Дневен план за навициСвали сега 

Агнешко месо

Повече за хранителна стойност на агнешкото месо

Агнешкото е един от най-старите постоянни източници на висококачествен протеин в човешката диета. Изненадващо е колко рядко го консумира модерният градски човек, но и това има своите чисто вкусови причини. Ако някога сте имали съмнения относно хранителните качества на месото от агне, то може да се изненадате след поглед в приложената таблица.

Какво ще научиш?

Искаш ли да постигнеш мечтаната форма и трайно по-добро здраве?

Методът на BB-Team е модерният начин да изградиш здравословни навици, трайни резултати, увереност и контрол над здравето си с лична подкрепа и отчетност.

Агнешко месоАгне наричаме малкото на овцата (Ovis, Ovidae). Овцете са бозайници, които са сред първите опитомени домашни животни. Смята се, че за първи път това е станало на територията на някогашна Персия (днешен Иран) преди повече от 13 000 години. И до ден днешен важността на овцете за световното стопанство е непроменена, заради ценното месо, кожа, мляко и вълна, които се добиват от тях.

Овцете предлагат няколко типа месо:

 • от агънце / малко агне (на възраст от 4-5 или 6 месеца)
 • от агне (на възраст около година)
 • от овца или овен

В търговската мрежа в страната най-често се среща месо от агне. Малки агнета се колят най-вече заради гощавки по религиозни празници (Гергьовден и др.), а овце и овни се колят най-често в селските райони. Причина за днешната слаба популярност на месото от възрастни овце е миризмата, която се усилва с остаряване на животното.

Видове продукти от агнешко

Месни продукти

 • Бут - горната част на крака
 • Филе от бут - отбрано месо без тлъстини
 • Подбедрица - месото в долната част на агнешкия бут
 • Котлет - горен сектор над задния бут
 • Ребра - месо и ребра с част от гърдите
 • Плешка - горен сектор над предния агнешки бут с част от гърдите

Ако искате бедно на мазнини и богато на белтък месце от агне - котлетите от приребрената част на животното са най-добрият вариант, в случай че мазнината е добре отделена при транжирането на месото. За любителите на по-мазните меса - месцето между агнешките ребърца е най-вкусният избор. Филето от слабините на агнето е "златната среда" между мазнини и протеин.

Хранителен състав на продуктите от агнешко месо

Ориентировъчно съдържание на вещества в 100 гр. сурова храна:

Агнешки продукт

тегло

вода

ккал

белт. /гр

мазн. /гр

въгл. /гр

хол./мг

захари/гр

фибри/г


Подбедрица

100

74.08

133

20.45

5.10

0

64

0

0

Бут - централна част

100

73.45

143

20.65

6.08

0

64

0

0

Филе от бедро

100

73.68

138

20.48

5.64

0

63

0

0

Филе от карето (слабините)

100

72.17

146

21.00

6.24

0

64

0

0

Ребра (чисто месо от ребрата)

100

71.17

160

20.12

8.20

0

66

0

0

Плешка

100

73.95

137

19.88

5.81

0

62

0

0

Котлет

100

75.13

123

20.83

3.81

0

66

0

0


Здравословни ползи

 • Агнешкото месо е чудесен източник на витамините от групата В и по-специално на: B2, B3 и най-вече на В12.
 • Агнешкото месо е богато на минералите желязо, магензий и най-вече на фосфор и цинк.
 • Месото на агнето съдържа голям процент пълноценни протеини.

Здравословни рискове

Като цяло агнешкото месо е малко по-мазно от телешкото, но не колкото свинското. Подходящо е за консумация при всички хранителни режими. Всички меса, включително и агнешкото са застрашени от замърсяване с вредни продукти по време на отглеждането на животните, транспорта и съхранението на месото им. Важно е да следите за произхода на агнешкото месо. Това е трудно, когато се купува месо от разфасовано животно, тъй като продавачът отговаря само за съхранението, но не и за транспорта и отглеждането. Смятам, че купуването на месо с неизяснен произход е най-големият риск, свързан с агнешкото.

Как да изберем и съхраним агнешкото?

Цветът, плътността и ароматът на месото варира според породата на животното, методите по отглеждане и типа на храната, която е консумирало. Състоянието на костите, цвета на месото и мазнината правят възможно да се направи разлика между агнешко и овче месо. В основата на ставите по предните крака на агнетата все още имат хрущялна тъкан, докато тези на овцете са твърди и калцирани. Мазнината на овена/овцата е по-тъмна (тъмно жълта) от тази на агнето (бяла към жълта). Агнешкото месо е червено-розово, докато овчето има тъмно червен отенък. Полезно е да се знае, че костната маса в агнешкия бут е около 25% от теглото му. Знаейки това, ще можете да прецените колко месо сте купили.

Прясното агнешко може да се охлади в хладилник за период до три дни, а при замразяване за период от осем до десет месеца.

Идеи за използване на агнешкото месо

Агнешкото и овчето месо съдържат т.нар. бързо втвърдяваща се мазнина, която седи на буци, веднага щом се охлади. Ето защо е добре месото да се сервира върху горещи съдове. Най-здравословният и вкусен начин да приготвите агнешко месо е да го изпечете:

 • във фолио на фурна
 • на скара
 • на шиш
 • в гювече
Още съдържание по темата
Храни-богати-на-витамин-Д
Храни, богати на витамин Д
Храни-богати-на-магнезий
Храни, богати на магнезий
Храни-богати-на-мелатонин
Храни, богати на мелатонин
Храни-богати-на-селен
Храни, богати на селен
Направи първата стъпка към твоята цел.

Методът на BB-Team е модерният начин да изградиш здравословни навици, трайни резултати, увереност и контрол над здравето си с лична подкрепа и отчетност.

top-arrow