Дневен план за навициСвали сега 

Българи в чужбина: Ралица Георгиева

Още един поглед към възможностите, които предлага Лондон

Българи в чужбина: Ралица Георгиева

В днешното интервю с наши читатели, живеещи или пребивавали в чужбина и запознати с местните условия за спорт и целесъобразен начин на живот ще ви запознаем с Ралица, която поиска да ни разкаже още интересни детайли от спортния живот в Лондон.

Какво ще научиш?

Искаш ли да постигнеш мечтаната форма и трайно по-добро здраве?

Методът на BB-Team е модерният начин да изградиш здравословни навици, трайни резултати, увереност и контрол над здравето си с лична подкрепа и отчетност.

Представете се на читателите?

Казвам се Ралица Георгиева и съм на 24 години. Тази година завърших магистърска степен по финанси към Лондонския университет. В момента работя тук, като голяма част от времето си прекарвам в спорт и взимам участие в различни благотворителни маратони.

Какво ви отведе в чужбина?

Българи в чужбина: Ралица Георгиева

В Лондон дойдох през 2007 година за бакалавърската си степен в Ричмънд Юнивърсити. Беше трудно като всяко начало, но покрай лекциите и попаднала в напълно нова среда, набързо свикнах с живота там. Още от гимназията бях със съзнанието, че искам да продължа образованието си навън.

Лондон беше логичният избор поради факта, че от малка бях на "ти" с английския език. Момент на адаптация определено имаше, но отзивчивостта на колегите ми и академичната среда, в която попаднах ми помогнаха бързо да се внедря и да намеря мястото си. Истината е, че Великобритания и в частност Англия предлага много възможности за хората, които са всестранно развити и искат постоянно да се обогатяват и да развиват възможностите си.

Спортувахте ли преди това, какво?

Преди да дойда тук, съм се захващала с какво ли не. Като малка ходех на спортни танци, после на модерен балет и брейк. Винаги съм била спортна натура и не ме е свъртало на едно място. На 17 реших да започна с фитнеса, в началото сякаш по-скоро защото моите съученички ходеха. Но с течение на времето изградих навик и започнах да се интересувам повече и да търся информация на тема тренировки и здравословно хранене.

Бързо ли свикнахте към условията за спорт там? Какво ви направи най-голямо впечатление?

Българи в чужбина: Ралица Георгиева

В началото тренирах във фитнеса на университета. В интерес на истината за желаещите да спортуват има какво ли не. От фитнес зали до различни групички, които ходят да тренират по парковете при хубаво време. Срещу 5-10 паунда има и различни класове по йога, тае бо и какво ли още не.

Тук се запалих и по йогата, която в съчетание с фитнеса беше идеалната форма на релаксация. Посещавала съм и различни класове по "спининг" и специални, само за коремна мускулатура. Интересно е, че тук тези класове се посещават дори и от хора в по-напреднала възраст и дори те са по-активни в спорта от, да речем, младото население.

Масово се практикува и джогинг по улиците, като се опитват да направят цялото занимание забавно и интересно. Да речем се уговарят да бягат по групички и се обличат в забавни костюми. Доста разпространени тук са маратоните, организирани с благотворителна цел, като за да участваш в тях, се заплаща определена такса и минимум пари, които трябва да се съберат с благотворителна цел. Дават ти рекламни материални и всякакви брошури, с които да събереш средствата.

Забавно е, но и отговорно, тъй като ако не успееш да събереш средствата, тогава ги даваш от себе си. Освен подбуждането на населението към спорт, по този начин се създава една по-съзнателно гражданско общество, което е съпричастно към проблеми като борбата с рака, деца, болни от нелечими болести и други каузи. Аз самата често взимам участие в такива маратони, защото освен чисто спортна насоченост, имат и някаква мисия.

Бягала съм за фондация, която изпълнява желания на деца с левкемия. Чувството да предизвикаш усмивка в тях е незаменимо. В този ред на мисли тук спортът се използва до голяма степен с възпитателна цел и определено, ако човек има желания, условията са идеални, а цените –достъпни.

Спортува ли активно местното население? Какви условия има? Обръща ли се внимание на здравословното хранене от страна на жителите и на държавата като цяло?

