Най-добрите лечебни чайове (ІІ част)

За всяка болка - билка

от четиво за 9 минути

Както вече стана дума в предния материал за лечебните чайове, билките се приемат лесно, без токсични промени в организма, а при правилното им прилагане се постига не само пълно излекуване, но и укрепване на организма. Продължаваме темата, като този път изброяваме другите видове чайове, чиито известни свойства имат незаменим лечебен ефект.

Лечебни чайове

Бял равнец - вълшебна билка за женската полова система

Много билкари наричат белия равнец "мъжката билка", защото някога войниците редом с хляба и водата са я носели в торбите си, тъй като са познавали кръвоспиращите й свойства, както й бързото действие на белия равнец срещу различни болежки. Но от друга страна, именно тази билка е едно от най-ефективните средства срещу женски неразположения като нередовна менструация, маточни кръвотечения и мигрена.

Голяма част от свойствата на белия равнец се дължат на богатия му химичен състав. В надземната част се съдържа 0.20 до 0.50% етерично масло, чиято главна съставка е хамазуленът (50%), образуващ се от горчивия сесквитерпенов лактон матрицин (0.005-0.10%) при дестилация на растението с водни пари. Освен хамазулен, етеричното масло е богато и на сесквитерпена α-кариофилен и други моно- и бициклични терпени: α- и β-пинен, циенол, туйон, камфор, борнеол и сложни естери. Билката съдържа още горчивото вещество ахилеин, дъбилни вещества, алкалоиди, флавоноида лутеолин-7-гликозид, органични киселини, витамините С и К, аспаргин, нитрати и др.

 • Ефикасно кръвоспиращо средство;
 • Болкоуспокояващо и ободряващо средство;
 • Нормализира двигателната и секреторната функция на стомаха;
 • Противовъзпалително средство, дължащо се на съдържащия се в етеричното масло хамазулен;
 • Като помощно средство в терапията за лечение на възпаление на яйчниците, при миома и бяло течение;
 • Седативно средство при жени в климактериума.

Рецепта за приготвяне на чай:
Приготвя се запарка, като 15 г наситнена билка се заливат с 200 мл вряща вода. След като изстине, течността се приема по една супена лъжица преди хранене три пъти дневно. С нея може да се прави гаргара при кървящи венци, възпаление на устната лигавица и др. За да има ефект, запарката трябва да се приема в продължение на две-три седмици.

Смрадлика - първокласно противовъзпалително средство

Едва ли има по-универсална билка от смрадликата, носеща още името тетра. Смрадликата, наред със салвията и лайката, е една от най-предпочитаните билки с ясно изразено адстрингентно, противовъзпалително и кръвоспиращо действие. Тетрата, като уникален лек от природата, е богата на дъбилни вещества - галотанини (15-25%), свободна галова киселина (около 3-5%), флавонолови гликозиди (мирицитрин и фустин) и етерично масло, в състава на което са установени мирцен, α-пинен, камфен, линалоол и α-терпинол.

За какво е полезна най-много смрадликата?

 • За лечение на гнойни кожни обриви, рани, циреи;
 • Окапване на косата и обилно потене на краката;
 • При кървящи, подути и гнойни венци, афти;
 • Ставни отоци и хемороиди;
 • Колит, диария и дизентерия;
 • Като помощно средство при лечение на различни заболявания на пикочо-половата система.

Начин на употреба:
Прилага се само външно! Приготвя се запарка от 100 г листа в 1 л вряща вода, която се използва за промивки, гаргара, компреси, лапи и др.

Лайка - чай за белия дроб и дихателните пътища

Според представата на древните хора, познатата билка била с аромат на ябълка, а Плиний Стари й дава името земна ябълка (Chamo–milla). Като лечебно растение и може би най-популярното домашно лекарство, лайката е известна още в древността и влиза във фармакопеята на много страни. Но освен добрите си терапевтични свойства, чаят от лайка е с приятен вкус и неповторим аромат.

В цветните кошнички на лайката се съдържа 0.5-1.5% етерично масло с характерен син или синьо-зелен цвят. Цветът му зависи от съдържанието на азулени, което е различно и е в зависимост от биологичния вид на растението, както и от географския му произход. Азуленът на лайката се нарича хамазулен, образуващ се по време на получаването на маслото от нелетливи безцветни съставки - матрицин, и не се съдържа в свободно състояние в растението.

Трябва да се има предвид, че водни или алкохолни извлеци, които съдържат хамазулен, са нетрайни. В цветовете от лайка се съдържат и флавоноидни гликозиди с агликони апигенин, лутеолин, кверцетин, патулетин, които са с изразени спазмолитично действие. Същото действие притежеват и кумарините умбелиферон и херниарин. Съдържат се още и слузни вещества, стероли, горчиви вещества и мастни киселини.
      
