Чаша червено вино?

"...който знае за какво го пие, той рая земен ще открие..."

от четиво за 9 минути

Има ли нещо по-приятно от това вечер, след дълъг и изморителен ден, да се насладиш на почивката край камината с любим човек до себе си и чаша отлежало червено вино в ръка ...или две чаши, а може би три в края на вечерта? Но, всъщност, има ли значение броят или теоретичните предпоставки не срещат прагматични такива, за да очакваме ползи от пиенето на червено вино?

Червено виноЧашата червено вино, събрала лъчите на лятото, се превръща в едно от напомнянията за връзката на човека със земята и природата. Отдалечавайки се от тази връзка, ние трябва да запълним освободеното пространство с нещо ново. Несъмнено това е културата, в случая, културата на консумиране на виното. А знаем ли как да извлечем максимална наслада от чаша вино и как да я подберем и поднесем, така че уникалността й да не се загуби? Защото културното отношение към виното не е снобска приумица, а израз на нашето уважение към лозарите и към самите нас.

Легендата за червеното вино

Преди много, много години в далечна Персия принцесата загубила благосклонността на своя баща - кралят, и измъчвана от този факт, решила да се самоубие, като изяде купа гнило грозде. Но вместо да умре, тя се унесла и заспала, а след като се събудила, осъзнала, че чуствата, които я тревожели, са изчезнали и тя успяла да се сдобри с краля, като му разкрила чудната тайна на гнилото грозде.

Произходът на виното е стар, колкото и човешката цивилизация и вълшебните качества на ферментиралия гроздов сок са открити по случайност, а не са изобретение на човека. Най-ранните доказателства за пиенето на вино датират от 6000 - 5000 г. пр. Хр. в района на днешна Грузия и Иран. Известно е, че и древните египтяни са произвеждали вино и бира. Пиктограмите разказват, че виното е запазено за фараоните, жреците и висшата аристокрация, докато бирата е достъпна само за смелите строители на пирамидите. Смята се, че египтяните са първите хора, които установяват връзката между начина на съхранение и качеството на виното. През 1991 год. при археологически разкопки в земите на Древен Шумер са открити фосилизирани зърна от грозде, за които се смята, че са на повече от 10 000 г. пр. Хр.., което означава, че произходът на виното е далеч в каменната ера. Най-вероятно обитателите на долината на реките Тигър и Ефрат, където възникват най-ранните човешки цивилизации, са първите, които откриват способ за производство на вино.

В епохата на гръцката цивилизация виното се превръща във важна част от живота на хората. То присъства на всяка трапеза, превръща се в израз на гостоприемство, дори в стока. Именно елините са първите, които започват да прибавят ароматни треви и билки във виното, за да подобрят неговия вкус. В епохата на гръцката цивилизация виното добива своя завършен образ, символизиращ радостта от живота и плодородието.

Най-голяма роля за развитието на лозарството в Западна Европа изиграват римляните, които за първи път класифицират различните сортове грозде, те са и първите, които започват да използват бъчви и стъклени съдове за съхранение на виното. Освен това, римляните поставят зехтин във виното, защото има по - ниска плътност и остава на повърхността, като по този начин се предотвратява достъпът на въздух до безценната напитка.

Вино с вкус на сушени плодове, дим и кожа...

Думата „вино" произлиза от гръцката дума: „Fοινος", която означава вино и лоза. Представлява алкохолна напитка, която обикновено се получава чрез ферментация на грозде или други плодове (ябълки, касис, боровинки). Виното, произведено от грозде, е най-комплексната от всички напитки, познати днес на човека. 85% вода, 12% етанол, захари (от 0 до 150 г на литър), общи киселини (от 4,5 до 10 г на литър, еквивалентни на винената киселина), феноли и танин, който се съдържа в люспите на гроздето и определя неговия цвят. Любопитен факт е, че две вина могат да бъдат с напълно идентични лабораторни показатели, но да са абсолютно различни по качество и вкусови характеристики. Ето защо основната цел на винопроизводителите е да получат напитка, която съчетава гама от приятни и интересни вкусови и обонятелни характеристики, като това зависи изцяло от гроздето и начина на неговата преработка. И въпреки че България е далече от традициите на френското Beaujolais и немското Eiswein, то тя също може да се „похвали" с превъзходни сортове грозде и пивко червено вино. Според дегустаторите: „в дългия послевкус на българското червено вино доминират тонове на сушени плодове, дим и кожа...".

