Чай - еликсирът на живота

Черен, червен, жълт, бял и зелен чай

от четиво за 6 минути

Пием го толкова често и от толкова отдавна, че изобщо сме забравили какво е чаят всъщност. Статията ще ви припомни откъде идва и какви ползи може да ни донесе употребата на чай. Това, разбира се, не е всичко! Ще научите и дали си струва да пием чая с мляко. Ами с протеин?

Чай - елексирът на животаЧаеното растение (Camellia sinensisе) е храстовидно и вечно зелено. Може да достигне височина до десет метра и затова често е наричано "Чаено дърво". Индустриалните чаени растения се поддържат на височина около метър и петдесет, за да облекчат брането. По време на този процес се взимат само листа и пъпки от най-горната част на растението. 

Смята се, че дивият чай е произлязъл в района на между Тибет, западен Китай и северна Индия. Чаят е познат на хората в Китай от преди 4 500 години, когато местен император бил посветен на тайните му. Има и легенда (2374 г. пр. Хр.) за откриването на чая, чиято възраст датира от началото на китайската цивилизация. Според легендата китайският император Чен-Нунг сложил съд с вода на огън под див чаен храст и вятърът отронил няколко листа във водата. Когато Чен опитал течността, той бил възхитен от аромата и вкуса. В Китай бум на чаените плантации се наблюдава през 10-ти и 16-ти век, когато външната търговия с този продукт бележи подем. В Европа чаят пристигнал с търговски кораби от Азия около 17-ти век. В Индия е започнало култивирането му масово след британската колонизация около 18-ти век. Индустриалното бране на чая дало възможност на британските индийски колонии, а по-късно и на независима Индия да съперничи на Китай в световното производство на безценната билка. В Япония зеленият чай се появил с последователите на принц Буда - монаси, преселили се от Централна Азия. Начало на мащабно производство на чай в Япония е периодът между осми и девети век от новата ера.

Сред традиционните производители са още Шри Ланка (известна и като Цейлон - трети по мащаб производител на чай в света), Тайван и Корея. Днес, освен традиционните производители на чай, на световния пазар се нареждат още Кения, Индонезия, Турция, Русия, САЩ и др. Най-голям консуматор на чай в света е Великобритания.

Производство на чай 

След процеса на бране различните части на чаените растения (листа, пъпки, цветчета и др.) се обработват по различни технологии, най-вече сушене по специални техники и контролирана ферментация:

 • Ферментация - черен (наричан също "червен") чай;
 • Полуферментация - "оолонг чай" (синьо-зелен чай);
 • Без (с минимална) ферментация - зелен и бял чай.

Видове чай

Класификацията на съвременните видове се определя преди всичко по технологиите, използвани за приготвяне на крайния продукт. В този ред различаваме:   

 • Черен (червен чай) - заради високата си оксидация, той съдържа по-високо ниво на кофеин и в сравнение с останалите видове чай. Това определя и характерният силен аромат на черния чай;
 • Оолонг чай - по състав и аромат напомня за комбинация между зелен и черен чай;
 • Жълт чай - по-дългото му сушене придава вкус, различен от този на зеления и белия чай. Определят го като комбинация от вкусове някъде между белия и зеленя чай, а ароматът му е близък до този на черния чай; 
 • Зелен чай - продукт на производство с минимум технологична ферментация, зеленият чай е съдържа около 1/4 от кофеина на чаша кафе (при еднакъв течен еквивалент). В зеления чай обаче се съдържат две други стимулиращи кофеиноподобни вещества: теофилин (по-силно от кофеина) и теобромин (по-слабо от кофеина). За повече информация прочетете статията Кофеин и кофеинизъм - неосъзнатата опасност;
 • Бял чай - технологията на производство предразполага към най-ниско съдържание на кофеин в сравнение с другите видове чай.

Видове продукти от чай

Различаваме няколко вида чаени продукти:

 • традиционен чай (пакетчета, съдържащи само сух екстракт от чай);
 • билков чай (пакетчета, съдържащи екстракт от чай в комбинация с различни екстракти от билки и растителни масла);
 • чаени гранули (най-често става дума за чаени аромати в комбинация със захар, без кофеин)
 • безкофеинов чай (подложен на декофеинизация) 

Състав на сух чаен екстракт

Ориентировъчно съдържание на вещества в 1 пакет сух чаен екстракт:

Продукт вода в %
ккал белт. /гр мазн. /гр всичко въгл. /гр хол./мг захари/гр  фибри/гр
Сух екстракт от чай 5.3 1.79 0 0 0.4 0 - 3.4

 

 • чаят не е сред напитките, на които трябва да разчитате при дневния си набор от витамини и минерали;
 • богат е на кофеин, таурин и теофилин;
 • богат е на танини;
 • богат е на полифеноли (вид антиоксиданти).

Как да изберем и съхраним чая?

Насипният чай е по-евтин и понякога по-качествен източник. Често в чаените торбички освен сух екстракт от листа се слагат също прах и стърготини от чаени клонки, които нямат същата вкусова и качествена стойност.

