Дневен план за навициСвали сега 

Копър

Ароматен, запомнящ се, полезен

Копър

Копърът е сред любимите ми подправки. Свързвам първите си спомени от него с детските години, дългите летни ваканции на село при баба и дядо, домашната градина и растящите на воля вкусни стръкове.

Запечени тиквички или кюфтета от тиквички, поляти обилно с млечен сос с копър и чесън... Хармония.

Копърът (Anethum graveolens) е едногодишно растение, което има запомнящ се вкус и аромат, а характерно за него е, че като подправка се използват и листата, и семената.

Какво ще научиш?

Искаш ли да постигнеш мечтаната форма и трайно по-добро здраве?

Методът на BB-Team е модерният начин да изградиш здравословни навици, трайни резултати, увереност и контрол над здравето си с лична подкрепа и отчетност.

Принадлежи на семейство Сенникоцветни, към което спадат и дафинов лист, магданоз и кимион. Расте до 40-60 см височина, а листата достигат до 10-20 см дължина. Цветовете варират от бели до жълти.

Чудесна новина е, че лесно може да бъде отгледан и в домашни условия, дори и да нямате на разположение външен двор. В саксия на терасата, малко повече желание, почти никакви усилия и ще се радвате на пресен копър на една ръка растояние.

Листата са тънки, нежни, ароматни и може да се долови сладникав вкус от тях. Сушените семена приличат на кимион, но се отличават по вкус. Те имат плоска и ръбеста страна, по форма са овални, а по вкус и аромат имат сладко-цитрусови нотки, но също и леко горчиви.

Произход

Копърът е характерно растение за Русия, Средиземноморието, някои части на Африка.

На английски се превежда „dill”, а произходът на името е с интересно значение – древната скандинавска дума „dilla” означава „да се успокои“, „да затихне“. То пресъздава традиционната употреба на копъра като средство за успокоение на стомаха и в помощ срещу безсънието.

В продължение на хилядолетия се е използвал както с лечебна цел, така и в кулинарията – в салати, сосове и маринати, в комбинация със сирена, зеленчуци, риба и др.

Копърът е добре познато растение в Древен Рим и Древна Гърция.

Не е бил чужд на Хипократ като приложение в рецепти за почистване на устата.

Обгорени семена от копър пък се ползвали като средство за изцеление на раните на древните воини.

Днес копърът е популярен в Централна Европа, Русия, Северна Африка, Скандинавия.

Хранителен състав

Хранителен състав на 100 г пресен копър

Калории

43

Протеин

3

Мазнини

1

Въглехидрати

7

Вода

85.9

Холестерол

0 mg

Гликемично зареждане

Ниско (3)

В 100 г пресен копърът има още 7717 IU витамин А, 85 мг витамин C, 6.6 мг желязо, 1.3 мг манган и др.

Също така в копъра се съдържат монотерпени (карвон, лимонен, анетофуран) и флавоноиди (кампферол и виценин).

В 100 г сурова глава от копър има 31 калории, 1.24 г протеин, 7.3 г въглехидрати, 0.2 г мазнини.

Сушен копър (100 г) е с хранително съдържание от 253 калории, 19.96 г протеин, 55.82 г въглехидрати, 4.36 г мазнини.

Семето от копър (100 г) съдържа 305 калории, 15.98 г протеин, 55.17 г въглехидрати, 14.54 г мазнини.

Здравословни ползи

Здравословните ползи от консумацията на копър се свързват с гореспоменатите компоненти монотерпени и флавоноиди.

  • Защитна роля срещу свободни радикали – тук голямо участие имат монотерпените, които активират ензима глутатион-S-трансфераза, който помага за действивето на молекулата глутатион, чиято второстепенна задача е детоксификацията на организма (четете повече тук);
  • Антибактериално действие – то е резултат от летливите масла в копъра.

Как да изберем и съхраним

Вкусът и ароматът при пресния копър са много по-наситени и богати спрямо сушения. Ако търсите това в рецептите си, предпочитайте свежото растение.

Избирайте стръкове със зелени, а не с жълти листа и възможно по-свежи, въпреки че растението е нежно и увехва бързо след откъсване. Ето защо в магазинната мрежа ще срещнете потопени във вода връзки копър.

Сушеният копър (листа и семена) се намира целогодишно на рафтовете за подправки, но ако в близост имате специализиран магазин за подправки, не е лоша идея да го посетите – вероятно ще разполагат с по-богато разнообразие и по-добро качество.

Откъснат свеж копър се съхранява в хладилник, увит във влажна кърпа или пък поставен във вода. За съжаление обаче дори и да полагате всички грижи за правилно съхранение, свежото състояние ще се запази за максимум 2-3 дни.

Ако искате да се радвате на свежия аромат на пресния копър и през зимата, нарежете го на ситно и го поставете в херметически затварящ се съд, който да държите в камерата.

Идеи за употреба

Класика е да се сложи в таратор – освежаващ и любим на много хора.

На тази основа може да се направи и сос за различни ястия – цедено кисело мляко, нарязани на ситно краставици, счукани орехи и пресен копър, чесън.

Подправката си подхожда добре и с повечето видове риба (добре се съчетава със сьомга и пъстърва), с яйца, картофи и тиквички.

Запечени пресни картофи, овкусени с копър, чесън и зехтин – вероятно ще се харесат на любителите на тези продукти.

А сега ви питаме: харесвате ли копъра? Какво знаете за него? Кои са любимите ви рецепти с участието на ароматната подправка?

Използвани източници

  • Whfoods.com
  • Nutritiondata.self.com
Рони е много яка. Буквално. Занимава се с любителски бодибилдинг от няколко години. Освен това много я бива в готвенето и рисуването. Отговаря за ежедневния диалог с аудиторията ни, както във форума, така и в социалните ни канали (линкове в края на тази страница), както и стриктно следи, дали клиентите ни стават по-добри. Как става това тя научи и чрез образователната програма на Precision Nutrition.
Още съдържание по темата
Храни-богати-на-витамин-Д
Храни, богати на витамин Д
Храни-богати-на-магнезий
Храни, богати на магнезий
Храни-богати-на-мелатонин
Храни, богати на мелатонин
Храни-богати-на-селен
Храни, богати на селен
Направи първата стъпка към твоята цел.

Методът на BB-Team е модерният начин да изградиш здравословни навици, трайни резултати, увереност и контрол над здравето си с лична подкрепа и отчетност.

top-arrow