Най-популярните български червени вина са:

 • Мерло (широко разпространен и класически сорт, това вино е с по-високо съдържание на танин);
 • Каберне совиньон (класически червен сорт, тези вина са с наситен цвят и с изобилие на танини);
 • Гъмза (сорт с богата история, в миналото представлява основна част от продукцията в Северна България, а днес за жалост заема само 2% от лозовите насаждения);
 • Мелнишка лоза (вината от Мелник се отличават с богатството си на екстракт);
 • Памид (сорт, известен по нашите земи още от времето на траките);
 • Мавруд (слави се като най - висококачественият български сорт).

Според френска класификация за разделяне на вината, която е заимствана и в България, те се делят на:

 • Местни качествени вина, към която спадат: Мавруд, Мелник;
 • Вина, произведени от качествени сортове в сравнително малък район: Мерло, Каберне совиньон;
 • Вина с контролиран произход - към тази категория спадат вината от висококачествени местни и чужди сортове, произведени в акредитирани за целта райони: Широка мелнишка лоза;
 • Трапезни вина: Гъмза, Памид.

Червено или бяло вино - кое да изберем?

Със сигурност всеки от нас има предпочитания към определена напитка, но червеното вино освен, че има прекрасен вкус е и здравословно, когато е прието в разумни граници. От векове наред са познати лечебните свойства на червеното вино, но особена популярност добиват през 90-те години, когато френският лекар Серж Рено доказва, че във Франция има 40% по-малко инфаркти, отколкото в САЩ. Дължи се на факта, че французите консумират значително по-големи количества качествено вино. В резултат на което червеното вино се превръща в една от най-консумираните напитки в цял свят.

Каква е тайната на червеното вино?

Отговорът се крие в полифенолите или по-точно техния представител - ресвератрол. Съединение, което има чудодейната сила да неутрализира свободните радикали. Ресвератролът е изключително рядко срещана субстанция - освен в лозата по-значими количества от него се срещат само при фъстъците и в някои редки видове горски плодове. Играе ролята на собствен антибиотик на лозата, като я защитава от вредните UV - лъчи, бактерии, гъби и др. Количеството на ресвератрола е различно в различните видове вина, но по правило в червеното вино има с пъти по-голяма концентрация на това съединение, отколкото в бялото. Средно се съдържат 5-6 мг/л вино, но при някои вина това количество може да достигне до 15 и повече мг, като това изцяло зависи от сорта и климатичните условия. Вината Мерло и Каберне совиньон съдържат най-голямо количество ресвератрол.

Свойства на „безценната напитка"

