Терминалия арджуна (Terminalia arjuna)

Терминалия арджуна (Terminalia arjuna)

Билка-антиоксидант с вековна употреба

Терминалия арджуна екстракт често се влага в комплексни антиоксидантни формули, също в продукти за подобряване сърдечното и чернодробното здраве, както и в кремове за заздравяване на рани. Традиционната й употреба датира от VII век в модерната история на Индия. За арджуна екстракт у нас започна да се говори и рекламира сравнително отскоро, макар присъствието й в комплексни продукти на аптечния пазар да датира от най-малко три десетилетия. На какво дължим този интерес - сензационно откритие или пазарен подход?

Какво е Терминалия арджуна?

Арджуна е дърво, високо около 20-25 метра, което расте по поречията и върху пресъхнали речни корита. Типично е за Западен Бенгал, Южна и Централна Индия. Кората на дървото притежава дълга история на лечебна употреба в Аюрведа, традиционната медицинска практика на Инидя. Там екстрактът от кора се свързва с лечение на сърдечно-съдови проблеми, дихателни проблеми и още: хеморагия, диария, нередовна менструация, акне, кожни язви, както и за заздравяване на рани и фрактури.

Какво съдържа екстрактът от Терминалия арджуна?

Модерната медицина разглежда ефектите на спиртен и воден екстракт от кората. В екстрактите се съдържат редица биоактивни съставки като: флавоноиди, сапонини, тритерпеноиди, танини, минерали, и не на последно място, уникалната за растението арджунолова киселина (Arjunolic acid).

Арджуноловата киселина е позната в модерната фитотерапия с множеството си различни приложения. Тя представлява тритерпеноиден сапонин, изолиран първо от Terminalia arjuna и по-късно от Combretum nelsonii, Leandra chaeton и други растения.

За какво се използва и какви здравословни ползи носи билката Терминалия арджуна?

Кората от Терминалия арджуна, както вече споменахме, се използва в лечението на различни сърдечно-съдови заболявания в Аюрведа. В състава на кората са открити множество и различни биоактивни компоненти. На последното ще се спрем по-долу.

На екстракти от кората се придават антиоксидантни, антисептични, антихипертензивни, антихипертрофични ефекти, които се борят с чести симптоми/причини за появата на различни сърдечно-съдови заболявания при хората. Няколко клинични изследвания докладват за подобрения при хора с исхемия на сърцето, високо кръвно и сърдечна недостатъчност.

Някои изследвания предполагат вазодилататорни ефекти от приложението на екстракта, други в подобряване на кислородното хранене на сърцето и общо подобряване в усвояването на кислорода. Това среща приложение в лечението на ангина и в спорта.

Спортното приложение на екстракта се коментира именно в тази връзка - увеличаване аеробния капацитет на приемащи екстракта в комбинация със сърдечно-протективни свойства. Това е добре дошло както за професионални атлети, така и за хората в зряла и трета възраст, които тепърва навлизат в спорта или искат да поддържат по-високо темпо, парирайки негативите на възрастта.

За екстракта се говори и като за слаб агент с антимикробен ефект, който също така подобрява холестеролния профил. Последните две твърдения обаче засега не се радват на силна доказателствена база.

Основни проблеми за утвърждаване ползите от растението остават някои неясноти, информационни дупки и въпроси около употребата му, като:

 • "как се приготвя екстрактът" (нужда от глобален стандарт) и дали е по-добре да е "воден" или да бъде "спиртен"?
 • "как точно действа" (биохимия, патофизиология, фармакология) екстрактът?
 • "коя активна съставка какво прави?"

Разбира се, това са типични проблеми за фитофармацията, които ще бъдат решени в следващото десетилетие. Цитираното изследване15 обсъжда именно как да бъдат решени тези въпроси. По-важното - една от активните съставки (арджунолова киселина) вече се изследва и разучава обстойно.

Мнозина експерти смятат aрджуноловата киселина за силен антиоксидант и унищожител на свободни радикали. Научната основа за употребата на арджунолова киселина като кардиотоник в Аюрведа е доказана от нейните разнообразни функции като: предотвратяване на сърдечна некроза, влияние върху агрегацията и свързването на тромбоцитите (стъпка пред формирането на тромб, т.е. тромбоцитоза), като снижава кръвното налягане, подобрява пулса и холестеролните нива.

Антиоксидантните й свойства в комбинация с метало-хелатния й характер я правят антитоксичен агент при отравяне с лекарства или тежки метали. Играе и активна роля в предпазване и смекчаване страничните ефекти от диабет тип I и тип II, като облекчава бъбречните функции. Широката приложимост на билката се допълва от поощряване зарастването на рани, антимутагенна и антимикробна активност.16

Как работят активните вещества в екстракта?

