АТФ - енергийната валута на клетките

Горивото, което ни движи...

Какво е АТФ? Каква полза може да донесе в тренировките? Има ли странични ефекти? АТФ е химична енергия, която чака да бъде освободена. Това е най-малкият енергоносител в организмите, ето защо е набеден за основна енергийна единица на клетките. Прочетете този материал, за да намерието тогвор и на останалите въпроси.

Основно физиологично въздействие

Пълното име на веществото е аденозин трифосфат (АТФ). Това е нуклеотид, изграден от аденозин и 3 фосфатни бази.

АТФ  е вещество, което съхранява и пренася химичната енергия в клетките. Биохимията го определя като основен енергоносител в клетките или "клетъчна валута".

Това го прави енергетик от най-висш клас. Той не се метаболизира. На практика това е чиста биохимична енергия за телесните клетки, използвана от тялото в готов вид.

Какви са оптималните дози?

Оралната препоръчвана доза варира между 125-225 мг.

Възможни вредни/странични въздействия при приема на АТФ

Няма доказани преки негативни ефекти, наблюдавани след орална употреба на АТФ.

При интервенозни или мускулни вливания нещата стоят по съвсем различен начин, ето защо такъв прием трябва да се контролира от лекар.

Кои препарати са основен източник на АТФ?

Специализирани смесени енергетици, енергетични формули с участието на креатинови агенти или изолиран в чист вид.

Допълнителни физиологични въздействия на АТФ

В клетките:

АТФ отдава енергия, прекъсвайки връзката с една от фосфатните си групи и така се превръща в аденозин двуфосфат (АДФ), при което се отделя химична енергия.

АТФ участва в съхраняването и транспорта на енергия в клетките. Постоянното ниво на АТФ в клетките е сравнително ниско. Нивото му се изчерпва в първите няколко секунди на високоинтензивна работа в анаеробна среда. Това налага постоянното му производство от мазнини, аминокиселини и гликоза.

Има няколко пътя за синтез на синтез на АТФ. В глобален план това става чрез разграждане на аминокиселини, мазнини и прости захари. Друг начин за производство на АТФ е двупосочен процес на име "креатин-фосфокинеза", при който от креатин фосфат и аденин двуфосфат (АДФ) се отделят АТФ и чист креатин.

В глобален мащаб:

Подпомага синтеза на мускулен и чернодробен гликоген. По този начин той участва пряко в повишаването на спортната издръжливост и експлозивната сила и предотвратява натрупването на млечна киселина в мускулната тъкан.

Участвайки в редица метаболитни реакции в мозъка, АТФ повишава работоспособността на нервните клетки и изхранващата ги тъкан.

Здравословни ползи от приема на АТФ

Приемът на АТФ в добавка може да повиши нивото на свободната енергия в тялото, давайки на употребяващия го допълнителен резерв от сила и силова издръжливост. Подобрява концентрацията и адаптивността към интелектуален стрес.

Има научно потвърдени данни, че предпазва предпазва мускулната тъкан от разграждане, предотвратявайки краткотрайни енергийни кризи, каквито настъпват при тежки натоварвания с интензивност, бързо водеща до "отказ" и отмаляване.

По какъв начин АТФ се усвоява от организма?

В тънките черва. АТФ лесно се разрушава при прехода на молекулите през храносмилателната система.

Затова най-често активното вещество бива "опаковано" в капсули, за да премине безопасно до мястото на усвояване. Отнасяйте се с подозрение към препарати в разтворена или прахова форма, съдържащи АТФ.

Кои храни съдържат АТФ в най-голямо количество?

Храните, съдържаши най-много АТФ са "живите храни" - плодове, зеленчуци и преди всичко поници. По-голямата част (почти цялото количество) свободен АТФ обаче бива разрушен от агресивната химична среда в стомаха, ето защо не бива да се разчита на приема на чист АТФ чрез хранителни продукти.

Хареса ли ти?

Сподели с приятели в:

Препоръчани продукти
back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 read-later1