Дневен план за навициСвали сега 

Царевична коса (Stigmata Maydis)

Естествен унищожител на болести и мазнини

Царевична коса (Stigmata Maydis) се наричат дългите нишковидни близалца на женските цветове на царевицата, които се събират след опрашването по време на периода на млечната зрелост. Тази част от царевицата се използва за лечебни цели. Наричана още свила, тя е широко използвано лекарство в народната медицина. Дължината на царевичната коса е между 10 и 20 см, има слаба миризма и сладникав вкус.

Какво ще научиш?

Искаш ли да постигнеш мечтаната форма и трайно по-добро здраве?

Методът на BB-Team е модерният начин да изградиш здравословни навици, трайни резултати, увереност и контрол над здравето си с лична подкрепа и отчетност.

Царевична коса

Химичен състав и характеристики

Царевичната коса съдържа мазнини, етерично масло, гликозиди и горчиви вещества, смоли, флавоноиди, полифенол (карболова киселина), багрила, калиева сол, танин, хорденин, алантоин, витамините С, К1, К3 и други. Първият важен индикатор за развитието на царевицата е датата на образуване на царевична коса. Всеки сезон определянето й представлява сигурен ориентир за срока на узряване.

Тъй като броят на дните между покълването на косата и физиологичната зрялост на царевицата е сравнително постоянен, зрелостта може да се изчисли, като към датата на поникване на царевичната коса се добавят 60 (±5) дни. По този начин може да се прецени очакваната дата на узряване спрямо очакваната приблизителна дата на застудяване.

През една нормална година средната дата на покълване на косата за Северна Европа е между 15 и 20 юли. Изместването на тази дата по-рано е основно предимство на ранно засятата царевица. Растителните изследвания показват, че покълването на косата преди 15 юли е знак за по-богата реколта и по-малко количество съдържима влага в сравнение с царевицата, формирала коса след 20 юли.

За съжаление, по-късният растеж на царевичната коса се асоциира с по-слаба реколта и влажност на зърното дори и ако студът не настъпи рано. Да оставите "наливането" на зърната за края на септември или началото на октомври за сметка на периода юли-август не е най-доброто решение за растението. Проблемите стават още по-сериозни, когато силното застудяване настъпи по-рано. Времето през юли е много благоприятно за узряването на тази култура, но тя все още малко закъснява в развитието си.

Лечебни свойства

Запарката от царевична коса помага при отоци, чернодробни заболявания, захарен диабет и атеросклероза.

  • Чаят от свила се използва за успокояване, а също така има и слаби антибактериални и антифунгицидни свойства. Царевичната коса се употребява още като кръвоспиращо средство, независимо от произхода на кръвотечението, благодарение на съдържащия се в нея витамин К. Наличието му придава и пикочогонното действие на запарката й.
  • Чаят от свила е изпитано средство при заболяване на пикочните органи с образуване на камъни, при ексудативен перикардит и едеми. Запарката помага и при възпаление на бъбреците, катар на пикочния мехур, подагра и ревматизъм.
  • Чаят може да се използва ефективно за преустановяване напикавания на деца и възрастни хора, както и при бъбречни колики. Отварата от царевични близалца се използва при бъбречни възпаления и бъбречни камъни заради своя противовъзпалителен и диуретичен ефект.
  • Чаят увеличава водоотделянето и спомага за пречистването на бъбреците. Ако оставите царевичните коси да престоят известно време, без да са изсъхнали напълно, те губят пикочогонните си качества и тогава действат като слабително.

Свилата има още жлъчегонен ефект, като повишава жлъчната секреция. Действа и противовъзпалително. Запарката от нея дава добри резултати при гъбични заболявания и трихомоназа и намира приложение в гинекологията. Може да предизвика маточни контракции. Използва се и като лечебно средство срещу болезнена менструация.

Естествен фет бърнър

Царевичната свила е ефикасно и безвредно средство за отслабване. Чаят помага за справяне с подкожните мазнини, като потиска апетита и създава чувство за ситост. Царевичната коса се прилага и за намаляване нивото на холестерола в кръвта, което, ако е съпроводено и с подходяща диета, бързо и ефективно улеснява борбата с излишните килограми. За да укротите глада, в помощ ще ви е отвара от царевични близалца - 1 с. л. от тях залейте с чаша вряла вода. Пийте по 1/3 чаша 20-30 минути преди хранене. Можете да използвате по 15-20 капки от готовата настойка, която се продава в аптеките.

Други свойства

Царевичната коса е естествен оцветител. При боядисване на косата с естествени багрила лайката може да се замени с отвара от свила. Важно е обаче всеки, решил да използва натурални оцветители, да знае, че рискува да придаде на косата си нежелан цвят, който се премахва много трудно.

Използвани източници

  • chudesa.net
  • zdravosloven-jivot.com
  • pharmacy-bg.com
  • natural.hemuz.org
  • au.lifestyle.yahoo.com
  • ageless.co.za
Още съдържание по темата
Берберин
Берберин

Натурален билков компонент с невероятен лечебен потенциал

Африканско-манго
Африканско манго

Водоразтворими фибри от горите на Африка

Екстракт-от-червена-детелина
Екстракт от червена детелина

Потентен източник на изофлавони

Куркумин-за-отслабване
Куркумин за отслабване
Направи първата стъпка към твоята цел.

Методът на BB-Team е модерният начин да изградиш здравословни навици, трайни резултати, увереност и контрол над здравето си с лична подкрепа и отчетност.

top-arrow