Дневен план за навициСвали сега 

Плиометрия

По-силни и по-експлозивни чрез силово трениране

Плиометрия
Плиометрията е форма на силово трениране, при която чрез механична подбуда и съответен неврофизиологичен отговор мускулите се съкращават с голяма сила и експлозивност. Тя се прилага главно в специфични спортове, за подобряване на сила и скорост, координация и цялостно представяне.
 
"Да бъда по-бърз, по-силен, по-експлозивен. Да бъда по-добър в цялостното си физическо представяне."
 
Ако разпознавате своите цели в тези две изречения, може би плиометрията ще ви заинтригува. Да видим до каква степен може да помогне и за кого е подходяща.

Какво ще научиш?

Искаш ли да постигнеш мечтаната форма и трайно по-добро здраве?

Методът на BB-Team е модерният начин да изградиш здравословни навици, трайни резултати, увереност и контрол над здравето си с лична подкрепа и отчетност.

Какво се крие зад термина "плиометрия"?

Специализирани, високоинтензивни тренировъчни методи, които подобряват развитието на атлета в силово и скоростно отношение.

Плиометричните упражнения са, най-общо казано, различни подскоци (на височина, на дължина, върху и от кутия), отскачащи движения, хвърляне на медицинска топка и др.

За първи път този тип движения се събират под името "плиометрия" през 1960 година, когато интересът към специфичните методи, с които тренирали скачачите на висок и троен скок от Русия нараснал и плиометрията започнала да се прилага в подготовката на атлети от различни спортове, в които се търси експлозивност и сила.

Принцип на действие

Плиометрията е комбинация от неволен рефлекс, последван от бърза волева мускулна контракция.

Основният принцип на действие се основава на силното преразтягане на мускула преди да се съкрати - така че да действат еластични сили.

Плиометричното трениране включва високоинтензивни, бързи, експлозивни мускулни контракции, които провокират силно разтягане на мускулите точно преди да бъдат съкратени, така че впоследствие да се съкратят с по-голяма сила.

Действието може да се сравни с разтягаща се пружина. Колкото повече се разтяга, толкова по-силно ще се събере.

Така, ако мускулът е разтегнат преди основното движение, в него ще възникнат еластични сили и ще се концентрира енергия, което от своя страна ще помогне за бързото и експлозивно съкращаване.

Фазите на движение са три:

 • бърза, ексцентрична, зареждаща, в която мускулът се разтяга;
 • фаза на амортизация - междинна. Тази фаза се явява като почивка и колкото е по-кратка, толкова по-силно и ефективно ще се съкрати мускулът;
 • експлозивна концентрична фаза, в която мускулът се съкращава.

Приложение

Включването на плиометрия към тренировъчната програма развива скоростта и силата далеч над възможностите само чрез силовото трениране с тежести.

Ето защо се прилага от професионални атлети в различни специфични спортове, където прогресирането в тези качества води до увеличаване на успехите.

Могат да се извлекат ползи при спортове, които изискват от атлета да произведе максимална сила за минимален период от време.

Личното ми мнение е, че плиометрията не е за начинаещи.

Нужен е стабилен и адекватен силов опит зад гърба, познаване на тялото, внимателно отношение към правилната техника и мислене в тренирането - с каква честота и по какъв начин да се включат плиометрични движения, така че да се извлекат оптимални ползи спрямо личната цел.

Безопасност

Плиометричните упражнения се считат за високорискови по отношение на контузиите.

Този риск може да се повиши, ако не се следват някои основни стъпки.

Правилна подредба

Според Джеймс Радклиф (силов и кондиционен треньор от университета в Орегон) една стандартна силова тренировка с включване на плиометрия, трябва да съдържа 6 основни елемента:

 • Загрявка. Добро загряване на цялото тяло и особено на мускулите, които ще бъдат динамисти в движенията;
 • Динамична работа с експлозивни елементи (плиометрия). Редно е тази част да е в началото, когато мускулите не са изморени и може да се използват оптимално;
 • Силова работа с многоставни движения;
 • Изолирана работа, в която мускулът ще се доизтощи, или пък може да се наблегне на по-слаби звена;
 • Стречинг;
 • Разгрявка.

