Арахидонова киселина (Arachidonic acid)

Наистина ли тази хранителна добавка подпомага мускулен растеж?

Арахидонова киселина (Arachidonic acid)

Арахидоновата киселина е доказала ползата си за анаеробния метаболизъм и увеличава пиковата мощност, генерирана от мускулите. Това е характерно при ударно натоварване за кратки интервали от време: кросфит, спринтове, бойни изкуства и всички силово-скоростни дисциплини, в които имаме пиков разход на енергия от големи мускулни вериги в кратки времеви интервали.

Какво ще научиш?

Искаш ли да постигнеш мечтаната форма и трайно по-добро здраве?

Методът на BB-Team е модерният начин да изградиш здравословни навици, трайни резултати, увереност и контрол над здравето си с лична подкрепа и отчетност.

"Ако не приемате арахидонова киселина, ще имате посредствени резултати в залата, понеже тя е ключов анаболен фактор!" - подобни твърдения нямат научно потвърждение и понякога дразнят толкова много, че отблъскват хората не само от конкретен продукт, но и от генеричната му съставка.

За щастие обектът на тази статия има какво да предложи извън маркетинговите трикове.

Какво е арахидонова киселина?

Арахидоновата киселина е полиненаситена омега 6 мастна киселина, изписвана 20:4(ω-6) съкратено като AA или ARA.

Съдържа се в състава на фосфолипидите: фосфатидил-холин, фосфатидил-етаноламин, фосфатидил-инозитидите.

Тази група вещества е естествена част от клетъчните мембрани и се открива в изобилие при чернодробната, мускулната и мозъчната тъкан на човека и животните.

Какво трябва да знаете за арахидоновата киселина?

В основата си АА е прекурсор на ейкозаноиди - сигнални молекули, чрез които тялото ни регулира възпалителните процеси.

Регулацията на ейкозаноидите е един от най-сложните биохимични механизми за равновесие в човешкото тяло и зависи в голяма степен от баланса на омега 3 и омега 6 есенциалните мастни киселини в храната ни.

Освен с имунитета, АА е свързана с възпалението и процеса на възстановяване при претоварени след тежък труд или тренировка мускули.

Наличието й е ключов фактор за бързото възстановяване на мускулната тъкан, понеже подобрява мембранния транспорт на вещества за бързото хранене на мускулните клетки.

В контекста на мускулната адаптация и растеж участва едно специфично антитяло - простагландин изомер PGF2a, за който има данни, че сам по себе си стимуилира процесите.

Въпросното вещество се произвежда след каскада от реакции с изходно вещество - арахидонова киселина.

Това дава основа за предположения, че АА е съществен регулатор в процеса на локално мускулно нарастване, каквото цели тренировките с тежести. Предстои изясняване на взаимовръзката в близко научно бъдеще.

В мозъчната тъкан АА е една от най-разпространените мастни киселини. Основни роли, които се знае, че изпълнява в рамките на мозъчната тъкан са:

 • да придава флуидност (гъвкавост, реактивоспособност) на мембраните на нервната тъкан;
 • да спира всички свободни радикали, които все пак успеят да преминат кръвно-мозъчната бариера;
 • да участва в поправянето на мембраните на нервната тъкан.

За какво се използва и какви здравословни ползи носи арахидоновата киселина?

Освен за допълване на храненето с цел гарантиране на достатъчност за оптималното функциониране на тялото заедно с други есенциални мастни киселини, АА се приема и самостоятелно в няколко отделни случаи:

 • при модулиране на имунитета;
 • като силен антиоксидант;
 • в борба с Алцхаймер;
 • в борба с маниакалното-депресивно разстройство;
 • в борба с определени ракови заболявания;
 • спортно приложение.

Конкретно в спорта, на приемът на АА се свързва с принос при следните параметри от спортната физиология:

 • увеличаване на максималната реализирана мощност за време;
 • увеличаване на средната реализирана мощност;
 • увеличаване на максималната сила;
 • увеличване на издръжливостта;
 • намаляване нивата на интерлевкин 6 (протеин, регулиращ възпалението в тренираните мускули).

Как работи арахидоновата киселина в тялото?

В общият случай арахидоновата киселина е донор за производство на съединения по дълга и сложно регулирана верига реакции с няколко основни вариации по отношение производството на ейкозаноиди.

