Дневен план за навициСвали сега 

Стягане, гълтане и напъване на корема

3 лесни движения, 3 често бъркани понятия

Стягане, гълтане и напъване на корема

Рядкост са новобранците в спорта, включително фитнеса, които успяват съзнателно да контролират мускулите от коремния пояс. Положението е в пъти по-лошо при жените, дори при нераждалите. Неудобния факт си обяснявам с липсата на подобна физическа нужда в късното детство на дамите, както и вече поради автоматизирания ни начин на живот, който не изисква много сила и нервно-мускулен контрол. Лошото е, че съществува линейна зависимост между слаб коремен контрол и появата на дискова херния.

Какво ще научиш?

Искаш ли да постигнеш мечтаната форма и трайно по-добро здраве?

Методът на BB-Team е модерният начин да изградиш здравословни навици, трайни резултати, увереност и контрол над здравето си с лична подкрепа и отчетност.

Коремни мускули - защо ни е да ги стягаме?

Освен че ни кара да се смеем, да дишаме, да се усукваме вляво и вдясно, коремната мускулатура постоянно си партнира с гръбначната, за да стоим и да се движим изправени. 

"Е, това е нормално. Те тия мускули си се движат автоматично! - мислите си вие. 

"Да, ама не!" Нервномускулният контрол там се изгражда от втория месец на раждането нагоре, като следва модела и нуждите от движение на тялото.

Ако след определена възраст започнете да се движите кинезиологично неправилно, понеже наблюдавате други индивиди, които го правят - влизате във въртележката на опорно-двигателните заболявания. 

Хайде сега да научим това-онова от позабравените автоматики. За да не навлизам в излишна кинезиология, ще ви разказвам за позициите на корема съгласно "правилата на пъпа". 

Какво е "стегнат корем"?

Коремът е стегнат, когато при стягане на мускулите в коремната област пъпът не променя съществено позицията си. Става дума за стягане на плочките, без гръбнакът да се движи съществено. Стягането НЕ Е свързано със задържане на въздух. 

Можете да стегнете корема лесно, като се подпрете с изправени ръце на стена и се опитвате да я бутате, без да извивате гърба, като през това време издишате. При много от хората коремът се стяга инстинктивно при приближаващ удар в областта. Този рефлекс преобладава при мъжете. 

По-сложно: изометрична флексия на правите коремни мускули.

Още по-сложни, но и ценни неща можете да научите в статия: коремно налягане и стабилност на гръбнака в движение.

Какво е "глътнат корем"?

При "гълтане" пъпът се движи навътре към гръбнака. Целият корем се придвижва навътре, а при хора с ниски мазнини ребрата се подават над пъпа. Ако не сте издишали, гълтането качва налягането в корема.

Как да гълтате корема ще ви научи упражнението: вакуумки.

По-сложно: флексия на дълбоките коремни мускули.

Какво е "издут корем"?

Това се случва, когато пъпът потегли напред, далеч-далеч от мястото си в покой. Тук диафрагмата създава налягане, а дихателните пътища са затворени, но плочките все още са отпуснати.

По-сложно: диафрагмата създава налягане върху коремната кухина, понеже налягането в гръдната кухина не може да бъде освободено.

Какво е "напънат корем"?

Това е ИЗДУТ или СТЕГНАТ на място (или и двете накуп) корем в комбинация със задържане на въздух, при което лицата ви стават като домати (по размери и по цвят).

По-сложно: правият коремен мускул е в изометрична флексия и създава пречки пред налягането, което диафрагмата създава върху коремната кухина. Това качва налягането и в коремната, и в гръдната кухина, но торсът става по-стабилен. Техниката е известна като маньовър на Валсалва и в зависимост от времето на напъна и неговата сила се случват много лоши поредици от качване и спадане на кръвното налягане. 

Тук е доста сложно за обяснение в един ред. Четете повече в статия: дишане и как влияе върху тренировката.

Коя е правилната позиция при запазване на стойката в покой?

Плочките и дълбоките коремни мускули трябва да държат корема ви леко стегнат и леко глътнат навътре. 

Така лесно може да се задейства по-силно стягане или движение във всяка посока на гръбнака, а коремните мускули ще изпълнят ролята си на ИНИЦИАТОРИ. Точно така, всяко движение на крайник или торса при изправен стоеж трябва да започва с промяна на стегнатостта или промяна на дължината на коремните мускули.

Как трябва да е коремът, когато вдигаме средни и високи тежести?

Просто е, коремът трябва да се глътне, после да се стегне и да остане така независимо от дишането ви. Това в началото е сложно за изпълнение, после става навик, а накрая - придобит рефлекс

Практика си трябва, практика... пък от мен - успех!

Още съдържание по темата
Колко-често-трябва-да-променяме-тренировъчната-си-програма
Колко често трябва да променяме тренировъчната си програма?
Да-тренираме-ли-когато-сме-болни
Да тренираме ли, когато сме болни?
Какво-да-не-очакваш-от-работата-с-личен-треньор
Какво да (не) очакваш от работата с личен треньор
Как-да-предотвратим-болките-в-гърба
Как да предотвратим болките в гърба?
Направи първата стъпка към твоята цел.

Методът на BB-Team е модерният начин да изградиш здравословни навици, трайни резултати, увереност и контрол над здравето си с лична подкрепа и отчетност.

top-arrow