Дневен план за навициСвали сега 

Коремни мускули и бременност

Пречи ли прекалено развитата коремна преса?

Връщането на плоския корем е в "топ" списъка на всяка млада майка. Много малък процент от родилите жени успяват да си върнат добрата форма изцяло. Но ако сте обръщали специално внимание на коремните мускули преди раждането, способността им за възстановяване е в пъти по-голяма.

Какво ще научиш?

Искаш ли да постигнеш мечтаната форма и трайно по-добро здраве?

Методът на BB-Team е модерният начин да изградиш здравословни навици, трайни резултати, увереност и контрол над здравето си с лична подкрепа и отчетност.

Коремни мускули и <a href=бременност" align="right" />Закостенелите разбирания, че бременните не трябва да се движат активно и да спортуват, отдавна останаха в миналото. Освен ако не е налице специално лекарско предписание за пълен покой, няма причина бъдещата майка да не бъде активна през цялата си бременност.

Умереният спорт е здравословен за нея, за бебето и за лесното възстановяване след раждането. Като най-пряко ангажирана с бременността, коремната група мускули попада в центъра на вниманието (и на въпросите) на всяка бременна жена.

Гимнастиката по време на бременност поддържа добрата стойка на тялото, подобрява кръвообръщението в тялото на бъдещата майка, намалява риска от отоци в крайниците и от получаване на разширени вени.

Тренировките увеличават самочувствието, спомагат за поддържане на тонуса, подготвят жената за по-бързо и по-лесно раждане и най-вече спомагат за по-бързото възвръщане на формата в следродовия период.

Препоръчително е да се консултирате с наблюдаващия лекар при започване или продължаване на определена тренировъчна програма. Трябва да се знае също, и че има определени състояния по време на бременността, които са несъвместими със спорта.

Кога тренировките не са полезни?

Не трябва да правите каквито и да е упражнения при следните състояния:

 • високо кръвно налягане, предизвикано от бременността;
 • отлепена плацента;
 • преждевременни контракции;
 • упорито кървене след 12-та седмица;
 • преждевременно разширение на шийката на матката;
 • забавен растеж на плода;
 • многоплодна бременност;
 • история от спонтанни аборти или преждевременни раждания.

Ако никое от тези състояния не се отнася за вас и ако наблюдаващият ви лекар е дал съгласието си, тогава се препоръчва да правите умерени упражнения за около 30 мин. или повече, 4-5 дни в седмицата.

За да се предпазите от травми по време на бременността, включете в тренировката си подходящо загряване, разпускане със стречинг, упражнения за сила и умерено кардио.

Натоварването по време на бременност е свъразно с натоварването преди това. Ако никога не сте тренирали - то сега не е най-добрият момент да започнете усилени тренировки.

Силната коремна преса и бременността

Интересен е въпросът специално за коремната преса и дали ако тя е прекалено развита и силна, това може да попречи по някакъв начин на нарастването на корема по време на бременността.

Отговорът е категорично не. Това е мускулна група, която колкото и добре да е тренирана и развита, в никакъв случай не би могла да се окаже "непреодолима преграда" за увеличаващата се матка и последващото наедряване на корема.

Мускулите са тъкан, която подлежи на разтягане, многократно надвишаващо първоначалния им размер. Те се адаптират и приспособяват спрямо действащите сили на разтягане и опъване.

Досега не е известен случай в медицинската практика на проблемна бременност в резултат на прекалено развита коремна преса, "скъсване" на коремни мускули под напора на увеличаващата се матка или натиск и съпротивление от страна на коремната преса спрямо матката.

Да не забравяме, че много активни спортистки забременяват и износват децата си без негативно влияние от страна на силните коремните мускули. Напротив – това може да е само в плюс, тъй като такива мускули са по-тонизирани, гъвкави и стабилни, а следродовото възстановяване на коремната стена е в пъти по-лесно.

Именно затова е важно дори по време на бременността тонусът на коремната мускулатура да бъде поддържан на ниво, разбира се, с подходящи за целта и съобразени с конкретните обстоятелства упражнения.

Упражнения за коремните мускули

През първите четири месеца правете следното упражнение:

 • Легнете по гръб и изправете краката си.
 • Повдигнете главата и се опитайте да докоснете с брадичка гръдния кош.
 • Задръжте три секунди и отпуснете.
 • Повтаряйте пет пъти. Правете това упражнение два пъти на ден.

След това правете същото движение, но в изправено положение, с опрян гръб на стената. Задържайте коремните мускули. Повтаряйте упражнението пет пъти по два пъти на ден.

Коремните преси са много полезни, но в стандартния им стил ги изпълнявайте само първите четири седмици и то със свити колене. Стандартните коремни преси след първото тримесечие на бремеността не се препоръчват.

За заздравяване на коремната мускулатура

 • Застанете на колянна опора, гърбът ви трябва да е успореден на пода.
 • Вдишайте и отпуснете корема, след което издишайте и изтеглете корема навътре и нагоре.
 • Задръжте за 10 секунди, дишайки нормално.
 • Направете 25-30 бързи насочени навътре контракции. При всяко вдишване изтегляйте по-силно мускулите.
 • Не позволявайте на мускулите да се отпуснат напълно между контракциите.
 • Почивайте, когато усетите, че имате нужда, а не когато трябва. По време на изпълнението на дадено упражнение не задържайте дъха си - тъй като така спирате достъпа на зародиша до кислород.

Изпълнявайте упражненията бавно и съсредоточено. Вслушвайте се внимателно в тялото си – ако почувствате дори минимален дискомфорт, прекъснете упражнението.

Дългите разходки са може би най-подходящият аеробен спорт за бременните, който горещо се препоръчва. Голяма част от йога упражненията също се оказват подходящи за бъдещите майки. Пози от седеж или стоеж, умерени и контролирани разтягания, равномерно и дълбоко дишане – всичко това индиректно стимулира коремната мускулатура.

Ако една жена е спортувала активно преди да забременее, това може да бъде единствено и само в нейна полза.

Използвани източници

 • roditeli.info
 • moetodete.bg
 • letsgym.com
 • blog.9m-bg.com

Още съдържание по темата
Трикове-за-справяне-с-пролетната-умора
Трикове за справяне с пролетната умора

А доколко реална е тя?

Генетичен-потенциал-Колко-мускули-и-сила-можем-да-качим
Генетичен потенциал | Колко мускули и сила можем да качим?
Да-качвам-мускули-или-да-свалям-мазнини-Бълк-или-кът
Да качвам (мускули) или да свалям (мазнини) | Бълк или кът?
Как-стомахът-и-червата-влияят-върху-емоциите-ни-и-обратното
Как стомахът и червата влияят върху емоциите ни (и обратното)
Направи първата стъпка към твоята цел.

Методът на BB-Team е модерният начин да изградиш здравословни навици, трайни резултати, увереност и контрол над здравето си с лична подкрепа и отчетност.

top-arrow