Дневен план за навициСвали сега 

Интервю с Маргарита Манева (Margaritka)

"Оставете сърцата и съзнанието си отворени за нови знания и преживявания"

Интервю с Маргарита Манева (Margaritka)

Поредното ни интервю с потребител от форума на изданието обединява нашите и вашите въпроси към Маргарита Манева (Margaritka), която определено има какво да ни разкаже за заниманията си с йога като хоби и начин на живот.

Какво ще научиш?

Представи се на читателите (име, възраст, откъде си)?

Казвам се Маргарита Манева, на 32 години, от град Варна, но по стечение на обстоятелствата водя номадски начин на живот – малко тук, малко там... Последното ми местожителство е Банско.

Кога започна да се занимаваш с йога и какво те накара да започнеш да тренираш?

За пръв път се поинтересувах от йога, когато бях на около 17 години. По това време нямаше толкова информация, нито достатъчно места, на които да се практикува организирано или с учител/инструктор, така че започнах сама да търся източници на информация и да практикувам.

Както почти всеки начинаещ, и аз имах амбиции за бърз напредък, от които ми остана травма, която и до днес ми напомня да следвам собственото си темпо и да слушам сигналите на тялото.

Какво ме накара да започна не мога да кажа, но това, което ме кара и до днес да продължавам със същото желание и мотивация да тренирам, е удоволствието от движението, насладата, която изпитвам всеки път, когато постигна нещо, което ми се е струвало недостижимо.

По какъв начин йога повлия на емоционалното, физическо и психическото ти състояние?

С една дума – позитивен. На ментално ниво ме зарежда с положителни емоции (което всъщност е научно доказан ефект ), разсейва всякакви тъмни мисли и ми носи вътрешно спокойствие и баланс. На физическо ниво ми носи радост всяко едно движение - когато практикувам йога, чувствам тялото си истински живо.

С какво се занимаваш и как съчетаваш ежедневието и йогата?

Имам щастието хобито ми да ми е и професия: най-общо казано се занимавам със здравословен начин на живот. Работя в СПА и уелнес сферата, като това, което правя, обхваща доста дейности: от идейно планиране, дизайн на авторски терапии и услуги, управление, до извършване на козметични процедури, консултации по отношение на тренировки, хранене и занимания по йога. В този смисъл не ми се налага да съчетавам йога с ежедневието си, тъй като тя е голяма част от ежедневието ми.

Какви са ти целите и какво си постигнала досега?

Целта на доста от усилията ми е постигане на пълен контрол върху тялото и съзнанието. Това е доста амбициозна цел, имайки предвид факта, че съм доста подвластна на емоциите си, но както се казва, човек е толкова голям, колкото са мечтите му. Какво точно съм постигнала не мога да преценя, мога само да кажа, че съм щастлива от това, което съм, но имам още доста път да извървя.

Сподели накратко какви са тренировъчните и хранителните ти принципи?

През годините съм изпробвала доста различни методи за трениране: бягане, аеробика, тае бо, тренировки с тежести, тренировки без тежести, сплит тренировки и т.н.  Принципът, според който тренирам в момента и който смятам за най-подходящ за мен на този етап (тук става въпрос за тренировките ми извън заниманията с йога ), е заниманията ми да са:

1. достатъчно кратки, за да не ми доскучаят;

2. достатъчно интензивни, за да ме оставят без въздух;

3. трениране на цялото тяло в една тренировка.

Най-често тренирам със собствено тегло, но от време на време включвам умерени тежести (големите такива не ми понасят, пречат ми на гъвкавостта и не ми носят особено удоволствие ).

Опиши накратко един свой ден?

Честно казано, в последно време дните ми станаха доста еднообразни, но предприемам мерки това да се промени.

Денят ми винаги започва рано, независимо дали е работен или почивен. В най-общия случай – с тренировка или йога (определено предпочитам физическите занимания да са преди обяд, тъй като тогава кипя от енергия), след това работа (която понякога също включва йога или тренировка), вечерта обикновено ми е за релакс.

Използваш ли добавки? Какво мислиш за спортните храни и добавки?

В момента използвам витамини (специална формула за вегетарианци), от време на време ползвам конопен или друг растителен протеин, други добавки избягвам.

Бизнесът със спротни храни и добавки, както всяка индустрия, се издържа от хора, които им вярват... аз не съм от тях, не ги отричам напълно, просто за мен има много по-добри начини да влагам парите си и един от тях е качествена, жива храна. Напоследък ползвам доста и от т.нар. "суперхрани", които смятам, че хората би трябвало да предпочитат пред която и да е спортна добавка.

