Дневен план за навициСвали сега 

Фукоксантин (Fucoxanthin)

Вторият най-изобилен каротеноид в природата

Фукоксантин (Fucoxanthin)

Здравословните ползи от водораслите са познати на хората от векове, макар едва през последните няколко десетилетия те да попадат и под микроскопа на съвременната наука.

Не е случайно, че менюто на държави като Корея, Япония и Китай е богато на подобен тип хранителни източници.

В този материал ще обърнем внимание на едно вещество, все още недобре изучено, но с голям потенциал, което се среща във високи концентрации именно в морските водорасли.

Какво ще научиш?

Искаш ли да постигнеш мечтаната форма и трайно по-добро здраве?

Методът на BB-Team е модерният начин да изградиш здравословни навици, трайни резултати, увереност и контрол над здравето си с лична подкрепа и отчетност.

Какво е Фукоксантин (Fucoxanthin)?

Фукоксантинът е вещество със сериозен здравословен потенциал, зад което обаче все още стоят много въпросителни. То е един от най-разпространените морски каротеноиди, като пред него стои единствено астаксантинът.

Това е оранжево-кафеникав пигмент, който се среща основно в кафявите водорасли като Wakame (Undaria pinnatifida) и Hijiki (Hijikia fusiformis), но може да се срещне в по-малки количества и в други морски източници.

Първоначално фукоксантинът е извлечен от кафявите водорасли Fucus, Dictyota и Laminaria от Willstätter и Page през 1914 година.

Въпреки че е от групата на каротеноидите, подобно на астаксантина, той не е жизненонеобходим, не се преобразува във витамин А в организма и не оказва влияние върху нивата на витамина в кръвта.

Може да се срещне и на пазара за хранителни добавки, като се рекламира основно като вещество подпомагащо отслабването, но това не е единственото му предимство.

Метаболизъм и начин на действие

Фукоксантинът е мастноразтворим, което значи, че за да бъде добре усвоен, е препоръчително да се приема заедно с източник на мастни киселини.

Важно е да се отбележи, че фукоксантинът не присъства като такъв в кръвта. Преди да бъде усвоен, пигментът преминава през деацетилация в червата и почти целият бива метаболизиран основно до фукоксантинол (fucoxanthinol).

Пикът на фукоксантинол в серума се наблюдава 4 часа след прием, а полуживотът му е около 7 часа.

Научни изследвания върху плъхове показват, че в черния дроб фукоксантинът бива метаболизиран и до молекула наречена Amarouciaxanthin A, но на този етап не е напълно сигурно дали това се случва и при хората.

Две проведени изследвания при хора с продължителност 24 часа не откриват наличието на Amarouciaxanthin A, но е напълно възможно самият процес на метаболизиране на фукоксантина да отнема повече от 24 часа.

Доказани и потенциални ползи при хора

Това, което на този етап пречи фукоксантинът да бъде по-силно препоръчван, е липсата на достатъчно научни изследвания върху хора.

За момента е проведено само едно изследване с продължителност 16 седмици, което се фокусира върху здравословните ползи на пигмента.

В изследването са взели участие 151 жени с наднормено тегло, пред менопауза. Сравнението е било между участнички с нормални нива на чернодробни мазнини и такива с диагностициран неалкохолно затлъстял черен дроб.

Тестваният продукт е с патентовано име Xanthigen, който представлява комбинация от 300 мг масло от семената на нар и 300 мг екстракт от кафяви водорасли, с обща концентрация от 2,4 мг фукоксантин.

Резултатите са повече от задоволителни, като е важно да се отбележи, че изследването не е спонсорирано от и няма връзка с компанията производител на тествания продукт.

Участниците с нормални нива на чернодробни мазнини са намалили:

 • теглото си със средно 4,9 кг;
 • нивата на мазнини със средно 3.6 кг;
 • нивата на триглицериди;
 • нивата на C-реактивен протеин;
 • кръвното си налягане от 128/93mmHG на 112/77mmHG.

Участниците с диагностициран неалкохолно затлъстял черен дроб са намалили:

 • теглото си със средно 5.5 кг;
 • нивата на мазнини със средно 3.5 кг;
 • нивата на триглицериди;
 • нивата на C-реактивен протеин;
 • кръвното налягане от 138/91mmHG на 119/79mmHG;
 • обиколката на талията си;
 • нивата на чернодробни ензими - ALT от средно 48 на 26 U/l, AST от 51 на 29 U/l и GGT от 47 на 31 U/l. Нивата се запазват и две седмици след прекратяването на приема на продукта.

