Тренировки на виброплатформи

Същност и приложение на този нов тренировъчен метод

Тренировки на виброплатформи

Тренировките на виброплатформи добиват все по-широка популярност. Действайки на принципа на вибрациите, те допринасят за редица подобрения в цялостното физическо състояние – мускулен тонус и възстановяване, гъвкавост, повишена костна плътност, подобрен метаболизъм и кръвообращение и други. Съществуват различни видове и се радват на широко използване в няколко области.

Какво ще научиш?

Искаш ли да постигнеш мечтаната форма и трайно по-добро здраве?

Методът на BB-Team е модерният начин да изградиш здравословни навици, трайни резултати, увереност и контрол над здравето си с лична подкрепа и отчетност.

Употребата на виброплатформата се разраства все повече. Първоначално се използвала главно във фитнес индустрията, но броят на положителните ефекти нараства бързо и вибриращата апаратура навлиза в професионалните спортове, рехабилитацията, физиотерапията, разкрасяващите процедури и други.

История

Бегли приложения на вибрацията датират още от 3300 г. пр. Хр. в Индия.

През 80-те и 90-те години на XIX-ти век д-р Джон Харви Хелог използва вибриращи столове и платформи като оздравяващ метод за пациентите в собствения му санаториум (Мичиган).

Руският учен Назаров прилага на практика различните открития, свързани с използването на вибрациите. Занимава се с атлети и наблюдава съществено подобрение в силата на мускулите и гъвкавостта както на тях, така и на сухожилията.

С течение на времето се провеждат експерименти, свързани с астронавти и космонавти. Състоянието на безтегловност, в което изпадат заради липсата на гравитация, ги застрашава от мускулна атрофия и загуба на костна плътност. Вибротренировките могат да предотвратят тези нежелани последствия.

Начин на действие

В основата стои вибрацията, която стимулира цялото тяло или отделни мускулни групи.

Тя се генерира от мотори, разположени под платформата.

Вибрациите се предават на човека, който е стъпил отгоре.

Основните параметри са:

 • Честота (измерва се в Hz и определя степента на натоварване от вибрациите). По-високата честота увеличава генерираната сила.
 • Амплитуда (измерва се в мм и определя изместването на вибрацията от начална до крайна точка). По-голямата амплитуда увеличава обхвата на самите движения.
 • Продължителност (секунди или минути). Измерва времетраенето на цялата тренировка.
 • Позиция. Положението на тялото върху платформата и действията, които извършва.

Видове виброплатформи

Съществуват различни видове вибриращи машини, които се различават по приложението си, използваните материали, особености на дизайна, качеството и т.н.

Едни са специално създадени за работа във фитнес залите, а други – в рехабилитационни, медицински и естетични терапии.

 • High Energy Lineal – намира приложение във фитнес залите. Посоката на вибрацията е насочена нагоре и предизвиква силни контракции в мускулните фибри.

Човешкото тяло приема най-добре вертикалните вибрации благодарение на гравитацията, но някои машини вибрират в много други посоки (настрани, напред и назад, нагоре и надолу).

 • Premium Speed Pivotal – ниската скорост се среща във физиотерапията, а допълнителната (до 27 Hz) – при по-активни тренировки и упражнения.
 • Medium Energy Lineal – направени от пластмаса, някои имат 3-D вибрации. Дават по-бавни и непостоянни резултати.
 • Low Speed Pivotal units – широко приложение при различни терапии – предпазване от остеопороза, подобряване на кръвообращението и гъвкавостта и други.

Приложение на тренировките върху виброплатформи

Вибротренировките се радват на широко приложение.

 • При спортисти, които искат да подобрят постиженията си. Могат да въздействат върху определена мускулна група, но без да натоварват излишно стави, връзки и сухожилия.
 • При рехабилитационна дейност – различни оздравяващи процедури.
 • Разкрасителни терапии – за изглаждане на целулит.
 • Болни на легло или страдащи от болести като МС (множествена склероза) и Паркинсон. 10-минутни вибротренировки 6 пъти седмично предотвратяват мускулна и костна загуба при продължително лежащоболни.
 • При възстановяване след бременност – вибротренировките намират приложение в тренирането на мускулите на тазовото дъно, които са изключително важни. Тренирането им се осъществява посредством свиване и отпускане, а виброплатформите действат именно на този принцип. Перинеумът след раждане може да заздравее по-бързо, ако се практикуват упражнения за тазовото дъно.

Виброплатформите предлагат трениране на цялото тяло или на отделни мускулни групи.

Когато човекът е изцяло върху повърхността, се задействат допълнителни моторни единици и мускулни фибри.

Има възможност за изометрично трениране – застава се в определена позиция, която се задържа за определено време (например долно положение на дълбок клек или планк) или динамично натоварване.

При последното може да се извършват различни движения, докато тялото ви вибрира.

Например клекове, напади, лицеви опори, кофички и други.

Ефекти

Положителните ефекти от употребата на виброплатформи са много.

При кратък период на използване

 • Включват се повече моторни единици в сравнение с обичайното мускулно съкращение.
 • Подобрение на кръвообращението.

Повтарящите се свиване и отпускане на мускулите от 20 до 50 пъти в секунда практически работят като помпа на кръвоносните и лимфатични съдове чрез увеличение скоростта на кръвта.

 • По-бързо възстановяване на мускулите след тренировка.

При по-продължителен период на използване

 • Увеличение на силата, което може да се сравни и с други тренировъчни методи.
 • Не се натоварват кости, стави и сухожилия, а това е изключително важно за хора, които не могат да тренират поради възраст, болест, нараняване, свръхтегло и др.
 • Увеличаване плътността на костите и намаляване риска от остеопороза.
 • Подобрен метаболизъм.
 • Намаляване на кортизола и увеличаване на серотонина.
 • Стимулиране производството на колаген за по-гладка кожа. Намаляване на целулита.
 • Повишение в нивата на хормона на растежа.

Важно е да се отбележи, че въпреки гръмките реклами на някои производители, виброплатформите нямат драстично влияние върху редуцирането на телесното тегло.

Тренировките на виброплатформи са безопасни, но въпреки това трябва да се внимава. Има риск от травма в гръбначния стълб.

Бъдете сигурни, че сте заели правилна позиция на тялото във всеки един момент, независимо дали сте статични или извършвате динамични движения.

Използвани източници

 • Medicinenet.com
 • Sportsinjurybulletin.com
 • Livestrong.com
Рони е много яка. Буквално. Занимава се с любителски бодибилдинг от няколко години. Освен това много я бива в готвенето и рисуването. Отговаря за ежедневния диалог с аудиторията ни, както във форума, така и в социалните ни канали (линкове в края на тази страница), както и стриктно следи, дали клиентите ни стават по-добри. Как става това тя научи и чрез образователната програма на Precision Nutrition.
Още съдържание по темата
Научни-изследвания-за-какво-да-внимаваме-когато-ги-четем
Научни изследвания – за какво да внимаваме, когато ги четем?
7-начина-да-направим-тренировките-си-по-кратки
7 начина да направим тренировките си по-кратки

Направете тренировките си по-кратки, но също толкова ефективни чрез следните 7 промени.

Как-да-направим-първото-си-набиране
Как да направим първото си набиране?
Как-да-прогресирате-във-фитнеса-без-да-увеличавате-тежестите
Как да прогресирате във фитнеса, без да увеличавате тежестите
Направи първата стъпка към твоята цел.

Методът на BB-Team е модерният начин да изградиш здравословни навици, трайни резултати, увереност и контрол над здравето си с лична подкрепа и отчетност.

top-arrow