Разбира се, всичко е строго индивидуално и зависи от конкретните цели и периодизация на тренировките.

Възможно е и практикуването на плиометрия самостоятелно.

Основни съвети

 • Включвайте плиометрия, ако сте в добра физическа кондиция;
 • Не я прилагайте, ако имате сериозни травми, болки в ставите или ако не сте тренирали дълго време;
 • Преди да започнете с експлозивните упражнения, се уверете, че имате пълен обхват на движение и сила в тези части на тялото, които ще вземат основно участие;
 • Загрейте добре;
 • Носете удобни обувки с подходяща подметка, която да ви позволява използването на цялото стъпало и пръстите;
 • "Бързай бавно" - постепенна градация в интензивността и сложността на движенията. Слушайте тялото си и сигналите, които то дава, и елиминирайте това, което ви говори егото. Съобразете се с възможностите си и напредвайте бавно, но постоянно във времето;
 • Започвайте винаги билателарно, а с времето (брой тренировки, силово и експлозивно развитие) прогресирайте унилателарно;
 • Стремете се към прецизна техника, с която да не чувствате никакъв дискомфорт. Приземявайте се меко и използвайте цялото стъпало. Внимавайте за позицията на колене - таз - гръбначен стълб;
 • Обърнете внимание, ако почувствате остра болка в мускули, стави или връзки - това е сигнал, че трябва да спрете и да се намери причината за дискомфорта (уморени мускули, неправилно позициониране на тялото, лошо приземяване и т.н.);
 • Отделяйте време за стречинг. Разтягането след тренировка е много пренебрегвано, но то има отношение към доброто ви здраве;
 • Давайте достатъчна почивка на тялото между отделните тренировки с плиометрично натоварване.

Упражнения

Плиометричните упражнения, вариациите и начините им на прилагане в тренировките са много и няма как да се спрем в един материал на всички. Ще спомена някои от тях:

Плиометрия за долна част

 • Скок на място - скачане на височина и приземяване на същото място. Подобрява се вертикалният компонент;
 • Бягане с отскок - развива скорост в хоризонтално отношение;
 • Подскоци върху кутия - колкото по-висока е кутията, толкова по-интензивно е движението;
 • ​Подскоци от височина - изходното положение е от кутия. Скача се от нея, приземява се, след което мигновено се скача вертикално, хоризонтално (в приложеното видео) или върху друга кутия (която може да е по-висока).

Плиометрия за горна част

Бързи, силови движения на горната част на тялото, използвани при спортове като бейзбол, тенис, голф и т.н.

Използвани източници

 • sportsmedicine.about.com - Plyometric Rebounding Exercise for Speed and Power
 • bodybuilding.com
 • livestrong.com
 • sportsinjurybulletin.com
 • Plyometric Exercise, by Breff Sears
 • Plyometric, power training and more plyometrics!, by Mark Sias
 • Unleashing Plyometrics, by ISSA
Рони е много яка. Буквално. Занимава се с любителски бодибилдинг от няколко години. Освен това много я бива в готвенето и рисуването. Отговаря за ежедневния диалог с аудиторията ни, както във форума, така и в социалните ни канали (линкове в края на тази страница), както и стриктно следи, дали клиентите ни стават по-добри. Как става това тя научи и чрез образователната програма на Precision Nutrition.
Още съдържание по темата
Научни-изследвания-за-какво-да-внимаваме-когато-ги-четем
Научни изследвания – за какво да внимаваме, когато ги четем?
7-начина-да-направим-тренировките-си-по-кратки
7 начина да направим тренировките си по-кратки

Направете тренировките си по-кратки, но също толкова ефективни чрез следните 7 промени.

Как-да-направим-първото-си-набиране
Как да направим първото си набиране?
Как-да-прогресирате-във-фитнеса-без-да-увеличавате-тежестите
Как да прогресирате във фитнеса, без да увеличавате тежестите
Направи първата стъпка към твоята цел.

Методът на BB-Team е модерният начин да изградиш здравословни навици, трайни резултати, увереност и контрол над здравето си с лична подкрепа и отчетност.

top-arrow