По какви критерии избираш храната си и откъде пазаруваш най-често?

Предпочитаната от мен храна е органичната (или ако предпочитате, "био") и свежите плодове, ядки и зеленчуци. Най-често пазарувам от зеленчуковия пазар, по възможност от местни производители, а органична храна пазарувам онлайн.

Как ти се отразява суровоядството? Мислиш ли, че е възможно човек да го практикува постоянно и завинаги?

Суровата храна заема около 70-80% от менюто ми, така е от години, но не мисля, че това се вписва в определението за суровояд.

Мисля, че човек може да практикува суровоядство завинаги – то, както и вегетарианството, не е начин на живот, а състояние на ума.

Какво мислиш за вегетарианското хранене и калциевия недостиг? С кои храни успяваш да си набавиш достатъчно калций?

Вегетарианците са набедени за страдащи от недостиг на калций, желязо, витамин В12, протеини и какво ли още не – според мен това са нежелани ефекти, които могат да се наблюдават при неправилно и еднообразно хранене НЕ само при вегетарианци.

Не мисля, че калциевият недостиг (както и недостига на който и да е друг микро- или макронутриент) е пряко причинен от вегетарианския начин на хранене.

За мен най-качественият източник на лесноусвоим калций е сусамът и неговият тахан, ядките, както и водораслите (ако човек може да игнорира специфичния им "аромат").

Имала ли си някога проблеми с теглото, и ако да, какъв беше за теб пътят за справяне с проблема?

От доста години насам теглото ми варира с 2 до 5 кг (както нагоре, така и надолу) в зависимост от сезона, начина ми на хранене и емоционалното ми състояние. Не го отчитам като проблем, а като естествена настройка на организма ми към специфични условия и специфичен стрес. Обикновено всичко се нормализира по естествен начин.

Коя част от тялото си харесваш най-много?  А има ли такава, която не харесваш?

За мен тялото е красиво и естетически издържано като съвкупност от съотношения и пропорции; общият вид и излъчването създават усещането за красиво, а не отделните компоненти.

Ако трябва да свържа отговора си на този въпрос отново с йога, бих казала, че има някои пози, в които се харесвам повече, отколкото в други.

Пробвала ли си пълно суровоядство, за какъв период от време и как ти се отрази?

Както споменах по-горе, стандартното ми меню се състои от 70-80% сурови продукти, като процентът се повишава и по-рядко понижава според моментните нужди. До този момент не съм счела за необходимо съзнателно и категорично да консумирам единствено сурови продукти. Мисля, че не би ми се отразило особено добре на психиката.

Има ли храна, без която не можеш?

О, да – суровото какао и всички вълшебни лакомства, които се получават от него. За мен то е не само десерт, но и източник на безценни микронутриенти, положителна енергия, радост за сетивата.

Сама ли си приготвяш десертите и откъде черпиш идеи за храната си?

Старая се винаги, когато имам възможност, да си ги правя сама. Процесът на приготвяне ми доставя почти толкова удоволствие, колкото и самото ядене.

Идеи черпя буквално отвсякъде, но досега не ми се е случвало да сготвя каквото и да е по рецепта – докато готвя, ми идват идеи за подобрение на рецептата. Винаги съм била почитател на ведическата кухня – невероятно богата, разнообразна и здравословна – от това, което знам за нея, съм си изградила принципи, според които приготвям храната си, включващи начини на обработване на продуктите, съчетаване на храни и подправки.

Спортувала ли си като дете?

Да. Движението и положителният ефект от него са ми вменени от най-ранно детство. Още пазя спомени за дядо ми, който използваше всеки слънчев ден, за да ме заведе в Морската градина на Варна и там ме караше да бягам и скачам. След това в началните ми училищни години се занимавах с художествена гимнастика, тенис, синхронно плуване и какво ли още не, но така и нито един от тези спортове не успя да ме накара да се занимавам с него професионално.

Занимавала ли си се с друг вид спорт? Какво би искала да опиташ?

Както споменах в предишния си отговор, другите видове спорт, които съм практикувала, са далеч назад в детството ми. В малко "по-зряла" възраст съм се занимавала за кратко със скално катерене, за по-дълго с планинско колоездене, но отново чисто любителски.

Проявявам интерес към източни бойни изкуства от типа на кунг-фу, тъй като то е много близко като философия с йога. Много красиво бойно изкуство е и бразилската капоейра. Ако ми се отдаде възможност, бих опитала някое от тях.

Правиш ли жертви в името на тренировката?

Много често ми се налага да жертвам съня си, останалото не го приемам като жертва, защото не са много нещата, които ми доставят повече удоволствие от движението.

