Хвощ

Билка за красота, енергия и здрави кости

Хвощ

Хвощът с право може да бъде наречен "динозавър" на билките. Хвощовете (Equisetum) са представители на висшите спорови растения и са "живи изкопаеми", представители на единствения оцелял вид от семейството на Хвощоподобните, които са доминирали една голяма част от "ниските етажи" на палеозойските гори.

Какво ще научиш?

Искаш ли да постигнеш мечтаната форма и трайно по-добро здраве?

Методът на BB-Team е модерният начин да изградиш здравословни навици, трайни резултати, увереност и контрол над здравето си с лична подкрепа и отчетност.

Някои от тях са достигали до 30 метра височина. Днес техните представители наброяват над 20 вида и са със значително по-малки размери, Полският хвощ не надвишава 90 см, а негови близки роднини са с папратите.

Хвощовете виреят практически на всякакъв климат. У нас полският хвощ се среща по сенчестите и влажни места покрай реки, мочурища, понякога и по ливадите на височина до около 1600 метра.

Научното им наименование означава "опашка на кон", откъдето произлиза и името им на много други езици. В медицината на редица народи се използва хвощ от вида Equisetum arvense, останалите разновидности са отровни.

Хвощът има дълга и разнообразна история на употреба в медицината на различни народи. В китайската медицина той се е използвал за понижаване на висока температура, при настинки и грип, очни възпаления, нарушения на роговицата, дизентерия и хемороиди.

Древноримския лекар, хирург и философ Гален описва хвоща като охлаждащ и изсушаващ тялото. Николас Калпепер, английски хербалист, фармацевт и лекар го описва като "втвърдяващо" лекарство, т.е. такова, което потиска възпалителните процеси и извлича ненужните течности.

Химичен състав на хвощ

Полският хвощ съдържа около 25 основни съставки. Между тях са витамин С, силикати, флавоноиди (едвизетрин, лутеолин, изокверцетин), сапонини (еквизетонин), бета-каротин, алкалоиди (вкл. никотин, в пренебрежимо малки количества), оксалова киселина, дъбилни вещества и др.

Полският хвощ е източник на силиций (до 10%) за тялото, както и на калий, манган, сяра.

Здравословни ползи от хвощ

Най-забележителното качество на хвоща е изключително високото му съдържание на силиций, многократно надвишаващо всички останали храни и билки. Силицият е минерал, който въпреки че е един от най-често срещаните на планетата, нерядко е в недостиг в организма.

Силицият е "йога"-минерал, който поддържа костите, ставите и връзките ни еластични. Поддържа съединителната тъкан здрава, грижи се и за здравето на косата, ноктите и кожата.

В конвенционалната медицина се приема, че той подпомага абсорбцията на калция в организма, докато по-нови и алтернативни източници твърдят, че веднъж попаднал в тялото, силицият трансмутира в калций. Независимо кое от твърденията е вярно, никой не може да отрече приноса на този минерал за здравето на костната система.

Друго качество на силиция в полския хвощ е общото енергизиране на тялото и засилване на усещането за лекота. Заради високото си съдържание на силиций хвощът се препоръчва когато тялото има нужда да изгради костна тъкан.

 

Силицият помага на тялото да компенсира недостига на калций и му помага да регенерира костни, колагенови структури и други тъкани. Може да бъде използван при остеопороза.

В китайската медицина хвощът се използва от хилядолетия заради способността си да изгражда резерв от жизнената енергия, или есенция дзин, която се складира в бъбреците.

В комбинация с други билки хвощът се използва за лечение на възпалителни процеси по пикочните пътища. Приема се, че ефективността му идва от неговите алкализиращи урината качества, както и поради факта, че прави стените на пикочния мехур по-малко пропускливи за бактериите, причиняващи възпаления.

Хвощът е един от най-силните естествени диуретици, като увеличава отделянето на урина с около 30% над обичайното. Предполага се, че това му действие се дължи на сапонините и флавоноидите, които съдържа.

В модерната медицина употребата на диуретици е обичайно суплементирана с прием на калий, за да се компенсират количествата му, изгубени с урината.

Хвощът има "вграден" начин за запазване на калиево-натриевия баланс в организма. Докато в стандартната диета съотношението на калий: натрий е 2:1, в хвоща това съотношение е 150:1, което означава, че загубите на минерала чрез урината се възстановяват по естествен начин.

Хвощът има способността да възстановява белодробната тъкан след туберкулозни и други белодробни заболявания, тъй като силициевата киселина стабилизира разкъсвания по белодробната тъкан.

Скорошни изследвания на руски учени доказват и способността на хвоща да отвежда от тялото натрупвания на олово.

Здравословни рискове при консумация на хвощ

 • Хвощът може да бъде отровен за преживните животни. За хората се счита, че няма опасност от странични ефекти, когато се приема според указаната дозировка.
 • При предозиране с хвощ при по-чувствителни организми могат да възникнат симптоми на никотиново натравяне (учестен сърдечен ритъм, студени крайници и др.).
 • Големи дози от билката могат да доведат до разрушаване на тиамина (витамин В1) в организма.
 • Хвощът може да предизвика хипогликемия при хора с диабет тип 2.
 • Да се избягва при прием на антикоагуланти.
 • Не се препоръчва употребата му от деца.
 • Няма достатъчно изследвания върху действието му при бременни и кърмачки.  

Приложения

Полският хвощ може да се срещне под формата на билка за чай, на прах, тинктура, капсули. Освен за вътрешна употреба, можете да използвате хвоща под формата на билкова отвара за изплакване на косата, стимулираща растежа, или за гаргара при възпалено гърло – препоръчвам билкова отвара от хвощ с щипка морска сол и лимонов сок.

Използвани източници

 • http://www.lionheartherbs.com 
 • http://www.herbwisdom.com
 • http://www.botanical.com  
 • http://www.britannica.com
 • http://wellnessmama.com  
 • http://en.wikipedia.org
 • http://www.alive.com
 • http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16397851
 • http://www.drugs.com
 • http://www.chineseherbshealing.com
Още съдържание по темата
Берберин
Берберин

Натурален билков компонент с невероятен лечебен потенциал

Африканско-манго
Африканско манго

Водоразтворими фибри от горите на Африка

Екстракт-от-червена-детелина
Екстракт от червена детелина

Потентен източник на изофлавони

Куркумин-за-отслабване
Куркумин за отслабване
Направи първата стъпка към твоята цел.

Методът на BB-Team е модерният начин да изградиш здравословни навици, трайни резултати, увереност и контрол над здравето си с лична подкрепа и отчетност.

top-arrow