Хром

За по-добър анаболен ефект!

от четиво за 2 минути

Хромът е един от жизненоважните за организма ни микроелементи. Когато се приема в достатъчни количества, хромът увеличава анаболния ефект на инсулина, като значително повишава скоростта на усвояване на глюкозата.

Основно физиологично въздействие

Когато се приема в достатъчни количества, хромът увеличава анаболния ефект на инсулина, като значително повишава скоростта на усвояване на глюкозата.

Ако консумирате умерено или ниско количество въглехидрати, запасете се с инсулин. Така дори и да сте на ВМ-НВД, ще имате достатъчно активен инсулин, гарантиращ растеж. 

Какви са оптималните дози?

Макар да няма единно становище за точните дози, текущите препоръки за приема на хром са 25 микрограма за жени и 35 микрограма за мъже, а за трениращи интензивно културисти дозата може леко да се завиши.

Възможни вредни/странични въздействия 

Когато се приема в посочените горе дози, хромът не е токсичен. Но тъй като регулира глюкозния метаболизъм, диабетиците трябва да са особено внимателни към него.

Ако имате проблеми с кръвната захар, най-добре се посъветвайте с лекар, преди да започнете употребата на хром.

Не превишавайте споменатите дози - в по-големи количества хромът става токсичен и може да причини тежки отравяния, включително и хронична бъбречна недостатъчност, увреждания на черния дроб, както и рабдомиолиза - разкъсване на мускулните клетки и изливане на съдържанието им в кръвта.

Кои препарати са основен източник на хром?

Хромът се включва и в състава на някои препарати, имащи за цел подпомагане както покачването на мускулна маса, така и топенето на мазнини. Именно затова се включва в състава на препаратите за "заякване", както и на тези за "изчистване".

Обикновено хромът се включва в препаратите под формата на две химични съединения: хром пиколинат и хром никотинат. Понеже е необходим в много малки количества, той се включва в състава на някои комплексни препарати за маса или за релеф.

По-често се употребява в препаратите за топене на мазнините. Препаратите са на таблетки или в течен вид, за орална употреба.

Допълнителни физиологични въздействия на хрома

Хромът значително намалява "лошия холестерол" и триглециридите в кръвта, повишава нивото на "добрия холестерол" в кръвта и понижава риска от атеросклероза (втвърдяване на кръвоносните съдове, предизвикано от холестерола).

Той подпомага и процеса на изгаряне на мазнини. Според последните изследвания хромът дори забавя процеса на стареене.

Кои храните съдържат хром в най-голямо количество?

Най-добрият източник на хром е бирената мая. Богати на хром са и царевицата, пшеничните зародиши и трици, ябълките, доматите, картофите и цвеклото.

Хареса ли ти статията?
Мнения по темата
vanillka
1
30 ное 2009 18:17

Какво е количеството на хром пък в ябълките?!

Guardian
2
25 яну 2010 19:53

А защо таблетките са минимум по 100 микрограма, след като препоръчителната доза е 35 ?

3
Потребител
13 сеп 2010 17:32

Бихте ли ми казали колко време трябва да се пие хрома и дали се пие преди, по време на или след хранене?

4
10 фев 2011 13:07

най-добре да вземаш хром пиколинат 200 мкг по една капсула 1-2 пъти на ден след най-богатите на въглехидрати хранения -  закуската и след тренировка.Хром пиколинатът е най-предпочитаната форма на добавка и плюс това цената му  не е висока

5
Веско
5 март 2011 17:15

И аз не можах да разбера за оптималната доза на хрома - в статията се казва, че тя е 25 - 35 микрограма. А препаратите за Хром пиколинат са по 200 микрограма, тоест 10 пъти повече от дневния прием. Кое е вярното, имайки предвид плашещите странични ефекти от предозирането?????

6
12 май 2011 14:35

И мен ме интересува, защото съм си поръчала течел л-канитин+хром и в състава пише 100мкг в 1 доза. Чак след като чета тази статия, се позамислям дали да го пия :(

7
24 юли 2011 19:19

Продава ли се в аптеките?

8
дгд
1 яну 2012 18:57

можеби защото организма усвоява само 1/3 от приетото количество хром..

Sveti Ilkova
9
15 март 2012 00:27

А като се пие в продължение на 3 месеца, трябва ли да се прави почивка? Дневната ми доза е 1 капсула по 100 мкг.

slavena ivanova
10
22 сеп 2013 23:00

Пила съм хром пиколинат около месец и половина по 200мг на ден, тъй като имах много голям апетит за сладки храни. Не забелязах намаляване на апетита, но сякаш и не напълнях толкова много.

11
12 дек 2013 20:55

Купих си хром пиколинат 200мг. Въпроса ми е дали ще ми стане нещо ако го пия по 3 пъти на ден?

Мария М
12
8 фев 2015 16:06

Е то демек моя хром е 200 микрограма!Кво прайм?

Сподели своя коментар

Влез със своя акаунт, преди да коментираш. Ако нямаш акаунт, може да се регистрираш за минута.