Дневен план за навициСвали сега 

Училище и тренировки - време и фитнес

Учебният сезон започна, да спираме ли фитнеса?

Тематиката на тази статия е адресирана преди всичко към младите хора, които се затрудняват да намерят време за пълноценно учене, здравословно фитнес хранене и спортуване. Ще изясним най-общо кое време за какви тренировки е подходящо.

Какво ще научиш?

Искаш ли да постигнеш мечтаната форма и трайно по-добро здраве?

Методът на BB-Team е модерният начин да изградиш здравословни навици, трайни резултати, увереност и контрол над здравето си с лична подкрепа и отчетност.

Училище и тренировки - време и <a href=фитнес" border="0" height="300" src="https://assets.bb-team.org/content/originals/1579_300.jpg" title="Училище и тренировки - време и фитнес" width="214" />Често пъти за учещият човек е трудно да синхронизира времето си така, че да свърши всичко, което му се иска, без да се налага да прави компромиси с качеството. Предстои ни да изясним теоретично най-големите проблеми пред ставащите рано или лягащите си късно, след което да предложим стандартни и практични решения за всеки вариант. 

По отношение на разпределението на времето за спорт и учене през учебната седмица има точно три варианта:

 • учащи първа смяна
 • учащи втора смяна
 • учащи по разкъсан модел (най-често студенти)

Според целите си хората във възрастовата граница 15-25 искат най-често да свалят мазнини, да покачат мускулна маса или в различна степен от двете. Отдавна се знае, че интензивността на метаболизма се променя в различните часови зони: най-голяма е сутрин, забавя се около обяд, засилва се отново в ранния следобед, за да стигне до най-ниската си точка малко след като заспим. Следвайки тази закономерност, логично би било да изберем тренировка в първата половина на деня, ако желаем да понижим теглото си или през втората, в случай че се целим в нови килограми. Ето че възниква въпросът:

Кога е най-добре да тренирам съобразно целите си?

Ранна тренировка (06:30-8:30 ч.)

Всички избрали подобна тренировка трябва да са наясно, че за да е здравно съобразена, спортуващият трябва да е буден час по-рано от първия прилив на адреналина. С други думи, ако ще се потите рано ще станете още по-рано в случая най-късно в 5:30 часа. Знаейки, че са ви нужни минимум 7 часа и 45 минути сън, това значи, че трябва да заспите в 21:45 часа.

Сутрешна тренировка за маса

Плюсове

 • Тренировката може да бъде по-кратка и компактна, след повече от 7 часа покой (сън), мускулите ви са генерирали достатъчно енергия, за да дадат всичко от себе си. Така дневната преумора в училище/университета не се отразява на възможностите ви в залата
 • След тренировка на мускулатурата и предстоят повече от дванадесет часа хранене и растеж. Ако бяхте тренирали следобед, часовете щяха да са най-много шест.
 • Сутрин тренират малко хора, в залата винаги има свободни уреди и тежести, за да направите тренировката си без да се мотаете.

Минуси

 • Ранната тренировка изисква строга дисциплина в спазването на размера на почивките. Това значи, че няма да имате време за разговори с познати. Ако не изчислите времето добре, ще пропуснете няколко от последните си серии или ще съкратите последните почивки. Едното води до ниско ефективна тренировка, а другото - до претрениране.
 • Тренировка в този часови пояс на деня изисква използването на добавки преди и след провеждането й, за да бъде толкова ефективна, колкото ако се изпълни следобед.
 • Трудно се намира тренировъчен партньор, който да ви асистира при тежките серии.
 • Ако прекалите с тежестите, т.е. тренирате обемно и тежко, то възможно е цял ден да гледате с празен поглед заради липсата на достатъчно енергия в часови пояс, в който няма откъде да сте я набавили. Такъв развой на събитията ще намали способността ви да се концентирате.

Сутрешна тренировка за отслабване

Плюсове

 • Сутрин тялото е по-толерантно към отдаване на енергия, това ще повиши ефективността на тренировката Ви
 • Това е страхотен начин за разбуждане, а ако не прекалявате с интензивността и обема на кардиото, то ще се чувствате "заредени" с енергия през целия ден. Идеята, че "страшното" е минало, която ще ви осени в ранния следобед не е за подценяване! 

