок тонус Това е проблем, зависещ от висок процент подкожни мазнини и водна задръжка - скелетът не играе водеща роля.
С: Възможно ли е, дори при най-лошия модел според индивидуалното разбиране (мазнини на дупето/мазнини на талията)? Да, възможни са два модела, вижте по-горе Изисква нисък процент подкожни мазнини или умерен при равномерно  разпределение на мазнините или при наличието им по талията При някои  жени трябва поне умерен процент подкожни мазнини, особено ако се омазняват предимно около кръста.  Високият ръст изисква по-висок процент подкожни мазни за реализация на ефекта. Ключовото тук е къде и как са разпределени тези мазнини по тялото. Ако е предимно на  бедра и дупе - бричовете изпъкват. Водната задръжка е вторият фактор. Фактор 1 и 2 се смесват във второстепенен фактор 1: целулит.
D: Възможно ли е, дори при най-лошия модел  според индивидуалното разбиране (анорексична/затлъстяла визия)? Изисква нисък до умерен BF% Изисква нисък до умерен BF% При  високите жени трябва поне умерен процент подкожни мазнини.  Негатвният брич ефект е пропорционален  на процента подкожни мазнии. Рещаващият фактор при умерени и ниски мазнини е тяхното разпределение по тялото. При мускулна диспропорция бедра : седалище и/или усукани навътре бедра ефектът на брича се усилва. Водната задръжка може да усили това, дори при сравнително ниски подкожни мазнини.
E: Възможно ли е при лоша стойка? Да Да Изгладената кръстна лродоза намалява ефекта Увеличената го усилва. Намалена кръстна лордоза + висок процент подкожни с разпределение около дупе и бедра увеличава визията на брича. 
F: Възможно ли е според масата на глутеусите? (хипотрофирали/масивни) Изисква умерена към ниска маса и умерен тонус Прекалено масивните глутеуси развалят ефекта при широк таз. При нисък ръст и умерената маса може да се окаже проблем. Изисква поне умерена маса в седалищните мускули при наличие на правилна стойка.  Изпъква повече при хипотрофирали, т.е. слаби глутеуси.
G: Възможно ли е спрямо масата на бедрата? Не и при масивни бедра Не и при масивни бедра Масата и тонусът на задните  бедрата тук определят баланса между 3D дупе и подчертано дупе при правилна стойка. Масата и тонусът на бедрата могат да задълбочат/скрият проблема.  Маса в абдукторите го увеличава.  Маса в горния дял на бедрото го увеличава - обратното  смекчава брича.
H: Възможнo ли е с малка талия/голяма? Да, талията не играе роля. Талията не играе роля. Изисква тънка талия в профил, иначе създава ефект на "подут/свлечен  корем" Широката талия "маскира" брича.
I: Възможно ли е с нисък мускулен тонус на дупе и бедра? Да Да Да, но ефектът е слаб. Да, ако в основата на брича е диспропорция в развитието на бедрата с лошо мастно разпределение. Тук ниският тонус ще смекчи ефекта.  Не, когато причината е в мазнини/водна задръжка/стойка. 

Как да подредя методиката си, за да постигна идеала си за дупе?

Уви, някои неща се постигат далеч по-трудно от други. Ето кое с кое си пречи:

 • трудно може да прецените размера на глутеусите с висок BF%, започнете с отслабване;
 • лошата стойка пречи да се прецени дали текущата маса и тонус правят 3D/подчертано дупе;
 • лошата стойка се коригира най-бавно и сложно, правете го успоредно на отслабване/качване на маса/тонизиране;
 • ако масата в глутеуси и бедра е прекалено голяма, трудно ще постигнете дупе на модел - или преоценете целите си, или ще се наложи да минете през тежка диета и претрениране на бедра и седалище, т.е. тренировки като за художествена гимнастика.

Кое е най-сложно за реализация?

От лесно към трудно:

 • да качите мускулния си тонус;
 • да свалите мазнини;
 • да качите мускулна маса;
 • да качите мускулна маса където искате;
 • да свалите мазнините точно там, където искате;
 • да свалите мускулна маса от конкретни зони ;
 • да коригирате стойката си.

Ако сте последователни, търпеливи и знаете какво и как искате да постигнете, без съмнение ще се получи. Щом сте прочели статията, значи имате търпение. Вече знаете "как", сега остава да го приложите в тренировъчния си дневник и в залата. 

На най-упоритите желая успех в следването на избраният подход! 

Още съдържание по темата
Научни-изследвания-за-какво-да-внимаваме-когато-ги-четем
Научни изследвания – за какво да внимаваме, когато ги четем?
7-начина-да-направим-тренировките-си-по-кратки
7 начина да направим тренировките си по-кратки

Направете тренировките си по-кратки, но също толкова ефективни чрез следните 7 промени.

Как-да-направим-първото-си-набиране
Как да направим първото си набиране?
Как-да-прогресирате-във-фитнеса-без-да-увеличавате-тежестите
Как да прогресирате във фитнеса, без да увеличавате тежестите
Направи първата стъпка към твоята цел.

Методът на BB-Team е модерният начин да изградиш здравословни навици, трайни резултати, увереност и контрол над здравето си с лична подкрепа и отчетност.

top-arrow