Лайката се използва като:

 • Противовъзпалително, антисептично, болкоуспокояващо, спазмолитично, ранозаздравяващо, успокояващо и потогонно средство;
 • Благодарение на хамазулена, лайката е с добре изразени спазмолитични, противовъзпалителни и газогонни свойства;
 • Средство за лечение на възпаления на храносмилателната система - на лигавицата на устата, венците, гърлото, при зъбобол, гастрити, ентерити, колити, при язва на стомаха и дванадесетопръстника;
 • Външно се прилага под формата на промивки при възпаления на конюктивите, при хемороиди, болезнени и труднозаздравяващи рани, мокрещи екземи, потене на краката;
 • Под формата на инхалация се препоръчва при грипоподобни състояния, фарингити, ларингити;
 • При болезнена менструация и смущения в съня;
 • Лайката намира приложение и в козметиката като средство за ефективно освежаване на кожата и за поддържане на русия цвят на косите.

Рецепта за приготвяне на чай:
Препоръчително е да се използва извлек, получен на студено (10 чаени лъжички билка се заливат с 500 мл студена вода, след 8 часа се прецежда и се изпива за 1-2 дни). Може да се използва и запарка за вътрешно и външно приложение: 2-3 супени лъжици билка се заливат с 250 мл вряща вода и престояват в затворен съд 1 час. Чаят се изпива на два пъти.

Бъз - сила през зимата

Старите хора наричат бъза свирчовина, заради меката сърцевина на клоните му и лесното им отделяне. В народната медицина той намира широко приложение, защото всяка негова част е лечебна и може да бъде използвана.

Цветовете на бъза съдържат малко количество етерично масло, съставено предимно от терпени, самбуцин, самбунигрин, каротин, аскорбинова киселина, флавоноиди - рутин, хиперозид, изокверцитрин и полифенолни киселини - кафена, хлорогенова и ферулова, а също така и гликозидни вещества с потогонно действие, слузни и дъбилни вещства. Старите билкари препоръчват плодчетата на бъза да се берат без дръжките и задължително да преминават през топлинна обработка, тъй като е необходимо да се разгради вредният гликозид самбунигрин.

Поради богатото си съдържание, отделните части на растението имат разнообразна употреба:

 • Цветовете на бъза имат потогонно, омекчаващо и отхрачващо действие;
 • Листата и плодчетата действат диуретично и слабително;
 • Цветовете се прилагат при: хрема, ангина, кашлица и пресипнал глас;
 • Освен това те намират приложение при лечение на възпаление на пикочните пътища, при импотентност, хемороиди, подагра;
 • При поява на кожни обриви, ревматизъм.

Рецепта за чай от бъз:
От цветовете се приготвя чай, като 2 чаени лъжички от тях се заливат с 250 мл вряща вода. Оставя се за 10-15 минути, след което се прецежда и се пие на глътки. Лесно може да се приготви и воден извлек и сироп от бъз: 15 пресни съцветия се накисват в 3 л вода за една вечер, течността се прецежда и се приема затоплена или се приготвя сироп със захар, който се употребява разреден с вода като напитка.

Невен - билката-барометър

Неслучайно наричат невена билка-барометър. Старите хора казват: "Ако след 7 часа сутринта цветчетата му останат затворени, значи през деня ще вали". А в народната медицина невенът е едно от растенията, на което се използва всяка негова част. Смята се, че първите сведения за използване на растението датират от 1 в. пр. н. е. от древоногръцкия философ и лекар Диоскород, който използвал настойка от невен за лечение на заболявания на черния дроб, както и за отстраняване на спазми на вътрешните органи.

От цветовете са изолирани голям брой тритерпенови съединения, между които производните на лупеола - арнидиол, фарадиол, урзадиол, календуладиол, α- и β-амирин, сапонини, производни на олеаноловата киселина, сесквитерпеновото съединение календин. Дрогата съдържа също така и етерично масло, полиацетилени, каротеноиди, ситостерол, стигмастерол, изофукостерол. Установени са и флавоноиди, дъбилни и слузни вещества, смоли, органични киселини (ябълчна и салицилова) и незначително количество алкалоиди.

Невенът намира приложение като:

 • Добро противомикробно, противовъзпалително и регенеративно  средство с ясно изразена способност да ускорява заздравяването на тъкани и рани;
 • Успокоява нервната система, намалява възбудимостта и напрежението;
 • Подобрява сърдечната дейност, като понижава кръвното налягане;
 • Особено добре повлиява стомашните язви, които се затварят значително по-бързо, отколкото при използването на други средства;
 • Намира приложение и при хронични заболявания на черния дроб;
 • Добро кръвопречистващо средство при жълтеница;
 • Народната медицина използва невен за лечение на болести на далака, лумбаго, главоболие, нервни състояния по време на климактериум, слаба менструация;
 • Като мехлем е изключително полезен при разширени вени, рани от изгаряне и гъбички по краката;
 • При контузии с кръвонасядания, рани от залежаване, както и при разтягания на мускулите.

