Риба + мляко

Недопустима хранителна комбинация или овехтял мит?

от четиво за 6 минути

Някои хора не мислят, че ще се намерят сериозни доводи против комбинацията от риба и мляко. За тях избягването й е препоръка без особен смисъл, давана отпреди двадесет години. За други в този стар съвет има голяма доза истина. Дали този дебат се базира на стандарти за контрол на храните или на чиста биохимия?

Риба + мляко

Въпрос на химична реакция?

Химичната реакция между рибата и млякото, когато се консумират заедно, се базира на непълно разграждане на белтъчните молекули от различен произход и последващото им взаимодействие.

Последствието би могло да бъде т. нар. "отравяне" след едновременна консумация на двата продукта. Но това е спорно и далеч не всички, консумирали точно тази комбинация, се оплакват дори и от лек стомашен дискомфорт.

Усвояването на животински белтъци от организма по принцип е свързано с отделянето на повече токсини като странични продукти.

Когато метаболитните пътища за усвояване на протеин се "затормозяват" допълнително с различни по вид протеини, биохимичните реакции и взаимодействия стават още по-сложни.

Най-вероятно става въпрос за недобро съчетание на тези различни източници на протеин, ангажиране на разнопосочни ензимни системи със своите си междинни продукти и т.н. Макар и рядко, възможни са и неприятни последици.

Рибата?

Не е за пренебрегване високото съдържание на живак и токсини в някои видове. Ако рибата сама по себе си е лошо съхранявана, развалена или отровна, няма място за обсъждане. С мляко или без мляко, стомашните проблеми са гарантирани, а понякога рискувате и тежки отравяния.

Друга възможна причина за нежелани ефекти е свързана с риска от натрупване на бактерии в продукта: Clostridium botulinum или Bacillus subtilis, които могат да попаднат в консервите и да се развият в така създадената анаеробна среда.

Днес е налице достатъчно висок контрол върху производствените процеси по отношение преработката и консервирането на храна, следователно тези опасения би трябвало да останат на заден план, или поне така се надяваме.

Съществува правилото, че по принцип не трябва да се остават отворени консерви да престояват в хладилника, а съдържанието им е добре да се прехвърли в друг съд. Обяснението е по-скоро в процеса на окисление на металната консервена опаковка и реакция на получените окислени продукти с белтъците от месото – в случая рибата (но това се отнася и за пастетите и за останалите месни консерви).

От друга страна, рибата не се консумира винаги прясна. Често се купува замразена, осолена, консервирана, изсушена или опушена. Това прави усвояването й по-трудно, а преминаването й през храносмилателния тракт - по-бавно.

Морските хора твърдят, че паламудът в големи количества е опасен, а комбинацията от прясно маринована солена риба (копърка, сафрид, паламуд) с прясно мляко (напр. маринована риба с прясно мляко или пушена скумрия с прясно мляко) наистина е лоша идея. На моряка с опит вероятно можем да се доверим.

Млякото?

За млякото съществуват две напълно противоположни теории – че предизвиква и че предпазва от хранителни отравяния. Двете теории силно си противоречат.

Първо, ако е налице хранителна инфекция или токсична инфекция, причинена от консумацията на някакъв заразен продукт, токсините ще навлязат през чревната лигавица доста преди нещо да успее да ги обезвреди. Ако млякото и тази храна (в случая риба) се консумират абсолютно едновременно – тогава би могло млечният протеин да адсорбира част от токсина.

От друга страна, млякото би могло да забави обработването на рибата в стомаха и да повлияе "пропускливостта" на организма към токсините. Но ако инфекцията не е свързана с токсини, а е инвазивна, не може да помогне по никакъв начин – тогава бактериите попадат в чревната лигавица и последвалият инфекциозен процес е свързан с размножаването на патогените.

Просто двойка в нехармонични отношения?

Някои хора постоянно консумират риба и мляко заедно, но не са се отравяли досега. Комбинацията от риба тон, извара и малко растителна сметана е гарантирано вкусна смес от млечен и рибен протеин в едно.

Мариноване на риба в прясно мляко, бяла риба със сметанов или млечен сос – това съвсем не е рядко срещано или екзотично блюдо.

Забавянето на храносмилането не е достатъчно за заклеймяване на дадена комбинация. Сравнението важи и за боба с наденицата, ако трябва да сме точни, както и за голям брой други наши национални ястия, но това не ги прави по-малко вкусни, какво остава за опасни.

Спанакът също може да доведе до отравяне, особено при престояване. При готвенето му се отделят странични продукти с характер на токсини, които се неутрализират от млечни продукти - затова се препоръчва да се консумира едновременно със сирене или с кисело мляко.

"Странните" или "неподходящи" съчетания в кулинарната практика са факт. Има много примери за нездравословни комбинации в готварството, а датират много отпреди научните открития по въпроса. Е, традицията не е винаги на едно мнение с науката.