Ето списък с най-вероятните механизми за въздействие на арджуноловата киселина:

 • Намалява възпалението като блокира COX-2 (циклооксигеназа 2) и с това блокира част от каскадна възпалителна реакция на арахидоновата киселина (рядка омега-3 есенциална мастна киселина). Също така намалява проявлението на възпалителните гени.
 • Блокира продукцията на азотен оксид в перитонеалните макрофаги (коремни имунни клетки).
 • Блокира 15-липооксигеназата - ключов ензим, влизащ в оксидацията на лошия холестерол (LDL-холестерол).
 • Увеличава нивата на редица антиоксидантни вещества и ензими: супероксиддисмутаза, глутатионпероксидаза, каталаза, церулоплазмин, глутатион, алфа-токоферол (форма на витамин Е), миелопероксидаза, витамин С.
 • Екстрактът проявява хиполипиден ефект (снижава/нормализира нивата на липидите) в кръвта, бъбреците, черния дроб, нормализира параметрите на мастната тъкан. 
 • Проявява хипогликемичен ефект (снижава/нормализира нивата на глюкозата) в кръвния серум и основните органи.
 • Снижава кръвното налягане и забавя (успокоява) сърдечната функция.
 • Сапонините в екстракта може да са отговорни за подсилване силата на контракция на сърцето - иначе казано, повече полезно действие за удар.

Механизмът на клетъчна защита, придаван на арджуноловата киселина може да бъде обяснен със способността й да редуцира оксидативния стрес, като подобрява нивата на антиоксидантите. Настрана от нейните патофизиологични функции, киселината притежава динамични инсектицидни свойства и се използва като структурен молекулярен скелет в супермолекулярната и нанохимията.

Естерите на арджунолова киселина функционират като желиращи агенти на широк кръг от органичните секрети, произвеждани в тялото. Експерименталните изследвания демонстрират разнообразния ефект на действие на арджуноловата киселина, но механизмите на работа по отделните ефекти се нуждаят от допълнителни изследвания, за да се разбере коя функционална група за кой ефект е отговорна. Нужни са и изследвания върху страничните й ефекти и токсичността на киселината, приемана в продължителни периоди от време.16

За да различим факт от фикция обаче, традиционно представяме на читателите си информационно резюме на база доказателства, което разделя доказано от потенциално и възможно от невъзможно. Актуалността му е към датата на излизане на публикация или в по-добрия случай - към тази на последната научна редакция.

Доказани и потенциални ползи при хора: 

 • Лечение и подобряване състоянието на сърдечно-болни (исхемия, сърдечна недостатъчност), нормализира високото кръвно налягане; 7, 8, 12, 13, 14
 • Подобряване аеробния капацитет и ефективността на сърдечна функция при кардио тренировки; 13
 • Нормализира функциите на ендотелния слой клетки в артериите при пушачи; 6
 • Притежава висока антиоксидантна активност, сравнима по степен с тази на витамин Е; 6, 11,
 • Нормализира холестеролните нива; 11
 • Смекчава страничните ефекти от диабет тип I и тип II, като облекчава бъбречните функции; 15

Доказани ползи при лабораторни животни и клетъчни култури:

 • Противомикробен ефект; 9, 10
 • Противотоксична и хепатопротективна функция при симулация на отравяне с кадмий на чернодробни клетки; 16
 • Защитава клетките на диабетици (тип 1) от хипергликемична интоксикация;18
 • Антираков ефект (токсичност за ракови клетки);17

Има ли установени странични ефекти и противопоказания за прием на екстракти от Терминалия арджуна?

За Terminalia arjuna се говори като за по-скоро безопасна. Смята се, че приемът й може да се проведе за срокове до три месеца и без лекарска консултация. Разбира се, препоръчително е приемът да се следи от лекар, най-вече при хора с болести на сърдечно-съдовата система и панкреаса (диабет I, диабет II).

Кой и в комбинация с какво не бива да приема Терминалия арджуна?

В случай че приемате лекарства за хипертония, консултирайте приема й с кардиолог.

Не се препоръчва прием на Терминалия от бременни, кърмачки и при бебета и малки деца поради липса на научни наблюдения, които да затвърждават безопасния й характер.

Какви дози са препоръчителни и как се приема?

Като цяло препоръчителните дози са за 500 мг стандартизиран сух екстракт, два до три пъти дневно за периоди до три месеца.

В кои спортни и здравословни добавки можем да го срещнем?