 • Намалява нивото на „лошия" холестерол и повишава нивото на „добрия", като по този начин се превръща в един от най-добрите защитници срещу инфаркт и инсулт. Изследвания сочат, че пациенти, които в продължение на четири седмици приемат по 300 мл червено вино, увеличават с 16% нивото на „добрия" холестерол и намаляват с 15% наличието на фибриноген, който се свързва със съсирването на кръвта.
 • Червеното вино „смекчава" тенденцията към свиване на артериите при стрес, увеличава диаметъра на кръвоносните съдове и намалява кръвното налягане. Учените доказват, че червените вина с най-голямо съдържание на процианиди, защитават най-добре кръвоносните съдове. А алкохолът във виното, заедно с фенолите подпомагат разтварянето на плаките и мастните отлагания и оказват особено благоприятно въздействие върху организма, като антиоксиданти.
 • Пречиства кръвта и е чудесна профилактика срещу диабет и анемия;
 • Увеличава физическата издръжливост, стимулира метаболизма и подпомага процеса на отслабване.
 • Забавя процесите на стареене на организма, предпазва от „старчески" болести и противодейства на отслабването на мозъчните функции. Умереният прием на червено вино е в основата на съвременната anti-aging терапия (борба със стареенето).
 • Пречиства организма и е особено подходящо при проблеми с пикочната система. Редовният прием на червено вино е перфектна профилактика срещу камъни в бъбреците.
 • Предпазва от кариес и периодонтит. Стоматолозите твърдят, че антиоксидантните свойства на полифенолите, съдържащи се в червеното вино, подпомагат профилактиката и лечението на периодонтит, както и на други болести, причинени от свободните радикали.
 • Успешно се бори с инфекции на дихателните пътища и с възпаления на стомашно-чревния тракт.
 • Полифенолите, съдържащи се в червеното вино и особено в семената на гроздето, притежават противовъзпалителни свойства и успешно възпрепятстват развитието на тумори.
 • Тъй като в червеното вино се съдържа мелатонин, то се превръща в лечебно средство срещу появата на бръчки. Много козметични фирми на запад, а дори вече и в България, го добавят към продуктите си, като специалистите твърдят, че има вълшебен ефект.

Джон Стайнбек е казал: „Малко любов е като малко вино - прекаляването с едното или другото сериозно вреди на здравето!". Най-вероятно е бил прав, защото за да има полза от червеното вино, то трябва да се приема умерено. Оказва се, че броят има значение, а точните цифри варират според индивидуалните характеристики - пол, възраст, ръст, тегло и т. н. Съвременните учени смятат, че нормата за употреба на вино е от една до три чаши, изпити по време на хранене. За мъжете дневното количество не бива да надвишава 300-350 мл, докато за дамите това количество е редуцирано до 150 мл.

Хареса ли ти статията?
Статията написа Ирена Стефанова
Ирена е химик (с педагогическа и изследователска насоченост) и автор в BB-Team от 2008 год. Интересите й са насочени изцяло в областта на фармацията, медицината и здравословното хранене. Отрича напълно нездравословното гладуване и предпочита аеробиката за поддържане на формата си.
Мнения по темата
1
2 фев 2009 19:25

http://www.belchohristov.com/517.html

Тази порция препоръчвам да се консумира с чаша вино! :)

biggggy
2
2 фев 2009 21:36

Страхотна статия! Винаги съм чувствал, че живея здровословно, но толкова много причини да продължа да пия червено вино не съм чувал досега. Благодаря!

Neda
3
3 фев 2009 08:52

Какво точно означава изречението  - “То съдържа около 85% етанол, 12% етилов алкохол,....”??
В органичната  химия  етанол=етилов алкохол.
Благодаря!

Ирена Стефанова
4
4 фев 2009 14:58

Neda, благодаря Ви за забележката! Всъщност, състава на виното е следният: 85% вода, 12% етанол, захари (от 0 до 150 г на литър), общи киселини (от 4,5 до 10 г на литър, еквивалентни на винената киселина), феноли и танин.

Neda
5
4 фев 2009 17:33

:) Благодаря!  85% Вода, разбира се!  Да не си помисли някой, че виното съдържа 97% алкохол.... :D   когато са само 12….. 
Поздрави на на всички читатели!

6
васко
18 окт 2009 11:02

Аз пия вино от както се помня.И още съм жив и здрав,няма станични ефекти ако не прекалиш:)

7
Симон Б.
25 яну 2010 09:11

Чудесна статия и чудесна напитка, ама още по-сладко е ,когато си я произвел сам..;)) Не знам как да кача снимка, жалко.