Не ми е приятно обаче, когато ми се налага да жертвам тренировка заради нещо друго.

Смяташ ли да се занимаваш професионално с йога?

Ако преподаването на йога се брои за професия, значи вече го правя. За мен това е по-скоро хоби – когато човек се занимава достатъчно дълго, у него се заражда желание да зарази и други с радостта, която той самия изпитва от движенията. Особено е приятно чувството, когато виждаш лицата, с които хората влизат в клас по йога и промяната на изражението им на излизане от там.

Успяваш ли да мотивираш хората около теб да тренират и как?

Тук ще цитирам един многоуважаван от мен йога учител: "We don’t need to inspire anyone, we only need to be inspired".

Това изречение изчерпва до голяма степен въпроса – най-важно е личното отношение. В каквото и да се опитваш да убедиш другите, ако нямаш искрата в себе си, ако сам не си вярваш, не можеш да бъдеш убедителен.

Какво е мнението ти за фитнес индустрията и здравословния начин на живот у нас?

Жалко е това, че тук все още влагането на средства в собственото здраве се счита по-скоро за лукс, когато всъщност това е от първостепенна необходимост.

За самата фитнес индустрия – мисля, че голяма част от хората, които работят в нея, би трябвало да са малко-по осведомени. Трябват локални действия, за да има глобален напредък.

Според теб засилва ли се броят на хората, желаещи да практикуват йога?

Определено има такава тенденция през последните години, която си има своето логично обяснение: живеем в един забързан свят, "замърсен" с негативни емоции и стрес, което неминуемо води до физическо и ментално изтощение и естествен стремеж на хората към възстановяване на телесно и душевно здраве. Естествено, всеки я възприема по различен начин – за някои е по-скоро физическо занимание, за други е духовна практика, за трети е дори религия или просто мода, но каквато и да е подбудата за практикуването й, тя винаги дава резултат.

Какви съвети би дала на начинаещите в йога?

На първо място: не бързайте - напредвайте с темпото на собственото си тяло, не се надценявайте, но не се и подценявайте. Никога не е прекалено късно да започнете – практически няма човек, за когото йога да не е от полза. Следвайте наставленията на учител или по-опитен от вас.

Йога не е само последователност от причудливи пози: тя е път за самоопознаване, възвръщане на вътрешната хармония и истински празник за тялото и духа – практикувайте я разумно, за да успеете да й се насладите пълно.

Какво би казала за хот-йогата?

Първо ще обясня малко за нея, за да стане ясно какво точно представлява. Тя е сравнително нова йога практика – популяризирана е през 70-те години на миналия век. Представлява последователност от 26 йога асани и 2 дихателни упражнения, които се изпълняват в помещение с температура 37-38 градуса и влажност 40%. От нея са изключени изцяло обърнати пози.

Идеята е, че при добро загряване на мускулатурата се постига по-дълбоко разтягане, като се намалява рискът от контузии. Приема се, че при тази температура в тялото се ускоряват естествените очистителни процеси, като обилното изпотяване също допринася за детоксикацията.

Подходяща е за хора с известна практика в йога и в добро здраве. Не се препоръчва на хора с високо кръвно налягане и слаба сърдечно-съдова система.

По какъв начин се запозна с нашето издание, какво ти допадна, какво би могло да се подобри?

С изданието се запознах преди около 5 години (във форума се включих доста по-късно), беше ми препоръчано от позната като източник на полезна информация – оказа се права, и до днес следя с интерес всяка нова статия. Харесва ми, че материалите са написани на достъпен език и същевременно изчерпателно и задълбочено.

Пожелай нещо на читателите на BB-Team?

Пожелавам им най-вече да са щастливи, да не спират да желаят повече, да оставят сърцата и съзнанието си отворени за нови знания и преживявания, и да се наслаждават на всеки един момент от живота.

Още съдържание по темата
Как-да-предотвратим-болките-в-гърба
Как да предотвратим болките в гърба?
Основната-причина-популярните-диети-да-не-работят-за-теб
Основната причина популярните диети да не работят за теб
Тренировките-са-прекалено-лесни
Тренировките са прекалено лесни!

Тренировъчната ми програма не ме натоварва достатъчно!

Изграждането-на-нови-и-промяната-на-текущи-навици-не-е-лесен-процес
Изграждането на нови и промяната на текущи навици не е лесен процес
Направи първата стъпка към твоята цел.

Методът на BB-Team е модерният начин да изградиш здравословни навици, трайни резултати, увереност и контрол над здравето си с лична подкрепа и отчетност.

top-arrow