Възпалителен фактор на храните

Възпалителен фактор на храните

Най-важното за връзката между храните и имунната система

Телата ни използват възпалението като естествен процес на активна или превантивна защита и обновяване на наранени/инфектирани или отровени участъци от тъканите. Храната ни обаче, която е в ежедневен контакт с храносмилателната ни система и внася както полезни, така и опасни съставки, е както повод, така и източник на възпалителни и противовъзпалителни агенти.

Дори стерилизирана и биологично чиста, храната пак може да предизвика възпалителен отговор и това е нормално. Тук ще изясним "защо" и как да "предвидим и контролираме" възпалението.

Какво е възпаление и кому е нужно?

Възпалението е естествена реакция на тялото, с която то реагира при физическо нараняване на тъканите му, при излагане на досег с вируси или бактерии, както и срещу редица токсични вещества. Това е първична реакция на възпаление на тъканно ниво. В по-общ план възпалението се разглежда на различни нива: ниво клетка, ниво тъкани и като цялостна настройка/отговор на имунната система.

Съобразно времето, прекарано във "възпаление", разглеждаме моментно и хронично възпаление. Тялото регулира процесите на възпаление чрез богат инструментариум от активни вещества. Най-важните от тях са:

При краткосрочни остри възпаления:

 • вазоактивни амини (хистамин, серотонин, кетахоламини, включително адреналин, допамин, норадреналин; биогенни амини).
 • ейкозаноиди (простагландини, левкотриени, тромбоксани, простациклини).

Хронични възпаления:

 • интерферон гама и други цитокини;
 • растежни фактори;
 • молекули преносители на реактивен кислород;
 • хидролитични ензими.

Острите възпаления обичайно траят до няколко дни, съответно полуживотът на активните възпалителни агенти е кратък. При хроничните имаме възпалители с по-дълъг живот и/или често ново и ново стимулиране на възпалението. Именно за последното е отговорна храната, по-долу ще разберете защо.

Как възпалението въздейства върху здравето?

Макар и болезнено, а често и нелицеприятно, възпалението е жизненоважен процес с ролята на "необходимото зло" за опазване на човешкото здраве. Болното тяло се нуждае от възпалителния процес, който да подпомогне на имунните клетки да се справят с опасните за здравето вещества/агенти.

Когато процесът е продължителен обаче, възпалението носи много и нарастващи във времето негативи. Когато пък няма конкретно заболяване/проблем, който тялото да подпомага чрез възпаление, а възпалението се стимулира въпреки това - рано или късно се стига до здравословни проблеми като: автоимунни заболявания, алергии, възпаления на костите, преждевременно стареене и др.

Понеже възпалението невинаги е забележимо с просто око, още повече когато е хронично и нещата протичат скрито, е нужно профилактично да се изследваме за някои от неговите маркери. Най-лесно това можем да направим, измервайки нивата си на C-реактивен протеин или C-reactive protein (CRP). Цената на изследването към днешна дата е колкото на кутия цигари  - 4,50 лв., и се прави по кръвен път, в дни след 48-часов покой от спорт/стрес/физически труд.

Завишените стойности на CRP показателя могат да ви подскажат например, че въпреки че се храните най-здравословно, да кажем например вегански, само с био и сурова храна, с лек калориен дефицит, вземате антиоксиданти и т.н., все пак някъде грешите и то сериозно.

CRP e фактор, който се мени в краткосрочен период, щом има възпалителни стимули. Естествено, едно измерване не е меродавно, ако не е част от ежемесечен мониторинг. Знаейки резултатите си, ще сте наясно как храненето и начинът ви на живот като цяло се отразяват върху имунната ви система.

Храна и възпаление

В храната има редица вещества, които са провъзпалителни или антивъзпалителни.

Най-опростено можем да кажем, че:

Антивъзпалителни са:

 • полиненаситени мастни киселини, включително омега-6 ЕМК;
 • DHА докозахексаеновата киселина (омега-3);
 • витамин В9;
 • селен и др.

Провъзпалителни са:

 • наситените мастни киселини;
 • арахидонова киселина и др.

Списъкът е голям и не си заслужава да се помни, понеже тук говорим за баланс между едната и другата група активни агенти. Това подлежи на принципен и методичен контрол и подбор на храната. Макар към подобна стъпка да се ориентират преди всичко по-възрастните, алергичните и като цяло хронично болните/застрашените от заболявания хора, тежко трениращите атлети също следва да внимават за състоянието на баланса си. В противен случай лесно ще "прегреят" след тежка поредица от тренировъчни сесии, падайки болни от елементарна настинка. Случвало ли ви се е? 