8
Ани Иванова
7 март 2010 07:00

Страхотна статия. От днес започвам да пия по една чаша червено вино за да се чувствам млада и здрава!

9
А. Адамов
2 сеп 2010 13:24

Аз и жена ми пием червено вино през всичките дни на месеците с “Р”, разбира се не само вечер, а често и на обяд, ако е почивен или празничен ден. Но не по една чаша - тя една, а аз 2-3. Кокто казват в турските филми ДА ВИ Е СЛАДКО!

10
Вили
21 сеп 2010 11:34

Извинете но в края на статията казвате полезно е до 2-3 чаши вино на ден.В същото време в самия край цитирате че за жена е полезно не повече от 150 мл. Вие знаете ли че една стандартна чаша за вино е 200 мл.?Това означава че по вашите препоръки жената тррябва да пие не повече от половин чаша вино дневно.Последно една,две или половин?

11
Симеон Б.
21 сеп 2010 17:07

Вили ,една чаша за безалкохолно е 200 мл. ,за вино чашите са със столче и никога не се пълнят догоре, а до половината, което е някъде около 110-130 мл. Тоест спокойно можеш да си гаврътнеш 2 чаши..:)))

Владимир Недков
12
21 сеп 2010 17:49

Важна е концентрацията на етилов алкохол в кръвта или иначе казано, промилите. Ако пиеш чаша на обяд и чаша на вечеря, това няма да претовари чернодробните функции. Ако изпиеш и двете на куп обаче, а тежиш около 50 кила с мокри гащи, ще ти се завърти главата и черният дроб ще започне да забавя някои метаболитни процеси, за да даде приоритет на детоксикацията.

13
младока
22 сеп 2010 07:04

статията е приятна, но има неприятни грешки: пр.,че виното съдържало 85% етанол, 12% етилов алкохол, и т.н.Вижда се тавтология, защото етанол и етилов алкохол е едно и също. Всъщност на мястото на етиловия алкохол трябва да пише  вода, виното съдържа около 85% вода. Има и други  недомислия, плод на невнимание и неподлагане на редакция.

Димитър Михайлов
14
22 сеп 2010 07:19

@младока, благодарим за забележката. В коментари 3. и 4. също беше посочено, но не е останало в последната ревизия на тази статия. Редактирано е сега.

15
Вили
23 сеп 2010 11:16

Моля моля премерих стандартна чаша за вино със столче и тя без да е пълна чак до горе е точно 200 мл.Пък аз съм повече от 50 кила та си пия вечер по две от тези със столчето,че съм от Ивайловград а тук си имаме страхотно червено винце.

16
Иван Емилов
24 ное 2011 18:24

Чудесна и полезна статия,издържан стил на изказа.

17
нели
4 дек 2011 18:49

Благодаря за хубавата статия ! :)

Sunny Shines
18
29 май 2012 18:09

А ползите от бялото вино поне подобни ли са?

19
3 фев 2014 13:49

А някой който е наясно може ли да сподели, след като ходим на фитнес и естествено аз лично гледам да страня от алкохола ако искам да постигна нещо, съответно, препоръчва ли се и за хора които ходят на фитнес тази една чаша на ден, нали никой не иска да се опитва да гради нещо и умишлено да го разваля после, мерси :)

20
11 юли 2015 09:44

След фитнес не се препоръчва консумиране на спиртни напитки - бира, вино,...твърд алкохол...
Същите само в ден на почивка!!!
Пораженията, които спирта ще нанесе на мозъка след физическа дейност се завишават наколко пъти. Това важи и за пиене след тежък физически труд!
Консумирането на алкохол е за специалните дни...когато сме в почивка и с лежерен...режим..... В такъв статус алкохолните питиета приети с мярка се отразяват само на настроението.

 

 

Сподели своя коментар

Влез със своя акаунт, преди да коментираш. Ако нямаш акаунт, може да се регистрираш за минута.