Видове аеробни тренировки - І част

Аеробни тренировки с ниска интензивност

Хората обикновено се записват на аеробика или на тае бо, ако ги заведе приятел, или в случай че им харесва. При някои обаче се оказва невъзможно да съчетаят полезното с приятното. Причината за това най-често е несъобразяване интензивността на типа аеробна дейност със собствените възможности. Тук ще намерите малък гид за множество аеробни методики, подсказващ какво се прави при тях и с каква интензивност са.

Какво ще научиш?

Искаш ли да постигнеш мечтаната форма и трайно по-добро здраве?

Методът на BB-Team е модерният начин да изградиш здравословни навици, трайни резултати, увереност и контрол над здравето си с лична подкрепа и отчетност.

Видове аеробни тренировки (1 от 3)

Аеробика и интензивност - каква е връзката?

Най-добрият класьор по интензивност при аеробните дейности е енергията, отделена за единица време спрямо пулсовата честота на сърцето.

Понеже и двата фактора за оценка са субективни, ще се наложи да се доверите на мнението и опита ми.

По-долу съм съпоставил различни нискоинтензивни аеробни тренировъчни методики при еднаква продължителност (45 мин).

Ако сте новаци в аеробиката и фитнеса като цяло, ориентирайте се към някоя от изброените методики.

Нискоинтензивни аеробни занимания

 • Каланетика - бавна поредица от упражнения с разтягащ и тонизиращ мускулите характер на фона на приятна музика. Изпълнява се в група. Повече можете да прочетете в статията "Първи стъпки в каланетиката".
   
 • "Фет-бърнинг йога" - бавна поредица от упражнения с изключително разтягащ характер и специфично изотонично изтощение, тонизиращо мускулатурата много добре. Провежда се в групи, в много топла зала.
   
 • "Пилатес" - интересна програма от многоставни упражнения с ластици, пружини и специални уреди. По-добре вижте статия "Пилатес (Pilates) - чували ли сте за този метод?"
   
 • Аква сайклинг/спининг - упражняващите се въртят на специални велотренажори, потопени във вода до кръста, а с ръце и тела изпълняват характерни динамични упражнения в къси серии. Сайклингът се прави от групи в басейни с акваобособено облекло (неопренови костюми и "спинър" обувки). Водата облекчава движенията на ставите, но оказва съпротивление срещу въртенето, което натоварва мускулатурата в степен, правопропорционална на скоростта. Ето малко повече за спининг.
   
 • Модетика - модерен вариант на каланетиката, в който могат да се открият елементи от йога, гимнастика и специфични уникални упражнения. Изпълнява се от малки компактни групи на постелки на пода на фона на приятна музика.
   
 • Трениране с велоергометър - това е широко разпространена аеробна дейност. Бонусът тук е, че можете да я практикувате у дома или във фитнес центъра наблизо съвсем сами, без да се съобразявате с графици на тренировъчни групи. Проблемът е, че натоварването се ограничава с мускулите в долната половина на тялото, при това не всички.

  За някои хора дългото въртене в седнало положение може да се окаже "кофти изненада" и да се събудят с болки в коленете. За други то е най-приятният от полезните начини да прочетеш новия брой на любимото си списание.

  Карането на колело не може да замести велоергометъра, понеже при първото не може да се поддържа постоянно аеробно темпо, освен при каране на писта.
   
 • Бързо ходене - самостоятелна аеробна дейност, която може да се практикува вкъщи, във фитнес залата или в парка. Ходенето в парк изисква ползване на крачкомер и пулсометър за новаците в аеробиката, които са на възраст или страдат от сърдечно-съдови проблеми.

  Не се препоръчва на хора с ниски сводове на стъпалата. Скоростта следва да е такава, че да можете да водите спокоен разговор, без да се задъхвате. Голям бонус тук е спортуването по двойки. Остава да изберете с кого да се потите.  

Вижте още: Видове аеробни тренировки - ІІ част

Още съдържание по темата
Как-да-предотвратим-болките-в-гърба
Как да предотвратим болките в гърба?
Има-и-по-добър-начин-да-постигнеш-желаната-форма
Има и по-добър начин да постигнеш желаната форма
Бъдещето-на-персоналните-фитнес-треньори
Бъдещето на персоналните фитнес треньори
Да-си-купиш-дълголетие
Да си купиш дълголетие 
Направи първата стъпка към твоята цел.

Методът на BB-Team е модерният начин да изградиш здравословни навици, трайни резултати, увереност и контрол над здравето си с лична подкрепа и отчетност.

top-arrow