Минуси

 • Жени: "Да се къпя и гримирам във фитнеса?" - Уви, това е неприятна дилема за много млади дами, решението е - собствен кардио уред.
 • Жени: "Как да стана толкова рано и да ида да се потя в дни на овулация и менструация?" - Друг сериозен проблем при дами с болезнени ежемесечни периоди. Това изключва само малка част от дните. Тогава една 40 минутна лека разходка върху патеката е достатъчна, точно колкото за да си съберете мислите и да планирате деня си.
 • Преумора в кардио тренировката може да доведе до криза в нивата на свободна енергия за деня, а това си е гаранция за целодневна разсеяност

Тренировки следобед (14:00-16:00)

Следобедни тренировки за маса

Плюсове

 • Тялото е добре обезпечено с енергия от изядената по-рано храна и е готово за тежки и по-продължителни тренировки
 • В залата има хора, не е проблем да намерите тренировъчен партньор

Минуси

 • Ако не разделите добре въглехидратите за първата половина на деня, то след ранното ставане и обедното хранене, мога да се обзаложа, че към 14:00 ще ви се доспи
 • В някои зали близо до училища по това време на деня няма нито един свободен уред

Следобедни тренировки за отслабване

Плюсове

 • Тренировка в ранния следобед ви дава възможност да запазите вечерното си време свободно, а и не ви се е наложило да ставате рано
 • Повечето хора правят кардио сутрин или привечер. По това време на деня рядко ще се случи да няма свободни кардио уреди.

Минуси

 • Ако денят ви е бил напрегнат, умората може да ви направи сънливи. При такава ситуация повечето хора се задейства самосъхранението, от което страдат тренировките.
 • Ако приятелите ви поканят някъде след училище, просто няма как да отидете - налага се да пропуснете тренировка...

Тренировки в ранна привечер (18:00-20:00)

Тренировки за маса в ранна привечер

Плюсове

 • Повечето хора тренират след работа, понеже тренировките ги разтоварват от стреса, това важи с пълна сила и за учащите. Приятната умора привечер прави съня по-здрав. Това важи в случай, че тренирате по кратки схеми, не превишаващи час.
 • Изразходването на енергия вечер е добър повод да хапнете нещо по-калорично за вечеря при нисък риск да ви се лепне. Още по-добре става, когато вечеряте два пъти, нали?

Минуси

 • Ако прекалите с тренировката привечер, това може да ви пренапрегне. В такъв случай, ще ви е трудно да заспите в близките шест часа
 • Ако си легнете рано и сте се хранили само веднъж след тренировка, рискувате да осъмнете невъзстановени. Това за жалост е непоправимо

Тренировка за отслабване в ранна привечер

На никого не препоръчвам кардио след тежък учебен ден. Просто не е здравословно. На хората, които смятат че нямат друг избор ще предложа два варианта:

 • Дни с кратки сутрешни кардио тренировки
 • Дни с кратки следобедни кардио тенировки

Кратките и по-чести кардио тренировки са за предпочитане пред по-редките смачкващи тренировъчни сесии! За да отслабвате ефективно е достатъчно да направите 2-3 кратки (35-45 минутни) фитнес тренировки през учебната седмица, а през почивните дни две по-дълги преди обяд или в ранния следобед. 

Каквито и да било тренировки преди 6:30 сутрин или след 20:00 вечер са рискови за здравето и неоправдани от към спортни резултати, затова най-добре ги избягвайте!

Очаквайте следващите статии по темата "Училище и фитнес", в тях ще дадем практични насоки на учащите според времето в което за заети или по точно как да организирате диетата си спрямо училище и вече избраното от вас време за тренировка. 

Още съдържание по темата
Ритуалът-Guru
Ритуалът Guru

Преяждането като форма на просперитет

Възстановяване-от-тренировки
Възстановяване от тренировки

Може би най-важният и най-подценяваният тренировъчен елемент

Как-да-тренираме-когато-не-обичаме-да-тренираме
Как да тренираме, когато не обичаме да тренираме

Знаеш, че тренирането е полезно за теб, но не ти харесва. Какво може да направиш?

Тренировките-са-прекалено-лесни
Тренировките са прекалено лесни!

Тренировъчната ми програма не ме натоварва достатъчно!

Направи първата стъпка към твоята цел.

Методът на BB-Team е модерният начин да изградиш здравословни навици, трайни резултати, увереност и контрол над здравето си с лична подкрепа и отчетност.

top-arrow