Функциите на арахидоновата киселина са по-скоро общи в мембраните на клетките, но и специфични според типа специализация на клетката и моментното и състояние (покой, умора, делене).

След консумация с храна арахидоновата киселина започва да прониква в тялото през лигавицата на стомаха и дванадесетопръстника.

Кръвта и лимфата я разнасят до останалите тъкани подобно на други есенциални вещества - аминокиселини, соли, глюкоза.

Веднъж достигнали крайната си дестинация, молекулите на АА се включват в активен синтез на вещества, като според днешната наука водят след себе си някои от следните доказани/прогнозирани ползи:

Доказани ползи при хора:

 • Модулиране на имунитета - в ролята си на изходно вещество за синтез на ейкозаноиди, АА проявява провъзпалително действие, без самата тя да стимулира възпалителен ефект. Тялото я използва в случай на нужда. Високите нива на АА се асоциират с ниски нива на интерлевкин 1 и интерлевкин 6 (сигнални възпалителни протеини) и с увеличаване на лимфотоксин алфа.
 • Невропротективна и антиоксидантна активност в мозъка.
 • Спортни ползи - някои от приносите са потвърдени като положителни, а други като несъществени или никакви.

Спортни ползи/ефекти:

 • Потвърдена е ползата от прием на АА за анаеробния метаболизъм, включително генерирането на по-голяма максимална мощност.
 • Потвърдени са противовъзпалителните свойства на АА след тренировка и връзката й с мускулния анаболизъм по линия на интерлевкин 6. Това обаче само по себе си не води до статистически по-голяма хипертрофия у приемащите я.
 • Слабо или никакво повлияване се наблюдава при параметрите: сила, телесна композиция, хипертрофия, хормони - катаболни и анаболни, аеробна издръжливост. Това означава, че промотирането на АА като уникален фактор за мускулен растеж засега остава в полето на маркетинга, поне до появата на надеждни изследвания.

Доказани ползи при предварителни изследвания с клетъчни култури и лабораторни животни:

 • Алцхаймер - нужни са повече изследвания, за да се потвърди ролята на арахидоновата киселина да забавя появата на заболяването и страничните му ефекти.
 • Маниакалното-депресивно разстройство - изследванията са в начален етап.
 • Лечение на ракови заболявания - тук информацията е конфликтна. Някои изследвания предсказват позитивна роля на АА, докато други я заклеймяват като рисков фактор при налични автоимунни заболявания.

Има ли установени странични ефекти и противопоказания за прием на арахидонова киселина?

Има редица изследвания, показващи добрата поносимост на АА. Изследвания при здрави млади мъже за периоди до 50 дни не откриват странични ефекти от приема на арахидонова киселина.

Същата се прилага и при деца, бременни жени, кърмачаки и новородени под стриктен лекарски контрол.

Съществуват обаче противопоказания за прием на АА, като тук се включва широка група автоимунни заболявания, както и заболявания, в чиято симптоматика се наблюдава наличие на хронично възпаление: алергия, артрит, атеросклероза, анемия, Алцхаймер, сърдечна недостатъчност, затлъстяване, диабет 1 и 2, инфаркт на миокардата, болести на храносмилането - гастрити и язви, фибромиалгия, фиброза, бъбречна недостатъчност, лупус, злокачествени заболявания.

Кой и в комбинация с какво не бива да приема арахидонова киселина?

При наличие на някое от гореизброените заболявания, не приемайте арахидонова киселина.

В случай на хронични заболявания или текущи възпаления не приемайте АА, освен след консултация с личния си лекар.

Не се препоръчва безконтролен прием на АА при бременни жени, кърмачки, новородени и кърмачета.

Не приемайте арахидонова киселина успоредно с противовъзпалителни лекарства като: аспирин, ибупрофен, ацетаминофен. В противен случай ще намалите ролята на АА на имуномодулатор.

Приемът на други хранителни добавки и храни с провъзпалителен ефект може да увеличи свойствата на арахидоновата киселина.

Такива са източниците на омега 6 мастни киселини, включително царевичното олио, слънчогледовото олио, слънчогледовите семки и пр.

Приемът на храни и хранителни добавки с антивъзпалителен ефект от друга страна ще намали свойствата на арахидоновата киселина.

За такива се смятат: рибеното масло, рапичното масло, концентрирани омега 3 ЕМК, студенокръвни риби и рибни субпродукти, сусамово олио, сусам, фъстъци, фъстъчено масло. N-ацетил цистеин и свързана линолеична киселина.