За трениращите

За трениращия човек най-важната причина да не се смесват храните е, че се забавя усвояването им. По пътя на тази логика трябва да се избягва смесването на ориз с месо (белтъци с въглехидрати), на яйца и месо, месо и мляко, яйца и мляко (различни видове белтъци).

Неприемливи са и прекалено калоричните, свръхбогати на захар комбинации, както и трудносмилаеми комбинации от богати на фибри продукти и т.н.

Какво съветва Аюрведа по въпроса?

Според учението Аюрведа, за да е здрав човек, той трябва да се съобразява с науката за несъвместимите хранителни комбинации. С други думи, не е препоръчително да се смесват някои храни, тъй като това предизвиква в организма реакция на "леко отравяне" на метаболитно равнище.

Недостатъчното усвояване на различните хранителни съставки, наблюдавано при хранителните алергии или нарушен обмен на веществата, може да се получи вследствие на неправилния избор на ежедневно меню.

И така, не бива да се смесват:

  • риба с мляко
  • риба с яйца
  • мляко с плодове
  • пилешко месо с мляко
  • плодове със зеленчуци
  • мед с растителни масла
  • месо, риба, хляб, картофи
  • маслини с мляко
  • сирене с мляко

Аюрведически или фитнес ориентирани, наша задача е да се научим да познаваме телата си, за да можем добре да преценим какво, колко и в каква комбинация е най-здравословно за собствения ни организъм.

А ако питате световните кулинарни майстори, бялата риба със сметана ще си остане вечна класика.

Хареса ли ти статията?
Статията написа Ива Павлина
Ива е молекулярен биолог-микробиолог. Работи в сферата на клиничната микробиология - медицинска диагностика и работа с пациенти. Има интереси в областта на медицината, спорта, балансираното хранене и природосъобразен начин на живот, музика, кино, изкуства. По-специално - аеробни спортове, упражнения със собствено тегло, кардио-тренировки, танци.
Мнения по темата
MeGa_xXx
1
27 авг 2010 22:18

Искам да ти благодаря, за тази статия, за това, че си си направила труда да я напишеш. Много е полезна.
Един път ми се случи така, че имах пред себе си риба и кисело мляко и един приятел ми каза, че не било полезно. Не бях сигорен, но сега вече съм, благодарение на теб и на сайта. Пак мерси много полезна статия !!! :)

Kristiyan Dimitrow
2
27 авг 2010 22:38

А аз днес испих цяла кана млечен шеик, ядох ролца от раци и две пастърви. Това са глупости. :D

3
Jordan Mladenov
28 авг 2010 05:39

Не мисля, че е много основателна, защото в готварството млякото се използва като марината за някои риби и убиването на специфичната им миризма. От друга страна обаче това е все едно на рибената чорба да не направиш застройка с яйце и кисело мляко.Мога да дам пример и с това, че някой хора рибата я ядат със шопска салата - ето отново млечен продукт. Мисля, че всички тези проблеми, които се получават при някои хора е от самата непонпсомпст към млякото. Някои хора просто имат лактозна недостатъчност ( не могат да усвояват лактозата в млякото ) и това е проблема за замаеността и проблемите със стомаха.
Сега смятам да ви дам една много хубава рецепта за филе от бяла риба и млечен сос.

http://svyat.com/%D0%BF%D1%8A%D1%80%D0%B6%D0%B5%D0%BD%D0%B0-%D1%80%D0%B8%D0%B1%D0%B0-%D1%81-%D0%BC%D0%BB%D0%B5%D1%87%D0%B5%D0%BD-%D1%81%D0%BE%D1%81/

Georgi Georgiev
4
28 авг 2010 06:48

От малък ям всичко което тук пише,че “не трябва да се смесва” и съм си ток мога да ви кажа :))

Vanya Vanya
5
28 авг 2010 07:06

в шопската салата има малко сирене като количество и не е достатъчно, за да стане проблем, същото е и с марината, това все пак не е цианкалий, че от малко да се отровите, просто лоша комбинация

6
28 авг 2010 15:31

Хубава статия, браво за труда.Моето мнение е, че всичко си е до организъм, аз съм ял от всичките посочени комбинации без мляко с маслини и проблем определено не се сещам да съм имал.

7
Eh
28 авг 2010 16:18

“мед с растителни масла”
Интересува ме това какво ще рече? Че е забранено напримерно да се консумира маргарин с мед?

8
28 авг 2010 19:57

Когато имам, пия мляко почти заедно с всяко ядене, трябва да спра така ли?

emz
9
emz
29 авг 2010 07:28

По-бавното усвояване на белтъчините не означава непременно по-лош ефект за трениращия ;)
Дори така се повишава цялостното усвояване!

