Леща

Полезна, древна и исторически важна храна

от четиво за 4 минути

В България, както и в много страни на изток, като Русия, Турция и най-вече в Индия, лещата е жизненоважна национална храна. Исторически може да се твърди, че лещата е по-национална храна в сравнение с фасула, понеже последният е донесен в източна Европа около десет до дванадесет века по-късно. Логично е да се запитаме, защо така ценна в миналото и разпространена по света храна, днес губи популярност?

ЛещаЛеща е общото име на група бобови растения (Lens spp., Leguminosae). Растението е храстовидна годишна култура, произлизаща от районите на Азия и Близкия изток. Смята се, че лещата е сред първите култивирани от човека храни. Споменава се дори в "Книга на сътворението" в Стария завет на Библията. Археолозите са намирали находки на култури от вида на лещата в древни селища, датирани на възраст над 8000 години. От Мала Азия и Азия лещата е пренесена към Европа и Африка, а по-късно и в новите континенти.

В миналото човешката история отрежда на лещата звание на изначална и жизненоважна храна, заради високата й хранителна стойност, която е благоприятствала развитието на цивилизацията, като е доставяла ценен протеин за хората във времена, когато месото и рибата са били луксозни храни.

Днес в световен мащаб лещата има най-голямо значение за кухнята на Канада, Индия, Турция и САЩ. Лещата, която консумираме в България днес, най-често е произведена у нас или в Турция. През последните десетилетия се наблюдава притеснителна тенденция в развитите страни и най-вече в урбанизираните зони, където консумацията на леща отстъпва в местната култура на хранене за сметка на висококалорични рафинирани храни. Може би, когато прочетете повече за богатия й хранителен състав по-долу, ще се замислите, дали да не я включите в обяда си.

Сортове леща

Генерално лещата бива разделяна на дребни и едри сортове. Като древна и широко разпространена храна днес лещата може да се срещне в сортове с най-различен цвят на зърната. Цветът на сортовете й варира през червено, розово, към жълто, зелено, кафяво и дори черно. Хранителните качества на различните сортове са относително близки. Вариативност е възможна в количеството на влакната и смилаемите въглехидрати. У нас се срещат най-често зелени, кафяви и червеникави сортове.

Видове продукти от леща

  • Зрял леща - най-разпространената форма на тази храна в страната;
  • Брашно от леща - рядък продукт, който можете да намерите най-често в диетични магазини. Използва се за влагане в диетични хлябове и каши;
  • Варена леща в консервена кутия или буркан (готово ястие) - бъдете внимателни към консервиращите агенти, използвани при всеки отделен продукт. Проверете срока на годност.

Хранителен състав на лещата

Ориентировъчно съдържание на вещества в 100 гр сурова храна:

Продукт вода в %
ккал белт. /гр мазн. /гр смилаеми въгл. /гр фитостероли./мг захари/гр  фибри/гр
Леща, усреденен състав за всички сортове
10% 353
25.8
1.1 29.6 - 2 30.5
Леща, розов сорт
12% 345
25 2.2 48.35 - 2.2 10.8

Здравословни ползи

  • Богат е на витамините В1, В2, В3, В5, В6 и В9;
  • Отличен източник е на минералите: желязо, магнезий, фосфор и цинк, селен, калций, калий, мед, манган;
  • Гликемичен индекс - 29 (нисък), Индексът на гликемично зареждане варира между 16 до 30, което означава, че има слабо до умерено влияние върху инсулина.
  • Богат източник на фибри, забележете графата в таблицата. Приетият за норма процент на фибри в порция храна е 2% от теглото на ястието.

Здравословни рискове

Хората с алергии могат да проявят реакция на свръхчувствителност към лещата.

Как да изберем и съхраним лещата?

Изберете лъскава леща, която няма черни петна. Огледайте плика (стига да е прозрачен) за произход и срок на годност, ако забележите червейчета, черни дребни боклуци/буболечки, по-добре не купувайте. Съхранявайте лещата на сухо, хладно и тъмно място, далече от влага, за да не покълне.

Идеи за използване на лещата

  • Варена: в салати, на чорба, на пюре и като част от задушени зеленчукови плата;
  • Печена: в пълнени в чушки, на яхния на фурна.

Нашето кулинарно предложение:

Хареса ли ти статията?
Мнения по темата
Владимир92
1
5 сеп 2008 08:00

Лещата и боба за мене са едни от най-вкусните неща !!! :)

2
5 сеп 2008 09:56

Леща
Полезна, древна и изторически важна храна - браво бе...

