Дневен план за навициСвали сега 

BB-Team отговаря: ям само здравословни храни, а не мога да отслабна!

И „здравословните“ храни имат калории

BB-Team отговаря: ям само здравословни храни, а не мога да отслабна!

За кого е тази статия

 • За начинаещите, които тепърва започват да изграждат нови навици в хранителния си режим;
 • За хората, които целят сваляне на тегло и си мислят, че стига да ядат „полезни“ храни, то могат да ядат колкото пожелаят от тях.

В света на „полезните“ и „вредните“, на „здравословните“ и „нездравословните“ храни съществуват много митове и заблуди, в които немалко хора вярват, а това нерядко ги тласка към навици и действия, които не помагат за постигането на целите им.

Една от тези заблуди е, че „полезните“ и „здравословните“ храни са нискокалорични и можем да ядем колкото си искаме от тях, дори и целта да е сваляне на тегло.

Не е случайно, че получаваме подобни въпроси: „Ям само полезни храни, но не мога да отслабна!“, „Храня се здравословно, но излишните мазнини си стоят. Какво да правя?“

Нека внесем яснота по този въпрос.

Какво ще научиш?

Искаш ли да постигнеш мечтаната форма и трайно по-добро здраве?

Методът на BB-Team е модерният начин да изградиш здравословни навици, трайни резултати, увереност и контрол над здравето си с лична подкрепа и отчетност.

Малко отклонение за „полезното“ и „вредното“

По начало е неточно и подвеждащо на дадени храни да се лепват подобни етикети – полезна, вредна, здравословна, нездравословна.

Основната причина е, че когато конкретният продукт не е отнесен до определен човек, неговите особености, цели, начин на живот и цялостно хранене, то си говорим общи приказки.

„Полезната“ храна за един може да е „вредна“ за друг и т.н.

Другата причина е, че мнозина се вкопчват в това определение и започват да си купуват една храна, защото е спрягана за „най-полезната“, „най-здравословната“ или дори „най-лековитата“. Така губят фокус от целия си хранителен режим и начин на живот и често се оказва, че има много по-важни моменти за оптимизиране, отколкото дали въпросният продукт присъства в менюто или не.

Факт е, че има храни, които са наситени с ценни хранителни вещества и е добре да преобладават в менюто („полезната“ категория), както е и вярно, че полза ще извлечем ако много от продуктите на съвременния пазар (преработени храни, с много добавена захар, транс мазнини и т.н. – „вредната“ категория) са сведени до минимум.

Но това не означава, че можем да прекаляваме с „полезните“, нито пък, че ако някоя от „вредните“ попадне в режима ни, ще се случат фатални неща.

Също така не можем да заключим, че щом нещо е „здравословно“, то непременно е нискокалорично. Би могло и да бъде, но поначало такова схващане е погрешно и подвеждащо.

И в „здравословните“ храни има калории!

Вярно е, че е важно от къде идват калориите ни, защото наситените на ценни хранителни вещества храни съдържат и микронутриенти, които макар и да нямат калории, вземат участие във важни процеси в организма.

Това обаче не премахва съдържанието на калории – все пак продуктите съдържат и макронутриенти.

Дори и да не вярвате в броенето на калории, дори и да има неточности в това занимание, калорийният баланс остава нещо реално. В общия случай, за здрави хора:

 • Ако усвояваме повече калории от изразходваните, ще качваме тегло;
 • Ако усвояваме по-малко калории от изразходваните, ще сваляме тегло;
 • Ако усвояваме точно толкова калории, колкото сме изразходили, ще поддържаме едно тегло.

Това означава, че ако ядем само „здравословна“ храна и искаме да свалим тегло, но вместо това качваме, то значи, че ядем (и усвояваме) повече от необходимото. Нищо, че са все „полезни“ продукти.

С „шепа ядки следобяд“, „две-три лъжици от лешниковия тахан с малко мед за вкусен старт на деня“, „домашен суров десерт, за да се поглезя“ и наред със стабилните обяд и вечеря – калориите неусетно летят.

Вкусно е, храните са наситени с необходими вещества, но също така съдържат калории, а когато се тегли чертата, нещата не са такива, каквито сме си ги мислели.

Това не означава, че трябва да изключите напълно въпросните десерти, ако искате да свалите тегло, а просто да бъдете разумни, да не прекалявате и да не робувате на схващането, че щом е „полезно“ значи „мога да ям, когато и колкото си искам“.