Българи в чужбина: Ралица Георгиева

Тъй като все по-сериозен проблем не само за Великобритания, а и в глобален план е затлъстяването, тук се предлагат продукти, имащи за цел редуциране на теглото. Например в една от веригите за хранене има цяла серия продукти под наименованието "Weight watchers", които са с по-малко калории и се водят "диетични". Но все пак остава въпросът за личния избор и афинитета на англичаните към т.нар. фаст фууд. Английската кухня, както всички знаем, не е една от най-здравословните. Определено тук не е скъпо да се храниш здравословно, а и гамата от здравословни продукти е доста голяма, изборът на хранителни стоки може да задоволи дори и най-претенциозните.

Да направим месечен план - колко струва и какво време отнема да спортуваме активно и да се храним добре в (дадената страна)?

Българи в чужбина: Ралица Георгиева

Въпреки че цените варират доста в зависимост от това от коя верига супермаркети се пазарува, ще се опитам да ви предоставя цените на основните продукти, от които може би читателите на изданието се интересуват. Плодовете и зеленчуците излизат по-евтино, ако се купуват от пазарите им. Цените са в паунди.

 • 60 яйца - 6 паунда;
 • 4 кутии риба тон - 4 паунда;
 • 12 грейпфрута - 3 паунда;
 • килограм сьомга, прясна - 10 паунда;
 • 1 пакет (500 г) нахут - 1,30 паунда;
 • 1 килограм мляко обезмаслено - 2,5 паунда;
 • 1 килограм ябълки варират от 1 паунд до 2,5;
 • пълнозърнеста паста дурум – 1,9;
 • зехтин 500 мл - 2 паунда;
 • бадеми сурови, 800 грама -5 паунда;
 • ядки микс (бадеми, орехи, бразилски орех, кашу) 500 грама - 6,25 паунда;
 • броколи 3 паунда;
 • кафяв ориз 1 кг - 1,79 паунда;
 • 1 кг лимони - 1 паунд;
 • авокадо 8 бр за 3 паунда;
 • кварк 6*250 грама - 5,10;
 • котидж чийз (наподобяващо нашата извара) 600грама - 1,2;
 • телешко филе 2 кг - 24 паунда;
 • пиле 5 кг - около 30 паунда;
 • 6 л соево прясно мляко - 5.20;
 • 4 кг картофи - 6;
 • 2 кг овесени ядки - 4;
 • сирене фета 1 кг - 6 паунда;
 • сирене чедър 0,3 грама - 2,5паунда;
 • протеин  900 грама Optimum Nutrition - 27,70 паунда (вариации на цените в зависимост от марката);
 • ръжен сухар 1 кг - 4 паунда;
 • абонамент за фитнес - 22 паунда/месец;
 • Всичко 186,54 паунда на месец.

По какъв начин се запознахте с нашето издание и как ви се струва в сравнение с локалните сайтове там, където живеете сега?

Когато започнах да се интересувам не само от тренировки, а и от здравословно хранене, установих,че в България няма много информация на тази тема. Тогава попаднах единствено на вашия сайт, който ми помогна да съставя хранителна система за себе си, съобразена с начина ми на живот и пасваща на тренировъчния ми режим.

Хареса ми идеята, че нямаше шаблонни режими на хранене, а по-скоро препоръки, според които сами да изготвим това, което ще работи за нас. В Лондон има доста материали на тема спорт и правилно хранене и постоянно се апелира към това. Но за специализиран сайт дори не съм гледала, тъй като винаги съм се доверявала на BB-Team и винаги съм намирала това, което ме интересува, за което ви благодаря.

Ако и вие желаете да споделите с нас своите впечатления и опит в едно кратко интервю, вижте как може да стане това. Пишете ни, като поясните за кой град и страна желаете да разкажете.

Използвани източници

 • Първите три снимки са кадри от маратона "Дядо Коледа" в помощ на неизлечимо болни деца
Още съдържание по темата
Как-да-предотвратим-болките-в-гърба
Как да предотвратим болките в гърба?
Основната-причина-популярните-диети-да-не-работят-за-теб
Основната причина популярните диети да не работят за теб
Тренировките-са-прекалено-лесни
Тренировките са прекалено лесни!

Тренировъчната ми програма не ме натоварва достатъчно!

Изграждането-на-нови-и-промяната-на-текущи-навици-не-е-лесен-процес
Изграждането на нови и промяната на текущи навици не е лесен процес
Направи първата стъпка към твоята цел.

Методът на BB-Team е модерният начин да изградиш здравословни навици, трайни резултати, увереност и контрол над здравето си с лична подкрепа и отчетност.

top-arrow