Съхранявайте чая на сухо и тъмно място. Металните кутии са идеални за целта. Съхранен в кутия, чаят може да се запази до 18 месеца. За най-добри вкусови качества използвайте до шестия месец след производството му. Китайските чаени изделия може да съхранявате и до три години.

Идеи за приготвяне на чай

 • Комбинацията чай с лимон подобрява вкусовите качества на чая и придава витаминозна стойност на така приготвената напитка;
 • Комбинацията чай с мляко е доста популярна, но мнението на съвременната наука е, че добавянето на мляко в чая неутрализира съдържащите се в напитката танини и намалява киселия вкус. Първото елиминира благоприятстващите действия на танините върху сърдечно-съдовата система, а второто премахва тонизиращия ефект, който слабите киселини заедно с кофеина оказват върху храносмилателната система, т.е. основната причина да се консумира чай на закуска.
 • Комбинацията на чай с протеинов концентрат (вкусове ванилия, банан и др.) може да допринесе за по-бързото смилане на протеините. Протеиновата пудра се добавя след изстиване на чая.   

Препоръчваме ви да опитате:

 • Чай със сметана и протеинов изолат

Комбинацията е подходяща за малките часове на нощта, когато ви е необходима енергия (мазнини), материал за възстановяване на мускулатурата (аминокиселини) и подходящо стимулиране на нервната система. Чаят е по-добрата алтернатива от кафе с аминокиселини. Последната комбинация е по-подходяща за "сутрешно влизане в час".

В статията са използвани източници - виж списъка.

 • wikipedia.org
Хареса ли ти статията?
Мнения по темата
Явор Тодоров
1
7 фев 2008 09:15

Благодаря,изключително полезна информация :)

Георги Гайдов
2
7 фев 2008 11:13

А колко изолат се слага в една стандартна чаша чай?(150 - 200 мл.)

Владимир Недков
3
7 фев 2008 12:42

Слагам си около 30 гр. (70%) т.е. около 20 гр. суроватъчен протеин и пия по чаша през 2-3 часа.

4
8 фев 2008 12:56

Много интересна статия, благодаря. Надявам се да напишете нещо и за другите видове чай, които всъщност не са съвсем чайове, но ги причисляват към тях - Йерба Мате и Ройбос , растения с ограничени райони на виреене и много ценни, по-богати на витамини и минерали от обикновения чай(поне така съм чувал). Както вече съм писал коментар към друга статия, ще ми бъде много интересно ако напишете по нещо и за тях, както и за начините на приготвяне, имам впредвид, оптималната температура на водата примерно, за да не се губят ценните вещества в тях и т.н.

h0nda
5
10 фев 2008 21:09

Аз искам да питам какво ще кажете за чаят от липа (защото ми е любимия)

Winnie
6
11 фев 2008 03:42

Статията е чудесна!
Имам един чай, насипен Жен-Шен. Донесоха ми го от Китай и няма никакви разбираеми обяснения за това, как да го приготвя. Някой има ли идея какво количество се слага, как се запарва?

Александър
7
11 фев 2008 18:56

Иска ми се да не кажа: ” Поредната страхотна статия от ББ-Тийм ” - ама на, казах го :)
Гледам че в доста “плодови”  чайове (  Twinings, Lipton ) като добавка присъства малтодекстрина.  Това какво друго влияние оказва освен върху вкусово - ароматните му качества ?

COLEMANiak
8
16 март 2008 01:15

Аз искам да питам, как е по добре да се пие черния чай - със или без захар. Казаха ми че без захар е най-добре. И аз така го пия и така съм го свикнал. Та ако така е по-добре да продължавам да го пия така. Сутрин на гладно две чаши черен чай добре ли е? Или да го пия по друго време и начин?

Петко Петков
9
5 окт 2009 08:57

Пии ги с мед вместо захар. Замести захарта с мед във всичко. Става въпрос за истински, натурален мед.

10
14 окт 2009 05:38

Според други източници има разлика между черен и червен чай изразяваща се в степента на ферментация.

11
5 март 2010 11:02

Здравейте, може ли да ми кажете кофеина в чая вреден ли е ? Защото знам, че кофеина от кафето е вреден. :) Благодаря ви много предварително ! :)

12
Assen
23 фев 2012 10:14

Някой знае ли дали кофеина в зеления чай е достатъчно силен за да вреди на имунната система? Защото аз много харесвам зеления чай ,но съм още под 18.

13
16 май 2014 15:49

Да попитам влияе ли зеления чай на усвояването на белтъците и как?

Калоян Цонев
14
23 дек 2014 19:44

@r0ck - кофеина е вреден? oO
@Assen - не е чак толкова кофеина, че да вреди.
@illusion vvvv - не, не влияе.

Plamen Boichev
15
29 яну 2016 18:50

аз пия по 1 литър на ден тибетски,коприва,мечо грозде супер е

Сподели своя коментар

Влез със своя акаунт, преди да коментираш. Ако нямаш акаунт, може да се регистрираш за минута.