10
30 авг 2010 16:25

Може ли да ми кажете с какво може да ми навреди тази комбинация от мляко с плодове, защото всяка сутрин на закуска ям мляко с овесени ядки ям и плод тоест мляко и плод, вредно ли е това? Също ако може да ми кажете за комбинацията от месо,риба,хляб,картофи! :)
Благодаря ви предварително! :)

Ива Павлина
11
31 авг 2010 05:06

Последните няколко коментара и въпроса касаят Аюрведа учението, принципите на което са споменати накратко. Това, че то не препоръчва комбинацията на тези иначе широко комбинирани от нас в ежедневието ни храни, не означава, че са вредни. Аюрведа има и дълбоко духовен, ако щете религиозен смисъл, практики за пречистване на тялото и духа и така нататък. Така че, мляко и плод, мед и растителни масла -едва ли тези комбинации са навредили някому, но според Аюрведа, която се стреми към перфектния баланс в организма на човека и въобще в неговото съществуване, изглежда са недопустими:)

emz
12
emz
31 авг 2010 06:48

А, това вече е друго. ;)

13
Барс
2 сеп 2010 08:24

По принцип е добре млякото да се яде отделно от всички други храни, особено прясното, защото само по себе си то е храна и то доста концентрирана, а не само течност.

А комбинацията мляко+риба дори не звучи логична. Двата продукта са крайно различни.

14
5 сеп 2010 09:08

Аз мисля, че тези принципи на Аюрведа трябва да се включат в изцяло отделна статия, в която първо да се опише какво е Аюрведа, второ какво цели Аюрведа и трето какви са принципите на Аюрведа. Според мен е некоректно в една такава статия да се включат твърдения от едно учение с “дълбоко духовен, ако щете религиозен смисъл”, без дори да се даде някаква информация за това учение - от къде идва и дали може да му се вярва. Този преход от чистата наука към алтернативната медицина според мен ще обърка много хора.

п.п.: Това за насъвместимосста на “ориз с месо (въглехидрати и белтъци)” как трябва да се приложи след тренировка примерно, когато на организма му трябват и белтъци и въглехидрати ?

fam0us
15
13 сеп 2010 06:11

Ако се комбинират различни видове белтъчини колко по-дълго продължава усвояването ? Дали ако комбинирам яйца+мляко/яйца+месо и го ям преди лягане ще държи мускулите до сутринта ?

loke
16
19 дек 2010 14:29

млякото се приема отделно от друга храна,само мляко.нищо  друго  след 2 часа може да се яде каквото там следва.
рибената чорба не се застройва,това е разликата между чорба и супа,едното се застройва -другото не)
има таблици за усвояването на храна и комбинации като се смесят ,колко време отделя.
за мен извара 80-100 гр. + овесени ядки 100 гр. е идеална преди лягане.казеин с бавни вьглехидрати)

dragshan
17
15 фев 2011 15:05

Аз си ям мляко прясно и кисело с риба. Моят стомах е чувствителен и ако имеше нещо нередно в тази комбинация щях да разбера ;) До колкото зная, може и да е мит, но зная че не трябва да се яде паламуд когато е в размножителен период и кисело мляко - тогава ставало някаква химична реакция, която отделя токсини.

18
18 фев 2011 16:01

Солена и маринована риба в комбинация с кисело мляко може да доведе до проблеми със стомаха, ако някой е по-чувствителен. Останалите комбинации са безобидни.

totio
19
3 март 2011 13:20

За сирене с мляко небях чувал :D
Защо?

20
Andjelica
16 апр 2011 15:41

Абе ме можа л ида кажеш с 2 думи че има хора с дефекти в храносмилателните ензими също като лактозна нетолерантност и пр. ами толкова матрииал  се изписа .Като не могат да ядат прав им път  ако не беше днешната фармацевтика то естественият отбор отдавна щеше да ги е ликвидирал всички тези генетични аномалии .
Аз си папкам мпрясно мляко с пушена риба  и ми е любимо

21
Летящият Холандец
5 окт 2011 20:58

Айде най отворените дет викат че си похапват всичко да опитат да хапнат на едно ядене скумрия в консерва с едно кисело млекце .....

freestyle_X
22
5 окт 2011 23:25

Не знам за вас момчета и момичета,но аз като ям риба и пия прясно мляко после в кенефа създавам чудовище ..

23
mafi
29 яну 2012 11:55

Токущо изядох една печена норвежка скумрия (около 350гр) седяла в хладилника 2 дни след опичането и изпих след това 1 чаша домашно прясно мляко (около 300мл) с 1ч.л домашен мед. Ще видя какъв ще бъде резултата и после ще споделя.

24
27 сеп 2012 09:20

“мед с растителни масла” - сусамов тахан, подсладен с мед - класика.