Начин на употреба:
Прилага се настойка от цветовете (1:5) вътрешно по 30-40 капки 3-4 пъти дневно и външно за компреси и промивки в по-голямо разреждане.

Няколко полезни съвета...

 • Всички горчиви билки се варят 10-15 минути, отварата се оставя да се утаи и се прецежда.
 • Всички негорчиви и ароматични билки само се запарват и след това се накисват според указанията.
 • Корените, корите и семената се заливат първо със студена вода и след като се накиснат добре, се загряват до кипване.
 • Отварите и запарките от билки трябва да бъдат прясно приготвени, да не престояват повече от 24 часа, задължително да се съхраняват на тъмно и хладно място, но не в хладилник. За предпочитане е да се подслаждат с мед, а страдащите от диабет могат да ги консумират неподсладени.

В статията са използвани източници - виж списъка.

 • "Билки за 197 болежки" - издателство ИК "Колхида"
 • "Билките във всеки дом" - проф. Д. Станева, "Медицина и физкултура", София
Хареса ли ти статията?
Статията написа Ирена Стефанова
Ирена е химик (с педагогическа и изследователска насоченост) и автор в BB-Team от 2008 год. Интересите й са насочени изцяло в областта на фармацията, медицината и здравословното хранене. Отрича напълно нездравословното гладуване и предпочита аеробиката за поддържане на формата си.
Мнения по темата
1
25 фев 2010 19:08

Уважаема г-жо Ирена Стефанова, БЛАГОДАРЯ ВИ, както винаги много, исключително добра статия иска ми се за всяка билка да коментирам моите наблюдения, но в момента се въздъражам, но за невена категорична съм, че това е билката най добра, уникална ,за борба срещу тумурни, ракови, и други възпалителни и инфекциозни заболявания, но всеки който е решил да се лекува с билки трябва да знае , че това е много дълъг и продължителен период, не става с магическа пръчица, месеци, а по някога са необходими упорита борба с години, постоянство, упоритост и пак упоритост, и още по важното е вярата, че те са унукални и помагат на оптимистите и вярващите. А бихте ли могли, моля да уточните, кои билки се запарват и кои се варят, и ка се приготвя екстрат от билки, имам предвид тинктура, която може да се съхрани по дълго време. Благодаря Ви.

Ирена Стефанова
2
26 фев 2010 13:02

ANNA61-относно първият въпрос, аз съм отговорила в самата статия. Настойките или т. нар. тинктури представляват течни спиртни, спиртно-водни или спиртно-етерни извлеци от растителни суровини, получени без нагряване. Най-често се приготвят със 70 или 40% спирт. Смляната растителна суровина се поставя в подходящ съд и се залива със спирт, захлупва се и се оставя да престои около 14 дни. При приготвянето на несилно действащи настойки е прието съотношението между растителната суровина и готовата тинктура да е 1:5, например от 100 г суровина трябва да се получат 500 мл тинктура. След седмица настойката се отлива, растителната част добре се изтисква и се прецежда през марля. Настойките могат да бъдат използвани, докато са бистри и притежават миризмата на изходната суровина.

3
4 март 2010 20:48

Браво, браво!
Вярно, измества се малко идеята на самия ви сайт, но аз лично се интересувам от всичко завещано от бабите ни, така че темата за билките е една от тях. За белия равнец, абсолютно женска билка. Аз понеже освен на закуска, чай трудно пия, затова се изхитрих и сега понеже ме мързеше и си взех на капсули билки за прочистване на черния дроб. И като започнах да превеждам съдържанието на състава, едно от нещата беше, корените на глухарчето. И, отварям капсулката, изпипвам я в лъжица кисело мляко, обърквам  така, после винаги ми се пие вода, така че правя чая “вътрешно”. Правилно или не, незнам, но вече очите ми не се затварят от умора, без да съм уморена. Чуствам промяна.

4
Хранителни добавки
1 юни 2010 10:00

Аз лично редовно пия чай всяка сутри и се чуствам мн добре. Така се зареждам с енергия през целия ден. А като прочетох тази статия научих много полезни неща за чая. Благодаря ви.

5
1 окт 2012 12:07

Г_жо Стефанова ,
статията е невероятна и тя бе причината да са регистрирам в сайта.Имам син в 6клас, който е в пубертет и е адски нервен,стана избухлив и е много разсеян ,намали си успеха а не е глупав!Просто всичко му стана безинтересно ......Има ли билков лек за такова поведение/надявам се то да не е патологично/......
Прочетох за дейсвието на мента, маточина,невен,коприва,глог но това не е достатъчно да приготвя нужния чай.Надявам се да ме посъветвате и да ми дадете някаква рецепта, която да му помогне.Благодаря предварително!

Сподели своя коментар

Влез със своя акаунт, преди да коментираш. Ако нямаш акаунт, може да се регистрираш за минута.