Екстракт от Терминалия арджуна можете да срещнете в:

 • комбинирани билкови антиоксидантни формули;
 • в хранителни добавки за подобряване сърдечно-съдовото здраве;
 • в хранителни добавки за подобряване чернодробното здраве;
 • специализирани хранителни добавки за диабетици;
 • самостоятелно, като сух екстракт или изолирана форма на арджунолова киселина;
 • в спортни добавки, за подобряване издръжливостта и аеробния капацитет;

Най-голяма полза от приема на Терминалия арджуна/арджунолова киселина имат хората в средна и трета възраст, които тепърва навлизат във форма чрез спорт и активен начин на живот. При тях активните вещества могат да проявят най-пълен спектър от функциите си.

Занимаващите се с лека атлетика, плуване, гребане и всички други аеробни спортове (извън тежката атлетика) са другата целева група. Подобряването на аеробния им капацитет в комбинация с антиоксидантната активност на добавката и способността й да понижава щетите от хипергликемия (преяждане с въглехидрати) я правят отличен съюзник в диетата.

Използвани източници
 • 1. pubmed.com
 • 2. webmd.com
 • 3. wikipedia.com
 • 4. biomedcentral.com
 • 5. ncbi.nlm.nih.gov
 • 6. Bharani A, Ahirwar LK, Jain N, et al. Terminalia arjuna reverses impaired endothelial function in chronic smokers. Indian Heart J. 2004;56:123–8.
 • 7. Dwivedi S, Aggarwal A, Agarwal MP, et al. Role of Terminalia arjuna in ischaemic mitral regurgitation. Int JCardiol. 2005;100:507–8.
 • 8. Bharani A, Ganguli A, Mathur LK, et al. Efficacy of Terminalia arjuna in chronic stable angina: a double-blind, placebo-controlled, crossover study comparing Terminalia arjuna with isosorbide mononitrate. Indian Heart J. 2002;54:170–175. 
 • 9. Sohni YR, Kaimal P, Bhatt RM. The antiamoebic effect of a crude drug formulation of herbal extracts against Entamoeba histolytica in vitro and in vivo. J Ethnopharmacol. 1995;45:43–52.
 • 10. Silva O, Duarte A, Pimentel M, et al. Antimicrobial activity of Terminalia macroptera root. J Ethnopharmacol. 1997;57:203–7.
 • 11. Gupta R, Singhal S, Goyle A, et al. Antioxidant and hypocholesterolaemic effects of Terminalia arjuna tree-bark powder: a randomised placebo-controlled trial. J Assoc Physicians India. 2001;49:231–5.
 • 12.  Antani J, Kulkarni R, Antani N. Effect of Abana on ventricular function in ischaemic heart disease. Japanese Heart Journal. 1990;31:829–835.
 • 13. Sandhu JS, Shah B, Shenoy S, Chauhan S, Lavekar GS, Padhi MM. Effects of Withania somnifera (Ashwagandha) and Terminalia arjuna (Arjuna) on physical
  performance and cardiorespiratory endurance in healthy young adults. Int J Ayurveda Res. 2010 Jul;1(3):144-9. PubMed PMID: 21170205; PubMed Central PMCID: PMC2996571.
 • 14. Maulik SK, Talwar KK. Therapeutic potential of Terminalia arjuna in cardiovascular disorders. Am J Cardiovasc Drugs. 2012 Jun 1;12(3):157-63. doi: 10.2165/11598990-000000000-00000. Review. PubMed PMID: 22583146.
 • 15. Hemalatha T, Pulavendran S, Balachandran C, Manohar BM, Puvanakrishnan R. Arjunolic acid: a novel phytomedicine with multifunctional therapeutic
  applications. Indian J Exp Biol. 2010 Mar;48(3):238-47. Review. PubMed PMID: 21046976.
 • 16. Pal S, Pal PB, Das J, Sil PC. Involvement of both intrinsic and extrinsic pathways in hepatoprotection of arjunolic acid against cadmium induced acute
 • damage in vitro. Toxicology. 2011 May 10;283(2-3):129-39. Epub 2011 Mar 17. PubMed PMID: 21420465. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21420465
 • 17. Ramesh AS, Christopher JG, Radhika R, Setty CR, Thankamani V. Isolation, characterisation and cytotoxicity study of arjunolic acid from Terminalia arjuna. Nat Prod Res. 2012;26(16):1549-52. Epub 2011 Jul 7. PubMed PMID: 21732908.
 • 19. Manna P, Sil PC. Arjunolic acid: beneficial role in type 1 diabetes and its associated organ pathophysiology. Free Radic Res. 2012 Jul;46(7):815-30. Epub
  2012 May 3. PubMed PMID: 22486656.
 • Снимка: wikipedia (CC)

Хареса ли ти?

Сподели с приятели в:

Вземи здравето си в свои ръце. Ето как:

Научи повече
back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 read-later1