25
6 фев 2014 17:08

според мен статията трябваше да е по-скоро със заглавие “мит или истина?” само и да се изброят въпросните комбинации и да се каже дали има доказано вредна комбинация, а не  теория+религиозни приказки, подкрепени от практиката на разни индивиди дето им се подува стомаха сигурно само от вода+хляб и извода да е “опитай, за да разбереш, ние нищо не сме доказали още” -бих склонен да приема, че тези комбинации не са добре за следващите това учение/вярване Аюрведа или че може би има 3ти фактор, за който не сме помислили и тогава наистина може да си причиним кофти тръпка с въпросните комбинации

Badr Hari
26
19 фев 2014 18:29

Вчера изядох 5 яйца с 150гр риба тон консерва и 1 домат - никакви проблеми не са се поавявали. Плясно мляко съм пил литър за ден и с хранения и между хранения, когато ми падне и пак никакви проблеми.

27
24 март 2014 10:48

Не съм съгласен поради две причини:
1) повечето източници на белтъцини съдържат няколко вида протеин (например млякото съдържа суроватъчен и казеин (20%:80%), както няколко вида мазнини, няколко вида въглехидрати и тн, т.е дори и да ядем разделно (например да не ядем риба и мляко заедно, защото по отделно съсъдржат различни видове протеин, за които се изискват различни ензимни системи) ние пак приемаме различни видове хранителни вещества в рамките на една храната, за които пак се изискват няколко ензимни системи. Но не се натравяме :D
-относно живака и токсините в рибата... естествено, че ги има, но са в поносимо количество, т.е тялото ги обработва без да се претоварва и без да има последствия (все едно да кажем, че белтъчините са вредни, защото азотът се метаболизира в амоняк, който е отровен.. напротив - амонякът може да е вреден, но се превръща в урея, която се изхвърля). Биха били вредни ако се приемат в ненормално голямо количество. Но 3-4 пъти риба в седмицата по 150-200г порцията не биха навредили. Както казах преработката на токсини е една от най-естествените функции на организма и ако количествата са в рамките на нормалното не би трябвало да има проблем. Разбира се, това е мое мнение, никой не е длъжен да се съгласява :D

Martin Vlaev
28
26 март 2014 15:45

Защо ли ми се струва, че Mr Lazarov е прав :)
Статията като цяло дава някаква информация по въпроса, но не видях факти, изследвания, доказателства.
Борис Миланов го е написал ясно :)

29
27 март 2014 12:40

Борис Миланов нищо не разбира, както и тези източници, от които е чел/слушал! Организма не ги преработва тия токсини, ами си го складиря - я в мазнинки, я в кости, я в зъби, я в черен дроб или някоя друга тъкан.

peterbio
30
18 апр 2014 15:21

Аз очаквах от колегата молекулярен биолог да прочета нещо наистина “молекулярно”, което да обясни с научни факти дали комбинацията между риба и мляко е “вредна”, и ако да - защо.

За съжаление, прочетох само общи приказки или твърдения, като например, че “Усвояването на животински белтъци от организма по принцип е свързано с отделянето на повече токсини като странични продукти” (на повече, в сравнение с усвояването на растителни или гъбни протеини ли !?!)  и “Когато метаболитните пътища за усвояване на протеин се “затормозяват” допълнително с различни по вид протеини, биохимичните реакции и взаимодействия стават още по-сложни” (това пък защо и на каква база се твърди- напълно неясно).

Ако изобщо съществува причинно-следствена връзка между консумацията на мляко и риба, и последващо  “отравяне”, трябва да се проучи дали тя е много по-силно проявена при хора, които са едновременно нетолерантни към лактоза и към рибен протеин.

Сериозно научно проучване, което да адресира това явление, няма и затова мисля, че ако няма какво ново да кажем по определена тема,  е по-добре да не казваме нищо.

 

Radost Koleva
31
13 май 2014 23:33

Моето мнение е ,че може да се получи отравяне от риба с прясно мляко!  Лично ми се е случвало два пъти,като се получава когато двата продукта се консумират едновременно или веднага един след друг!  От риба с кисело мляко или роба с яйца никога не ми е ставало лошо и не съм се чувствала отпаднала.Както по горе в коментари прочетох, има доста маринати с кисело мляко ,които се използват и за риба и за месо...

32
7 апр 2015 20:47

В продължение на горните коментари имайте предвид и избягвайте комбинацията СОЛЕНА риба с мляко, особенно с киселото. Резултата обикновенно е несърбящи обриви по ръцете и краката.

Любомир Найденов
33
6 окт 2016 22:16

Това че смесицата от определени храни забавя усвояването нещо лошо ли е? За мен няма значение колко бързо ще се усвои протеина, важното е че съм вкарал някакъв протеин...

Сподели своя коментар

Влез със своя акаунт, преди да коментираш. Ако нямаш акаунт, може да се регистрираш за минута.