Какви дози са препоръчителни и как се приема?

Изследванията за въздействията на АА са провеждани с дневни дози от 840 до 2 000 мг/ден за периоди до 50 дни.

Обичайната доза при спортно суплементиране е 1 000 мг дневно с храна.

В случай че се касае за нетрадиционен прием в комбинация с други вещества, препоръчваме ви да следвате предписанията на етикета на продукта.

Потвърдените периоди за безопасен прием са 50 дни.

В кои спортни и здравословни добавки можем да я срещнем и какво обичайно съдържат добавките с арахидонова киселина?

Арахидоновата киселина е генеричен продукт, който се влага самостоятелно във формули за спортни добавки и по-рядко в комбинация с други омега-6 и омега-3 ЕМК във формули от типа 3:6 или 3:6:9 ЕМК.

За разлика от същинските омега 6 ЕМК, арахидоновата киселина не намира място в заместителите на хранене, обогатените храни и протеиновите напитки/барове.

Изглежда методиката й за производство я прави по-скъпа, затова производителите не я включват там.

Човешкото тяло може да произведе АА от линолеична киселина - основна омега 6 мастна киселина, затова влагането на АА в подобен тип добавки към храната и храни се счита за ненужно.

Самостоятелно арахидоновата киселина често се промотира като фактор на растежа, чиято липса е ключова за мускулната хипертрофия.

Повече за отношенията на есенциалните мастни киселини във формулите можете да прочетете от специализираните статии:

Използвани източници

 • Trappe, TA; Fluckey, JD; White, F; Lambert, CP; Evans, WJ (2001). "Skeletal muscle PGF(2)(alpha) and PGE(2) in response to eccentric resistance exercise: influence of ibuprofen acetaminophen.". The Journal of clinical endocrinology and metabolism 86 (10): 5067–70. doi:10.1210/jc.86.10.5067. PMID 11600586.
 • Fukaya, T.; Gondaira, T.; Kashiyae, Y.; Kotani, S.; Ishikura, Y.; Fujikawa, S.; Kiso, Y.; Sakakibara, M. (2007). "Arachidonic acid preserves hippocampal neuron membrane fluidity in senescent rats". Neurobiology of aging 28 (8): 1179–1186. doi:10.1016/j.neurobiolaging.2006.05.023. PMID 16790296
 • Wang, ZJ; Liang, CL; Li, GM; Yu, CY; Yin, M (2006). "Neuroprotective effects of arachidonic acid against oxidative stress on rat hippocampal slices". Chemico-biological interactions 163 (3): 207–17. doi:10.1016/j.cbi.2006.08.005. PMID 16982041.
 • Rapoport, SI (2008). "Arachidonic acid and the brain". The Journal of nutrition 138 (12): 2515–20. PMID 19022981
 • Roberts, MD; Iosia, M; Kerksick, CM; Taylor, LW; Campbell, B; Wilborn, CD; Harvey, T; Cooke, M et al. (2007). "Effects of arachidonic acid supplementation on training adaptations in resistance-trained males". Journal of the International Society of Sports Nutrition 4: 21. doi:10.1186/1550-2783-4-21. PMC 2217562. PMID 18045476
 • Changes in whole blood and clinical safety markers over 50 days of concomitant arachidonic acid supplementation and resistance training. Wilborn, C, M Roberts, C Kerksick, M Iosia, L Taylor, B Campbell, T Harvey, R Wilson, M. Greenwood, D Willoughby and R Kreider. Proceedings of the International Society of Sports Nutrition (ISSN) Conference June 15–17, 2006
 • ncbi.nlm.nih.gov
 • jissn.com
Още съдържание по темата
Протеин-за-отслабване-какво-всъщност-означава-това
Протеин за отслабване - какво всъщност означава това
Млечен-протеин-какво-е-и-от-какво-се-прави
Млечен протеин – какво е и от какво се прави?
Лупин-протеин-какво-е-и-как-се-приема
Лупин протеин - какво е и как се приема?
Протеин-за-жени-има-ли-такъв
Протеин за жени – има ли такъв?
Направи първата стъпка към твоята цел.

Методът на BB-Team е модерният начин да изградиш здравословни навици, трайни резултати, увереност и контрол над здравето си с лична подкрепа и отчетност.

top-arrow