„Здравословно“ не означава „по-малко засищащо“

Много хора попадат в капана на схващането, че щом една храна се смята за здравословна, то тя означава, че е по-малко засищаща и е нужно да се яде повече от обичайните порции. Разбира се, ако става дума за голяма салата от зеленолистни зеленчуци, които са нискокалорични, това може да е вярно, но е рядко срещан сценарий.

По-скоро в тази асоциация попадат овесени бисквити, ориз, картофи, ядкови масла, сурови десерти без захар, сурови ядки и т.н.

Има интересни проучвания по темата, като в един от опитите1 изследователите си направили следния експеримент: на участниците им били предложени бисквити, като условието било да опишат нивата си на глад след консумацията. Бисквитите били разделени на две групи – „здравословни – богати на протеини, фибри и витамини“ и „нездравословни – богати на захари, мазнини и въглехидрати“. Уловката била, че всички бисквити били еднакви, но тази „малка“ подробност не се знаела от участниците.

Тези, които яли от „здравословните“ бисквити отбелязали, че са по-гладни спрямо тези, които опитали „нездравословните“. Знанието, че ядат здравословни бисквити ги кара да си мислят, че трябва да изядат по-голямо количество спрямо нездравословните, за да се заситят.

Етикети като „здравословни“, „натурални“, „без захар“, „без глутен“ подвеждат хората и те смятат, че могат да консумират колкото си искат от тези продукти.

Това обаче не е така, особено, ако целите понижаване на телесното тегло.

Малки трикове за контрол върху храната

Чудесно е, че се опитвате да ядете богати на хранителни вещества продукти и обръщате внимание върху качеството на храната си.

Но ако целите сваляне на тегло, не забравяйте, че калориите се натрупват и с обявените за „полезни“ храни.

Не можете да ядете на корем от забъркания десерт с тахан и мед. Не можете да се присягате без повод (т.е. когато не сте гладни, когато не мислите за храната, когато сте разсеяни с телевизия и т.н.) към пакетчето със сурови ядки.

Не можете да си мажете безброй филии пълнозърнест хляб с домашно козе сирене, песто или разядка с авокадо.

 • Яжте, когато сте гладни;
 • Дъвчете добре, хранете се бавно;
 • Не се разсейвайте по време на хранене;
 • Ползвайте малки чинии;
 • Преди да си сложите допълнително, замислете се наистина ли сте гладни;
 • Запознайте се със състава на някои от предпочитаните от вас храни (знаехте ли, че в 30 г тахан има около 188 калории, а това количество не е трудно да се постигне с една голяма и препълнена супена лъжица);
 • Не изсипвайте „на око“ от зехтина в салатите и бъдете разумни с други по-калорични храни, като ядкови тахани и масла – не гребете направо от буркана, защото така се губи представа за изяденото количество, а често то е повече от нужното поради лакомия;
 • Не използвайте високо калорични храни за междинни похапвания тогава, когато нямате физическа нужда;
 • Спрете да се храните, когато усетите, че сте се заситили на около 80%.

Използвани източници

 • 1Eating Healthy or Feeling Empty? How the “Healthy=Less Filling” Intuition Influences Satiety, Jacob Suher, Rajagopal Raghunathan, Wayne Hoyer, Semptember 1, 2015
Рони е много яка. Буквално. Занимава се с любителски бодибилдинг от няколко години. Освен това много я бива в готвенето и рисуването. Отговаря за ежедневния диалог с аудиторията ни, както във форума, така и в социалните ни канали (линкове в края на тази страница), както и стриктно следи, дали клиентите ни стават по-добри. Как става това тя научи и чрез образователната програма на Precision Nutrition.
Още съдържание по темата
Как-да-предотвратим-болките-в-гърба
Как да предотвратим болките в гърба?
Основната-причина-популярните-диети-да-не-работят-за-теб
Основната причина популярните диети да не работят за теб
Тренировките-са-прекалено-лесни
Тренировките са прекалено лесни!

Тренировъчната ми програма не ме натоварва достатъчно!

Изграждането-на-нови-и-промяната-на-текущи-навици-не-е-лесен-процес
Изграждането на нови и промяната на текущи навици не е лесен процес
Направи първата стъпка към твоята цел.

Методът на BB-Team е модерният начин да изградиш здравословни навици, трайни резултати, увереност и контрол над здравето си с лична подкрепа и отчетност.

top-arrow