Кардио комбо (Cardio Combo) - готови ли сте за потене?

Разнообразна комбинация за амбициозни и отегчени от класиката отслабващи

Независимо дали искате да отслабнете, да подобрите кардио издръжливостта, да тонизирате цялото тяло или всичките на куп, отделете една тренировка на Cardio Combo. Това е хибридна система за отегчени от класиката любители на аеробик заниманията. Тя изисква поне няколко месеца опит в класическа аеробик система. Защо ли? Защото това, което започва като приятно подскачане с една-две стъпки встрани и ляв прав-кроше с бавно темпо, съвсем не завършва така. Целта е да издържим цялата тренировка нали? Вижте дали е за Вас.

Кардио комбо (Cardio Combo) - готови ли сте за <a href=потене?" title="Кардио комбо (Cardio Combo) - готови ли сте за потене?" align="right" />Различните инструктори по аеробни спортове адаптират тренировъчната програма съобразно средното ниво във групата, като подбират музика с такова темпо, че всички да завършат успешно тренировката. Смисълът на различните аеробни дисциплини обаче, е именно в това човек да избере едната защото знае, че е по-натоварваща от другата или обратно. Най-често се говори за по-добра система, а за по-приятна, по-разнообразна или за поносима тренировка.

Как стои случаят с Кардио комбо / Cardio Combo?

Самото име на програмата подсказва, че сърцето ви ще се намра в работен режим на кардио зона, което прави поне 120 удара в минута, т.е. 2 удара в секунда. Тук е мястото да отбележа, че това не е програма за хора над четирдесет и пет години, с ниска двигателна култура. Какво ни казва думата комбо / combo? В случая тя разкрива, че става дума за комбинирана програма от два типа кардио натоварване - един с по-ниска и един с по-висока интензивност

Как протича една тренировка и какви са възможните комбинации?

Всяка тренировка започва със загрявка - музиката е с по-бавен ритъм, упражненията най-често са заети от аеробиката. Ритмично стъпване на място или встрани с постепенно разгряване на всяка част от тялото. Целта е увеличаване на пулса, отделяне на адреналин, вкарване на кръв в мускулите и раздвижване на стави и връзки. 

Постепенно музиката ускорява ритъм и тук е мястото, в което сякаш прекрачвате в Тае Бо клас. Комбинациите са разнообразни, но постижими за средно раздвижен човек. Много хора се притесняват, дали могат да изпълнят ритниците. Всъщност никой не иска от вас да сте нинджа. Ритниците са на нивото на кръста или малко по-високи и се изпълняват в ритъм от две до четири секунди. Не се преминава от един вид ритник в друг. Редуването най-често е крак-ръка, крак-стъпка и така няколко пъти. Една комбинация рядко се повтаря над седем до девет пъти. В динамичните и напреднали групи се залага на разнообразието. Музиката ви мотивира, раздавате се и след няколко минути...

Започвате да се задъхвате, а?

Това е само началото. В действие влизат мини гиричките. Става дума за малки създадени за ареобни натоварвания тежести с размер между килограм и три килограма. Мъжете винаги могат да ползват и по-големи, но не им препоръчвам гирички по-тежки от пет килограма, рано или късно човек се изморява, а целта на този тип тренировка е да разпредели натоварването вместо да го концентрира. Ако вземете по-тежки гири, все някоя мускулна група ще ви предаде. Моята прогноза е, че това ще бъдат раменете Ви. След три до пет минути плавни многоставни упражнения с гирички, се завръщаме към аеробната зона. 

Кардио зона, но каква?

Подскоци със завъртане, подскоци с приклякане и удари. Много удари, много подскоци - превръща се в предизвикателство след петата минута, а то обикновено трае повече. Тъкмо си мислите, че сте запотени и ужасно уморени - следват ритниците. Това всъщност е най-сложната част от кардио комбо програмата. Става дума за двойни ритници, напред-напред, напред-настрани, настрани-назад. Два ритника, стъпки, удари с ръце и "бой в плие" с променлив гард. Смятам, че средно напреднал с аеробните натоварвания човек може да поддържа пулса си до 150 у/мин., но в никакъв случай под 120 у/мин. с подобна програма. Ако сте свикнали да тичате по 6 км за 30 мин., програмата може и да ви се стори лека. Ако не можете да ги докарате и до 3 км. за това време обаче, мислете за друга аеробна програма. 

Кои мускули поемат основното натоварване?

Като цяло мускулите по бедрата и прасците имат водеща роля. След тях са кръстно поясните, коремните мускули и раменете. В частта с тежести ще натоварите също бицепси и трицепси. Възможно е да тонизирате гърба, но като цяло гръдните мускули и трицепсите, както и широкия гръбен мускул са леко подценени. Комбо програмата е измислена да е противопоставя мускулите ви срещу силата на гравитацията и тази на други мускули. Ако не си дадете зор, нищо не ви гарантира, че ще се усетите тонизирани. 

А сега в време да опитате сами! 

Хареса ли ти?

Сподели с приятели в:

Вземи здравето си в свои ръце. Ето как:

Научи повече
back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 read-later1