При 41 от участничките в началото на изследванието е бил измерен и базовият им метаболизъм. В края на изследването е отчетено значително повишаване.

Доказани и потенциални ползи при животни и инвитро

 • Намаляване на нивата на холестерол и триглицериди в кръвта при плъхове – чрез блокиране на тяхното усвояване от храната и намаляване на производството им в организма;
 • При мишки диагностицирани с диабет, след двуседмичен прием фукоксантинът успява значително да намали нивата на кръвна захар от средно 389.2 mg/dl на 176.4 mg/dl. Основният механизъм зад тези резултати е увеличаването на GLUT4 рецепторите в мускулните клетки и съответно по-доброто усвояване на глюкозата от тях;
 • Като част от групата на каротеноидите, фукоксантинът е и силен антиоксидант. Антиоксидантните свойства са една от основните характеристики на каротеноидите и именно намаляването на свободните радикали в организма е един от основните им механизми, чрез които допринасят за здравето;
 • Инвитро, при различни тестове, фукоксантинът отбелязва добри антиоксидантни резултати, но те са по-слаби от референтните стойности на витамин C, витамин E и бета-каротена при същите тестове;
 • Инвитро, пигментът показва и добри противовъзпалителни свойства. Успява да намали активацията на макрофаги при LPS стимул (стандартен тест, водещ до силна имунна реакция).

Как можем да си набавим фукоксантин?

Голяма част от кафяви и микроводорасли съдържат високи дози фукоксантин и реално лесно може да се набавят оптимални количества дори и чрез ядене.

Например един от най-разпространените сортове - Myagropsis myagroides, съдържа 9.01 mg/g фукоксантин, a Dictyota coriacea – 6.42 mg/g.

Важно е обаче да се внимава изключително много, ако бъде решено каротеноидът да се набавя по този начин, тъй като морските водорасли са много богати на минерала йод.

Дори и Nori, водораслото с най-ниска концентарция на йод, съдържа 12 мкг на грам и 9 г от него биха набавили целия препоръчителен йод за деня.

Kombu, водораслото с най-висока коцентрация, съдържа около 2.6 мг/г йод и при прием на същите 9 г, най-високата известна до момента поносима доза йод ще бъде превишена цели 8 пъти.

Подобен прием на йод води до нарушаване на работата на щитовидната жлеза и е предпоставка за различни заболявания.

За да се избегне този проблем, водораслото може да бъде варено във вода за около 20-30 минути, което би премахнало почти целия наличен йод.

Фукоксантин може да се намери и като хранителна добавка.

В продуктите ще срещнете екстракт от морски водорасли. Видът на водораслите, от които е извлечен екстрактът, може да е, но може и да не е обозначен. Когато избирате продукт, следете за обозначение или на количеството фукоксантин в доза, или на процентното съдържание на каротеноида от общото количество екстракт в доза.

Препоръчителна доза и начин на прием

При проведеното върху хора изследване, положителните ефекти са наблюдавани единствено при доза от 2,4 мг фукоксантин дневно, но не и при по-ниска такава.

Препоръчваме да се придържате към дози в рамките на 2.5 до 6 мг дневно, тъй като при по-високи безопасността все още не е ясна.

Като мастноразтворимо вещество, за оптимално усвояване фукоксантинът следва да се приема с храна съдържаща поне малко мазнини.

Като хранителна добавка, може да се комбинира много добре с рибено масло, средноверижни триглицериди (MCTs), свързана линолова киселина (CLA) или масло от семената на нар.

Безопасност и възможни странични ефекти

При изследваните дози до 5 мг фукоксантин дневно, не се наблюдават странични ефекти.

Ако попаднеш на проучване за нещо, свързано с хранене и тренировки, твърде вероятно е Тишо вече да го познава подробно. Той е изследователят в екипа. Обожава да се рови и да намира най-новото, най-интересното и най-най-онова, което може да приложим в работата с клиентите ни, както и в писането на статии.
Още съдържание по темата
Как-да-предотвратим-болките-в-гърба
Как да предотвратим болките в гърба?
Основната-причина-популярните-диети-да-не-работят-за-теб
Основната причина популярните диети да не работят за теб
Тренировките-са-прекалено-лесни
Тренировките са прекалено лесни!

Тренировъчната ми програма не ме натоварва достатъчно!

Изграждането-на-нови-и-промяната-на-текущи-навици-не-е-лесен-процес
Изграждането на нови и промяната на текущи навици не е лесен процес
Направи първата стъпка към твоята цел.

Методът на BB-Team е модерният начин да изградиш здравословни навици, трайни резултати, увереност и контрол над здравето си с лична подкрепа и отчетност.

top-arrow