Не постигаш желаната форма?Научи защо 

Фет блокери и карб блокери

Ползи и механизъм на действие на блокерите на мазнини и въглехидрати

Вече сте на диета от 2, 4, 10 седмици? Ужасно ви се хапва нещо сладко, постоянно мислите за мазни пържени картофки. И тайно, ама съвсем тайно си хапвате. Може би затова диетата не е задоволителна? Забравете чувството за вина и се запознайте с карб и фет блокерите, но помнете - може и да спасят диетата ви, но няма да направят волята ви по-силна!

Какво ще научиш?

Фат блокери и карб блокери

Какво са фет и карб блокерите?

"Фет-блокери" и "карб блокери" наричаме група вещества, които блокират смилането и усвояването на мазнините и захарите в храната и така редуцират нейната калоричност.

Фет (Fat) блокерите пречат на смилането и усвояването на мазнините и мастните киселини, а карб (Carbochidrate) блокерите - на въглехидратите. 

Какви вещества влизат в състава им?

Видове според действието:

  • Блокиращи храносмилателните ензими;
  • Свързващи се с храната и придаващи чувство за ситост.

Ензимни инхибитори - тази група вещества се свързват и блокират храносмилателните ензими в стомаха и така спират храносмилателното им действие.

Храната преминава през стомашно-чревния тракт само частично смляна и усвоена. 

Баластни вещества - свързват се със самите хранителни компоненти и така ги предпазват от смилане. Поради "надуването" си те водят до лъжливо чувство за засищане и потискат глада. 

Какви ползи могат да донесат?

Основна функция на фет и карб блокерите е да осигурят поддръжка на диетата, когато нервите на спазващия я не издържат и той посегне към вкусна, високопитателна и бързосмилаема храна като: пържени картофки, шоколад, сладолед и т.н.

Консумирайки порция блокери, "мошеникът" всъщност залъгва мозъка (себе си), че е поел желаната храна, като същевременно редуцира общата калоричност и гликемичния индекс в двуцифрени проценти от нормалните за порцията.

По този начин апетитът е задоволен, инсулиновият отговор нормален, а не свръхвисок и не на последно място: синтезът на мазнини е между умерен до никакъв според калорийния баланс на трениращия. 

Приемът на блокери може да има от инцидентен до внимателно планиран характер, но не бива да е ежедневие или още по-малко с всяко ястие, освен при точно изчислена диета спрямо човека и блокера.

Важно е да подчертая, че приемът на блокери е разумен само в изчислена диета, където няма риск от липса на ЕМК и мастноразтворими витамини (А, Е, Д). 

Имат ли странични ефекти и противопоказания?

За жалост въпросният клас добавки имат един неприятен основен недостатък и по-точно това, което се случва с храната, когато последната не бъде смляна докрай.

Оплакванията може да започнат с подуване на стомаха, да продължат с оригване, метеоризъм и да завършат с диария или пък със запек.

Всичко зависи от това колко захар и мазнини са се съдържали в порцията (като грамаж) и колко блокери са приети за неутрализирането им. Повече и от двете гарантира бурен ефект.

Затова компаниите производителки на блокери са ангажирали максимум усилия в премахване на тази неприятна линия от странични ефекти.

Така по-добрият блокер е този, който ви помага да спрете смилането и усвояването на повече "лоши" за диетата ви в дадения момент съставки при минимум стомашен дискомфорт. 

Постоянният прием на блокери може да доведе до разширен стомах (заради честото подуване), да ощети натуралния прием на витамини и мастни киселини с храната и да наложи изкуствения им прием.

Кой и с какво не бива да употребява фет блокери?

Приемът на блокери е нежелателен при:

  • бременни и кърмещи жени;
  • хора с хронични заболявания на стомашно-чревния тракт (без лекарско предписание).

При едновременен прием на:

  • храносмилателни ензими -  ефектът е неутрализация;
  • мастноразтворими витамини - подтиска усвояването;
  • мастноразтворими добавки (фитостероли) - потиска усвояването и намалява/премахва ефекта;
  • каквито и да било добавки и лекарства в маслена капсула или драже.

Какви са оптималните дози?

Оптималните дози са силно зависими от вида на активните блокиращи вещества и количеството на храната.

Най-добре е да следвате предписанието на опаковката или да се посъветвате със своя диетолог, треньор или нутриционист, преди да си назначите доза.

Как да ги приемаме? 

Блокерите се приемат само и единствено с храната. Това значи, че докато прегрешавате, ще ви се наложи да отделите 1-2 минутки, да изпиете блокера за максимална ефективност.

Още съдържание по темата
Протеин-за-отслабване-какво-всъщност-означава-това
Протеин за отслабване - какво всъщност означава това
Млечен-протеин-какво-е-и-от-какво-се-прави
Млечен протеин – какво е и от какво се прави?
Лупин-протеин-какво-е-и-как-се-приема
Лупин протеин - какво е и как се приема?
Протеин-за-жени-има-ли-такъв
Протеин за жени – има ли такъв?
Направи първата стъпка към твоята цел.

Попълни анкетата и наш консултант ще се свърже с теб, за да обсъдите следващите стъпки по индивидуалния ти план за действие.

top-arrow