Можем ли да контролираме възпалението?

Днес - "по-скоро да"

Мнозина световноизвестни експерти по хранене са си блъскали главата по въпроса с цел да изстискат отговор "ДА!". Някои от тях са Бари Сиърс (Хранене в ЗОНАТА), Андрю Уейл (Eating Well for Optimum Health), Д-р Никълъс Периконе (The Science of Nutrigenomics for Glowing, Wrinkle-Free Skin and Radiant Health at Every Age).

Най-прагматичният отговор обаче  като че дава магистърът по диететика Моника Рейнагел. Причината да посочвам нея е практично-приложната й формула и база данни с храни, реализирана като патентован софтуер.

Става дума за реализирания след книгата й "The Inflammation-Free Diet Plan" софтуер с име - IF Rating System, което ще преведа като Система за рейтинг на възпалителния фактор на храните.

Възпалителен фактор на храните

Когато започнах да пиша статията, нямах предвид конкретната патентована формула. Проучванията ми обаче показаха, че подобно на гликемичния индекс (собственост на австралийски здравен университет), и тази система е създадена и развивана под авторски патент. Лошо няма - това е западният начин на развиване на науката, затова след разясняване нуждата от контрол върху възпалителното влияние на храната, продължавам статията с описание на вече стандартизирания "фактор на възпаление" от Моника Рейнагел.

За системата IF

Формулата за калкулиране на IF RatingTM включва повече от 20 различни фактора, които въздействат върху възпалителните или противовъзпалителните свойства на храните, включително:

 • количествата и вида на мазнините;
 • количества на есенциалните мастни киселини (омега-3, омега-6, омега-9);
 • витамини, минерали и антиоксиданти;
 • гликемичен индекс;
 • противовъзпалителни съставки.

Всеки от по-горе изброените фактори добавя точки (сумиране) към крайната стойност при сравнение с референтна база данни, измерваща вид вещество : количество : ефект, в крайна нетна цифра.

Позитивният резултат предполага противовъзпалителни свойства, а негативният - възпалителни. Няма горна граница (цифра) в базата данни, а силата на възпалителния фактор се увеличава пропорционално на цифрата.

Класификация по IF

Стойност Действие
200 и повече Силно противовъзпалително
101 до 200 Умерено противовъзпалително
0 до 100 Слабо противовъзпалително
-1 до -100 Слабо възпалително
-101 до 200 Умерено възпалително
-201 и по-малко Силно възпалително

Силни страни и възможности

 • Дава възможност да се предскаже и контролира влиянието на храната върху възпалението и имунитета при здрави хора;
 • Позволява да се контролира храната при хора с хронични възпаления и специфични диетични нужди;
 • Позволява контрол както на отделни храни, така и на порции, рецепти, менюта и нетно изчисление за ден.

Слаби страни и ограничения

 • Изисква записване и планиране на храната;
 • Изисква прецизно измерване на храната;
 • Изисква комбиниране на храни на дневен принцип.

Къде да намеря и ползвам системата?

Можете да разгледате базата данни на IF factor на фирмения сайт inflammationfactor или да видите профила на всяка храна в nutritiondata.com. Продава се и приложение за iPhone.

Кое е по-добре: положителен, отрицателен или относително нулев възпалителен баланс в менюто?

Според създателката на системата идеята не е да елиминирате всички храни с негативна стойност, а да балансирате храната си така, че в крайна сметка да сте с леко положителен баланс. 

Положителният баланс обаче невинаги е най-доброто решение при боледуване, затова съобразете менюто си с моментното си здраве. Не на последно място, не забравяйте, че факторът на възпаление е само един от критериите за здравословно меню.

Не бива да забравяте основните: калориен баланс, макронутриентен баланс, солеви баланс, и разбира се, ГИ/ГЛ баланс, особено ако сте диабетик или сте свръхчувствителни към въглехидрати.

Използвани източници
 • nutritiondata.com
 • wikipedia.org
 • inflammationfactor.com
 • nutritionovereasy.com

Хареса ли ти?

Сподели с приятели в:

Вземи здравето си в свои ръце. Ето как:

Научи повече
back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 read-later1