3
24 окт 2008 11:00

Лещата е много ценна храна за младите жени, който помятат поради съдържанието на витамин В9.

4
9 окт 2009 08:58

По хубаво от едно бобче или леща наобяд няма, неможе само меса и яйца да ядем по 10 пъти на ден, трябва и малко от майката природа... :)

Иван Фъртунов
5
10 окт 2009 09:41

Много обича боб и леща, ама хич не обича после експлозии в тясни стаички със затворени прозорци :D

6
mita4k
14 май 2010 18:48

Леща , боб , грах... Това е живота!

7
Георги Колев
22 авг 2010 08:44

да,да лещата е много полезна даже днеска си взех ЧЕРВЕНА за разнобразие,но тези със гастрит да внимават да ядат в седмицата по 1 път

Georgi Dimitrov
8
28 май 2011 20:44

баси 120 грама леща се равнява на 1 доза протеин от 30 гр?!?!?!

9
radoslav todorov
27 сеп 2011 00:46

Всеки обича леща, но и зависи как ще ти я приготвят. Взел съм един пакет, и утре ще си го направя, работих в една испанска кухня, там се научих да си готвя някои работи, ще ви кажа как да си направите леща, по този принцип ще ви хареса убеден съм, значи в една тенджера слагате олио, или зехтин, поставяте я на котлона, накълцват се 2-3 моркова, един праз, и една глава лук, и се изипват в олиото, бърка се с дървена лъжица, докато се карамелизира сместа, или позапържи малко, сол на вкус, слага се лещата и вода и се вари докато се свари, лесно и много вкусно,така може да си правите боб и др. а сетих се че майка ми слага и купчета млади картофи в лещата. :)

10
11 фев 2012 02:02

Лещата е супер !!

11
1 март 2013 13:24

а каква е аминокиселинната решетка на протеина в лещата? Става ли да хапнем примерно 400 грама леща вместо една пилешка или свинска пържола на обяд след тренировка, ей така за разнообразие?

Владимир Недков
12
11 март 2013 14:41

Димо Панчев, лещата е храна богата на протеин, която спокойно може да замести нуждата ти от месо в няколко хранения през седмицата, независимо че белтъкът й съдържа сравнително по-малко незаменими аминокиселини спрямо месото. За предпочитане е да не се яде в след-тренировъчни хранения.

13
11 март 2013 17:12

Мхм, ясно, това ми трябваше. Благодаря за отговора :) .

Spas Bonev
14
27 юли 2013 22:12

А  хора, които са вегетарианци удачно ли е да приемат по 250г варена леща на ден.Това са си приблизително 60г протеин и 740 калорий и около 150г въглехидрати.На пакетчето пише,че съдържа 9г фибри в 100г, а лещата не е от тази розовата, а най-обикновена- “Селска леща” така пише на пакета.Доколкото знам не е желателно да се приема повече от 40г фибри на ден защото може да доведе до хипогликемия при НВД.

Мария М
15
7 апр 2015 15:51

Демек лещата може ли да се яде при диети за отслабване?И по колко в седмицата е позволено за да не се качи някое килце???
Благодаря ви!

Вероника Налбатска
16
7 апр 2015 15:53

Да, може.
На другият въпрос не може да се отговори. Това е индивидуално и трябва да се вземат предвид калориите и от другите храни и дали общите калории отговарят на нужния ОКБ.

Мария М
17
7 апр 2015 15:59

Сега ще прочета какво е Окб!
Вчера гледах някакъв калориен калкулатор,който показа че 100гр фъстък печен е 500 калории и демек ако здравословно ни трябват само 1000 примерно казвам , как ще изядем само 200гр фъстък и след 10 дена ще очакваме да сме живи и така и не разбрах как се смята тая храна!!!Аз се извинявам че разпитвам но още се уча много неща и с четене не ги разбирам!То всеки е бил така Всъщност!

Вероника Налбатска
18
7 апр 2015 16:02

Да, разбира се, че всеки тръгва от някъде.
По-удобно и подредено за теб би било, ако задаваш въпросите си в личния дневник. :)

19
7 авг 2016 15:00

В случай, че лещата покълне при варене, годна ли е за употреба?

Сподели своя коментар

Влез със своя акаунт, преди да коментираш. Ако нямаш акаунт, може да се регистрираш за минута.